1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

N-Metildietanolamin

N-Metildietanolamin, boya ürünleri, yağlayıcılar ve gresler, metal işleme sıvıları, polimerler, laboratuvar kimyasalları, pH düzenleyiciler ve su arıtma ürünleri ile yıkama ve temizleme dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda Ara Ürün, Nötrleştirici Ajan, pH Düzenleyici ve Reaktif Ajan olarak işlev görür. 

N-metildietanolamin, kimya, petrol rafinerileri, sentez gazı üretimi ve doğal gazda tatlandırıcı madde olarak yaygın şekilde kullanılan üçüncül bir amindir.

N-Metildietanolamin şu ürünlerde kullanılır: kaplama ürünleri, yağlayıcılar ve gresler, metal işleme sıvıları, polimerler, laboratuvar kimyasalları, pH düzenleyiciler ve su arıtma ürünleri ile yıkama ve temizleme ürünleri.


Uygulamalar: Üretanlar, Kağıt Kimyasalları, Tekstil Yumuşatıcılar, İlaçlar, Gaz temizleme (doğal gazda CO2, H2S giderimi, rafine gazı, amonyak hidrojen ünitesi), Boyalar ve Poliüretan


N-metildietanolamin (MDEA), bir dihidroksi fonksiyonel tersiyer amindir. Çeşitli uygulamalara sahip çok yönlü bir ara üründür.

 

Kaplamalar

N-metildietanolamin, tip II fotobaşlatıcı kombinasyonları için ortak başlatıcı olarak kullanılır.

Nötrleştirici bir madde olarak N-Metildietanolamin, reçine çözünürlüğünü arttırır ve pH kaymasını azaltarak çözelti stabilitesini geliştirir. Ayrıca pigment dağılımına da yardımcı olur.


Köpükler ve Elastomerler

N-Metildietanolamin, poliol bazlı poliüretan köpükleri ve elastomerleri sentezlemek için zincir genişletici olarak kullanılabilir.



Mürekkepler

N-metildietanolamin, tip II fotobaşlatıcı kombinasyonları için ortak başlatıcı olarak kullanılır.

Nötrleştirici bir madde olarak N-Metildietanolamin, reçine çözünürlüğünü arttırır ve pH kaymasını azaltarak çözelti stabilitesini geliştirir. Ayrıca pigment dağılımına da yardımcı olur.



Metal İşleme

N-metildietanolamin, metal işleme sıvılarında pH tamponu ve korozyon önleyici katkı maddesi olarak kullanılır.



Tekstil

N-metildietanolamin, kumaş yumuşatıcı formülasyonlarında uygulanan yağ asitleri ile kuat tuzları oluşturur.

N-metildietanolamin, yumuşatıcılar, sabun emülsifiye edici maddeler, Yağlayıcılar, Parafin Emülsiyonları ve boyaların üretiminde kullanılır.



Gaz emici:
N-metildietanolamin, büyük miktarda çıkarılabilir Karbon Dioksit için gazları, özellikle de doğal gazı arındırır ve aynı zamanda Gaz arıtımında temizleme ve özütleme maddesi olarak kullanılır.


Katalizör:
N-metildietanolamin, üretan ve epoksi reçine kaplama sistemleri için etkili bir katalizördür.


Formülatörler:
Yağlama yağı, hidrolik sıvılar, korozyon inhibitörleri, refrakter bağlayıcılar, yüzey aktif maddeler, sulu boya formülündeki solvent, Herbisitler, pestisit formülasyonu ve PH kontrolü için kullanılır.


İlaçlar:
N-metil dietanolamin MDEA, sıtmaya karşı ilaçlar da dahil olmak üzere çeşitli farmasötik ürünlerin üretiminde kullanılır.


Tercih edilen IUPAC adı: 2,2'-(Metilazandiil)di(etan-1-ol)

Eş anlamlılar: MDEA,N-Metildietanolamin, N-Metil dietanolamin, 2,2'Metiliminodietanol, N-metil dietanolamin, Metildietanolamin, N,N-Bis(2-Hidroksi etil)metilamin, Metildietanolamin, Bis(2-hidroksietil)(metil) amin

Diğer isimler: Etanol, 2,2'-(metilimino)bis-; Etanol, 2,2'-(metilimino)di-; Bis(2-hidroksietil)metilamin; Dietanolmetilamin; Metilbis(2-hidroksietil)amin; Metilinodietanol; N-Metildietanolamin; N-Metilimino-2,2'-dietanol; N-Metiliminodietanol; N,N-Bis(2-hidroksietil)metilamin; 2,2'-(Metilimino)dietanol; N-Metil-2,2-iminodietanol; N-Metil-2,2'-iminodietanol; USAF DO-52; 2-(N-2-Hidroksietil-N-metilamino)etanol; MDEA; N-Metilaminodiglikol; N-Metildietanolimin; Havva; MDEA (diol); N-(2-Hidroksietil)-N-metiletanolam; N,N-Di(2-hidroksietil)-N-metilamin; MGK 11690


N-Metildietanolaminin Kullanım Alanları:
İlaçlar
Su arıtma
Kumaş işleme
Kaplamalar
Gaz arıtma
Faydalar
Çok yönlü
Çok işlevli
Aminlerin ve alkollerin özelliklerini birleştirin


CAS Numarası: 105-59-9

EC / Liste no.: 203-312-7

Mol. formül: C5H13NO2


N-Metildietanolaminin Özellikleri:
Kimyasal formül: C5H13NO2
Molar kütle: 119,164 g·mol−1
Görünüm: Renksiz sıvı
Koku: Amonyak
Yoğunluk: 1,038 g mL−1
Erime noktası: −21,00 °C; −5,80 °F; 252.15 bin
Kaynama noktası: 247,1 °C; 476,7°F; 520,2 bin
Suda çözünürlük: Karışabilir
Buhar basıncı: 1 Pa (20 °C'de)
Kırılma indeksi (nD): 1,4694
Viskozite: 101 mPa·s (20°C'de)
Parlama noktası: 127 °C (261 °F; 400 K)
Kendiliğinden tutuşma sıcaklığı: 410 °C (770 °F; 683 K)


N-Metildietanolamin, amonyak kokusuna sahip renksiz bir sıvıdır.

N-Metildietanolamin su, etanol ve benzen ile karışabilir.



Benzer bileşikler, aynı zamanda amin gazı arıtımında da kullanılan, birincil bir amin olan monoetanolamin (MEA) ve ikincil bir amin olan dietanolamindir (DEA).


Diğer aminlerle karşılaştırıldığında, N-Metildietanolaminin tanımlayıcı özelliği, tercihen H2S'yi (ve CO2'yi) ekşi gaz akışlarından uzaklaştırma yeteneğidir.



N-Metildietanolamin aynı zamanda termal ve kimyasal bozunmaya karşı da dirençlidir ve hidrokarbonlarla büyük ölçüde karışmaz.


N-Metildietanolamin, parfümlerde kokunun kalıcı olmasını sağlayan standart bir temel notadır.

Son olarak, N-Metildietanolamin, hidrojen sülfür ve karbon dioksit ile nispeten düşük bir reaksiyon ısısına sahiptir, bu da yeniden kaynatma görevlerinin ve dolayısıyla işletme maliyetlerinin azalmasına olanak tanır.


Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.