1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

Klorheksidin (CHX)

Klorheksidin (CHX) yaraları temizlemek, ameliyat öncesi cilt ve  ve cerrahi aletlerin dezenfeksiyonu sağlamak, diş plağını önlemek, ağızdaki mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek ve idrar sondalarının tıkanmasını önlemek için kullanılan bir antiseptiktir.

Klorheksidin (CHX)

EC / Liste no.: 200-238-7

CAS numarası: 55-56-1

Mol. formül: C22H30Cl2N10

Eş anlamlı(lar): 1,1'-Heksametilenbis[5-(4-klorofenil)biguanid], CHX, CHG, 1,6-bis(4-kloro-fenilbiguanido)heksan, CHD-Baz

Doğrusal Formül: [-(CH2)3NHC(=NH)NHC(=NH)NHC6H4Cl]2

Molar kütle: 505,45 g·mol−1




CHX olarak da adlandırılan klorheksidin, özellikle hidroklorür, glukonat veya asetat formunda lokal antiseptik (gargarada olduğu gibi) ve dezenfektan olarak kullanılan antibakteriyel bir C22H30Cl2N10 bileşiğidir.


Klorheksidin (CHX), mükemmel antimikrobiyal özelliklere sahip katyonik bir klorofenil-biguanid kimyasalıdır.

Klorheksidin (CHX) (1,1-heksametilenbis[5-(P-klorofenil) biguanid]) antimikrobiyal, S. aureus, P. aeruginosa, S. marcescens ve fakültatif anaeroblar dahil olmak üzere geniş spektrumlu kapsama sahiptir.

Klorheksidin (CHX), geniş spektrumlu antibakteriyel ve daha az belirgin antifungal aktiviteye sahip katyonik yüzey aktif madde sentetik biguaniddir.

Klorheksidin (CHX), mikrobiyal hücre zarlarını bozar ve sitoplazmik proteinleri pıhtılaştırır.



Klorheksidin (CHX) ilk olarak düşük çözünürlüklü hidroklorür tuzu ve ardından asetat tuzu olarak kullanıma sunuldu.

Serbestçe çözünebilen Klorheksidin (CHX) glukonat tuzu 1957'de piyasaya sürüldü.

Şu anda mevcut olan Klorheksidin (CHX) formülasyonlarının çoğu, glukonat tuzuna dayanmaktadır.




Klorheksidin (1:6-di[4-klorofenildiguanido]-heksan), bir heksametilen zinciriyle bağlanan iki klorguanid zincirinden oluşan bir bisbiguaniddir.
Klorheksidin güçlü bir bazdır ve fizyolojik pH'ta bir dikasyondur.


Klorheksidin çözeltileri renksiz, kokusuzdur ve son derece acı bir tada sahiptir.


Klorheksidin (CHX), klorheksidin glukonat (klorheksidin diglukonat) ve klorheksidin asetat (klorheksidin diasetat) tuz formları ile bilinir.


Klorheksidin (CHX) suda çözünmez ve suda çözünür diglukonat veya diasetat tuzları oluşturmak üzere glukonik veya asetik asit ile formüle edilir.

Klorheksidin (CHX), alkolle birleştirildiğinde inanılmaz derecede etkili bir antiseptiktir.

Klorheksidin (CHX)'in antimikrobiyal etkileri devam etmektedir çünkü cilt ve mukozadaki proteinlere güçlü bir şekilde bağlanarak el yıkama, ameliyat için cilt hazırlığı ve intravasküler erişim yerleştirme için etkili bir antiseptik bileşen haline gelir.



Klorheksidin (CHX) Kullanım Alanları
Klorheksidin (CHX), dezenfektanlarda (cildin ve ellerin dezenfeksiyonunda), kozmetiklerde (kremlere, diş macunlarına, deodorantlara ve ter önleyicilere katkı maddesi olarak) ve farmasötik ürünlerde (göz damlalarında koruyucu madde, yara pansumanlarında aktif madde ve antiseptik gargaralarda) kullanılır.

CHX Klorheksidin, insan hekimliğinde 40 yılı aşkın süredir antiseptik ve dezenfektan olarak kullanılmaktadır.

Klorheksidin onlarca yıldır hastanelerde ve başka yerlerde geniş spektrumlu bir antiseptik olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır.

CHX Klorheksidin ayrıca yenidoğanlarda enfeksiyonu önlemek için annenin vajinal lavajı, tüm vücut yenidoğan cilt temizleyicisi ve göbek kordonu temizliği olarak da verilmiştir.

Son kanıtlar, bu CHX Klorheksidin müdahalelerinin, gelişmekte olan ülkelerde neonatal enfeksiyon ve mortalite yükü üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceğini ileri sürmektedir.



Antiseptik
CHX Klorheksidin, Gram pozitif ve Gram negatif organizmalara, fakültatif anaeroblara, aeroblara ve mayalara karşı aktiftir.

Özellikle Gram pozitif bakterilere karşı etkilidir (≥ 1 μg/L konsantrasyonlarda).
Gram-negatif bakteri ve mantarlar için önemli ölçüde daha yüksek konsantrasyonlar (10 ila 73 μg/mL'den fazla) gereklidir.

CHX Klorheksidin çocuk felci virüslerine ve adenovirüslere karşı etkisizdir.

Herpes virüslerine karşı etkinlik henüz kesin olarak belirlenmemiştir.


Kanıtlar, üst ekstremite cerrahisi için etkili bir antiseptik olduğunu göstermektedir.

On yıllara yayılan meta veriler, CHX Klorheksidin'in (cerrahi alan enfeksiyonuna neden olan organizmalara karşı) etkinliğinin değişmediğini göstererek, ortaya çıkan dirençle ilgili endişeleri ortadan kaldırıyor.


100 µg/ml'nin üzerindeki konsantrasyonlarda CHX Klorheksidin bakteri öldürücüdür.

1-100 µg/ml aralığındaki konsantrasyonlar bakteriyostatiktir.

Etki mekanizması, bakteri hücresine hızlı çekim, bakteri yüzeyindeki fosfat bileşiklerinin emilmesi, hücre duvarı dışlama mekanizmalarının aşılması, sitoplazmik membrana doğru çekim, düşük molekül ağırlıklı sitoplazmik bileşenlerin sızması ve sitoplazmanın oluşumu ile çökelmesini içermektedir. fosfat kısımlarına sahip kompleksler.




Diş kullanımı

CHX, ağız durulama ve periodontal irrigasyon maddesi olarak periodontal tedavide, implantolojide ve kariyolojide diş plağını kontrol etmek için uzun yıllardan beri kullanılmaktadır.



CHX Klorheksidin'in kullanımı, özellikle ağız hijyeni bozuk kişilerde mekanik kontrolün yardımcı tedavisi olarak yaygınlaşmaktadır.

Klorheksidin bazlı bir gargaranın sıradan diş bakımıyla birlikte kullanılması plak oluşumunun azaltılmasına ve hafif diş eti iltihabının iyileşmesine yardımcı olabilir.

Orta ila şiddetli diş eti iltihabının etkisini belirlemek için yeterli kanıt yoktur.

Gargara olarak kullanılmasının, ağız zarının zarar görmesi, diş renginin değişmesi, tartar birikmesi ve tat alma duyusunun bozulması gibi birçok olumsuz etkisi vardır.


Dişleri klasik solüsyona göre daha az lekeleyen, birçoğu şelatlı çinko içeren klorheksidin içeren gargaralar geliştirildi.

Klorheksidin, diş macununun sodyum lauril sülfat ve sodyum monoflorofosfat gibi anyonik bileşenleriyle etkileşime giren ve çözünürlüğü düşük ve antibakteriyel etkinliği azaltılmış tuzlar oluşturan bir katyondur.




güncel
Klorheksidin glukonat, cerrahi fırçalama, cilt yaraları, ameliyat öncesi cilt hazırlığı ve antiseptik el durulamaları için cilt temizleyici olarak kullanılır.

Acanthamoeba keratitinden etkilenen gözleri tedavi etmek için klorheksidin göz damlaları kullanılmıştır.

CHX Klorheksidin, Nepal gibi fakir ülkeler için çok etkilidir ve göbek kordonunun tedavisinde kullanımı dünya çapında artmaktadır.

2015 Cochrane incelemesi, toplum ortamında CHX Klorheksidin cilt veya kordon bakımının omfalit (göbek kordonu iltihabı) insidansını %50 ve neonatal mortaliteyi %12 azaltabildiğine dair yüksek kaliteli kanıtlar ortaya çıkardı.


CHX Klorheksidin genellikle diğer bileşenlerle birleştirilir. Bazı boğaz ağrısı tedavilerinde ağrının uyuşmasına yardımcı olmak için lokal anestezik bulunur.

Ağız ve boğaz tedavileri arasında gargaralar, tabletler, jeller ve spreyler bulunur.

Cilt tedavileri kremler, merhemler ve losyonlar şeklinde gelir.


CHX Klorheksidin, hastanelerde ve kliniklerde ameliyattan önce cildi veya cerrahi ekipmanı temizlemek için kullanılır.

CHX Klorheksidin, kateterlerin temizlenmesi de dahil olmak üzere bazı mesane prosedürlerinde kullanılabilir.




Hareket mekanizması
Fizyolojik pH'ta CHX Klorheksidin tuzları ayrışır ve pozitif yüklü CHX Klorheksidin katyonunu serbest bırakır.

Bakterisidal etki, bu katyonik molekülün negatif yüklü bakteri hücre duvarlarına bağlanmasından kaynaklanır.

Düşük CHX Klorheksidin konsantrasyonları bakteriyostatik etkiye neden olur; Membran bozulması, yüksek konsantrasyonlarda hücre ölümüyle sonuçlanır.


Kimya

CHX Klorheksidin katyonik bir polibiguaniddir (bisbiguanid).



Devre dışı bırakma
CHX (Klorheksidin), diş macunu ve ağız gargaralarında deterjan olarak yaygın olarak kullanılan anyonik yüzey aktif maddeler, karbomer gibi anyonik koyulaştırıcılar ve akrilatlar/C10-30 alkil akrilat çapraz polimer gibi anyonik emülsiyonlaştırıcılar dahil olmak üzere anyonik bileşiklerle çözünmeyen tuzlar oluşturularak devre dışı bırakılır. .

Bu nedenle CHX (Klorheksidin) ağız gargaraları diğer diş ürünlerinden en az 30 dakika sonra kullanılmalıdır.



Markalar
CHX (Klorheksidin) topikal, diğerleri arasında Betasept, Biopatch, Calgon Vesta, ChloraPrep One-Step, Dyna-Hex, Hibiclens, Hibistat Towelette, Scrub Care Exidine, Spectrum-4 olarak satılmaktadır.

Klorheksidin glukonatlı gargara, diğerlerinin yanı sıra Dentohexin, Paroex, Peridex, PerioChip, Corsodyl ve Periogard olarak satılmaktadır.



Veteriner


CHX (Klorheksidin), veteriner hekimlikte yaraları, cildi, alet ve ekipmanları temizlemek için genel amaçlı bir dezenfektan olarak kullanılır.

Bu ürünler genellikle yaklaşık %1,5 a/h klorheksidin glukonat içerir ve kullanımdan önce 30'da 1 ila 100'de 1 oranında suyla seyreltilir.

CHX (Klorheksidin) ayrıca meme başı daldırmalarında ve spreylerinde mastitisin kontrolüne yardımcı olarak kullanılır.

Bu ürünler tipik olarak tüm sürüye sağım sonrasında uygulanır ve memeye doğrudan uygulamadan önce %0,425 a/h klorheksidin glukonat konsantrasyonuna kadar seyreltilir.


Hayvanlarda CHX (Klorheksidin), yaraların topikal dezenfeksiyonu ve cilt enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Süt hayvancılığı sektöründe klorheksidin bazlı dezenfektan ürünler kullanılmaktadır.

Kedilerde CHX (Klorheksidin) ürünlerinin kullanılmasıyla ameliyat sonrası solunum problemleri ilişkilendirilmiştir.



CHX (Klorheksidin), cilt enfeksiyonu olan ve kuru ila normal cilde sahip köpek ve kediler için endikedir.

CHX (Klorheksidin), köpeklerde deriden istenmeyen bakteri veya mantar oluşumunu gidermek için kullanılan bir dezenfektan ve antiseptiktir.

CHX (Klorheksidin), yaraları temiz tutmaktan cilt enfeksiyonlarını tedavi etmeye kadar çeşitli nedenlerle kullanılabilir.

CHX (Klorheksidin), bakteriyel enfeksiyonlara, özellikle de Staphylococcus spp'ye karşı, maya veya dermatofit enfeksiyonlarından daha etkilidir.

CHX (Klorheksidin) genellikle %0,5 ila %3 arasındaki konsantrasyonlarda eklenir.

CHX (Klorheksidin) ve mikonazol kombinasyonlarını içeren şampuanlar mevcuttur ve yalnızca CHX (Klorheksidin) içeren şampuanlarla karşılaştırıldığında maya ve mantar enfeksiyonlarına karşı üstün etkiye sahiptir.


Klorheksidin


EC Envanteri
Klorheksidin

klorheksidin

N,N''-bis(4-Klorofenil)-3,12-diimino-2,4,11,13-tetraazatetradekandiamidin


IUPAC adları
(1E)-2-[6-[[amino-[(E)-[amino-(4-kloroanilino)metiliden]amino]metiliden]amino]heksil]-1-[amino-(4-kloroanilino)metiliden]guanidin

1,1'-Hekzametilenbis[5-(p-klorofenil)biguanid]

2,2'-heksan-1,6-diilbis(1-{amino[(4-klorofenil)amino]metiliden}guanidin)

KLORHEKSİDİN

Klorheksidin

klorheksidin

Klorheksidin bazlı

N',N'''''-heksan-1,6-diilbis[N-(4-klorofenil)(imidodikarbonimidik diamid)]

N,N'"-BIS(4-KLOROFENİL)-3,12-DİİMİNO-2,4,11,13-TETRAAZOTETRADEKANDİİMİDAMİT

N-(4-klorofenil)-1-{N-[6-(N-{[N'-(4-klorofenil)karbamimidamido]metanimidoil}amino)heksil]karbamimidamido}metanimidamid

Ticari isimler: CHD-Base
Kayıt dosyası


CHX, gram pozitif ve gram negatif bakterilerin yanı sıra mayalara karşı da aktif olan geniş spektrumlu bir antimikrobiyal maddedir.

Katyonik yapısı nedeniyle CHX, bakterilerin negatif yüklü yüzeylerine elektrostatik olarak bağlanarak hücre duvarının dış katmanlarına zarar vererek onu geçirgen hale getirebilir.165,178,179

CHX, konsantrasyonuna bağlı olarak hem bakteriyostatik hem de bakterisidal etkilere sahip olabilir.

Yüksek konsantrasyonlarda CHX deterjan görevi görür; Hücre zarının hasar görmesi sitoplazmanın çökelmesine neden olur ve böylece bakterisidal etki gösterir.

Ölümcül olmayan düşük konsantrasyonlarda, CHX bakteriyostatiktir ve düşük moleküler ağırlıklı maddelerin (yani potasyum ve fosfor) hücreye geri dönülemez şekilde zarar vermeden dışarı sızmasına neden olur.

CHX ayrıca şeker fosfotransferaz sistemi (PTS) taşıma aktivitesini ortadan kaldırmak ve bazı bakterilerde asit üretimini engellemek gibi bakteriyel metabolizmayı da etkileyebilir.



Klorheksidin, alkolle birleştirildiğinde inanılmaz derecede etkili bir antiseptiktir.

Klorheksidin'in antimikrobiyal etkileri devam eder çünkü cilt ve mukozadaki proteinlere güçlü bir şekilde bağlanır ve bu da onu el yıkama, cilt için etkili bir antiseptik bileşen haline getirir.
ameliyat için hazırlık ve damar içi erişimin yerleştirilmesi.

Klorheksidin ve antimikrobiyal ajanlarla emprenye edilmiş kateterler, kateterle ilişkili kan dolaşımı enfeksiyonlarının görülme sıklığını azaltabilir.


Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.