1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

FUMARİK ASİT ( Fumaric Acid)

Fumarik asit, gıdalar, içecekler, deterjanlar, hayvan yemi, farmasötik ürünler ve çeşitli endüstriyel ürünlerde kullanılan değerli bir bileşiktir


Fumarik asit, gıda sektöründe tadı arttırmak, pH'ı yönetmek, higroskopisiteyi azaltmak, raf stabilitesini iyileştirmek ve daha fazlası dahil olmak üzere çeşitli işlevlere hizmet eden bir organik asittir. Fumarik asit, yiyecek, içecek, hayvan beslenmesi, endüstriyel, ilaç ve kişisel bakım pazarlarında uygulanabilen fonksiyonel bir bileşendir.

Fumarik asit, antioksidan ve nem alıcı bir gıda katkı maddesidir.

Fumarik asit ayrıca kaplamalar, reçineler, farmasötikler ve plastikleştiriciler gibi uygulamalarda da kullanılır.


Beyaz bir katı olan fumarik asit doğada yaygın olarak bulunur.



EC / Liste no.: 203-743-0

CAS numarası: 110-17-8

Mol. formül: C4H4O4


Eş anlamlılar: (E)-Butendioik asit, trans-1,2-Etilendikarboksilik asit, trans-bütendioik asit 2-Butendioik asit, Allomaleik asit, Boletik asit, Donitik asit, Likenik asit


Fumarik asit, adını yaygın bir Avrupa bitkisi olan Fumaria cinsine ait bitkilerde bulunmasından alır.

Fumarik asit, simetrik, doymamış dikarboksilik asidin trans-izomeridir; cis-izomeri maleik asittir.

Fumarik asit, meyve benzeri bir tada sahip, renksiz, kristal bir toz (meyve asidi) olarak üretilir ve diesterleri oluşturan, suda çözünürlüğü düşük olan ve çift bağ boyunca ilavelere uğrayan zayıf bir asittir.


Fumarik asit, toksik olmaması ve en ucuz gıda sınıfı asit olması nedeniyle gıda endüstrisinde asitleştirici olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.

Fumarik asitin sudaki çözünürlüğü düşüktür (25 °C'de 100 g başına 0,6 g) ve bu nedenle çeşitli gıdalarda kullanımını arttırmak için, bir ıslatma maddesi içeren, soğuk suda çözünür (CWS) bir fumarik asit kullanılır. örneğin ağ/ağ %0,3 dioktil sodyum sülfosüksinat kullanılır.


Fumarik asit, insanlarda ve diğer memelilerde organik asit biyosentezi için trikarboksilik asit döngüsünde kritik bir ara maddedir.

Fumarik asit aynı zamanda bitki yaşamında da önemli bir bileşendir.

Gıda katkı maddesi olarak kullanıldığında, fumarik asidin hidrofobik yapısı kalıcı, uzun süreli ekşilik ve lezzet etkisi sağlar.



Uygulamalar
Fumarik asit 1946'dan beri yiyecek ve içecek ürünlerinde kullanılmaktadır.

Şu anda buğday ve mısır ekmeği, ekşi mayalı ve çavdar ekmeği, soğutulmuş bisküvi hamurları, meyve suyu ve nutrasötik içecekler, jelatinli tatlılar, jelleştirme yardımcıları, pasta dolguları ve şarapta kullanılmaktadır.

Gıda araştırmaları, Fumarik asidin birçok gıda ve içecek ürününün kalitesini arttırdığını ve maliyetlerini düşürdüğünü göstermektedir.

Fumarik asit hayvan yemlerinde de kullanılır.

Fumarik asit, meyve benzeri bir tada sahip bir asitleştiricidir.

Fumarik asit (E297 veya INS297) dört karbonlu bir dikarboksilik asittir ve gıdalarda asitlik düzenleyici olarak kullanılır.

Fumarik Asit, gereksinimlerin saflığa dayalı olduğu, genellikle içeceklerde ve kabartma tozlarında kullanılan, toksik olmayan bir gıda katkı maddesidir.

Tartarik asitin yerine geçer ve bazen aynı tat için her 0,91 gram Fumarik Asite karşılık 1,36 gram sitrik asit oranında sitrik asidin yerini alır.

Aynı zamanda, malik asitin kullanımına benzer şekilde, ekşilik katmak için şeker üretiminde önemli bir bileşendir.

Fumarik asit neredeyse bir asırdır yiyecek ve içecek ürünlerinde kullanılmaktadır.
Birçok gıda, içecek ve hayvan yemi ürününün kalitesini artırmak ve maliyetlerini azaltmak için en yaygın olarak buna güvenilmektedir.

Yiyecek ve içeceklerde pH'ı dengelemek için etkili bir araç olan fumarik asit, ekşilik ve lezzetin etkisini ve yoğunluğunu kontrol eder ve antimikrobiyal ve bakteri yok edici etkiye sahiptir.

Fumarik asit hiçbir şekilde higroskopik değildir ve toz halindeki karışımların nemden dolayı topaklanmasını ve sertleşmesini önler.

Aynı zamanda diğer asitlerden daha önemli olduğundan daha az ürünün aynı sonuçlara ulaşmasını sağlar ve böylece içerik maliyetlerini düşürerek ekonomiyi iyileştirir.

Fırın

Ekmek
Fumarik asit, çavdar ve ekşi mayalı ekmek için anında tatlandırıcı madde görevi görür.

Kuru harmanlama adımı sırasında hamur malzemelerine fumarik asit eklenir.
Lezzet yoğunluğu, tarife eklenen Fumarik asit miktarı ile kolayca kontrol edilir.

İngiliz keklerinde Fumarik asit gözenekliliği önemli ölçüde artırır. Hamurun işlenebilirliği artırılır ve birim ağırlık başına daha fazla ekşilik sağlanır.

Ekşi mayalı rulonun ekşi, sıcak tadından daha uzun ömürlü tortillaya kadar, fumarik asit raf ömrünü uzatır, hamurun işlenebilirliğini artırır ve çeşitli lezzetli fırınlanmış ürünler için tatlandırıcı madde olarak görev yapar.


Kuru Karışımlar.
Kuru karışımlardan yapılan çikolatalı kekler ve jel tatlılar veya brownieler ve krepler kuru kalır ve serbestçe akar çünkü fumarik asit, yüksek nemli saklama koşullarında bile topaklanmayı ve kurumayı önler.


Meyve Suyu İçecekleri
Fumarik asit, meyve suyu içeceklerinde kullanılan diğer asitleştiricilere göre birim ağırlık başına daha fazla ekşilik sağlar.
Bu, asitleştirici maliyetini önemli ölçüde azaltır.


Fumarik asitin kullanılması, meyve suyu içeceğinin pH'ının dengelenmesine, renk ve lezzetin dengelenmesine yardımcı olur.


Şarap
Fumarik Asit, tadında fark edilebilir bir fark olmadan şarabı ekonomik olarak asitlendirebilir.
Üç pound fumarik asitin beş pound Sitrik asitle değiştirilme oranı, asitleştirici maliyetini önemli ölçüde azaltabilir.
Fumarik asit ayrıca şişeleme sonrasında ikincil fermantasyonu önler ve düşük konsantrasyonlarda bakır ve demir mevcut olduğunda arıtıcı görevi görebilir.


Şekerlemeler
Fumarik asit, depolama ve dağıtım sırasında nemi emmediği için asit kaplı şekerlerin raf ömrünü uzatır.
Düşük nem seviyesinin korunması sakarozun inversiyonunu geciktirir.
Fumarik asit, kuru formda kullanılan diğer asitleştiricilere göre birim ağırlık başına daha fazla ekşilik sağladığından asitleştirici maliyeti de azalır.



Jöleler ve Reçeller
Fumarik asit, reçeller, jöleler ve konserveler için asitleştirici olarak kullanıldığında gıda asidi maliyetlerini azaltabilir.

İki kilo kadar küçük bir fumarik asit, her üç kilo Sitrik, Malik veya Tartarik asidin yerini alabilir.

2:3 değiştirme oranında fumarik asit önemli jel kuvveti veya pH farklılıkları oluşturmaz.



Aljinat Bazlı Tatlılar
Fumarik asit, kalsiyumu serbest bırakan ekonomik bir asitleştiricidir. Pürüzsüzlüğü artırır ve sertleşme sürelerini optimize eder.

Ayrıca fumarik asidin higroskopik olmaması, kuru tatlı karışımlarının yüksek nemde bile serbestçe akmaya devam etmesi anlamına gelir.
Fumarik asit, higroskopik olmayan yapısı nedeniyle lezzet bileşenlerinin bozulmasına neden olmadan üretim süreci sırasında kuru tatlı karışımlarına doğrudan eklenebilmektedir.



Jelatinli Tatlılar
Fumarik asit, jelatinli tatlılarda asitleştirici maliyetlerini önemli ölçüde azaltır.

Ürün tarifine bağlı olarak her bir pound Sitrik asit, 0,6 ila 0,7 pound fumarik asit ile değiştirilebilir.
Nem alımının azaltılması lezzet stabilitesini artırır ve raf ömrünü uzatır.

Fumarik asit, topaklanmama ve serbest akış özelliklerini korur.

Fumarik asit, nem içeriğini düşük tutarak tat bileşenlerinin stabilitesinin korunmasına yardımcı olur ve paketlenmiş kuru karışımdaki sakkarozun tersine çevrilmesini önemli ölçüde azaltır.
Ürün formülasyonunda neme duyarlı başka bileşenler kullanılmıyorsa, daha ucuz ambalajların kullanılması da mümkün olabilir.

Fumarik asit ayrıca jel gücünü de arttırır, bu nedenle gıda işleyicileri ortalama jelatin içeriğini yaklaşık %2 oranında azaltabilir.



Şekerleme
Fumarik asit depolama ve dağıtım sırasında nemi emmez, raf ömrünü uzatarak ve sakkarozun dönüşümünü yavaşlatarak tatlıların rafta daha uzun süre kalmasını sağlar.

Fumarik asit, diğer kuru asitleştiricilere göre birim ağırlık başına daha fazla ekşilik sağladığından, aynı zamanda maliyetleri düşürmek isteyen şekerlemecilere de yardımcı olabilir.



Pasta Dolguları
Fumarik asit, higroskopik olmadığından pasta dolgularındaki nişasta ve şeker içerikleriyle doğrudan karıştırılabilir.

Fumarik asit, ürün formülasyonlarında ihtiyaç duyulan gıda asidini azaltarak maliyetleri düşürür.
Fumarik asit pürüzsüzlüğü artırır ve optimum jelleşme için kritik pişirme sürelerini uzatır.



Yumurta Beyazı Köpükleri
Fumarik asit, yumurta beyazı köpüklerde ve yumurta beyazı köpüklere dayalı son ürünlerde maksimum hacmi destekleyebilir.

Fumarik asit, yumurta beyazı hacmini kontrol etmek için daha pahalı olan tartar kreminin yerini alabilir.
Fumarik asit ile yumurta beyazları alışılagelmiş optimum sürenin iki katına kadar fazla dövülebilir.

Sürekli akış prosesleri için çok uygun olan fumarik asit, sıvı ve kurutulmuş yumurta beyazlarına eklenebilir.


Jöleler, Reçeller ve Tatlılar
Fumarik asit, daha iyi doku ve jelleşme özellikleri sağlayarak, lezzet stabilitesini artırarak ve raf ömrünü uzatarak jöleleri, reçelleri, konserveleri ve tatlıları iyileştirir.

Ek olarak, yumurta akı köpüklerinde ve yumurta akı köpüklerinin kullanıldığı uygulamalarda, fumarik asit hacmi artırır ve tartar kremasının yerini alarak maliyet verimliliği sağlar.


WEIN

Fumarik asit şarapta kullanıldığında malolaktik fermantasyonun kontrolünü sağlar.

Fumarik asit, alkolik fermantasyonun sona ermesinden (fruktoz/glikoz 1 g/L'nin altında) sonra erken bir aşamada eklendiğinde tüm malolaktik fermantasyonu bloke eder.

Malolaktik fermantasyon sırasında fumarik asit fermantasyonun kısmen tamamlanmasını sağlar.

[SO2 kullanımını] sınırlamak veya SO2 olmadan şarap yapmak büyük ilgi çeken bir araçtır.

Not: Bununla birlikte, artık şeker içeren şaraplarda kullanırken dikkatli olun: alkol referansı durumunda maya, eklenen fumarik asidi metabolize edebilir ve Krebs döngüsünü kullanarak malik asite dönüştürebilir.

Sonuç olarak malolaktik fermantasyonu engellemek yerine aktive etme riski vardır.

Tüm bu ilginç yönler
kükürt seviyelerinin kontrol altında tutulması gereken tüm şaraplama işlemleri için uygun hale getirin.

Örneğin malik asiditenin sunduğu hoş tadı arayanlar için köpüklü şarap üsleri ve narin beyaz, roze veya kırmızı şaraplar yapmak için idealdir.



Ancak mevcut mevzuata göre asitleştirici olarak sınıflandırılmamaktadır, yani ilgili kayıtta yer almasa bile kullanılabilmektedir.

FUMARIC ASİT'in etkisi, molekül ortamda mevcut olduğu sürece devam eder; örneğin eklendiğinde aylarca dayandığı gözlemlenmiştir.
Fermantasyon süreci tamamlandıktan sonra, Saccharomyces cerevisiae aktivitesi olmadan rafinasyon sırasında şarap.

FUMARIC ASİT kullanılmadan önce şarabın duyusal dengesine etkilerinin tahmin edilebilmesi için laboratuvarda oryantasyon testleri yapılmalıdır.

FUMARIC ASİT mükemmel bir bileşimdir



İçecekler
Tatlı, lezzetli bir meyve suyu, pH'ı kontrol etmek için fumarik asit ilavesiyle daha uzun süre renkli ve lezzetli kalır.

Fumarik asit aynı zamanda şarabın lezzetinde fark edilebilir bir fark olmadan asitleşmesine yardımcı olur ve şişeleme sonrasında ikincil fermantasyonu önler.


Protez/Banyo Tuzları için Temizlik Maddeleri

NaHCO3, K2CO3 ve toz haline getirilmiş Fumarik asit içeren karbondioksit üreten bileşikler, protezler ve banyo tuzları için temizlik maddeleri yapmak üzere diğer bileşenlerle birlikte tabletlenebilir.



Hayvan yemi

Fumarik asidin sütten kesim sonrası domuz yavrusu yemine özellikle etkili bir katkı maddesi olduğu kanıtlanmıştır.
Fumarik asitin dahil edilmesi ve bunun sonucunda pH değerinin ayarlanması, kilo alımında, gıda tüketiminde ve yemden yararlanma oranında iyileşme olduğunu gösterir.


Hayvan Besleme.
Domuz yavrusu yeminde kanıtlanmış, etkili bir katkı maddesi olan fumarik asitin, sütten kesim sonrası dönemde kilo alımını, gıda tüketimini ve yem dönüşüm oranını iyileştirdiği gösterilmiştir.



Kişisel Bakım ve Kozmetik.
Kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinin efervesansı, kombine toz haline getirilmiş fumarik asit ve karbon dioksit bileşenlerinin bir araya getirilip tabletlenmesinden gelir.

Fumarik asit, kozmetik formülasyonlarda ve kişisel bakım ürünlerinde uygulama alanı bulur.

Fumarik asit kremler, losyonlar ve merhemlerde bir bileşen olarak uygulanır ve burada pH ayarlayıcı, tamponlayıcı madde ve cilt bakım maddesi olarak işlev görür.

Fumarik asit, deterjanlar ve bulaşık deterjanları gibi temizlik ürünlerinde kullanılır.

Fumarik asit, asidik özellikleri nedeniyle kir, leke ve kireç birikintilerinin giderilmesine yardımcı olur.

Endüstriyel Kullanımlar

Fumarik asidin endüstriyel kullanımları şunları içerir:

Doymamış Polyester
Alkid Reçineler
Baskı Mürekkepleri
Kağıt Boyutlandırma



Endüstriyel Üretim
Fumarik asit, doymamış polyester, alkid reçineler, baskı mürekkepleri ve kağıt haşıllama dahil olmak üzere birçok endüstriyel malzemenin üretiminde kullanılır.

Fumarik asit, doymamış polyester reçineler (UPR), alkid reçineler ve plastikleştiricilerin üretiminde kullanılır.

Fumarik asit, doymamış polyester reçinelerin (UPR) ve alkid reçinelerin üretiminde kullanılır.

Fumarik asit, çapraz bağlama maddesi olarak görev yapar ve bu reçinelerin mukavemet, dayanıklılık ve ısı direnci dahil olmak üzere özelliklerinin geliştirilmesine yardımcı olur.


Renksiz bir sıvı formundaki fumarik asit, maleik asidin izomerizasyonuyla üretilir.

Bu ürün kağıt ebatlamada ve yapıştırıcılarda kullanılabilir.

Fumarik Asit bazen 2-Butendioik asit olarak da bilinir ve ayrıca sentetik reçinelerde, doymamış polyester reçinelerde ve yağlayıcılarda da kullanılabilir.


Çok yönlü bileşik aynı zamanda pH'ı 4,5'un üzerinde olan ürünlerde minimum düzeyde ekşilik ekleyerek pH'ı azaltır.

Düşük moleküler ağırlığı, fumarik asitin 3,0'a yakın pH'larda diğer gıda asitlerine göre daha fazla tamponlama kapasitesi sağlar.

Gücünden dolayı diğer organik gıda asitlerine göre daha az fumarik asit gerekir, bu da birim ağırlık başına maliyetleri azaltır.



Fumarik asit, fumaraz enzimi (bkz. 'Malik asit') tarafından katalize edilen l-malik asitin ve aspartaz enzimi tarafından aspartamın bir bileşeni olan l-aspartik asidin endüstriyel preparasyonunda kullanılır.

Fumarik asidin diğer endüstriyel kullanımları jet baskı mürekkeplerinde, plastik yüzey kaplamada ve kağıt boyutlandırmada ve doymamış polyester ve alkid reçinelerin hazırlanmasında bir ara madde olarak kullanılır.

İlaç endüstrisi, alternatif tıp formülasyonlarında optik bir ağartma maddesi olarak aleksifarmik sodyum dimerkaptosüksinat ve demirli fumarat üretmek için fumarik asit veya sedef hastalığını tedavi etmek için fumarik asit esterleri monoetil fumarat ve dimetil fumarat olarak kullanır.





Fumarik asit, papaya, armut ve erik gibi meyvelerde sınırlı miktarda da olsa doğal olarak bulunur.


Amerika Birleşik Devletleri'nde fumarik asit esas olarak meyve sularında, jelatinli tatlılarda, tortillalarda ve pasta dolgularında kullanılır.

Fumarik asit nispeten ucuzdur ancak sitrik asitten daha keskin bir tada sahip olması gibi bir dezavantaja sahiptir ve suda çözünmesi zordur.

Fumarik asidin çözünürlüğü yalnızca ∼6 g l-1'dir (yani %0,6), bu da çözünürlük konsantrasyonlarının çözeltiye girmesi için gereken uzun süreler nedeniyle daha da karmaşık hale gelir. Bu nedenle, çoğu zaman çözücünün ısıtılmasıyla çözünürlük hızlandırılır, bu da birçok gıda endüstrisi uygulamasında kullanılmasını sıklıkla engeller.

Fumarik asit, C=C çift bağının E geometrisine sahip bir butendioik asittir.

Fumarik asit, sitrik asit döngüsünde bir ara metabolittir.



Fumarik asit, bir fumaratın (1-) konjuge asididir.


Meyveye benzer bir tada sahiptir ve gıda katkı maddesi olarak kullanılır.
E numarası E297'dir.

Fumarik asit, içeceklerde ve kabartma tozlarında gıda asitliği düzenleyici olarak kullanılır.

Ayrıca fumarik asit, sedef hastalığını veya multipl sklerozu tedavi etmek için kullanılan farmasötik olarak aktif bir maddedir.


Tuzlar ve esterler fumaratlar olarak bilinir.

Fumarik asit esterleri (FAE), monoetil fumarat (MEF) ve dimetil fumarat (DMF), fumarik asit baz bileşiğinden türetilen kimyasal bileşiklerdir.


Fumarik asit, bütendioik asidin trans izomeridir, maleik asit ise cis izomeridir.

Fumarik asit, esterifikasyon ve polimerizasyon dahil çeşitli kimyasal sentezlerde ve kağıt endüstrisi için haşıl reçinelerinin üretiminde değerli bir ara maddedir.



Tercih edilen IUPAC adı: (2E)-But-2-enedioik asit

Diğer isimler
Fumarik asit
trans-1,2-etilendikarboksilik asit
2-Butendioik asit
trans-Butendioik asit
Allomaleik asit
Boletik asit
Donitik asit
Likenik asit

Tanımlayıcılar
CAS Numarası: 110-17-8


Kimyasal formül: C4H4O4
Molar kütle: 116,072 g·mol−1
Görünüm: Beyaz katı
Yoğunluk: 1,635 g/cm3
Erime noktası: 287 °C (549 °F; 560 K) (ayrışır)[2]
Suda çözünürlük: 20 °C'de 4,9 g/L[1]
Asitlik (pKa): pka1 = 3,03, pka2 = 4,44 (15 °C, cis izomer)
Manyetik duyarlılık (χ): −49,11·10−6 cm3/mol
Dipol momenti: sıfır değil


Fumarik asit 1946'dan beri gıda asitliği düzenleyici olarak kullanılmaktadır.


  Gıda katkı maddesi olarak asitlik düzenleyici olarak kullanılır ve E numarası E297 ile gösterilebilir.

Genellikle saflık gereksinimlerinin olduğu içeceklerde ve kabartma tozlarında kullanılır.


Fumarik asit, buğday ekmeği yapımında gıda koruyucu ve mayalayıcı asit olarak kullanılır.

Fumarik asit, jelatinlerin jel gücünü arttırır ve aljinat preparatlarına dahil edildiğinde kalsiyum iyonu serbestleştirici olarak görev yapar.

Diğer gıda asitleştiricileriyle kolayca karışır ve keskin bir asidik tat vermez.

Fumarik asit olağanüstü lezzet karıştırma özelliklerine sahip olmasa da, genel tadı tamamlayan bir ağızda kalan tat üreterek üzümlerdekiler gibi spesifik tatlandırıcı maddelere karşı bir afinite gösterir.



Genellikle tartarik asit yerine ve bazen de sitrik asit yerine, malik asitin kullanımına benzer şekilde ekşilik eklemek için her ~1.5 g sitrik asit için 1 g fumarik asit oranında kullanılır.

"Tuz ve Sirke" aromalı patates cipsi gibi bazı yapay sirke aromalarının bir bileşeni olmasının yanı sıra, ocak üstü puding karışımlarında pıhtılaştırıcı olarak da kullanılır.

DG Health'in bir parçası olan Avrupa Komisyonu Hayvan Besleme Bilimsel Komitesi, 2014 yılında fumarik asidin "pratik olarak toksik olmadığını" ancak yüksek dozların uzun süreli kullanımdan sonra muhtemelen nefrotoksik olduğunu tespit etti.



İlaç
Fumarik asit, 1950'li yıllarda Almanya'da sedef hastalığı otoimmün durumunu tedavi etmek için bir ilaç olarak, başta dimetil fumarat olmak üzere 3 ester içeren bir tablet olarak geliştirildi ve Avrupa'da Biogen Idec tarafından Fumaderm adıyla pazarlandı.


Diğer kullanımlar
Fumarik asit, polyester reçineler ve polihidrik alkollerin üretiminde ve boyalar için mordan olarak kullanılır.

Yemlerine fumarik asit eklendiğinde kuzular sindirim sırasında %70'e kadar daha az metan üretir.


Sentez ve reaksiyonlar
Fumarik asit ilk olarak süksinik asitten hazırlandı.

  Geleneksel bir sentez, vanadyum bazlı bir katalizör varlığında klorat kullanılarak furfuralin (mısırın işlenmesinden elde edilen) oksidasyonunu içerir.

  Şu anda, fumarik asidin endüstriyel sentezi temel olarak maleik asidin düşük pH'ta sulu çözeltilerde katalitik izomerizasyonuna dayanmaktadır.

Maleik asit, benzen veya bütan katalitik oksidasyonu ile üretilen maleik anhidritin hidroliz ürünü olarak büyük hacimlerde erişilebilir.

Fumarik asidin kimyasal özellikleri, bileşen fonksiyonel gruplarından tahmin edilebilir.

Bu zayıf asit bir diester oluşturur, çift bağ üzerinden eklemelere uğrar ve mükemmel bir dienofildir.

Fumarik asit, maleik asidin sorunsuz bir şekilde parladığı koşullar altında bir bomba kalorimetresinde yanmaz.

Cis- ve trans-izomerler arasındaki enerji farkını ölçmek üzere tasarlanan deneyleri öğretmek için, tahmini bir karbon miktarı söz konusu bileşikle öğütülebilir ve yanma entalpisi farkla hesaplanabilir.




Çevrilmiş isimler
asit fumarik (fr)

asito fumarico (o)

Fumaarhape (et)

Fumaarihappo (fi)

fumaarzuur (nl)

fumarna kiselina (saat)

fumarna kislina (sl)

fumaro rūgštis (lt)

fumarová kyselina (cs)

fumarsyra (sv)

fumarsyre (da)

fumarsyre (hayır)

Fumarsäure (de)

fumarsav (hu)

fumarskābe (lv)

Kyselina Fumarová (sk)

ácido fumárico (es)

ácido fumárico (pt)

φουμαρικό οξύ (el)

фумарова киселина (bg)




IUPAC adları
(2E)-but-2-enodioik asit

(E) but-2-enodioik asit

(E)-but-2-enodioik asit

(E)-Butendioik asit

1,2-etilen dikarboksilik asit

2-BÜTENİYOİK ASİT

2-Butendioik asit (2E)-Fumarik asit

2-Butendioik asit, E-


asit fumarik

But-2-endioik asit

but-2-endioik asit

E-bütendioik Asit

FA Gevreği

FUMARİK ASİT

Fumarik asit

Fumarik asit

Fumarik asit

Fumarik asit

Fumarik asit

Fumarik asit

fumarik asit, Butenedioik asit, Allomaleik asit, Boletik asit, Donitik asit, Likenik asit

Fumarsäure

trans-1,2-etilendikarboksilik

trans-2-Butendioik asit

trans-Butendisäure

Trans-Butendioik Asit




Ticari isimler
(E)-2-Butendioik asit

1,2-etilen dikarboksilik asit

Allomaleik asit

Boletik asit

Butendioik asit, (E)-

Fumarik asit

trans-1,2-etilendikarboksilik asit

TRANS-BÜTENİKARBOKSİLİK ASİT




ATAMAN KİMYA'NIN İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÜRÜNLERİ:

BESİN KATKI MADDESİ
Amino asitler
B vitaminleri
Sitrat
E vitaminleri
Meyve asitleri
Koruyucular
Yoğunlaştırıcılar
Vitamin benzeri maddeler
Ksilozlar


BESİN KATKI MADDESİ
Amino asitler
Aromalar / kokular
Askorbik asit
Askorbik asit türevleri
B vitaminleri
Sitrat
E vitaminleri
Meyve asitleri
Glukono delta lakton
Kenevir proteini
Yoğun tatlandırıcılar
Potasyum metabisülfit / Potasyum disülfit
Koruyucular
Gıda boyaları, doğal
Gıda boyaları, sentetik
Mono ve digliseritler
Fosfat
Poligliserol polirisinoleat
Proteinler ve izolatlar
Uyarıcı ajanlar
Triasetin
Yoğunlaştırıcılar
Vitamin benzeri maddeler
Ksilozlar
Şeker ikameleri
MUMLAR
Arı balmumu
Candelilla balmumu
Karnauba mumu
Pirinç kepeği mumları
RENKLENDİRİCİLER
Renk pigmentleri
Titanyum dioksit - Beyaz pigmentler
YAĞLAR
Koku Kimyasalları
EMÜLGATÖRLER
Emülgatörler
KATKI MADDELERİ
Köpük kesiciler
Fumarik asit
Triasetin
ALKOLLER
Gliserin
DOLGULAR
Kalsiyum karbonat
FİLTRE YARDIMI
Tonsil® Ağartma Toprağı

SAÇ BAKIMI
Amino asitler
Uçucu yağlar
B vitaminleri
Arı balmumu
Yardımcı emülgatörler
Koku Kimyasalları
Emülgatörler
Boyalar
Meyve asitleri
Gliserin
Şartlandırma maddeleri
Koruyucular
Portakal kabuğu balmumu
Parafin mumu
Sedefli Ajanlar
Polietilen glikol
Pirinç kepeği mumları
Çözündürücüler
stabilizatörler
Amfoterik yüzey aktif maddeler
Anyonik yüzey aktif maddeler
Katyonik yüzey aktif maddeler
İyonik olmayan yüzey aktif maddeler
UV filtreleri
Yoğunlaştırıcılar
Beyaz yağlar
Aktif içerik
Şeker ikameleri
CİLT BAKIMI
Amino asitler
Uçucu yağlar
B vitaminleri
Arı balmumu
Yardımcı emülgatörler
Koku Kimyasalları
Emülgatörler
Boyalar
Meyve asitleri
Fumarik asit
Gliserin
Şartlandırma maddeleri
Koruyucular
Portakal kabuğu balmumu
Parafin mumu
Eksfoliyantlar
Sedefli Ajanlar
Polietilen glikol
Pirinç kepeği mumları
Çözündürücüler
stabilizatörler
Amfoterik yüzey aktif maddeler
Anyonik yüzey aktif maddeler
Katyonik yüzey aktif maddeler
İyonik olmayan yüzey aktif maddeler
Titanyum dioksit - Beyaz pigmentler
UV filtreleri
Yoğunlaştırıcılar
Beyaz yağlar
Aktif içerik
Şeker ikameleri


DEKORATİFLER
Uçucu yağlar
B vitaminleri
Arı balmumu
Yardımcı emülgatörler
Koku Kimyasalları
Emülgatörler
Boyalar
Gliserin
Koruyucular
Portakal kabuğu balmumu
Parafin mumu
Pirinç kepeği mumları
stabilizatörler
Titanyum dioksit - Beyaz pigmentler
UV filtreleri
Yoğunlaştırıcılar
Beyaz yağlar
Aktif içerik
Şeker ikameleri


BANYO ÜRÜNLERİ
Uçucu yağlar
B vitaminleri
Çam Kimyasalları
Arı balmumu
Yardımcı emülgatörler
Koku Kimyasalları
Emülgatörler
Boyalar
Gliserin
Şartlandırma maddeleri
Koruyucular
Portakal kabuğu balmumu
Parafin mumu
Eksfoliyantlar
Sedefli Ajanlar
Polietilen glikol
Pirinç kepeği mumları
Çözündürücüler
stabilizatörler
Amfoterik yüzey aktif maddeler
Anyonik yüzey aktif maddeler
Katyonik yüzey aktif maddeler
İyonik olmayan yüzey aktif maddeler
Titanyum dioksit - Beyaz pigmentler
Yoğunlaştırıcılar
Beyaz yağlar
Aktif içerik
Şeker ikameleri



GÜNEŞ KREMİ
Arı balmumu
Yardımcı emülgatörler
Koku Kimyasalları
Emülgatörler
Boyalar
Gliserin
Koruyucular
Parafin mumu
Pirinç kepeği mumları
Çözündürücüler
stabilizatörler
Titanyum dioksit - Beyaz pigmentler
UV filtreleri
Yoğunlaştırıcılar
Beyaz yağlar
Aktif içerik
Şeker ikameleri



BESİN KATKI MADDESİ
B vitaminleri
Çam Kimyasalları
Sitrat
Meyve asitleri
Yoğun tatlandırıcılar
Koruyucular
Vitamin benzeri maddeler
YAĞLAR
Çam Kimyasalları
Koku Kimyasalları
Beyaz yağlar
MUMLAR
Arı balmumu
Candelilla balmumu
Karnauba mumu
Montan balmumu
Parafin mumu
ALKOLLER
Gliserin
BİYOSİTLER
İzopropil alkol / IPA (Teknik Sınıf)
ÇÖZÜCÜLER
İzopropil alkol / IPA (Teknik Sınıf)
POLİGLİKOLLER
Polietilen glikol
YÜZEY AKTİF MADDELER
İyonik olmayan yüzey aktif maddeler
RENKLENDİRİCİLER
Titanyum dioksit - Beyaz pigmentler
VAZELİNLER
Vazelin (Vazelin), farmasötik

EKSENLER
Amit balmumu
Arı balmumu
Candelilla balmumu
Karnauba mumu
EVA balmumu
Fischer-Tropsch mumu
HDPE mumları
Mikrokristalin balmumu
Montan balmumu
Parafin mumu
PE balmumu
PP balmumu
PTFE mumları
Ham montan mumu
Şellak mumu
Balmumu karışımları
KATKI MADDELERİ
Antioksidanlar
Antistatikler
Köpük kesiciler
Korozyon önleyicileri
Melamin
Mikroküreler
Optik parlatıcılar
Fosforik asit esteri
Şellak mumu
UV stabilizatörleri
Balmumu emülgatörleri
Çinko oksit
KAZEİNLER
Kazein, teknik
REOLOJİ DEĞİŞTİRİCİLER
Selüloz eterler
KLOROALKANLAR
Klorlu parafinler
EMÜLGATÖRLER
Emülgatörler

RENKLENDİRİCİLER
Boyalar
Titanyum dioksit - Beyaz pigmentler

DOLGULAR
Dolgu cam boncukları
Kaolinler

CAM ELYAFLARI
Cam elyaf
Cam elyaf fitiller

ALKOLLER
Gliserin
BESİN KATKI MADDESİ
Yoğun tatlandırıcılar
DEZENFEKSİYON
KYROSAN - Sıvı klor dioksit

BAĞLAYICILAR
Fenolik reçine
Polivinil alkol
Polivinil butiral

REÇİNELER
Fenolik reçine
Şellak reçinesi

ÇÖZÜCÜLER
Polialkilen glikol
Vazelin (Vazelin), teknik
Teknik beyaz yağlar
POLİGLİKOLLER
Polialkilen glikol
POLİVİNİL ALKOL
Polivinil alkol
Polivinilpirolidon (PVP)

Vazelin (Vazelin), teknik

YÜZEY AKTİF MADDELER
Amfoterik yüzey aktif maddeler
Anyonik yüzey aktif maddeler
Katyonik yüzey aktif maddeler
İyonik olmayan yüzey aktif maddeler

MUM DAĞILIMI
Balmumu dispersiyonları

YAĞLAR
Teknik beyaz yağlar

YÜZEY AKTİF MADDELER
Aminler
Amfoterik yüzey aktif maddeler
Anyonik yüzey aktif maddeler
Katyonik yüzey aktif maddeler
İyonik olmayan yüzey aktif maddeler


BESİN KATKI MADDESİ
Askorbik asit
Askorbik asit türevleri
Çam Kimyasalları
Sitrat
Meyve asitleri
Koruyucular
Yoğunlaştırıcılar


YAĞLAR
Uçucu yağlar
Çam Kimyasalları
Koku Kimyasalları


FOSFONATLAR
ATMP
DTPMPA
HEDP
PBTC
REOLOJİ DEĞİŞTİRİCİLER
Selüloz eterler
EMÜLGATÖRLER
Emülgatörler
Çözündürücüler
stabilizatörler


KATKI MADDELERİ
Köpük kesiciler
Fosforik asit esteri
Kir ayırıcı polimer
Balmumu emülgatörleri

RENKLENDİRİCİLER
Boyalar

ALKOLLER
Gliserin


MUMLAR
HDPE mumları
Montan balmumu
Parafin mumu
PE balmumu
PP balmumu
BİYOSİTLER
İzopropil alkol / IPA (Teknik Sınıf)

ÇÖZÜCÜLER
İzopropil alkol / IPA (Teknik Sınıf)
Polialkilen glikol
POLİGLİKOLLER
Polialkilen glikol
Polietilen glikol

BAĞLAYICILAR
Polivinil alkol
POLİVİNİL ALKOL
Polivinil alkol
Polivinilpirolidon (PVP)
MUM DAĞILIMI
Balmumu dispersiyonları


KATKI MADDELERİ
Köpük kesiciler
Alkol Ester
Korozyon önleyicileri
Çözücüler
Sodyum sülfonat
Fosforik asit esteri
Sebasik Asit
Balmumu emülgatörleri


ÇÖZÜCÜLER
Alkol Ester
Glimler
Polialkilen glikol
Teknik beyaz yağlar


BAĞLAYICILAR
Dağılabilir polimer tozu
Polimer dispersiyonları
Polivinil alkol


KATKI MADDELERİ
Dispersanlar
Köpük kesiciler
Maleik Asit Anhidrit
Silanlar


BAĞLAYICILAR
Akrilik reçine
Alkid reçineleri
Sakız reçinesi
Dağılabilir polimer tozu
Rosin esterleri
Modifiye sakız reçinesi
Fenolik reçine
Polimer dispersiyonları
Polivinil alkol
Polivinil butiral
Uzun yağlı reçine
REÇİNELER
Akrilik reçine
Alkid reçineleri
Sakız reçinesi
Sakız reçinesi dispersiyonları
Epoksi Reçineler
Rosin esterleri
Modifiye sakız reçinesi
Fenolik reçine
Şellak reçinesi
Uzun yağlı reçine
MUMLAR
Amit balmumu
Candelilla balmumu
Karnauba mumu
EVA balmumu
Fischer-Tropsch mumu
HDPE mumları
Montan balmumu
Parafin mumu
PE balmumu
PP balmumu
PTFE mumları
Ham montan mumu
Balmumu karışımları
KATKI MADDELERİ
Antioksidanlar
Di-pentaeritritol
Dispersanlar
Köpük kesiciler
Alkol Ester
Alev geciktiriciler
Korozyon önleyicileri
Melamin
Mikroküreler
Fosforik asit esteri
Ftalik anhidrit
UV stabilizatörleri
Balmumu emülgatörleri
Çinko oksit
RENKLENDİRİCİLER
Renk pigmentleri
Boyalar
Pigment preparatları
Siyah pigmentler
Titanyum dioksit - Beyaz pigmentler
REOLOJİ DEĞİŞTİRİCİLER
Selüloz eterler
KLOROALKANLAR
Klorlu parafinler
EMÜLGATÖRLER
Emülgatörler
Polieteraminler

ÇÖZÜCÜLER
Alkol Ester

Glimler
Polialkilen glikol
Vazelin (Vazelin), teknik
Teknik beyaz yağlar
ALKOLLER
Gliserin

DOLGULAR
Kalsiyum karbonat
Kaolinler


POLİGLİKOLLER
Polialkilen glikol
Polieteraminler

YÜZEY AKTİF MADDELER
Polieteraminler
Amfoterik yüzey aktif maddeler
Anyonik yüzey aktif maddeler
İyonik olmayan yüzey aktif maddeler
POLİVİNİL ALKOL
Polivinil alkol
Polivinilpirolidon (PVP)

VAZELİNLER
Vazelin (Vazelin), teknik


MUM DAĞILIMI
Balmumu dispersiyonları

YAĞLAR
Teknik beyaz yağlar



KAUÇUKLAR
Butil kauçuk (IIR)
Doğal kauçuk (NR)
Polibutadien Kauçuklar
Poliizopren kauçuk (IR)

KLOROALKANLAR
Klorlu parafinler


POLİMERLER
Etilen akrilik asit kopolimeri
Etilen vinil asetat kopolimerleri
Polialfaolefin (PAO)
Polibüten
Poliizobütilen (PIB)


KATKI MADDELERİ
Adipik Asit
Antioksidanlar
Antistatikler
DEHCH
Alev geciktiriciler
Kauçuk katkı maddeleri
Maleik anhidrit işlevselleştirilmiş polimerler
Mat Bileşikler
Mikroküreler
Optik parlatıcılar
UV stabilizatörleri
Çinko oksit

POLİMERLER
Akrilat blok kopolimerleri
Etilen akrilik asit kopolimeri
Etilen vinil asetat kopolimerleri
Polialfaolefin (PAO)
Polibüten
Polyester polioller
Poliizobütilen (PIB)
Propilen-etilen kopolimerleri
Stiren blok kopolimerleri


KATKI MADDELERİ
Adipik Asit
Di-pentaeritritol
Alkol Ester
Fumarik asit
Yapıştırıcıyı gizle
Kauçuk katkı maddeleri
Kemik tutkalı
Maleik Asit Anhidrit
Melamin
Mikroküreler
Pentaeritritol
Sebasik Asit
Silanlar
Triasetin
UV stabilizatörleri
Çinko oksit
YAĞLAR
Adipik Asit


MUMLAR
Amit balmumu
EVA balmumu
Fischer-Tropsch mumu
HDPE mumları
Montan balmumu
Parafin mumu
PE balmumu
PP balmumu
PTFE mumları
Balmumu karışımları

BAĞLAYICILAR
Sakız reçinesi
Rosin esterleri
Modifiye sakız reçinesi
Fenolik reçine
Polimer dispersiyonları
Polivinil alkol
Polivinil butiral
Uzun yağlı reçine


REÇİNELER
Sakız reçinesi
Sakız reçinesi dispersiyonları
Epoksi Reçineler
Rosin esterleri
Hidrokarbon reçinesi
Modifiye sakız reçinesi
Fenolik reçine
Şellak reçinesi
Uzun yağlı reçine
Ahşap reçinesi


KAUÇUKLAR
Butil kauçuk (IIR)
Doğal kauçuk (NR)
Polibutadien Kauçuklar
Poliizopren kauçuk (IR)

KAZEİNLER
Kazein, teknik


EMÜLGATÖRLER
Polieteraminler
POLİGLİKOLLER
Polieteraminler
Polietilen glikol

YÜZEY AKTİF MADDELER
Polieteraminler

POLİVİNİL ALKOL
Polivinil alkol
Polivinilpirolidon (PVP)


RENKLENDİRİCİLER
Titanyum dioksit - Beyaz pigmentler

BESİN KATKI MADDESİ
Triasetin


Amonyum fumarat
Askorbik asit
ANTİDURLU CİTREK asit
Krotonik asit
Dimetil fumarat
Fumaronitril
Fumaril klorür
Glutatyon
Demir(II) fumarat
Maleik asit
Malik asit
Malik asit
Potasyum sitrat
Bağıntılı bileşikler
Sodyum Askorbat
Sodyum sitrat
Süksinik asit
A Vitamini Palmitat
Çinko Sülfat
 
 
Fumaric acid is an organic compound with the formula HO2CCH=CHCO2H. 


Fumaric acid is an organic acid that serves various functions, including enhancing taste, managing pH, reducing hygroscopicity, improving shelf stability, and more. Fumaric acid is a functional ingredient applicable across food, beverage, animal nutrition, industrial, pharmaceutical, and personal care markets.


Fumaric acid is a valuable compound used in foods, beverages, detergents, animal feed, pharmaceuticals, and miscellaneous industrial products.

Fumaric acid is a food additive used as an anti-oxidant to keep moisture from hardening food powders. 

Fumaric acid is also used in coatings, resins, pharmaceuticals, and plasticizers applications.


A white solid, fumaric acid occurs widely in nature.



EC / List no.: 203-743-0

CAS no.: 110-17-8

Mol. formula: C4H4O4


Synonyms: (E)-Butenedioic acid, trans-1,2-Ethylenedicarboxylic acid, trans-butene-dioic acid 2-Butenedioic acid, Allomaleic acid, Boletic acid, Donitic acid, Lichenic acid


Fumaric acid derives its name from being found in plants belonging to the genus Fumaria, a common European herb. 

Fumaric acid is the trans-isomer of symmetric, unsaturated dicarboxylic acid; the cis-isomer is maleic acid. 

Fumaric acid is produced as a colorless, crystalline powder with a fruit-like taste (a fruit acid), and it is a weak acid that forms diesters, has low solubility in water, and undergoes additions across the double bond.


Fumaric acid is widely used in the food industry as an acidulant because it is non-toxic and the least expensive food-grade acid. 

Fumaric acid solubility in water is low (0.6 g per 100 g at 25 °C), and, therefore, to increase its application in various foods, a cold-water-soluble (CWS) fumaric acid, which contains a wetting agent, for example, 0.3% w/w dioctyl sodium sulfosuccinate, is used. 


Fumaric acid is a critical intermediate in the tricarboxylic acid cycle for organic acid biosynthesis in humans and other mammals. 

Fumaric acid is also an essential ingredient in plant life.

When used as a food additive, the hydrophobic nature of fumaric acid results in persistent, long-lasting sourness and flavor impact. 



Applications
Fumaric acid has been used in food and beverage products since 1946. 

It is currently used in wheat and corn tortillas, sourdough and rye bread, refrigerated biscuit doughs, fruit juice and nutraceutical drinks, gelatin desserts, gelling aids, pie fillings, and wine. 

Food research shows that Fumaric acid improves quality and reduces the costs of many food and beverage products. 

Fumaric acid is also used in animal feed.

Fumaric acid is an acidulant that possesses a fruit-like flavor. 

Fumaric acid (E297 or INS297) is a four-carbon dicarboxylic acid and is used as an acidity regulator in foo.d

Fumaric Acid is a non-toxic food additive generally used in beverages and baking powders for which requirements are based on purity. 

It is a substitute for tartaric acid and occasionally takes the place of citric acid at a rate of 1.36 grams of citric acid to every 0.91 grams of Fumaric Acid for the same taste. 

It is also an essential ingredient in candy manufacturing to add sourness, similar to how malic acid is used.

Fumaric acid has been used in food and beverage products for almost a century. 
It is most commonly relied on to improve quality and reduce the costs of many food, beverage, and animal feed products.

An effective tool for balancing the pH in food and beverages, fumaric acid controls the impact and intensity of sourness and flavor and has an anti-microbial and bactericidal effect. 

Fumaric acid is completely non-hygroscopic, keeping powdered mixes from caking and hardening from moisture. 

It is also more substantial than other acids, enabling fewer products to achieve the same results–thereby improving economies by lowering ingredient costs.

Bakery

Bread
Fumaric acid acts as an instant flavoring agent for rye and sourdough bread. 

Fumaric acid is added to dough ingredients during the dry blending step. 
Flavor intensity is easily controlled by the amount of Fumaric acid added to the recipe. 

In English muffins, Fumaric acid significantly increases porosity. Dough machinability is improved, and more sourness is provided per unit weight.

From the tart, warm flavor of a sourdough roll to a longer-lasting tortilla, fumaric acid extends shelf life, improves dough machinability, and acts as a flavoring agent for various savory baked goods.


Dry Mixes.
Chocolate cakes, gel desserts, brownies, and pancakes made from dry mixes stay dry and free-flowing because fumaric acid prevents caking and drying even in high-humidity storage conditions.


Fruit Juice Drinks
Fumaric acid provides more sourness per unit weight than other acidulants used in fruit juice drinks. 
This substantially reduces the acidulant cost. 
In fruit juice drinks, Fumaric acid provides more buffering capacity than other acidulants when the pH is near 3.0. 

Using fumaric acid helps stabilize the pH of a fruit juice drink, stabilizing color and flavor.


Wine
Fumaric Acid can economically acidify wine with no detectable difference in flavor. 
The replacement ratio of three pounds of fumaric acid to five pounds of Citric acid can significantly reduce acidulant cost. 
Fumaric acid also prevents secondary fermentation after bottling and can act as a clarifier when low concentrations of copper and iron are present.


Confectioneries
Fumaric acid extends the shelf life of acid-coated candies because it does not absorb moisture during storage and distribution. 
Maintaining a low moisture level retards sucrose inversion. 
Acidulant cost is also reduced as fumaric acid provides more sourness per unit weight than other acidulants used in dry form.



Jellies and Jams
Fumaric acid can cut food acid costs when used as an acidulant for jams, jellies, and preserves. 

As little as two pounds of fumaric acid can replace every three pounds of Citric, Malic, or Tartaric acid. 

At the 2:3 replacement ratio, fumaric acid does not produce significant gel strength or pH differences.



Alginate Based Desserts
Fumaric acid is an economical acidulant that liberates calcium. It improves smoothness and optimizes setting times. 

Also, the non-hygroscopicity of fumaric acid means that dry dessert mixes remain free-flowing, even in high humidity. 
Fumaric acid can be added directly to dry dessert mixes during the manufacturing process without causing degradation of flavor ingredients because of its non-hygroscopic nature.



Gelatin Desserts
Fumaric acid significantly reduces acidulant costs in gelatin desserts. 

Depending on the product recipe, each pound of Citric acid can be replaced with 0.6 to 0.7 pounds of fumaric acid. 
Reducing moisture pick-up improves flavor stability and lengthens shelf life. 

Fumaric acid maintains non-caking and free-flowing qualities. 

By keeping the moisture content low, fumaric acid helps maintain flavor components' stability and markedly decreases the inversion of sucrose in the packaged dry mix. 
Using less expensive packaging may also be possible if other moisture-sensitive ingredients are not used in the formulation. 

Fumaric acid also increases gel strength, so food processors may reduce average gelatin content by about 2%.



Confectionery
Fumaric acid does not absorb moisture during storage and distribution, keeping sweets on the shelf longer by extending shelf life and slowing sucrose inversion. 

Because fumaric acid provides more sourness per unit weight than other dry acidulants, it can also help confectioners seeking to reduce costs.



Pie Fillings
Fumaric acid can be mixed directly with the starch and sugar ingredients in pie fillings, as it is non-hygroscopic. 

Fumaric acid lowers costs by reducing the food acid needed in product formulations. 
Fumaric acid improves smoothness and extends the critical cook times for optimum gelation.



Egg White Foams
Fumaric acid can promote maximum volume in egg-white foams and end products based on egg-white foams. 

Fumaric acid can replace the more expensive cream of tartar to control egg-white volume. 
With Fumaric acid, egg whites can be overbeaten for as much as double the customary optimum time. 

Well suited for continuous flow processes, fumaric acid can be added to liquid and dried egg whites.


Jellies, Jams, & Desserts
Fumaric acid improves jellies, jams, preserves, and desserts by providing better texture and gelling properties, increasing flavor stability and lengthening shelf life. 

Additionally, in egg white foams and applications that use egg white foams, fumaric acid increases volume and replaces cream of tartar, delivering cost efficiencies.


WEIN

Fumaric acid enables the control of malolactic fermentation when it is used in wine.

When added at an early stage after the end of alcoholic fermentation (fructose/glucose under 1 g/L), fumaric acid blocks all malolactic fermentation. 

During malolactic fermentation, fumaric acid allows the fermentation to be partially completed.

It is a tool of great interest to limit [the use of SO2] or make wines without SO2.

Note: However, proceed with caution when using in wines with residual sugar: in the case of alcoholic refermentation, the yeast may metabolize the fumaric acid that is added and turn it into malic acid using its Krebs cycle. 

As a result, there is a risk of activating the malolactic fermentation instead of inhibiting it

All of these interesting aspects
make it suitable for all vinification operations in which sulfur levels must be contained. 

For instance, it is ideal for making sparkling wine bases and delicate white, rosé, or red wines for those seeking the pleasant taste that malic acidity offers.

When dosed as recommended, it causes a reduction in pH of approximately 1 to 2 tenths, depending on the wine’s buffer capacity, and increases total acidity compared to what would happen if tartaric acid were added. 

However, according to current legislation, it is not classified as an acidifier, meaning it can be used even though it is not included in the relevant register.

The effect of FUMARIC ACID persists for as long as the molecule is present in the medium; for example, it has been observed to last for many months when added to
wine once the fermentation process is complete, during refinement without Saccharomyces cerevisiae activity.

Before using FUMARIC ACID, orientation tests should be carried out in the laboratory to predict its effects on the sensory balance of the wine. 

FUMARIC ACID is the perfect comp



Beverages
A sweet, delicious fruit juice stays colorful and flavorful longer with the addition of fumaric acid to control pH. 

Fumaric acid also helps acidify wine with no detectable difference in flavor and prevents secondary fermentation after bottling.


Cleaning Agents for Dentures/Bath Salts

The carbon dioxide-generating compounds containing NaHCO3, K2CO3, and powdered Fumaric acid can be tableted with other ingredients to make cleaning agents for dentures and bath salts.



Animal Feed

Fumaric acid has proven to be a particularly effective additive to piglet feed post-weaning. 
Including Fumaric acid and the resultant adjustment of the pH value demonstrate improved weight gain, food consumption, and feed conversion ratio.


Animal Nutrition.
A proven, effective additive in piglet feed, fumaric acid is shown to improve weight gain, food consumption, and feed conversion ratio during the post-weaning period.



Personal Care & Cosmetics.
The effervescence of personal care and cosmetic products comes from combined powdered fumaric acid and carbon dioxide ingredients combined and tableted.

Fumaric acid finds application in cosmetic formulations and personal care products. 

Fumaric acid is applied as an ingredient in creams, lotions, and ointments, where it functions as a pH adjuster, buffering agent, and skin-conditioning agent.

Fumaric acid is used in cleaning products, such as detergents and dishwashing liquids. 

Fumaric acid aids in removing dirt, stains, and scale deposits due to its acidic properties.

Industrial Uses

Industrial uses of Fumaric acid include:

Unsaturated Polyester
Alkyd Resins
Printing Inks
Paper Sizing



Industrial Manufacturing
Fumaric acid is used in the production of many industrial materials, including unsaturated polyester, alkyd resins, printing inks, and paper sizing.

Fumaric acid is used to manufacture unsaturated polyester resins(UPR), alkyd resins, and plasticizers.

Fumaric acid is employed in the production of unsaturated polyester resins (UPR) and alkyd resins. 

Fumaric acid acts as a crosslinking agent and helps enhance the properties of these resins, including their strength, durability, and heat resistance.


Fumaric Acid, in the form of a colorless fluid, is produced by the isomerization of maleic acid. 

This product can be used in paper sizing and in glues. 

Fumaric Acid is sometimes known as 2-Butendioic acid and can also be used in synthetic resins, unsaturated polyester resins, and in lubricants.


The versatile compound also decreases the pH with minimal added sourness in products with pHs more than 4.5. 

Its low molecular weight gives fumaric acid more buffering capacity than other food acids at pHs near 3.0.

Because of its strength, less fumaric acid is required than other organic food acids, reducing costs per unit weight.



Fumaric acid is used for the industrial preparation of l-malic acid catalyzed by the enzyme fumarase (see ‘Malic acid’) and l-aspartic acid, a component of aspartame, by the enzyme aspartase. 

Other industrial uses of fumaric acid are in jet printing inks, plastic surface coating, and paper sizing, and as an intermediate in preparing unsaturated polyester and alkyd resins. 

The pharmaceutical industry uses fumaric acid to produce alexipharmic sodium dimercaptosuccinate and ferrous fumarate, as an optical bleaching agent, in formulations for alternative medicine, or as fumaric acid esters monoethyl fumarate and dimethyl fumarate to treat psoriasis.





Fumaric acid occurs naturally, albeit in limited amounts, in such fruits as papayas, pears, and plums. 


In the United States, fumaric acid is used principally in fruit juices, gelatin desserts, tortillas, and pie fillings. 

Fumaric acid is relatively cheap but has the disadvantage of a more pungent taste than citric acid and is difficult to dissolve in water. 

The solubility of fumaric acid is only ∼6 g l−1 (i.e., 0.6%), which is further complicated by the extended times necessary for solubility concentrations to go into the solution. For this reason, solubility is often hastened by heating the solvent, which frequently precludes its use for many food industry applications.

Fumaric acid is a butenedioic acid with an E geometry of the C=C double bond. 

Fumaric acid is an intermediate metabolite in the citric acid cycle. 

Fumaric acid is a food acidity regulator and a fundamental metabolite

Fumaric acid is a conjugate acid of a fumarate(1-).


It has a fruit-like taste and has been used as a food additive. 
Its E number is E297.

Fumaric acid is used as a food acidulant in beverages and baking powders. 

Furthermore, fumaric acid is a pharmaceutically active substance that is used to treat psoriasis or multiple sclerosis


The salts and esters are known as fumarates. 

The fumaric acid esters (FAE) monoethyl fumarate (MEF) and dimethyl fumarate (DMF) are chemical compounds derived from the base compound fumaric acid.


Fumaric acid is the trans isomer of butenedioic acid, while maleic acid is the cis isomer.

Fumaric acid is a valuable intermediate in several chemical syntheses, including esterification and polymerization, and in the manufacture of sizing resins for the paper industry 



Preferred IUPAC name: (2E)-But-2-enedioic acid

Other names
Fumaric acid
trans-1,2-Ethylenedicarboxylic acid
2-Butenedioic acid
trans-Butenedioic acid
Allomaleic acid
Boletic acid
Donitic acid
Lichenic acid

Identifiers
CAS Number: 110-17-8 


Chemical formula: C4H4O4
Molar mass: 116.072 g·mol−1
Appearance: White solid
Density: 1.635 g/cm3
Melting point: 287 °C (549 °F; 560 K) (decomposes)[2]
Solubility in water: 4.9 g/L at 20 °C[1]
Acidity (pKa): pka1 = 3.03, pka2 = 4.44 (15 °C, cis isomer)
Magnetic susceptibility (χ): −49.11·10−6 cm3/mol
Dipole moment: non zero


Fumaric acid has been used as a food acidulant since 1946. 


 As a food additive, it is used as an acidity regulator and can be denoted by the E number E297. 

It is generally used in beverages and baking powders for which requirements are placed on purity. 


Fumaric acid is used in making wheat tortillas as a food preservative and leavening acid.

Fumaric acid increases the gel strength of gelatines and acts as a calcium ion liberator when incorporated in alginate preparations. 

It blends readily with other food acidulants and does not give a burst of acidic taste. 

Although fumaric acid does not have exceptional flavor-blending characteristics, it shows an affinity for specific flavoring agents like those in grapes by producing an aftertaste that supplements the overall flavor.



It is generally used as a substitute for tartaric acid and occasionally in place of citric acid, at a rate of 1 g of fumaric acid to every ~1.5 g of citric acid, to add sourness, similarly to how malic acid is used. 

As well as being a component of some artificial vinegar flavors, such as "Salt and Vinegar" flavored potato chips, it is also used as a coagulant in stove-top pudding mixes.

The European Commission Scientific Committee on Animal Nutrition, part of DG Health, found 2014 that fumaric acid is "practically non-toxic," but high doses are probably nephrotoxic after long-term use.



Medicine
Fumaric acid was developed as a medicine to treat psoriasis autoimmune condition in the 1950s in Germany as a tablet containing 3 esters, primarily dimethyl fumarate, and marketed as Fumaderm by Biogen Idec in Europe. 


Other uses
Fumaric acid is used to manufacture polyester resins and polyhydric alcohols, and as a mordant for dyes.

When fumaric acid is added to their feed, lambs produce up to 70% less methane during digestion.


Synthesis and reactions
Fumaric acid was first prepared from succinic acid.

 A traditional synthesis involves the oxidation of furfural (from the processing of maize) using chlorate in the presence of a vanadium-based catalyst.

 Currently, industrial synthesis of fumaric acid is mainly based on catalytic isomerization of maleic acid in aqueous solutions at low pH. 

Maleic acid is accessible in large volumes as a hydrolysis product of maleic anhydride, produced by benzene or butane catalytic oxidation.

The chemical properties of fumaric acid can be anticipated from its component functional groups. 

This weak acid forms a diester, undergoes additions across the double bond, and is an excellent dienophile.

Fumaric acid does not combust in a bomb calorimeter under conditions where maleic acid deflagrates smoothly. 

For teaching experiments designed to measure the difference in energy between the cis- and trans-isomers, an estimated quantity of carbon can be ground with the subject compound, and the enthalpy of combustion computed by difference.




Translated names
acide fumarique (fr)

acido fumarico (it)

Fumaarhape (et)

Fumaarihappo (fi)

fumaarzuur (nl)

fumarna kiselina (hr)

fumarna kislina (sl)

fumaro rūgštis (lt)

fumarová kyselina (cs)

fumarsyra (sv)

fumarsyre (da)

fumarsyre (no)

Fumarsäure (de)

fumársav (hu)

fumārskābe (lv)

kyselina fumarová (sk)

ácido fumárico (es)

ácido fumárico (pt)

φουμαρικό οξύ (el)

фумарова киселина (bg)




IUPAC names
(2E)-but-2-enedioic acid

(E) but-2-enedioic acid

(E)-but-2-enedioic acid

(E)-Butenedioic acid

1,2-ethylene dicarboxylic acid

2-BUTENEDIOIC ACID

2-Butenedioic acid (2E)-Fumaric acid

2-Butenedioic acid, E-

acide fumarique

But-2-enedioic acid

but-2-enedioic acid

E-butenedioic Acid

FA Flakes

FUMARIC ACID

Fumaric Acid

Fumaric acid

fumaric acid

Fumaric Acid

Fumaric acid

fumaric acid

fumaric acid ,Butenedioic acid , Allomaleic acid , Boletic acid , Donitic acid , Lichenic acid

Fumarsäure

trans-1,2-Ethylenedicarboxylic

trans-2-Butenedioïc acid

trans-Butendisäure

Trans-Butenedioic Acid




Trade names
(E)-2-Butenedioic acid

1,2-ethylene dicarboxylic acid

Allomaleic acid

Boletic acid

Butenedioic acid, (E)-

Fumaric Acid

trans-1,2-Ethylenedicarboxylic acid

TRANS-BUTENEDICARBOXYLIC ACID




OTHER PRODUCTS OF ATAMAN CHEMICALS THAT MIGHT BE OF INTEREST:

FOOD ADDITIVES
Amino acids
B vitamins
Citrate
E vitamins
Fruit acids
Preservatives
Thickeners
Vitamin-like substances
Xyloses


FOOD ADDITIVES
Amino acids
Flavorants / fragrances
Ascorbic acid
Ascorbic acid derivatives
B vitamins
Citrate
E vitamins
Fruit acids
Glucono delta lactone
Hemp Protein
Intense sweeteners
Potassium metabisulphite / Potassium disulphite
Preservatives
Food colours, natural
Food colors, synthetic
Mono- and diglycerides
Phosphate
Polyglycerol polyricinoleate
Proteins and isolates
Stimulating agents
Triacetin
Thickeners
Vitamin-like substances
Xyloses
Sugar substitutes
WAXES
Bees wax
Candelilla wax
Carnauba wax
Ricebran waxes
COLORANTS
Color pigments
Titanium dioxide - White pigments
OILS
Fragrance Chemicals
EMULSIFIERS
Emulsifiers
ADDITIVES
Defoamers
Fumaric acid
Triacetin
ALCOHOLS
Glycerin
FILLERS
Calcium carbonate
FILTER AID
Tonsil® Bleaching Earth

HAIR CARE
Amino acids
Essential oils
B vitamins
Bees wax
Co-emulsifiers
Fragrance Chemicals
Emulsifiers
Dyes
Fruit acids
Glycerin
Conditioning agents
Preservatives
Orange peel wax
Paraffin wax
Pearlescent Agents
Polyethylene glycol
Ricebran waxes
Solubilizers
Stabilizers
Amphoteric surfactants
Anionic surfactants
Cationic surfactants
Nonionic surfactants
UV-filters
Thickeners
White oils
Active ingredients
Sugar substitutes
SKIN CARE
Amino acids
Essential oils
B vitamins
Bees wax
Co-emulsifiers
Fragrance Chemicals
Emulsifiers
Dyes
Fruit acids
Fumaric acid
Glycerin
Conditioning agents
Preservatives
Orange peel wax
Paraffin wax
Exfoliants
Pearlescent Agents
Polyethylene glycol
Ricebran waxes
Solubilizers
Stabilizers
Amphoteric surfactants
Anionic surfactants
Cationic surfactants
Nonionic surfactants
Titanium dioxide - White pigments
UV-filters
Thickeners
White oils
Active ingredients
Sugar substitutes


DECORATIVES
Essential oils
B vitamins
Bees wax
Co-emulsifiers
Fragrance Chemicals
Emulsifiers
Dyes
Glycerin
Preservatives
Orange peel wax
Paraffin wax
Ricebran waxes
Stabilizers
Titanium dioxide - White pigments
UV-filters
Thickeners
White oils
Active ingredients
Sugar substitutes


TOILETRIES
Essential oils
B vitamins
Pine Chemicals
Bees wax
Co-emulsifiers
Fragrance Chemicals
Emulsifiers
Dyes
Glycerin
Conditioning agents
Preservatives
Orange peel wax
Paraffin wax
Exfoliants
Pearlescent Agents
Polyethylene glycol
Ricebran waxes
Solubilizers
Stabilizers
Amphoteric surfactants
Anionic surfactants
Cationic surfactants
Nonionic surfactants
Titanium dioxide - White pigments
Thickeners
White oils
Active ingredients
Sugar substitutes



SUN CARE
Bees wax
Co-emulsifiers
Fragrance Chemicals
Emulsifiers
Dyes
Glycerin
Preservatives
Paraffin wax
Ricebran waxes
Solubilizers
Stabilizers
Titanium dioxide - White pigments
UV-filters
Thickeners
White oils
Active ingredients
Sugar substitutes



FOOD ADDITIVES
B vitamins
Pine Chemicals
Citrate
Fruit acids
Intense sweeteners
Preservatives
Vitamin-like substances
OILS
Pine Chemicals
Fragrance Chemicals
White oils
WAXES
Bees wax
Candelilla wax
Carnauba wax
Montan wax
Paraffin wax
ALCOHOLS
Glycerin
BIOCIDES
Isopropyl alcohol / IPA (Tech Grade)
SOLVENTS
Isopropyl alcohol / IPA (Tech Grade)
POLYGLYCOLS
Polyethylene glycol
SURFACTANTS
Nonionic surfactants
COLORANTS
Titanium dioxide - White pigments
VASELINES
Petroleum Jelly (Vaseline), pharmaceutical

AXES
Amide wax
Bees wax
Candelilla wax
Carnauba wax
EVA wax
Fischer-Tropsch wax
HDPE waxes
Microcrystalline wax
Montan wax
Paraffin wax
PE wax
PP wax
PTFE waxes
Crude montan wax
Shellac wax
Wax blends
ADDITIVES
Antioxidants
Antistatics
Defoamers
Corrosion inhibitors
Melamine
Microspheres
Optical brighteners
Phosphoric acid ester
Shellac wax
UV stabilizers
Wax emulsifiers
Zinc oxide
CASEINES
Casein, technical
RHEOLOGY MODIFIERS
Cellulose ethers
CHLOROALKANES
Chlorinated paraffins
EMULSIFIERS
Emulsifiers

COLORANTS
Dyes
Titanium dioxide - White pigments

FILLERS
Filler glass beads
Kaolins

GLASS FIBERS
Glass fiber
Glass fiber rovings

ALCOHOLS
Glycerin
FOOD ADDITIVES
Intense sweeteners
DISINFECTION
KYROSAN - Liquid chlorine dioxide

BINDERS
Phenolic resin
Polyvinyl alcohol
Polyvinyl butyral

RESINS
Phenolic resin
Shellac resin

SOLVENTS
Polyalkylene glycol
Petroleum Jelly (Vaseline), technical
Technical white oils
POLYGLYCOLS
Polyalkylene glycol
POLYVINYL ALCOHOL
Polyvinyl alcohol
Polyvinylpyrrolidon (PVP)

VASELINES
Petroleum Jelly (Vaseline), technical

SURFACTANTS
Amphoteric surfactants
Anionic surfactants
Cationic surfactants
Nonionic surfactants

WAX DISPERSIONS
Wax dispersions

OILS
Technical white oils

SURFACTANTS
Amines
Amphoteric surfactants
Anionic surfactants
Cationic surfactants
Nonionic surfactants


FOOD ADDITIVES
Ascorbic acid
Ascorbic acid derivatives
Pine Chemicals
Citrate
Fruit acids
Preservatives
Thickeners


OILS
Essential oils
Pine Chemicals
Fragrance Chemicals


PHOSPHONATES
ATMP
DTPMPA
HEDP
PBTC
RHEOLOGY MODIFIERS
Cellulose ethers
EMULSIFIERS
Emulsifiers
Solubilizers
Stabilizers


ADDITIVES
Defoamers
Phosphoric acid ester
Soil release polymer
Wax emulsifiers

COLORANTS
Dyes

ALCOHOLS
Glycerin


WAXES
HDPE waxes
Montan wax
Paraffin wax
PE wax
PP wax
BIOCIDES
Isopropyl alcohol / IPA (Tech Grade)

SOLVENTS
Isopropyl alcohol / IPA (Tech Grade)
Polyalkylene glycol
POLYGLYCOLS
Polyalkylene glycol
Polyethylene glycol

BINDERS
Polyvinyl alcohol
POLYVINYL ALCOHOL
Polyvinyl alcohol
Polyvinylpyrrolidon (PVP)
WAX DISPERSIONS
Wax dispersions


ADDITIVES
Defoamers
Alcohol Ester
Corrosion inhibitors
Solvents
Sodium sulfonate
Phosphoric acid ester
Sebacic Acid
Wax emulsifiers


SOLVENTS
Alcohol Ester
Glymes
Polyalkylene glycol
Technical white oils


BINDERS
Dispersible polymer powder
Polymer dispersions
Polyvinyl alcohol


ADDITIVES
Dispersants
Defoamers
Maleic Acid Anhydride
Silanes


BINDERS
Acrylic resin
Alkyd resins
Gum rosin
Dispersible polymer powder
Rosin esters
Modified gum rosin
Phenolic resin
Polymer dispersions
Polyvinyl alcohol
Polyvinyl butyral
Tall oil rosin
RESINS
Acrylic resin
Alkyd resins
Gum rosin
Gum rosin dispersions
Epoxy Resins
Rosin esters
Modified gum rosin
Phenolic resin
Shellac resin
Tall oil rosin
WAXES
Amide wax
Candelilla wax
Carnauba wax
EVA wax
Fischer-Tropsch wax
HDPE waxes
Montan wax
Paraffin wax
PE wax
PP wax
PTFE waxes
Crude montan wax
Wax blends
ADDITIVES
Antioxidants
Di-pentaerythritol
Dispersants
Defoamers
Alcohol Ester
Flame retardants
Corrosion inhibitors
Melamine
Microspheres
Phosphoric acid ester
Phthalic anhydride
UV stabilizers
Wax emulsifiers
Zinc oxide
COLORANTS
Color pigments
Dyes
Pigment preparations
Black pigments
Titanium dioxide - White pigments
RHEOLOGY MODIFIERS
Cellulose ethers
CHLOROALKANES
Chlorinated paraffins
EMULSIFIERS
Emulsifiers
Polyetheramines

SOLVENTS
Alcohol Ester

Glymes
Polyalkylene glycol
Petroleum Jelly (Vaseline), technical
Technical white oils
ALCOHOLS
Glycerin

FILLERS
Calcium carbonate
Kaolins


POLYGLYCOLS
Polyalkylene glycol
Polyetheramines

SURFACTANTS
Polyetheramines
Amphoteric surfactants
Anionic surfactants
Nonionic surfactants
POLYVINYL ALCOHOL
Polyvinyl alcohol
Polyvinylpyrrolidon (PVP)

VASELINES
Petroleum Jelly (Vaseline), technical


WAX DISPERSIONS
Wax dispersions

OILS
Technical white oils



RUBBERS
Butyl rubber (IIR)
Natural rubber (NR)
Polybutadiene Rubbers
Polyisoprene rubber (IR)

CHLOROALKANES
Chlorinated paraffins


POLYMERS
Ethylene acrylic acid copolymer
Ethylene vinyl acetate copolymers
Polyalphaolefin (PAO)
Polybutene
Polyisobutylene (PIB)


ADDITIVES
Adipic Acid
Antioxidants
Antistatics
DEHCH
Flame retardants
Rubber additives
Maleic anhydride functionalized polymers
Matt Compounds
Microspheres
Optical brighteners
UV stabilizers
Zinc oxide

POLYMERS
Acrylate block copolymers
Ethylene acrylic acid copolymer
Ethylene vinyl acetate copolymers
Polyalphaolefin (PAO)
Polybutene
Polyester polyols
Polyisobutylene (PIB)
Propylene-ethylene copolymers
Styrene block copolymers


ADDITIVES
Adipic Acid
Di-pentaerythritol
Alcohol Ester
Fumaric acid
Hide glue
Rubber additives
Bone glue
Maleic Acid Anhydride
Melamine
Microspheres
Pentaerythritol
Sebacic Acid
Silanes
Triacetin
UV stabilizers
Zinc oxide
OILS
Adipic Acid


WAXES
Amide wax
EVA wax
Fischer-Tropsch wax
HDPE waxes
Montan wax
Paraffin wax
PE wax
PP wax
PTFE waxes
Wax blends

BINDERS
Gum rosin
Rosin esters
Modified gum rosin
Phenolic resin
Polymer dispersions
Polyvinyl alcohol
Polyvinyl butyral
Tall oil rosin


RESINS
Gum rosin
Gum rosin dispersions
Epoxy Resins
Rosin esters
Hydrocarbon resin
Modified gum rosin
Phenolic resin
Shellac resin
Tall oil rosin
Wood resin


RUBBERS
Butyl rubber (IIR)
Natural rubber (NR)
Polybutadiene Rubbers
Polyisoprene rubber (IR)

CASEINES
Casein, technical


EMULSIFIERS
Polyetheramines
POLYGLYCOLS
Polyetheramines
Polyethylene glycol

SURFACTANTS
Polyetheramines

POLYVINYL ALCOHOL
Polyvinyl alcohol
Polyvinylpyrrolidon (PVP)


COLORANTS
Titanium dioxide - White pigments

FOOD ADDITIVES
Triacetin


Ammonium fumarate
Ascorbic Acid
Citric Acid Anhydrous
Crotonic acid
Dimethyl fumarate
Fumaronitrile
Fumaryl chloride
Glutathione
Iron(II) fumarate
Maleic acid
Malic Acid
Malic Acid
Potassium Citrate
Related compounds
Sodium Ascorbate
Sodium Citrate
Succinic acid
Vitamin A Palmitate
Zinc Sulfate



 
Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.