1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

PTSA (PARATOLUENE SULPHONIC ACID)

CAS NO. : 104-15-4

EC NO. : 203-180-0

Synonyms : 4-methylbenzenesulfonic acid, p-Toluenesulfonic acid, pTsOH, tosylic acid (TsOH), Para Toluene Sulphonic Acid, ParaTolueneSulphonicAcid, PTSA, Paratoluensülfonikasit, Para toluen sülfonik asit, p-Toluen sulfonik asit

 

p-Toluenesulfonic acid (PTSA or pTsOH) or tosylic acid (TsOH) is an organic compound with the formula CH3C6H4SO3H. It is a white solid that is soluble in water, alcohols, and other polar organic solvents. The CH3C6H4SO2- group is known as tosyl group and is often abbreviated as Ts or Tos. Most often, TsOH refers to the monohydrate, TsOH.H2O. As with other sulfonic acids, TsOH is a strong organic acid. It is about one million times stronger than benzoic acid. It is one of the few strong acids that is solid and, hence, conveniently weighed. Also, unlike some strong mineral acids (especially nitric acid, sulfuric acid, and perchloric acid), TsOH is non-oxidizing.

PTSA is used as a hardener in urea-formaldehyde, melamine-formaldehyde and phenol-formaldehyde resins. PTSA is used esterification, condensation, acetylation, polymerization, alkylation, hydrolysis,dehydration in the acid catalyst reaction. Ptoluenesulphonicacid is used in dye industries as an intermediate product.
Solid 85%, 97% and 75% White Crystal liquid form is available.

 

p-Tolüensülfonik asit, (PTSA veya pTsOH) ya da tosylic asit (TsOH),formülü CH3C6H4SO3H olan organik bir bileşiktir. Su, alkoller, ve diğer polar organik çözücüler içinde çözünebilir beyaz bir katıdır. CH3C6H4SO2- grubu tosil grubu olarak bilinir ve genellikle Ts veya Tos olarak kısaltılmıştır. Çoğu zaman, TsOH monohidrat, TsOH.H2O geçer.

Diğer sülfonik asitler gibi, TsOH güçlü organik bir asittir. Benzoik asitten yaklaşık bir milyon kat daha güçlüdür. Katı ve dolayısıyla tartıma uygun olan birkaç güçlü asitten biridir. Ayrıca, bazı kuvvetli mineral asitlerden (özellikle nitrik asit, sülfürik asit, ve perklorik asit) farklı olarak, TsOH oksitleyici değildir.

Üre-formaldehit, melamin-formaldehit ve fenol-formaldehit reçinelerde P.T.S.A.; sertleştirici olarak kullanılır.
Ptsa; Esterleşme / yoğunlaştırma / asetilasyonu / polimerizasyon / alkilasyon / hidroliz / dehidrasyon gibi asit katalizörü reaksiyonlarında kullanılır.
Ptoluenesulphonicacid; Boya sanayinde kullanılan ara üründür.
%85 solid, 97% White Crystal ve %75 sıvı formu mevcuttur.

 

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.