1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

İZOPENTİL ALKOL


İzopentil alkol, bir birincil alkol, uçucu bir organik bileşik ve bir alkil alkoldür. İzopentil alkol, bir izopentanın bir hidridinden türetilir.
İzopentil alkol, hafif, boğucu bir alkol kokusuna sahip renksiz bir sıvıdır.İzopentil alkol sudan daha az yoğundur, suda çözünür. Bu nedenle izoamil alkol su üzerinde yüzer.İzopentil alkol tahriş edici bir buhar üretir.
İzopentil alkol, aromalar ve kokular için geniş kullanım alanı bulan ve birçok sentetik aromanın üretiminde kullanılan özel bir çözücüdür.
Nispeten düşük eko-toksin profili, diğer alanlarda büyümeyi kullandığını bulur.İzopentil alkol, kayısı, muz, neşeli, yeşillik, malt, portakal, erik ve viski aromaları gibi sentetik meyve aromalarının hazırlanmasında çözücü olarak kullanılır ve sentetik muz yağı üretiminde hammaddedir.
İZOPENTİL ALKOL, siyah trüfün aromasının bileşenlerinden biridir.
İZOPENTİL ALKOL'ün özellikler karışımı, mikro emülsiyonların yüzey gerilimini etkileyen ve köpük kırılmasına neden olan bir köpük baskılayıcı olarak kullanıma uygun olmasını sağlar.

İZOPENTİL ALKOL

İZOPENTİL ALKOL = İZOAMİL ALKOL = İZOPENTANOL = 3-METİLBUTANOL = İZOAMİLOL = İZOBÜTİLKARBİNOL = 3-METİLBUTAN-1-ol = IAA

EC / Liste no.: 204-633-5
CAS no.: 123-51-3
Mol. formül: C5H12O
 
 
 
 

İzoamilol, 3 konumundaki bir hidrojenin bir metil grubu ile değiştirildiği bütan-1-ol olan bir birincil alkoldür.
İzoamilol, bir ksenobiyotik metabolit, bir Saccharomyces cerevisiae metaboliti ve bir antifungal ajan olarak rol oynar.
İzoamilol, bir birincil alkol, uçucu bir organik bileşik ve bir alkil alkoldür. İzoamilol, bir izopentanın hidridinden türetilir.
İzopentil alkol, C5H12O, özellikle (H3C–)2CH–CH2–CH2–OH formülüne sahip renksiz bir sıvıdır. Amil alkolün (pentanol) birkaç izomerinden biridir.İzopentil alkol ayrıca izopentil alkol, izopentanol veya (IUPAC tarafından önerilen terminolojide) 3-metil-butan-1-ol olarak da bilinir.İzopentil alkol için eski bir isim izobütil karbinol idi.
İzopentil alkol, doğada bulunan ve aynı zamanda endüstride tatlandırıcı olarak üretilen bir ester olan muz yağı üretiminde kullanılan bir bileşendir.İzopentil alkol, etanol fermantasyonunun önemli bir yan ürünü olarak üretilen yaygın bir fuzel alkoldür.
İzopentil alkol, aroma ve koku kimyasallarından biridir.İzopentil alkol, armut damlası gibi kokan kendine özgü kokusuyla sıklıkla dikkat çeken özel bir çözücüdür.
İzoamil alkol, aromalar ve kokular için geniş kullanım alanı bulan ve birçok sentetik aromanın üretiminde kullanılan özel bir çözücüdür.
Nispeten düşük eko-toksin profili, diğer alanlarda büyümeyi kullandığını bulur.

İzoamil alkol veya İzopentanol, aynı zamanda izopentil alkol veya izo-amilalkohol olarak da bilinir, birincil alkoller olarak bilinen organik bileşikler sınıfına aittir.
Birincil alkoller, genel yapısı RCOH (R=alkil, aril) olan bir birincil karbona bağlı alkol fonksiyonel grubunu içeren bileşiklerdir.
İzopentil alkol çok hidrofobik bir moleküldür, suda pratik olarak çözünmez ancak metanol, etanol ve etil asetat gibi organik çözücülerde kolayca çözünür.
Bu nedenle, izopentanol bir yağ alkolü lipidik molekülü olarak kabul edilir.
İzopentil alkol, amil alkolün birkaç izomerinden biridir.
Bağırsak mikrobiyal fermantasyonunun bir yan ürünüdür (PMID: 17452087).
İzopentanol alkollü, muzlu ve yanık tadı olan bir bileşiktir.
Aroması ve aroması nedeniyle doğada bulunan ve aynı zamanda endüstride aroma verici olarak üretilen bir ester olan muz yağı üretiminde kullanılan bir bileşendir.
İzopentil alkol, 3-metilbütanalden 3-metilbütanal redüktaz (EC 1.1.1.265) ile üretilebilir.
Alkollü içeceklerde, izopentil alkol aynı zamanda en yüksek zincirli alkoldür ve nişastaların fermantasyonunun bir ürünü olarak elma şarabı, bal likörü, bira, şarap ve alkollü içkilerde değişen derecelerde bulunur.
İzopentanolün insan karaciğerinde CYP3A ve CYP2E1 ekspresyonunu indüklediği gösterilmiştir (PMID: 7574728).

İsopentil alkol (İzopentanol)
İzopentanol olarak da bilinen İzoamil Alkol, amil alkolün çeşitli izomerlerinden biri olan berrak, renksiz, sıvı bir organik bileşiktir. Aroma endüstrisinde kullanılan doğal bir ester olan muz yağı üretiminde temel bir bileşendir. Kloroform: İzomil Alkol reaktifinde köpük önleyici madde olarak da kullanılır.

UYGULAMALAR
İzopentil alkol, kayısı, muz, neşeli, yeşillik, malt, portakal, erik ve viski aromaları gibi sentetik meyve aromalarının hazırlanmasında çözücü olarak kullanılır ve sentetik muz yağı üretiminde hammaddedir.
İzopentil alkol, siyah trüfün aromasının bileşenlerinden biridir. İzoamil alkol, süt ve süt ürünlerinde yağ tahmini için de kullanılır.

İzopentil alkol, bakteriyel tanısal İndol Testi için kullanılan Kovac Reaktifinin ana bileşenidir.

Özelliklerinin karışımı, mikro emülsiyonların yüzey gerilimini etkileyen ve köpüğün kırılmasına neden olan bir köpük baskılayıcı olarak kullanıma uygun hale getirir.

Bir çözücü olarak İzoamil alkol, çok sayıda endüstriyel uygulamada artan bir kullanım bulmaktadır.
Ödeme gücünde, İzoamil alkol, yaygın hidrokarbon çözücüler ve daha düşük moleküler ağırlıklı ketonlar arasında yer alır. Parafin mumu, sıcak izoamil alkolde çözünür.

Formülasyonda, bazı yüksek moleküler ağırlıklı esterler ve polar plastikler, örn. selüloz esterleri. Şellak ve üre formaldehit.
İzopentil alkol, bazı baskı mürekkeplerinde, cilalarda ve sakızlarda seyrelticidir.

Farmasötiklerde, İzopentil alkol, Barbamil, Validol, Corvalol ve amil nitrit gibi bir dizi ilaç müstahzarının ilk ham maddesidir.

İzoamil alkolün bir türevi olan p-metoksisinamat, bazı kozmetik formülasyonlarda UV emici olarak kullanılır ve ürünün kendisi kozmetik tatlandırıcı ve parfüm olarak uygulama bulur.

İzopentil alkol aşağıdaki ürünlerde kullanılır: yağlayıcılar ve gresler, cilalar ve mumlar, donma önleyici ürünler, yıkama ve temizlik ürünleri, yapıştırıcılar ve sızdırmazlık ürünleri, kaplama ürünleri, parmak boyaları, parfümler ve kokular ve kozmetik ve kişisel bakım ürünleri.


İzoamil alkol, moleküler biyolojide, özellikle DNA'nın saflaştırılmasında rutin olarak kullanılmaktadır.
İzoamil alkol, proteinlerin ekstraksiyon yoluyla nükleik asit çözeltilerinden çıkarılması için fenol ve kloroform (25:24:1 fenol : kloroform : izoamil alkol) ile birlikte yaygın olarak kullanılır.
RNaz aktivitesini inhibe etmeye yardımcı olmak ve uzun poli(A) kısımlı uzun RNA moleküllerinin fenol fazında çözünmesini önlemeye yardımcı olmak için fenol çözeltisine izoamil alkol eklenir.
İzoamil alkol, ekstraksiyon işlemi sırasında köpürmeyi azaltmaya da yardımcı olacaktır.
İzoamil alkol ayrıca DNA çözeltilerinden etidyum bromürün ekstraksiyonunda ve dokudan izole edilmiş çekirdeklerdeki RNA transkriptlerinin radyo-etiketlenmesinde kullanılır.
İzoamil alkol, çeşitli farmasötik ve metabolitlerin HPLC analizini, mitokondriden organik fenol ekstraktlarında oksitlenmiş ve indirgenmiş piridin nükleotitlerinin ve adenilatların analizini, termofilik bir siyanobakteriden mRNA izolasyonunu, Yağlar, reçineler, alkaloidler için çözücü, İzoamil üretimi gibi çeşitli çeşitli kullanımlara sahiptir. (amil) bileşikleri, izovalerik asit, civa fulminat, piroksilin, suni ipek, cilalar, dumansız tozlar, seloidin çözeltilerini kurutmak, sütteki yağı belirlemek vb.

İsopentil alkol, kimyasal formül (CH3)2CHCH2CH2OH ve CAS # 123-51-3 olan renksiz, berrak bir sıvıdır. Toksik olmayan bileşik hafif, boğucu, hoş olmayan bir kokuya sahiptir. Sudan daha az yoğundur, suda çözünür ve su üzerinde yüzer. Endüstride ana kullanımı, gıda katkı maddesi ve aroma maddesidir. Hafif petrolden fraksiyonel damıtma ile üretilir.

İsopentil alkol, fotoğraf ve farmasötik kimyasalların üretiminde çözücü olarak kullanılır.

Kullanım Alanları: Sentetik aroma, farmasötiklerin hazırlanmasında ara madde, izoamil asetat ve diğer esterler için, ditiyofosfat esterleri için (yağlama yağı katkı maddesi ve hidrolik sıvı katkı maddesi).

İzoamil alkol (izopentil alkol olarak da bilinir), formül (CH3)2CHCH2CH2OH olan renksiz bir sıvıdır. Amil alkolün birkaç izomerinden biridir. Doğada bulunan ve endüstride aroma verici olarak üretilen bir ester olan muz yağı üretiminde kullanılan bir bileşendir. Etanol fermantasyonunun ana yan ürünü olarak üretilen yaygın bir fuzel alkoldür. Aynı zamanda, bakteriyel tanı indol testi için kullanılan Kovac reaktifinin bir bileşenidir.

İzoamil alkol, muz meyvesi, karanda meyveleri ve peynir altı suyu ruhundaki ana aroma/tat bileşenlerinden biri olarak tanımlanan siyanobakteriyel uçucu bir organik bileşiktir.



Tercih edilen IUPAC adı: 3-Metilbutan-1-ol

Diğer isimler:
3-Metil-1-bütanol
izopentil alkol
izopentanol
izobütilkarbinol


tanımlayıcılar
CAS Numarası: 123-51-3

Özellikler
Kimyasal formül: C5H12O
Molar kütle: 88.148 g/mol
Görünüm: Berrak, renksiz sıvı
Yoğunluk: 20 °C'de 0.8104 g/cm3
Erime noktası: −117 °C (−179 °F; 156 K)
Kaynama noktası: 131.1 °C (268.0 °F; 404.2 K)
Suda çözünürlük: Az çözünür, 28 g/L
Çözünürlük: Aseton, dietil eter, etanolde çok çözünür
Buhar basıncı: 28 mmHg (20 °C)
Manyetik duyarlılık (χ): −68.96·10−6 cm3/mol
Viskozite: 3.692 mPa·s


Termokimya
Isı kapasitesi (C): 2.382 J/g·K


Std oluşum entalpisi (ΔfH⦵298):
-356,4 kJ/mol (sıvı)
-300.7 kJ/mol (gaz)


Tehlikeler
Parlama noktası: 43 °C (109 °F; 316 K)
Kendiliğinden tutuşma sıcaklığı: 350 °C (662 °F; 623 K)
Patlayıcı limitler: %1,2–9

Ölümcül doz veya konsantrasyon (LD, LC): LD50 (medyan doz): 3438 mg/kg (tavşan, oral) 1300 mg/kg (sıçan, oral)


oluşum
İzoamil alkol, siyah trüf olan Tuber melanosporum aromasının bileşenlerinden biridir.

Bileşik ayrıca, eşekarısı tarafından kovanın diğer üyelerini saldırmak için çekmek için kullanılan feromonda bir kimyasal olarak tanımlanmıştır.

İzoamil asetat, muzların, özellikle de Gros Michel çeşidinin doğal aromasının bir bileşenidir.



Fuzel yağından izoamil alkolün ekstraksiyonu:
İzoamil alkol, füzel yağından iki yöntemden biri ile ayrılabilir: kuvvetli tuzlu su çözeltisi ile çalkalama ve yağlı tabakayı tuzlu su tabakasından ayırma; damıtılması ve 125 ile 140 °C arasında kaynayan fraksiyonun toplanması.

Bu prosedürle daha fazla saflaştırma mümkündür: ürünü sıcak kireçli suyla çalkalamak, yağlı tabakayı ayırmak, ürünü kalsiyum klorür ile kurutmak ve damıtmak, 128 ve 132 °C arasında kaynayan fraksiyonu toplamak.



İzoamil alkol sentezi
İzoamil alkol, izoprenol üreten izobüten ve formaldehitin yoğunlaştırılması ve hidrojenasyon yoluyla sentezlenebilir.
İzoamil alkol, 0,8247 g/cm3 (0 °C) yoğunluğunda, 131.6 °C'de kaynayan, suda az çözünür ve organik çözücülerde kolayca çözünen renksiz bir sıvıdır.
İzoamil alkolün karakteristik güçlü bir kokusu ve keskin bir yanık tadı vardır.
Amil alkolün farelerde 200 mg/kg oral LD50'si vardır, bu da etanolden önemli ölçüde daha toksik olduğunu düşündürür.

Buharı kızgın bir tüpten geçirirken asetilen, etilen, propilen ve diğer bileşiklere ayrışır.
Kromik asit ile izovaleraldehite oksitlenir ve kalsiyum klorür ve kalay(IV) klorür ile katılma bileşikleri kristalleri oluşturur.


İzopentil alkolün kullanım alanları:
Muz yağının sentezinde kullanılmasının yanı sıra izoamil alkol, bakteriyel tanısal indol testi için kullanılan Kovac reaktifinin de bir bileşenidir.
İzopentil alkol ayrıca kloroform izoamil alkol reaktifinde köpük önleyici madde olarak kullanılır.
İzopentil alkol, RNaz aktivitesini daha da inhibe etmek ve uzun poli-adenin yolları ile RNA'ların çözünürlüğünü önlemek için kloroform ile karıştırılmış bir fenol-kloroform ekstraksiyonunda kullanılır.


Kullanım Alanları: İzoamil alkol, fotoğraf ve ilaç endüstrilerinde solvent, boya sökücü ve ara madde olarak kullanılır; [ACGIH]


1-Butanol, 3-metil-


IUPAC adları
3-Metil-1-bütanol
3-metil-1-bütanol
3-metilbut-1-ol
3-METİLBUTAN-1-OL
3-Metilbütan-1-ol
3-metilbutan-1-ol
3-metilbütanol
3-metil-1-butanolo
izo-Amil alkol
izoamil alkol
izoamil alkol
izoamil alkol
İzoamil alkol, İzopentil alkol



Metil-1-bütanol

Ticari isimler
1-Butanol, 3-metil-(9CI)
2-Metil-4-bütanol
3-Metil-1-bütanol

IAA

izo-Amil alkol
izo-Pentanol
izoamil alkol
izoamilol
izobütil karbinol
izopentanol
İzopentil alkol (8CI)

EŞ ANLAMLI :
izoamil alkol
3-Metil-1-bütanol
izopentil alkol
3-Metilbütan-1-ol
123-51-3
izopentanol
3-Metilbütanol
1-Butanol, 3-metil-
izoamilol
izobütilkarbinol
izo-amilalkol
Füzel yağı
izo-amil alkol
2-Metil-4-bütanol
izobütil karbinol
İZOAMİLALKOOL
alkol izoamilik
fermantasyon amil alkol
alkol amilico
Amylowy alkol
izoamil alkol
i-Amil Alkol
Birincil izoamil alkol
3-metil-bütanolo
izopentan-1-ol
MFCD00002934
İzoamil alkol (doğal)
izoamil-alkol
3-Metil-Bütan-1-Ol
İzoamil alkol, birincil
UNII-DEM9NIT1J4
3-metil-Bütanol
MGK 1029
Metil-3-bütan-1-ol
Butan-1-ol, 3-metil
DEM9NIT1J4
Fuseloel
huile de fusel
CHEBI:15837
3-METİL-BUTAN-(1)-OL
3-Metil-1-butanol, ACS reaktifi
izo-pentanol
WLN: Q2Y1 ve 1
3-Metil-1-bütanol, %98, saf
FEMA Numarası 2057
İzoamil alkol [Çek]
Alcool amilico [İtalyanca]
Amylowy alkol [Polonya]
Iso-amilalkhol [Almanca]
1-Hidroksi-3-Metilbütan
Alcool isoamylique [Fransızca]
3-Metil-butanolo [İtalyanca]
FEMA No. 2057
HSDB 605
EINECS 204-633-5
İzopentil alkol (8CI)
3-Metil-1-butanol, %99, biyokimya için, AcroSeal(R)
izo-amilalkol
izopentilalkol
izopentilalkol
AI3-15288
CCRIS 8806
3-metilbütanol
3-metil bütanol
3-metil 1-bütanol
3-metil-1 bütanol
3-metilbütan-1-ol
Bütanol, 3-metil-
İzoamil alkol (birincil ve ikincil)
ACMC-1ADLL
6423-06-9
DSSTox_CID_5469
EC 204-633-5
DSSTox_RID_77799
DSSTox_GSID_25469
3-Metil-1-bütanol, %98
CHEMBL372396
QSPL 002
DTXSID3025469
İzoamil alkol, >=98%, FG
NSC1029
NSC7905
3-Metil-1-butanol, analiz için
çinko896830
İzoamil alkol (3-metil bütanol)
NSC-1029
NSC-7905
1-$l^{1}-oksidanil-3-metilbütan
3-Metilbütanol, analitik standart
EINECS 229-179-5
Tox21_302359
7340AF
ANW-18132
LMFA05000108
STL282718
3-Metil-1-bütanol A.C.S. reaktif
3-Metil-1-butanol, LR, >=98%
AKOS000118739
Magnezyum bis(3-metilbutan-1-olat)
DOĞAL İZOAMİL ALKOL P & F
DB02296
MCULE-7411270401
3-Metil-1-bütanol, izomer karışımı
3-Metil-1-bütanol, p.a., %99.8
İzoamil alkol, doğal, >=98%, FG
3-Metil-1-butanol, analitik standart
NCGC00255329-01
3-Metil-1-bütanol, susuz, >=99%
CAS-123-51-3
3-Metil-1-butanol, reaktif derecesi, %98
3-Metil-1-butanol, teknik sınıf, %95
ISOAMİL ALKOL ULTRA SAF SINIF 1L
FT-0616032
I0289
1973-EP2281899A2
1973-EP2316937A1
3-Metil-1-butanol, ACS reaktifi, >=%98,5
3-Metil-1-bütanol, biyoteknoloji. derece, >=99%
3-Metil-1-butanol, ReagentPlus(R), >=99%
C07328
74374-EP2269986A1
74374-EP2308857A1
74374-EP2380568A1
DOĞAL İZOAMİL ALKOL - TEKNİK SINIF
117932-EP2287147A2
117932-EP2298768A1
3-Metil-1-butanol, SAJ birinci sınıf, >=96.0%
Q223101
3-Metil-1-butanol, JIS özel dereceli, >=98.0%
F0001-0367
Z955123582
UNII-2NK7O363Q6 bileşeni PHTQWCKDNZKARW-UHFFFAOYSA-N
3-Metilbutanol, BioReagent, moleküler biyoloji için, >=%98,5
3-Metilbütanol, puriss. p.a., ACS reaktifi, >=%98,5 (GC)
3-Metilbutanol, BioUltra, moleküler biyoloji için, >=99.0% (GC)
3-Metil-1-butanol, Amerika Birleşik Devletleri Farmakopesi (USP) Referans Standardı
3-Metilbutanol, p.a., ACS reaktifi, reaktif. ISO, reag. Doktora Avro, %98,5


Şiddetli reaksiyonlar meydana geldiğinden, klor ve brom gibi güçlü oksitleyicilerle temastan kaçınmak için izoamil alkol saklanmalıdır.

İzoamil alkol renksiz bir sıvıdır. Öksürmeye neden olan hoş olmayan bir kokusu vardır. Molekül ağırlığı=88.15 (birincil-ve sek-); özgül ağırlık (H2O:1)=0.81 @ 20°C; kaynama noktası=131 °C (birincil); 116.3°C (ikincil); donma/erime noktası=−117,2°C (birincil-); -69°C (sn-); buhar basıncı=28 mmHg (birincil-); 7,5 mmHg @24°C (sn); buhar basıncı=0.75 mmHg @ 13°C (birincil-); parlama noktası=43°C (cc); 55°C (oc) (birincil-); 35°C (sn-); kendiliğinden tutuşma sıcaklığı=350°C. Patlama limitleri: LEL (birincil-)=%1,2 @ 100°C; UEL (birincil-)=%9.0 @100°C. Tehlike tanımlaması (NFPA-704 M Derecelendirme Sistemine göre): Sağlık 2, yanıcılık 3, tepkime 0. Suda az çözünür; çözünürlük=%2 @ 13.9°C.

Reaktivite Uyarıları
Son derece yanıcı
Hava ve Su Reaksiyonları
Son derece yanıcı. Suda çözünür.
Yangın tehlikesi
ERG Kılavuzu 129 [Alevlenebilir Sıvılar (Suyla Karışabilen / Zehirli)]'den alıntı:

YÜKSEK YANICIDIR: Isı, kıvılcım veya alevle kolayca tutuşur. Buharlar hava ile patlayıcı karışımlar oluşturabilir. Buharlar ateşleme kaynağına gidebilir ve geri parlayabilir. Buharların çoğu havadan ağırdır. Yere yayılacaklar ve alçak veya kapalı alanlarda (kanalizasyonlar, bodrumlar, tanklar) toplanacaklar. İç mekanlarda, dış mekanlarda veya kanalizasyonlarda buhar patlaması tehlikesi. (P) ile gösterilen bu maddeler, ısıtıldığında veya bir yangına karıştığında patlayarak polimerize olabilir. Kanalizasyona akıtılması yangın veya patlama tehlikesi yaratabilir. Kaplar ısıtıldığında patlayabilir. Birçok sıvı sudan daha hafiftir. (ERG, 2016)
Sağlık tehlikesi
Çok yüksek buhar konsantrasyonları gözleri ve üst solunum yollarını tahriş eder. Cilt ile sürekli temas tahrişe neden olabilir. (USCG, 1999)

Reaktivite Profili
ISOAMYL ALKOL, plastiklere saldırır [Handling Chemicals Safely, 1980. s. 236]. Konsantre sülfürik asit ve güçlü hidrojen peroksit içeren karışımlar patlamalara neden olabilir. Suda veya su/karbon tetraklorür solüsyonunda hipokloröz asitle karıştırmak, özellikle güneş ışığına veya ısıya maruz kaldığında patlayabilen izoamil hipokloritler oluşturabilir. Klor ile karıştırma da izoamil hipokloritleri [NFPA 491 M, 1991] verecektir. İzosiyanatlarla baz katalizli reaksiyonlar patlayıcı şiddette meydana gelebilir [Wischmeyer,1969].

Aşağıdaki Reaktif Grup(lar)a Aittir
Alkoller ve Polioller
Potansiyel Olarak Uyumsuz Emiciler
Dikkatli kullanın: Bu reaktif grup sınıflandırmasına sahip sıvıların aşağıda listelenen emicilerle reaksiyona girdiği bilinmektedir. Dikkat edilmesi gereken durumlar da dahil olmak üzere emiciler hakkında daha fazla bilgi...

Selüloz Bazlı Emiciler



Alternatif Kimyasal İsimler

FERMENTASYON AMİL ALKOL
FÜZEL YAĞI
İZOAMİL ALKOL
İZOAMİL ALKOL (Birincil)
İZBÜTİL KARBİNOL
izobütilkarbinol
izopentil alkol
İZOPENTİL ALKOL {İZOAMİL ALKOL}
3-METİL-1-BUTANOL
PATATES RUH YAĞI
BİRİNCİL İZOAMİL ALKOL

Diğer isimler: İzopentil alkol; Fermentasyon amil alkol; Füzel yağı; izoamil alkol; izoamilol; izobütil karbinol; İzopentanol; 2-Metil-4-bütanol; 3-Metil-1-bütanol; 3-Metilbütanol; Alkollü amilico; Alkol izoamilik; Amylowy alkol; izo-amilalkhol; 3-Metilbutan-1-ol; 3-Metil-butanolo; İzoamil alkol, birincil; Butanol, 3-metil-; Butan-1-ol, 3-metil; i-Amil alkol; İzopentan-1-ol; Metil-3-butan-1-ol; NSC 1029; UN 1105; 3-metilbütanol; İzoamil alkol (3-metil bütanol)


Biyolojik olarak üretilebilen izoamil alkol (izopentanol veya 3-metilbutan-1-ol), içten yanmalı motorlarda alternatif yakıt olarak kullanılabilecek olası alkoller arasındadır.
İzoamil alkol, daha küçük alkollerden daha yüksek bir enerji yoğunluğuna sahiptir (yaklaşık 28.5 MJ/L, etanol için yaklaşık 21 MJ/L ve 1-bütanol için 27 MJ/L ile karşılaştırıldığında). Etanolden daha az hidroskopiktir ve hidrokarbonlarla daha iyi karışır.


Eş anlamlı
1-Butanol, 3-metil-; 2-Metil-4-bütanol; 3-Metilbutan-1-ol; 3-Metilbütanol; 3-Metil-butanolo [İtalyanca]; Alcool amilico [İtalyanca]; Alcool isoamylique [Fransızca]; Amylowy alkol [Polonya]; Fermentasyon amil alkol; Füzel yağı; İZOAMİLALKOOL; İzo-amilalkohol [Almanca]; İzoamil alkol (doğal); İzoamil alkol [Çek]; izoamilol; izobütil karbinol; izobütilkarbinol; İzopentanol; izopentil alkol; Birincil izoamil alkol; [ChemIDplus]l

Birincil metabolit etanolden ayrı olarak, farklı seviyelerde birkaç yüksek alkol oluşur; bunların izoamil alkolü (Şekil 1B, tanımlayıcılar: 'alkolik', 'vinöz', 'tatlı') en bol bulunan ikincil metabolittir ve tipik olarak çok yukarıda bulunur. biradaki lezzet eşiği. İzoamil alkolün de bir miktar muz aroması vardır ve muz, portakal, mango, ananas ve çarkıfelek meyvesinde eşiğinin üzerinde tanımlanmıştır.


İzopentil alkol, muz yağı veya sıcak alkol benzeri bir aromadır. Çok hafiftir ancak kalıcı bir tada ve ağızda bıraktığı hislere sahiptir. Genellikle zayıf fermantasyon koşulları nedeniyle oluşur – sıcaklık doğru olmadığında veya çözünmüş gazlar uygun olmadığında.


UYGULAMALAR
İzopentil alkol, kayısı, muz, neşeli, yeşillik, malt, portakal, erik ve viski aromaları gibi sentetik meyve aromalarının hazırlanmasında çözücü olarak kullanılır ve sentetik muz yağı üretiminde hammaddedir. Siyah trüfün aromasının bileşenlerinden biridir. Süt ve süt ürünlerinde yağ tahmini için de kullanılır.

Bakteriyel tanısal İndol Testi için kullanılan Kovac Reaktifinin ana bileşenidir.

Özelliklerinin karışımı, mikro emülsiyonların yüzey gerilimini etkileyen ve köpüğün kırılmasına neden olan bir köpük baskılayıcı olarak kullanıma uygun hale getirir.

Bir çözücü olarak İzoamil alkol, çok sayıda endüstriyel uygulamada artan bir kullanım bulmaktadır. Ödeme gücünde, yaygın hidrokarbon çözücüler ve daha düşük moleküler ağırlıklı ketonlar arasında yer alır. Parafin mumu, sıcak izoamil alkolde çözünür.

Formülasyonda, bazı yüksek moleküler ağırlıklı esterler ve polar plastikler, örn. selüloz esterleri. Şellak ve üre formaldehit.

İzopentil alkol, bazı baskı mürekkeplerinde, cilalarda ve zamklarda bir seyrelticidir.

Farmasötiklerde, Barbamil, Validol, Corvalol ve Isoamyl nitrit gibi bir dizi ilaç preparasyonu için ilk hammaddedir.

İzoamil alkolün bir türevi olan p-metoksisinamat, bazı kozmetik formülasyonlarda UV emici olarak kullanılır ve ürünün kendisi kozmetik tatlandırıcı ve parfüm olarak uygulama bulur.

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.