1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

Dietilen glikol monoetil eter



Dietilen glikol monoetil eter = Dietilen glikolün etil eteri
DEGMEE
DEGEE



CAS Numarası: 111-90-0
EC Numarası: 203-919-7

Dietilen glikol monoetil eter (C8H16O4) bir etilen serisi glikol eterdir. Dietilen glikol monoetil eter, hafif bir kokuya sahip renksiz bir sıvıdır. Suda ve çoğu organik çözücüde çözünür. Glikol eterler temel olarak çeşitli formülasyonlarda çözücü olarak kullanılır, örneğin: temizleme sıvıları, boyalar ve ahşap lekeleri, kaplamalar ve mürekkepler.


Kimyasal isimler: Karbitol, Karbitol çözücü, Dietilen glikol monoetil eter, 3,6-Dioksa-1-oktanol, Dietilen glikol etil eter, Dietilen glikol monoetil eter, Diglikol monoetil eter, Dioksitol, Etanol, 2,2'-oksibis-, monoetil eter, Etil karbitol, Etil dietilen glikol, Ethildigol

Ticari isimler ve kısaltmalar: Dowanol 17, Dowanol DE, Ektasolve DE, Solvolsol, Transcutol, Transcutol P, Transcutol HP, DEGEE, Carbitol; Karbitol Cellosolve; DEGEE; Poli-Solv; solvosol; 2-(2-etoksietoksi)-etanol

Doğrusal Formül: C2H5OCH2CH2OCH2CH2OH

Formül: C₆H₁₄O₃
Kimyasal formül: HOCH₂CH₂OCH₂CH₂OC₂H₅
Molar Kütle: 134.18 g/mol
GTİP Kodu: 2909 44 00
Fiziksel form: Hafif, hoş kokulu sıvı. hidroskopik


Uygulama Görünümü:
Boyalar, Kaplamalar ve Mürekkepler
kimyasal ara madde
zemin cilası
İlaç ve Kişisel Bakım




Dietilen glikol monometil eter, etilen oksit ve metanolden türetilen bir üründür. Kimyasal olarak metil diglikol veya 2-hidroksi-2-metoksi-dietil eter olarak da bilinir. Ticari olarak metil karbitol olarak bilinir. Dietilen glikol monometil eter, çeşitli reçineler ve macunlarda uygulama için mükemmel bir çözücüdür. Uçucu olmayan bir solventtir ve bu nedenle sadece özel lak formülasyonlarında kullanılır. Cilaların özelliklerini geliştirmek için esas olarak nitroselüloz laklarda kullanılır. 2,6-ditert-butil-4-metilfenol (%0,005) gibi az miktarda katkı maddesi kullanılarak kolayca stabilize edilebilir. Dietilen glikol monometil eter mükemmel seyreltme kapasitesine sahiptir. Havacılık endüstrisinde buzlanmayı önleyici veya küpleştirici madde olarak da adlandırılan FSII (yakıt sistemi buzlanma önleyici) olarak kullanılmaktadır. Ayrıca matbaa mürekkebi endüstrisinde ve tükenmez kalem mürekkebi üretiminde kullanılmaktadır.

Yukarıda listelenen kullanımlara ek olarak, dietilen glikol monometil eter mimari kaplamalar, fren sıvıları, grafik sanatlar, kurumsal temizleyiciler, proses solventleri, koruyucu kaplamalar, tekstil ve ahşap kaplamalar gibi uygulamalar için kullanılır.


Birçok ticari isim altında da bilinen dietilen glikol monoetil eter, CH3CH2OCH2CH2OCH2CH2OH formülüne sahip organik bileşiktir.
Dietilen glikol monoetil eter renksiz bir sıvıdır. DEGEE, ticari uygulamalar için popüler bir çözücüdür.
Dietilen glikol monoetil eter, etanolün etoksilasyonu ile üretilir.



Dietilen Glikol Monoetil Eter, düşük kokulu, çok polar, yavaş buharlaşan, suyla karışabilen bir çözücüdür.
Dietilen Glikol Monoetil Eter, selüloz asetat bütirat, nitroselüloz, epoksi reçineleri ve diğer kaplama malzemeleri için aktif bir çözücüdür.
Dietilen Glikol Monoetil Eter çözücü, lateks boyalarda ve zemin cilalarında birleştirici olarak ve ahşap lekelerinde nüfuz edici çözücü olarak kullanılır.


Uygulamalar
Dietilen glikol monoetil eter, boyalar, nitroselüloz, boyalar, mürekkepler ve reçineler için bir çözücüdür.
Dietilen glikol monoetil eter, tekstil baskı, tekstil sabunları, cilalar, kozmetikte penetrasyon arttırıcı, kurutma cilaları ve emayeler ve fren sıvılarında büküm ve koşullandırma iplikleri ve kumaşı sabitlemek için ahşap için ahşap boyalarının bir bileşenidir.
Mineral yağ-sabun ve mineral yağ-sülfatlı yağ karışımları için nötr çözücü olarak (suda ince dispersiyonlar vererek) yağların sabunlaşma değerlerini belirlemek için kullanılan dietilen glikol monoetil eter


Dietilen glikol monoetil eter, liflere nüfuz etmeyi kolaylaştırmak ve yoğun, parlak tonların üretimini teşvik etmek için kullanılan bir Çözücüdür; yüksek kaynama noktasına ve düşük buhar basıncına sahiptir. Ayrıca talaş kaldırmayan ahşap lekelerinde önemli bir çözücüdür ve endüstriyel temizleyicilerin bir bileşeni olarak hizmet eder.
Tekstil baskı ve boyama prosesleri, bu ürünü elyaflara nüfuz etmeyi kolaylaştırmak ve yoğun, parlak tonların üretimini teşvik etmek için kullanır.
Bu özelliklerin yanı sıra yüksek kaynama noktası ve düşük buhar basıncı, büküm ayarı ve iplik ve kumaş şartlandırma için kullanışlı olmasını sağlar.
Mineral yağ-sabun ve mineral yağ sülfonatlı yağ karışımları, hızlı etkili karşılıklı çözücüler gerektirir.
Bu ürünün bu karışımlardaki küçük miktarları, tam olmayan çözünürlüğe işaret eden olağan bulanık dispersiyonun aksine, yarı saydamdan berrak dispersiyonlara dönüşür.

Kullanımlar ve Uygulama Öngörüleri
Zemin cilası uygulaması, dietilen glikol monoetil eter pazarına hakim oldu ve küresel hacmin %30'undan fazlasını oluşturdu.
DEGEE, özellikle ahşap zeminlerde lekeleri temizleme ve parlak bir yüzey kazandırma gibi çok işlevli özellikleriyle bilinir ve bu da ürüne yönelik güçlü bir taleple sonuçlanmıştır.

Boyalar, kaplamalar ve mürekkepler, ürün için ikinci en büyük uygulamadır ve segmentin gelir açısından %5,5'lik bir CAGR sergilemesi beklenmektedir.
Bu büyüme, DEGEE bazlı boya ve kaplamaların biyolojik olarak parçalanabilme özelliğine bağlanabilir.
Suda yüksek oranda karışabilir ve gelecek yıllarda ürün talebine yardımcı olması beklenen çevrenin yanı sıra insan sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etkiye sahip değildirler.


Dietilen glikol monoetil eter, endüstriyel kimyasalların imalatında çözücü olarak kullanılır.

Dietilen glikol monoetil eter, diğer kimyasallarla uyumluluğu nedeniyle bir kimyasal ara madde olarak tercih edilmiştir.
İlaç ve kişisel bakım sektöründe DEGEE, yaygın olarak Transcutol olarak adlandırılır.
Dietilen glikol monoetil eter, topikal kremler veya jeller formunda cilt tedavisi formülasyonlarında büyük ölçüde kullanılır.
Dietilen glikol monoetil eter, %99.9 saflıkta kullanıldığında güvenli ve tolere edilebilir farmasötik dereceli bir glikol eter olarak kabul edilir.

Dietilen glikol monoetil eter, cildi tedavi edici özelliklere sahip olduğu için çeşitli kozmetik ürünlerin formülasyonunda kullanılmaktadır.
Dietilen glikol monoetil eter, özellikle antimikrobiyal sabunlarda, ter önleyicilerde, oje çıkarıcılarda, kokularda, saç boyalarında ve süper çözündürücü ve etkinlik artırıcı özellikleri nedeniyle akne, iz ve yara izlerinin tedavisine yönelik ürünlerde önem kazanmaktadır.
Akne karşıtı ürünlere olan talebin önemli ölçüde artması, hormona bağlı hastalıkların yaygınlığı, sağlıksız yaşam tarzları ve tüketicilerin uygunsuz beslenme alışkanlıkları gibi çeşitli faktörlere bağlanabilir.
Ayrıca, koruyucu bileşenlerin özelliklerini geliştirmek için güneş kremlerinde ve BB kremlerinde Dietilen glikol monoetil eter kullanılır.

Dietilen glikol monoetil eter, daha iyi çalışmasına yardımcı olmak için bileşenlerin bir ürün boyunca eşit dağılımını sağlayan bir çözücüdür.



Dietilen glikol monoetil eter tekstil, mimari ve inşaat, kimya, otomotiv, kişisel bakım ve ilaç ve diğerleri gibi çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Özel boyalar, boyalar, renklendiriciler, cila ve leke üretimi için dietilen glikol monoetil eterin artan uygulaması, mimari ve inşaat sektöründen dietilen glikol monoetil eter talebini artırmıştır.

Dietilen glikol monoetil eter, otomotiv sektöründe bileşen imalatı, kaplamalar ve fren sıvıları için de kullanılmaktadır. Büyüyen otomotiv endüstrisi, elektrikli araçların benimsenmesinin artması ve araçların modernizasyonuna yönelik artan ihtiyaç gibi faktörler, otomotiv endüstrisinde dietilen glikol monoetil eterin büyümesini hızlandırıyor. Artan kentleşme, teknolojik gelişmeler ve binek araç satışlarındaki artış, dietilen glikol monoetil eter uygulamalarının artmasına neden oldu.

İnşaat, kimya ve tekstil gibi sektörlerden dietilen glikol monoetil eter için artan talep olmuştur ve bu nedenle dietilen glikol monoetil eter için pazar büyümesini hızlandırmıştır.


Faydalar:
Mükemmel ödeme gücü
Mükemmel kimyasal kararlılık
Su ve bir dizi organik çözücü ile uyumlu

Eşanlamlılar: Dietilen glikol etil eter, KARBITOL, 2-(2-Etoksietoksi)etanol, Etildiglikol, Etoksidiglikol
Diğer isimler: 3,6-dioxa-1-oktanol, DEGEE, dietilen glikol monoetil eter, Carbitol, Carbitol Cellosolve, Transcutol, Dioxitol, Polysolv DE, Dowanal DE, DE SOLVENT
INCI adı: Etoksidiglikol
Tercih edilen IUPAC adı: 2-(2-Etoksietoksi)etan-1-ol


APV
2-(BETA-ETOKSİETOKSİ)ETANOL
KARBİTOL
KARBİTOL CELLOSOLVE
KARBİTOL ÇÖZÜCÜ
KARBİTOL ÇÖZÜCÜ DÜŞÜK
DİETİLEN GLİKOL ETİL ETER
DİETİLEN GLİKOL MONOETİL ESTER
DİETİLEN GLİKOL MONOETİL ETER
DİGLİKOL
DİGLİKOL MONOETİL ETER
3,6-DİOKSA-1-OKTANOL
3,6-DİOKSAOKTAN-1-OL
dioksitol
DOWANOL
DOWANOL DE
EKTAŞÇÖZÜM DE
ETANOL, 2,2'-OKSİBİS-, MONOETİL ETER
ETANOL, 2-(2-ETOKSİETOKSİ)-
etoksi diglikol
2-(2-ETOKSİETOKSİ) ETANOL
2-(ETOKSİETOKSİ)ETANOL
2-(2'-ETOKSİETOKSİ)ETANOL
2-(2-ETOKSİETOKSİ)ETANOL
etil karbitol
etil cellosolve
etil dietilen glikol
etil digol
ETİLDİETİLEN GLİKOL
ETİLDİGÖL
ETİLEN DİGLİKOL MONOETİL ETER
1-HİDROKSİ-3,6-DİOKSAOKTAN
LOSUNGSMITTEL APV
DİETİLEN GLİKOLÜN MONOETİL ETER
O-ETİLDIGOL
POLİ-ÇÖZÜCÜ
POLİ-ÇÖZÜM DE
SOLVOLSOL
TRANSKUTOL





Dietilen glikol monoetil eterin işlevi ve kullanımları:
Dietilen glikol monoetil eter, S02 varlığında etilen oksit ve 2-etoksietanolden hazırlanabilir.
Dietilen glikol monoetil eter, kimya ve boya endüstrilerinde nitro selüloz, reçineler ve boyalar için bir çözücü olarak kullanılır.
Dietilen glikol monoetil eter, gıda veya deterjan ürünlerinde kullanılmaz.
Saflaştırılmış Dietilen glikol monoetil eter (>%99), kozmetik ve dermatolojik preparatlarda ve bazı ilaç ürünlerinde çözücü olarak kullanılmaktadır.
Dietilen glikol monoetil eter, deri ve mukozal bariyerler yoluyla perkütan emilimi arttırır.
Dietilen glikol monoetil eter, bazı ilaçlarda emilimi arttırmak için kullanılır.
Komisyona yapılan bildirime göre DEGEE kozmetik ürünlerde şampuanlarda (durulama) %5'e kadar, kremlerde (bırakma) %2'ye kadar konsantrasyonda kullanılmaktadır.
Dietilen glikol monoetil eter, tüm vücuda uygulanabilen tuvalet, cilt bakımı, saç bakımı veya güneş bakım ürünlerinde kullanılmaktadır.
Dietilen glikol monoetil eter ağız ve göz hijyenine yönelik ürünlerde kullanılmamalıdır.


Solvent dietilen glikol monoetil eter (DEGEE) şu anda 500'den fazla kozmetik üründe kullanılmaktadır ve akne tedavisi için topikal %5 dapson jel formülasyonunu mümkün kılmıştır. Bu yaygın kozmetik bileşenin, gelecekte ABD pazarı için onaylanmış çok sayıda reçeteli topikal ürünün bir bileşeni olacağı tahmin edilmektedir. Dermatologlar, bu çözücünün %5-40'ını içeren ürünleri her gün birkaç kez uygulayan hastaları zaten tedavi ediyorlar.

Dietilen Glikol Monoetil Eter, düşük sıcaklıkta düşük ayar noktasına ve düşük viskoziteye sahiptir, bu nedenle Fren Hidroliği üretiminde kullanılır.
Ethyl Diglycol, boya endüstrilerinde akış ve parlaklık arttırıcı olarak kullanılır.
Çözümün genişletilebilirliği de arttı. Etil Karbitol matbaa mürekkebi üretiminde ve ofset baskıda temizleyici olarak kullanılmaktadır. Dietilen Glikol Monoetil Eter, tekstilde, elyaf ve kumaşların baskı ve boyanmasında boya maddesi için bir çözücü olarak kullanılır. Ethyl Diglycol, sıvı deterjan ve temizleyici formülasyonunda jel oluşumunu engeller. Dietilen Glikol Monoetil Eter ayrıca delme ve kesme soğutma sıvılarında bir çözücü olarak kullanılır. Ethyl Diglycol, pestisitlerin ve ahşap koruyucuların üretiminde ve formülasyonunda kullanılır. Düşük uçuculuk özelliğinden dolayı Hint ve mürekkepli tükenmez macunlarda kullanılır. Ayrıca kozmetik ve parfümeri endüstrisinde solvent olarak kullanılır. Etil diglikol (Etil Karbitol) kauçuğa zarar vermez.





Bazı eyaletlerde geçerli olan yerleşik LVP-VOC muafiyet kriterleri, Kaliforniya'nın Tüketici Ürünleri Yönetmeliği'nde gözden geçirilebilir.
Düzenleyici bilgiler için California Hava Kaynakları Kurulu web sitesini ziyaret edin.

Bu ürüne ait kimyasal maddeler, Federal İnsektisit, Fungisit ve Rodentisit Yasası (FIFRA) kapsamında sınırlamalarla Gıda Dışı Pestisit Ürünlerde ve Gıda Kullanım Pestisit Ürünlerinde Kullanıma İzin Verilen İnert Bileşenler olarak listelenmiştir.


Dietilen Glikol Monoetil Eter'in Uygulamaları/Kullanımları:
Mimari kaplamalar
Oto OEM'i
Oto tamir
Fren sıvıları
temizleyiciler
Makyaj malzemeleri
Kumaş bakımı
Grafik Sanatları
Sert yüzey bakımı
Endüstriyel temizleyiciler
Kurumsal temizlikçiler
Proses çözücüleri
Koruyucu kaplamalar
Tekstil
Ahşap kaplamalar



 
Dietilen Glikol Monoetil Eter'in temel özellikleri:
İyi bağlantı verimliliği
İyi solvent aktivitesi
İnert - Sınırlı gıda kullanımı
İnert - Gıda dışı kullanım
Kokusu hafif
Düşük uçuculuk/Düşük buhar basıncı
LVP-VOC
Su ve çoğu organik sıvı ile karışabilir
REACH uyumlu
Kolaylıkla biyolojik olarak parçalanabilir
Yavaş buharlaşma oranı





Fizikokimyasal Bilgiler

Kaynama noktası: 202 °C (1013 hPa)
Yoğunluk: 0.989 g/cm3 (20 °C)
Patlama limiti: 1,8 - 12,2 %(V)
Parlama noktası: 96 °C
Tutuşma sıcaklığı: 204 °C
Erime Noktası: -76 °C
Buhar basıncı: 0.16 hPa (20 °C)

Toksikolojik bilgiler
LD 50 ağızdan: LD50 Sıçan 5900 - 6100 mg/kg
LD 50 dermal: LD50 Tavşan 8476 mg/kg

GHS'ye göre Güvenlik Bilgileri
Tehlike İşaret(ler)i Tehlike İşaret(ler)i
Tehlike Bildirim(ler)i
H332: Solunması halinde zararlıdır.


Önlem Açıklamaları)
P261: Tozunu/dumanını/gazını/sisini/buharını/spreyini solumaktan kaçının.
P271: Yalnızca açık havada veya iyi havalandırılan bir alanda kullanın.
P304 + P340 + P312: SOLUNDUĞUNDA: Kişiyi temiz havaya çıkarın ve nefes alması için rahat tutun. Kendinizi iyi hissetmiyorsanız bir ZEHİR MERKEZİ/doktor arayın.
Sinyal Kelimesi: Uyarı
RTEC'ler: KK8750000
Depolama sınıfı: 10 - 13 Diğer sıvılar ve katılar
WGK: WGK 1 su için biraz tehlikeli

Bertaraf 3
Nispeten reaktif olmayan organik reaktifler kap A'da toplanmalıdır.
Halojenli iseler B kabında toplanmalıdırlar. Katı kalıntılar için C kabını kullanın.

Karbitol çözücü" (dietilen glikolün monoetil eteri), birçok ticari kozmetik ürünün ve cilt üzerinde kullanılması önerilen belirli formüllerin bir bileşeni olduğu için dermatolojide ilgi çekicidir.
Bu müstahzarlarda itibar gören bir "yok olma etkisi" kazandırdığı söylenir.


Son birkaç yılda otomotiv, ambalaj ve inşaat sektörlerinde düşük uçucu organik bileşik (VOC) emisyonlu ve tehlikesiz doğaya sahip kaplamalara yönelik bir tercih kayması olmuştur. Bu, çok sayıda son kullanım endüstrisinde su bazlı kaplamaların kullanımını kolaylaştırmıştır.
Bu faktörün, su bazlı kaplamalarda bir çözücü olarak DEGEE'nin talebine fayda sağlaması beklenmektedir.

Etilen oksit, solvent, plastik ve yüzey aktif maddelerin üretimi için önemli bir ara üründür.
Ayrıca DEGEE'nin kimyasal üretimi için kullanılan bir hammaddedir.


DEGEE pazarı, topikal ürünlerde katkı maddesi olarak kullanımı nedeniyle ABD Gıda ve İlaç Birliği (FDA) ve Avrupa Komisyonu gibi büyük düzenleyici kurumlar tarafından kabul görmüştür.
Aczone (dapson) jel, DEGEE içeren ürünlerden biridir ve genellikle dermatologlar tarafından akne tedavisi için reçete edilir.
Ayrıca, Dietilen glikol monoetil eter suda yüksek oranda çözünürdür ve suda az çözünür ilaçların üretiminde daha geniş kabul görmesi muhtemeldir.




Dietilen Glikol Monoetil Eter, düşük sıcaklıkta düşük ayar noktasına ve düşük viskoziteye sahiptir, bu nedenle Fren Hidroliği üretiminde kullanılır.
Ethyl Diglycol, boya endüstrilerinde akış ve parlaklık arttırıcı olarak kullanılır.
Çözümün genişletilebilirliği de arttı.
Etil Karbitol matbaa mürekkebi üretiminde ve ofset baskıda temizleyici olarak kullanılmaktadır.

Dietilen Glikol Monoetil Eter, tekstilde, elyaf ve kumaşların baskı ve boyanmasında boya maddesi için bir çözücü olarak kullanılır.
Ethyl Diglycol, sıvı deterjan ve temizleyici formülasyonunda jel oluşumunu engeller. Dietilen Glikol Monoetil Eter ayrıca delme ve kesme soğutma sıvılarında bir çözücü olarak kullanılır.
Ethyl Diglycol, pestisitlerin ve ahşap koruyucuların üretiminde ve formülasyonunda kullanılır. Düşük uçuculuk özelliğinden dolayı Hint ve mürekkepli tükenmez macunlarda kullanılır.
Ayrıca kozmetik ve parfümeri endüstrisinde solvent olarak kullanılır. Etil diglikol (Etil Karbitol) kauçuğa zarar vermez.


Eş anlamlı:
Eş anlamlılar, aynı kimyasal maddeyi temsil eden alternatif isimlerdir.

Dietilen glikol etil eter (2);Dietilen glikol monoetil eter;Etanol, 2-(2-Etoksietoksi)-;Karbitol;Diglikol monoetil eter;Etanol, 2,2-oksibis-, monoetil eter;Etoksi diglikol;Etoksietoksietanol;Etil dietilen glikol ;Etil digol;Etilen diglikol monoetil eter;Dietilen glikol etil eter (1);Etoksidiglikol;2-(2-Etoksietoksi)etanol;Dietilen Glikol Monoetil Eter [USAN]


111-90-0 [RN]
2-(2-Etoksietoksi)etanol [ACD/IUPAC Adı] [Wiki]
2-(2-Etoksietoksi)etanol [Almanca] [ACD/IUPAC Adı]
2-(2-Ethoxyetoxy)ethanol [Fransızca] [ACD/IUPAC Adı]
2-(Etoksietoksi)etanol
253-502-9 [EINECS]
A1A1I8X02B
Butil CELLOSOLVE Çözücü [Ticari adı]
KARBİTOL [Ticari adı]
KARBİTOL(TM)
Di(etilen glikol) etil eter
dietilen glikol etil eter
dietilen glikol monoetil eter [ABD]
Diglikol monoetil eter
dioksitol
Etanol, 2-(2-etoksietoksi)- [ACD/Dizin Adı]
etildiglikol
KK8750000
MFCD00002872 [MDL numarası]
Çoklu Çözücü DE
transkutol
Transcutol HP, Yüksek derecede saflaştırılmış, NF / EP [EINECS] [Formül] [INN] [NF] [RN] [Ticari isim] [USAN] [USP]
Transcutol P
(Etoksietoksi)etanol
[111-90-0]
1-(2-METOKSİ-ETOKSİ)-2-{2-[2-(2-METOKSİ-ETOKSİ]-ETOKSİ}-ETAN
1219804-11-1 [RN]
149818-01-9 [RN]
15P
1-Etoksi-2-(2-etoksietoksi)etan [ACD/IUPAC Adı]
1-ETOKSİ-2-(2-HİDROKSİETOKSİ)ETAN
1-hidroksi-3,6-dioksaoktan
1-METOKSİ-2-[2-(2-METOKSİ-ETOKSİ]-ETAN
1PE
2-(2-Etoksietoksi) etanol
2-(2-etoksietoksi)etan(2H)ol
2-(2-etoksietoksi)etan-1-ol
2(2-Etoksietoksi)etanol
2-(2-Etoksietoksi)-etanol
2-(2-etoksietoksi)etanol %99
2(2-etoksietoksi)etanol, %98+
2-(2-etoksietoksi)etanol, reaktif
2-(2-エトキシエトキシ)エタノール [Japonca]
2-(β-Etoksietoksi)etanol
2-[2-(1,1,2,2,2-Pentadeuterioetoksi)etoksi]etanol
2-{2-[2-(2-{2-[2-(2-ETOKSİ-ETOKSİ)-ETOKSİ]-ETOKSİ}-ETOKSİ)-ETOKSİ]-ETOKSİ}-ETANOL
3,6,9,12,15,18,21,24,27,30,33,36,39-Tridecaoxahentetracontane-1,41-diol [ACD/Dizin Adı] [ACD/IUPAC Adı]
3,6,9,12,15,18,21,24,27-Nonaoxanonacosane-1,29-diol [ACD/Dizin Adı] [ACD/IUPAC Adı]
3,6,9,12,15,18,21,24-Octaoxahexacosan-1-ol [ACD/Dizin Adı] [ACD/IUPAC Adı]
3,6,9,12,15-Pentaoksaheptadekan [ACD/Dizin Adı] [ACD/IUPAC Adı]
3,6-Dioksa-1-oktanol
3,6-Dioksa-1-oktanol
3,6-Dioxa-1-oktanol [Çek]
3,6-Dioksaoktan-1-ol
3,6-DİOKSAOKTAN-1-OL
4-01-00-02393 (Beilstein El Kitabı Referansı) [Beilstein]
6JZ
Asetamid, N-5-(1,2-dihidroksietil)-4-hidroksi-3-pirrolidinil-, monohidroklorür, 3S-3a,4.beta
AE3
Aetildiaetilenglikol [Almanca]
C8E
Karbitol, 2-(2-Etoksietoksi)-etanol, Etil diglikol
DE Çözücü [Ticari adı]
dietoksol
dietilen glikol monoetil eter
dietilen glikol monoetil eter, %98
dietilen glikol monoetil eter, %99,
Dietilen glikol-monoetil eter
Dietilen glikol-monoetilen eter
Dietilenglikol monoetil eter
Dietilenglikol Monoetil-d5 Eter
DietilenGlikolMonoetilEter
dodekaetilen glikol
Dowanol
Dowanol 17 [Ticari isim]
Dowanol DE
Eastman DE [Ticari adı]
Ehanol, 2,2'-oksibis-, monoetil eter
EINECS 203-919-7
Ektasolve DE
Etanol, 2,2'-oksibis-, monoetil eter
etoksi diglikol
etoksidiglikol
etil karbitol
etil dietilen glikol
etil digol
Etil Di-İsinol
Etilen diglikol monoetil eter
Glikol Eter DE
hekzaetilen glikol
https://www.ebi.ac.uk/chebi/searchId.do?chebiId=CHEBI:40572
karbitol
Karbitol [Çek]
Losungsmittel APV
Dietilen glikolün monoetil eteri
Nonaetilen Glikol
O-ACETALDEHİDİL-HEKSAETİLEN GLİKOL
O-Ethildigol
P3G
P4C
P6G
PE3
PE4
PE5
Pentaetilen Glikol
PG4
PG6
PGE
Polietilen Glikol (N34)
Q2O2O2 [WLN]
solvolsol
tetraetilen glikol
Trietilen glikol [Wiki]
UNII:A1A1I8X02B
UNII-A1A1I8X02B
WLN: Q2O2O2
XPE


Dietilen glikol monometil eter, ter önleyicilerde, tırnak boyası çıkarıcılarda, saç boyalarında, antimikrobiyal sabunlarda ve akne, iz ve yara izlerinin tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır ve çözücü özelliği ve etkinliği nedeniyle Dietilen Glikol Monometil Eter pazarının büyümesini hızlandırmaktadır.


Dietilen glikol monoetil eter pazarının, kişisel bakım sektöründen gelen talebin artması, harcanabilir gelirin artması ve tekstil kumaşlarının üretiminde artan uygulama nedeniyle tahmin süresi boyunca büyümeye tanık olması bekleniyor. Endüstriyel temizleyiciler, proses solventleri, koruyucu kaplamalar ve mimari kaplamalar gibi uygulamalarda artan kullanım, çok yönlülüğü, maliyet verimliliği ve çevre dostu doğası nedeniyle de artmıştır.

Boya ve mürekkep üretiminde dietilen glikol monoetil eter talebi yüksektir. Dietilen glikol monoetil eter, uygun fiyatı, seri üretimi, suda yüksek karışabilirliği ve yüksek verimliliği nedeniyle boyalarda ve mürekkeplerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda çevre dostu, biyolojik olarak parçalanabilen ve çok yönlü olması otomotiv, inşaat ve tekstil sektörlerinde uygulamasını artırmaktadır.

Dietilen glikol monoetil eter tekstil, mimari ve inşaat, kimya, otomotiv, kişisel bakım ve ilaç ve diğerleri gibi çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Özel boyalar, boyalar, renklendiriciler, cila ve leke üretimi için dietilen glikol monoetil eterin artan uygulaması, mimari ve inşaat sektöründen dietilen glikol monoetil eter talebini artırmıştır.

Dietilen glikol monoetil eter, otomotiv sektöründe bileşen imalatı, kaplamalar ve fren sıvıları için de kullanılmaktadır. Büyüyen otomotiv endüstrisi, elektrikli araçların benimsenmesinin artması ve araçların modernizasyonuna yönelik artan ihtiyaç gibi faktörler, otomotiv endüstrisinde dietilen glikol monoetil eterin büyümesini hızlandırıyor. Artan kentleşme, teknolojik gelişmeler ve binek araç satışlarındaki artış, dietilen glikol monoetil eter uygulamalarının artmasına neden oldu.

İnşaat, kimya ve tekstil gibi sektörlerden dietilen glikol monoetil etere yönelik artan talep, Asya-Pasifik'te dietilen glikol monoetil eter için pazar büyümesini hızlandırdı. Boya ve kaplamalarda artan uygulama ile birlikte artan binek araçlarının penetrasyonu bu bölgedeki pazar büyümesini hızlandırıyor.





Dietilen glikol monoetil eter (DEGEE), etanolün iki etilen oksit ünitesiyle O-alkilasyonu ve ardından damıtma yoluyla üretilir. Gıda ve kişisel bakım ürünlerinde uzun bir güvenli kullanım geçmişine sahiptir ve oral, topikal, transdermal ve enjekte edilebilir insan ve veteriner farmasötik ürünlerinde etkili güçlü bir çözücü olarak kullanılır. Transcutol ticari adı altında uzun yıllardır farmasötik bir çözücü olarak kullanılmaktadır. Hidroalkolik bir çözücü olan DEGEE, ilaç dağıtım sistemleri için bir penetrasyon/geçirgenlik arttırıcı, çözündürücü ve yüzey aktif madde olarak ilgi görmektedir. Kapsanan alan: Bu derlemede DEGEE'nin fizikokimyasal özellikleri, DEGEE veya DEGEE-su karışımlarındaki ilaçlar için çözünürlük verileri ve DEGEE'nin suda az çözünen ilaçların çözünürlüğündeki uygulamaları özetlenmiştir. Uzman görüşü: DEGEE, kozmetik ürünlerin yanı sıra oral, parenteral ve topikal uygulama yoluyla geliştirilmiş ilaç absorpsiyonu olan birçok farmasötik ürün için çözücü olarak umut verici bir eksipiyandır.



Eşanlamlılar: 2-(2-Etoksietoksi) etanol; 2-(2-Etoksietoksi)etanol; 3,6-Dioksa-1-oktanol; 3,6-Dioksa-1-oktanol [Çek]; Aetildiaetilenglikol [Almanca]; karbitol; Karbitol cellosolve; Karbitol çözücü; DEGMEE; Dietilen glikol etil eter; Dietilen glikol monoetil eter; Dietilenglikol monoetil eter; Diglikol monoetil eter; dioksitol; Dowanol 17; Dowanol DE; Ektasolve DE; Etanol, 2,2'-oksibis-, monoetil eter; Etanol, 2-(2-etoksietoksi)-; Etoksi diglikol; etil karbitol; Etil dietilen glikol; etil digol; Etilen diglikol monoetil eter; Karbitol [Çek]; Losungsmittel APV; Dietilen glikolün monoetil eteri; PM 1799; Poli-Solv DE; solvolsol; transkutol; Transcutol P; [ChemIDplus] DiEGEE; [AIHA] NA8027

Kategori: Glikol Eterler (E Serisi)

Tanım: Hafif hoş bir kokuya sahip, berrak, hafif viskoz bir sıvı; [KAMEO]

Kaynaklar/Kullanımlar
Dietilen glikol monoetil eter, yağlama yağı ve fren sıvısında kullanılır; [ChemIDplus] Selüloz esterleri, cilalar, vernikler, emayeler, boyalar, ahşap boyaları, zamklar ve reçineler için çözücü olarak kullanılır; [Merck Index, 1800] Tekstil baskısında kullanılır; [CHEMINFO] Fotoğrafta kullanılır (renk işleme için çözücü); [www.ci.tucson.az.us/arthazards/medium.html]


Tablo 1: Glikol eterlerin ve kısaltmaların listesi
Kısaltma Adı
etilen bazlı
DEGBE Dietilen glikol butil eter
DEGBEA Dietilen glikol (mono) n-bütil eter asetat
DEGDEE Dietilen glikol dietil eter
DEGDME Dietilen glikol dimetil eter
DEGEE Dietilen glikol (mono) etil eter
DEGEEA Dietilen glikol etil eter asetat
DEGHE Dietilen glikol (mono) heksil eter
DEGME Dietilen glikol (mono) metil eter
EGBE Etilen glikol (mono) n-bütil eter
EGBEA Etilen glikol (mono) n-bütil eter asetat
EGDEE Etilen glikol dietil eter
EGDME Etilen glikol dimetil eter
EGEE Etilen glikol etil eter
EGEEA Etilen glikol (mono) etil eter asetat
EGHE Etilen glikol (mono) n-heksil eter
EGiPE Etilen glikol (mono) izopropil eter
EGiPEA Etilen glikol (mono) izopropil eter asetat
EGME Etilen glikol (mono) metil eter
EGMEA Etilen glikol (mono) metil eter asetat
EGnPE Etilen glikol (mono) n-propil eter
EGnPEA Etilen glikol (mono) n-propil eter asetat
EGPhE Etilen glikol (mono) fenil eter
MAA Metoksiasetik asit bir

TEGBE Trietilen glikol (mono) n-bütil eter
TEGDME Trietilen glikol dimetil eter
TEGEE Trietilen glikol (mono) etil eter
TEGME Trietilen glikol (mono) metil eter
propilen bazlı
1PG2ME 1-Propilen glikol 2-metil eter
1PG2MEA 1-Propilen glikol 2-metil eter asetat
2PG1BE 2-Propilen glikol 1-n-bütil eter
2PG1EE 2-Propilen glikol (mono) 1-etil eter
2PG1EEA 2-Propilen glikol 1-etil eter asetat
2PG1ME 2-Propilen glikol 1-metil eter
2PG1MEA 2-Propilen glikol 1-metil eter asetat
2PG1PhE 2-Propilen glikol 1-fenil eter
DPGBE Dipropilen glikol (mono) n-bütil eter
DPGEE Dipropilen glikol (mono) etil eter
DPGME Dipropilen glikol (mono) metil eter
DPGPE Dipropilen glikol (mono) propil eter
DPTTBE Dipropilen glikol tert-bütil eter
PGPE Propilen glikol n-propil eter
PTTBE Propilen glikol tert-bütil eter
TPGBE Tripropilen glikol (mono) n-bütil eter
TPGME Tripropilen glikol (mono) metil eter



Kimyasal özellikler
Dietilen glikol monoetil eter, hafif, hoş bir kokuya sahip renksiz, stabil, higroskopik bir sıvıdır. Su, alkoller, eterler, ketonlar, aromatik ve alifatik hidrokarbonlar ve halojenli hidrokarbonlar ile tamamen karışabilir. Molekülünde eter-alkol-hidrokarbon grubu içermesi nedeniyle sıvı ve katı yağlar, mumlar, boyalar, kafur gibi çok çeşitli maddeleri ve kopal reçine, kauri, mastik gibi doğal reçineleri çözme gücüne sahiptir. , reçine, sandarac, gomalak ve ayrıca çeşitli sentetik reçine türleri. Sentetik reçine kaplama bileşimlerinde ve yüksek kaynama noktalı solventlerin istendiği laklarda solvent olarak kullanılır.

oluşum
Görünüşe göre doğada meydana geldiği bildirilmemiştir.

kullanır
Genellikle polimer elektrospinning için çözücü olarak kullanılır.

Tanım
ChEBI: 2 konumunda bir 2-etoksietoksi grubu ile ikame edilmiş etanol olan bir birincil alkol.

Hazırlık
Etil alkol artı etilen oksitten (Arctander, 1969).

Genel açıklama
Hafif hoş bir kokuya sahip renksiz, hafif viskoz bir sıvı. 190°F yakınında parlama noktası. Sabun, boya ve diğer kimyasalları yapmak için kullanılır.

Hava ve Su Reaksiyonları
Sudan biraz daha yoğundur ve suda çözünür. Kendiliğinden patlayabilen kararsız peroksitler oluşturmak için havada kolayca oksitlenir [Bretherick, 1979 s.151-154, 164].

Reaktivite Profili
2(2-Etoksietoksi)etanolün kapalı bir kapta aşağıdaki maddelerden herhangi biri ile eşit molar kısımlarda karıştırılması sıcaklık ve basıncın artmasına neden oldu: klorosülfonik asit ve oleum, NFPA 1991.

Sağlık tehlikesi
Hiçbiri beklenmiyor.

Yangın tehlikesi
2(2-Etoksietoksi)etanol yanıcıdır.

Kimyasal Reaktivite
Su ile Reaktivite : Reaksiyon yok; Ortak Malzemelerle Reaktivite: Reaksiyon yok; Taşıma Sırasında Stabilite: Stabil; Asitler ve Kostikler için Nötralize Edici Maddeler: Uygun değil; Polimerizasyon: V; Polimerizasyon İnhibitörü: Uygun değil.

Güvenlik profili
tahriş ve belirtilmemiş göz etkileri, öksürük,

Metabolizma
Uygulanan bir dietilen glikol monoetil eter dozunun büyük bir kısmı vücutta oksitlenir veya glukuronat olarak atılır, tavşanlara oral veya sc enjeksiyon yoluyla uygulamayı takiben idrarda glukuronik asit içeriğinde belirgin bir artış (Fellows, Luduena & Hanzlik) , 1947).
Arıtma Yöntemleri
Etilen glikol, ardışık sulu kısımlar aynı hacim artışını gösterene kadar faz ayrılmasına izin vererek 750mL *benzen içinde 5mL su ile 250 g ekstrakte edilerek çıkarılabilir. Dietilen glikol mono-n-butil eter için tarif edildiği gibi kuru ve peroksitsiz. [Beilstein 1 IV 2393.]




Bir molekülde eter, alkol ve hidrokarbon zincirinin kombinasyonu ile glikol eterler, hem polar hem de polar olmayan özelliklerle çok yönlü ödeme gücü özellikleri sağlar. Uzun hidrokarbon zincirinin kimyasal yapısı suda çözünürlüğe karşı direnç gösterirken, eter veya alkol grupları, teşvik edilen hidrofilik çözünürlük performansını sunar. Bu yüzey aktif madde benzeri yapı, su ve bir dizi organik çözücü arasında uyumluluk ve farklı fazları birleştirme yeteneği sağlar. Glikol eterler, çok çeşitli hidrofilik/hidrofobik dengeleri ile karakterize edilir. glikol eterler, boyaların ve fırın cilalarının imalatında seyreltici ve tesviye maddesi olarak kullanılır. Glikol eter serileri nitroselüloz ve kombinasyon laklarının imalatında kullanılmaktadır. Fren sıvısında katkı maddesi olarak kullanılırlar. Tekstil ve derilerin boyanması ve böcek öldürücüler ve herbisitler için formüle edilmiştir. Yağ-su dispersiyonlu temizleyici ürünlerde performans sağlar. Yavaş buharlaşma hızına sahip oldukları için matbaa endüstrilerinde kullanılırlar. Parfüm, mikrop öldürücü, bakterisit, böcek kovucu ve antiseptik için sabitleyici olarak kullanılırlar. Buz oluşumunu önlemek için jet yakıtına katkı maddesi olarak kullanılırlar. Cellosolve terimi, aşağıdaki gibi etilen glikol monoetil eter veya bir grup glikol eter solventi anlamına gelir.

glikol eter

Çelloçöz

CAS RN

Tris(etilen glikol monobütil eter) fosfat Tribütil cellosolve fosfat 78-51-3
Etilen glikol monoetil eter akrilat Cellosolve akrilat 106-74-1
Etilen glikol izopropil eter
izopropil cellosolve

109-59-1
Etilen glikol monometil eter
Metil cellosolve

109-86-4
Etilen glikol monometil eter asetat
Metil cellosolve asetat

110-49-6
Etilen glikol dimetil eter
dimetil cellosolve

110-71-4
Etilen glikol monoetil eter
Çelloçöz

110-80-5
Etilen glikol monometil eter oleat Metil cellosolve oleat 111-10-4
Etilen glikol monoetil eter asetat
etil cellosolve asetat

111-15-9
Etilen glikol monoallil eter Allyl cellosolve 111-45-5
Etilen glikol monobütil eter
bütil selosolve

111-76-2
Dietilen Glikol Monoetil Eter
karbitol cellosolve

111-90-0
Etilen glikol monobütil eter asetat
butil selosolve asetat

112-07-2
Etilen glikol monoheksil eter Heksil cellosolve 112-25-4
Dietilen glikol monobütil eter
butil karbitol

112-34-5
Etilen glikol dibütil eter
dibütil selosolve

112-48-1
Bis(etilen glikol monometil eter) ftalat Dimetil sellosolve ftalat 117-82-8
Bis(etilen glikol monobütil eter) ftalat Dibütil cellosolve ftalat 117-83-9
Etilen glikol o,p-Diklorofenil eter 2,4-Diklorofenil cellosolve 120-67-2
Etilen glikol monofenil eter
fenil selosolve

122-99-6
Etilen glikol monometil eter asetilrisinoleat Metil cellosolve asetilrisinoleat 140-05-6
Bis(etilen glikol monobütil eter) adipat Dibutil cellosolve adipat 141-18-4
Etilen glikol monobenzil eter
benzil selosolve

622-08-2
Etilen glikol dietil eter
Dietil cellosolve

629-14-1
Etilen glikol monopropil eter
propil selosolve

2807-30-9
Etilen glikol monometil eter akrilat Metil selosolve akrilat 3121-61-7
Etilen glikol butil etil eter Butil etil cellosolve 4413-13-2
Etilen glikol monoizobütil eter İzobütil cellosolve 4439-24-1
Etilenglikol 2-etilbütil eter Etilbütil cellosolve 4468-93-3
Etilen glikol monobütil eter akrilat Butil cellosolve akrilat 7251-90-3
Etilen glikol monoheptil eter Heptil cellosolve 7409-44-1
Etilen glikol monometilpentil eter 2-Metilpentil cellosolve 10137-96-9
Etilen glikol o,p-Diklorofenil metil eter 2,4-Diklorofenil metil cellosolve 10140-84-8
Etilen glikol monobütil eter fosfat Butil sellosolve fosfat 14260-98-1
Poly(cellosolve silikat) Poly(cellosolve silikat) 37338-04-8
Etilen glikol monofenil eter akrilat Fenil cellosolve akrilat 48145-04-6
Etilen glikol monoetil eter oleat Cellosolve oleat 68134-05-4
Etilen glikol monobütil eter sebakat Butil cellosolve sebakat 68186-66-3
Etilen glikol monobütil eter fosfat potasyum tuzu Butil cellosolve, fosfat potasyum tuzu 68389-63-9
Etilen glikol monobütil eter polifosfat Butil sellosolve polifosfat 68514-82-9
Etilen glikol monoheksil eter fosfat Heksil sellosolve fosfat 68814-14-2
Glime terimi, glikol dimetil eter anlamına gelir. Monoglim, diglim, triglim sırasıyla etilen glikol dimetil eter, Dietilen glikol dimetil eter ve trietilen glikol dimetil eterdir. Etilen glikol dimetil eter suda kolayca çözünür. Glymes, dimetil eterler, stabilite ve yüksek çözünürlük sunan iki terminal metil grubuna sahiptir. Dietil eter veya THF'ye daha yüksek kaynama alternatifi olarak kullanılırlar. Glyme şelat oluşturur ve iki dişli ligandlar olarak faydalıdır. Çözündürücüler ve faz transfer katalizörleri olarak faydalıdırlar. Glymes, düşük kimyasal reaktiviteleri nedeniyle inert reaksiyon ortamı kimyasal reaksiyonu olarak gerekli özelliği sunar. Özellikle organometalik ve polimerizasyon reaksiyonları için uygundurlar. Hidroksil grubu içeren glikol eterler de faydalı kimyasal ara maddelerdir. Hidroksil grubu, hemiasetaller (veya asetaller) üretmek için aldehitlerle (veya ketonlarla), polieter alkolleri üretmek için epoksitlerle, alkoksi alkil halojenürler üretmek için halojenleştirici maddelerle, bir dizi ester üretmek için karboksilik asit bileşikleri veya inorganik asitlerle reaksiyona girer.

glikol dimetil eter

glime

CAS RN

Etilen glikol dimetil eter Monoglim 110-71-4
Dietilen glikol dimetil eter Diglyme 111-96-6
Dietilen glikol dietil eter Etil diglim 112-36-7
Trietilen glikol dimetil eter Triglyme 112-49-2
Dietilen glikol dibütil eter Butil Diglyme 112-73-2
Tetraetilen glikol dimetil eter Tetraglyme 143-24-8
Etilen glikol dietil eter Etil monoglim 629-14-1
Polietilen glikol dibütil eter Poliglikol BB 31885-97-9
Dipropilen glikol dimetil eter Proglyme 111109-77-4




Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.