1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

SALİSİLİK ASİT


Salisilik Asit eksfoliasyon ve ölü epidermal hücrelerin çıkarılmasını gerektiren cilt hastalıklarını ve lezyonları tedavi etmek için kullanılır.

Salisilik Asit içeren keratolitik ürünler ayrıca seboreik dermatit ve kepeğin yanı sıra nasır, nasır, eklem nodülleri ve siğillerin topikal tedavisinde de kullanılır.


Salisilik Asit, anestezik, antiinflamatuar, fotokoruyucu, antiseptik, antifungal ve antibakteriyel etkilere sahip olabilir.
 
 
HOC6H4COOH formülüne sahip Salisilik Asit, sivilce, sedef hastalığı, nasır, nasır, keratoz pilaris ve siğilleri tedavi etmek için kullanılan organik asittir.

Salisilik asit, cilt hücrelerinin daha kolay dökülmesine neden olarak gözeneklerin tıkanmasını önleyerek sivilceleri tedavi eder.

Cilt hücreleri üzerindeki bu etki aynı zamanda salisilik asidi kepeği tedavi eden birçok şampuanın aktif maddesi haline getirir.
 
 

Tercih edilen IUPAC adı: 2-Hidroksibenzoik asit

CAS Numarası: 69-72-7

EC Numarası: 200-712-3

Mol. formül: C7H6O3
 
 

Salisilik Asit'in Özellikleri:
 
Kimyasal formül: C7H6O3
Molar kütle: 138.122 g/mol
Görünüm: Renksiz ila beyaz kristaller
Koku: Kokusuz
Yoğunluk: 1,443 g/cm3 (20 °C)
Erime noktası: 158,6 °C (317,5 °F; 431,8 K)
Kaynama noktası: 20 mmHg'de 211 °C (412 °F; 484 K)




Eşanlamlılar: 2-hidroksibenzoik asit; Benzoik asit, 2-hidroksi; o-Hidroksibenzoik asit

Salisilik asit renksiz (veya beyaz), tadı acı olan bir katıdır, aspirinin bir öncüsü ve bir metabolitidir (asetilsalisilik asit).

Salisilik asit, EPA Zehirli Maddeler Kontrol Yasası (TSCA) Kimyasal Madde Envanteri tarafından deneysel bir teratojen olarak listelenen bir bitki hormonudur.

Adı, başlangıçta tanımlandığı ve türetildiği söğüt ağacı için Latince salix kelimesinden gelmektedir.

Salisilik asit tuzları ve esterleri salisilatlar olarak bilinir.





Salisilik asit bazı bitkilerde, özellikle söğüt (Salix alba) ve çayır tatlısının (Filipendula ulmaria) yapraklarında ve kabuğunda doğal olarak sentezlenir. Bitkinin savunma tepkisinde önemli bir rol oynar.

Salisilik asit analjezik, anti-inflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir ve söğüt kabuğunun (yüksek salisilik asit içeriği içerir) ağrıyı hafifletmek için geleneksel ilaçlarda uzun bir kullanım geçmişi vardır.

Salisilik asidin önemli antibakteriyel aktiviteye sahip olduğu gösterilmiştir ve birçok cilt bakım ürününde ve bazı akne ve sedef hastalığı tedavilerinde kullanılır.


Salisilik asit "yağda çözünen" bir maddedir, bu da gözeneklerinize etkili bir şekilde nüfuz edebileceği anlamına gelir.

Bu, Salisilik asidi özellikle yağlı ve akneye yatkın ciltler için (özellikle siyah nokta olarak da bilinen "açık komedonları" olanlar için) yararlı kılar çünkü gözeneklerin tıkanmasına ve sivilceye neden olan döküntülerden korunmasına yardımcı olur.

Salisilik asidin hafif pul pul dökülme faydaları, eskiden keratosis pilaris olarak bilinen ve "tavuk derisine" veya "çilek derisine" benzeyen sert ve engebeli cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Salisilik asit ayrıca sedef hastalığı olan kişilere, pullanmayı azaltarak ve daha fazla alevlenmeyi önlemeye yardımcı olarak fayda sağlayabilir.



Salisilik Asit Uygulamaları:

İlaç
Salisilik asidin tıbbi kullanımları

Salisilik asitle ıslatılmış pamuklu pedler cildi kimyasal olarak pul pul dökmek için kullanılabilir.
Salisilik asit, bir ilaç olarak genellikle cildin dış katmanını çıkarmak için kullanılır.
Bu nedenle siğil, sedef hastalığı, akne vulgaris, saçkıran, kepek ve iktiyoz tedavisinde kullanılır.

Diğer hidroksi asitlere benzer şekilde salisilik asit, seboreik dermatit, akne, sedef hastalığı, nasır, nasır, keratoz pilaris, akantozis nigrikans, iktiyoz ve siğillerin tedavisi için birçok cilt bakım ürününün bir bileşenidir.



KOZMETİK 
Salisilik Asit, epidermise serbestçe ve hızlı bir şekilde nüfuz etmesini ve yağda çözünmesini sağlayan küçük, lipofilik bir molekülden oluşur.

Salisilik asidin nüfuz derinliği 0,06 mm olup yüzeysel bir etki yaratır.

%10'a kadar olan konsantrasyonlarda Salisilik Asit keratoplastik özellikler gösterir; %10'un üzerindeki konsantrasyonlarda Keratolitik özelliğe sahip olup, %20-30 konsantrasyonlarda ise kozmetik salonlarında ve dermatolojik ameliyatlarda yapılan işlemlerde kullanılır.



Salisilik asit gıda koruyucusu, bakterisit ve antiseptik olarak kullanılır.

Salisilik asit, 4-aminosalisilik asit, sandulpirid ve Landetimid (salethamid yoluyla) dahil olmak üzere diğer farmasötiklerin üretiminde kullanılır.

Salisilik asit uzun zamandır asetilsalisilik asit (ASA veya aspirin) için önemli bir başlangıç malzemesi olmuştur.





Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.