1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

COLORANT

COLORANT


METATAGS:COLORANT; colorant; pigment; pigments; pigmentler; renklendiriciler.

 


Renklendirici (İngiliz yazım denetimi) veya renklendirici (Amerikan yazım denetimi), renk değişikliğine neden olmak için başka bir şeye eklenmiş bir şeydir. Renklendiriciler şunlar olabilir:

Boyalar
Pigmentler
Biyolojik pigmentler
Mürekkepler
Boya
Renkli kimyasallar
Gıda renklendiricileri
Örneğin, renklendiriciler, bir boyayı renklendirmek için beyaz ekleyebilir veya bir boyayı gölgelemek için siyah renkte olabilir, sonuçta renk veya değeri değiştirebilir.

Bir pigment, dalgaboyu seçici emilim sonucunda yansıtılan veya iletilen rengin rengini değiştiren bir maddedir. Bu fiziksel süreç, bir maddenin ışık yayan flüoresan, fosforesans ve diğer parlaklık formlarından farklıdır.

Birçok malzeme belirli ışık dalga boylarını seçici olarak emer. İnsanlar pigmentler olarak kullanmak üzere seçtikleri ve geliştirdikleri malzemeler, genellikle onları diğer malzemelerin renklendirilmesi için ideal hale getiren özel özelliklere sahiptir. Bir pigment, renk verdiği materyallere kıyasla yüksek bir renklendirme kuvvetine sahip olmalıdır. Ortam sıcaklığında katı halde kararlı olmalıdır.

Sanayide olduğu gibi sanatta da kalıcılık ve istikrar arzu edilen özelliklerdendir. Kalıcı olmayan pigmentlere kaçak denir. Kaçak pigmentler, zamanla ya da ışığa maruz kaldıkça soldururken, bazıları sonunda kararmış olurlar.

Pigmentler boya, mürekkep, plastik, kumaş, kozmetik, gıda maddeleri ve diğer malzemeleri renklendirmek için kullanılır. Üretimde kullanılan pigmentlerin çoğu ve görsel sanatlar kuru renklendiricilerdir, genellikle ince toz haline getirilirler. Bu toz, pigmenti askıya alıp boyanın yapışmasını sağlayan nispeten nötr ya da renksiz bir maddeye (ya da araca) eklenir.

Aracında çözünmeyen bir pigment (bir süspansiyona neden olur) ile ya kendisinin sıvı halde olan veya aracında çözünen (bir solüsyona neden olan) bir boya arasında bir fark oluşur. Bir renklendirici, ilgili aracı bağlı olarak bir pigment veya bir boya görevi görebilir. Bazı durumlarda, bir pigment metalik bir tuz ile çözülebilir bir boya çöktürerek bir boya ile üretilebilir. Ortaya çıkan pigmente bir göl pigmenti denir. Biyolojik pigment terimi, çözünürlüğünden bağımsız olarak tüm renkli maddeler için kullanılır.

2006 yılında, dünya çapında 7.4 milyon ton inorganik, organik ve özel pigmentler pazarlanıyordu. Asya, miktar bazında en yüksek orana sahipken bunu Avrupa ve Kuzey Amerika takip etmektedir. 2020'de gelirler yaklaşık olarak artacak. 34,2 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Küresel pigment talebi 2009 yılında yaklaşık 20,5 milyar ABD doları seviyesinde olup, bir önceki yıla göre% 1,5-2 artış gösterdi. Önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir büyüme oranının artması bekleniyor. Dünya çapındaki satışların 2015 yılında 24.5 milyar dolara, 2018'de 27.5 milyar dolara çıkacağı söyleniyor.

FİZİKSEL BAZLAR
Pigmentler görünen ışığın bazı dalga boylarını seçici olarak yansıtacak ve emecekleri için renkleri görünürler. Beyaz ışık, yaklaşık 375 veya 400 nanometre ile yaklaşık 760 veya 780 nm arasında değişen bir dalga boyuyla, görünür ışığın tüm spektrumunun kabaca eşit bir karışımıdır. Bu ışık bir pigmentle karşılaştığında spektrumun bir kısmı pigmentin molekülleri veya iyonları tarafından absorbe edilir. Diazo veya ftalosiyanin bileşikleri gibi organik pigmentlerde ışık, moleküldeki çift bağların konjuge sistemler tarafından emilir. Vermilion (civa sülfid) veya kadmiyum sarısı (kadmiyum sülfid) gibi inorganik pigmentlerin bir kısmı, negatif iyondan (S2-) pozitif iyona (Hg2 + veya Cd2 +) bir elektron aktararak ışığı emer. Bu tür bileşikler, yüklü beyaz ışığın renklerinin çoğunu çıkaran geniş absorpsiyon bantlarına sahip olan yük transfer kompleksleri olarak adlandırılır. Diğer dalga boyları veya spektrumun parçaları yansır veya dağılır. Yeni yansıtılan ışık tayfı bir renk görünümünü oluşturur. Floresan veya fosforlu maddelerin aksine pigmentler, yalnızca dalga boylarını kaynak ışığından çıkarabilir, asla yenilerini ekleyebilir.

Pigmentlerin görünümü kaynak ışığının rengiyle yakından ilişkilidir. Gün ışığı yüksek bir renk sıcaklığına ve oldukça eşit bir spektruma sahiptir ve beyaz ışık için bir standart olarak kabul edilir. Yapay ışık kaynakları, spektrumlarının bazı bölümlerinde büyük tepeler, diğerlerinde derin vadiler bulunur. Bu koşullar altında görüntülendiğinde, pigmentler farklı renklerde görünür.

Renkleri sayısal olarak temsil etmek için kullanılan renk uzayları ışık kaynaklarını belirtmelidir. Lab renk ölçümleri, aksi belirtilmedikçe, ölçümün bir D65 ışık kaynağı altında yapıldığını veya kabaca güneş ışığının renk sıcaklığı olan "Gün ışığı 6500 K" olduğunu varsayar.

Bir rengin doygunluğu veya hafifliği gibi diğer özellikleri, pigmentlere eşlik eden diğer maddeler tarafından belirlenebilir. Saf pigmentli kimyasallara eklenen bağlayıcılar ve dolgu malzemeleri, son yelpazeyi etkileyebilecek kendi yansıtma ve emme modellerine de sahiptir. Benzer şekilde, pigment / bağlayıcı karışımlarında, tek tek ışık ışınları pigment moleküllerine rastlamayabilir ve olduğu gibi yansıtılabilir. Bu kaynaksız ışık ışınları biraz daha az doymuş renge katkıda bulunur.

 

 

 

 

 


A colourant (British spelling) or colorant (American spelling) is something added to something else to cause a change in colour. Colourants can be:

Dyes
Pigments
Biological pigments
Inks
Paint
Coloured chemicals
Food colourings
For example, colourants could be adding white to tint a paint, or black to shade a paint, ultimately changing the colour or value.

A pigment is a material that changes the color of reflected or transmitted light as the result of wavelength-selective absorption. This physical process differs from fluorescence, phosphorescence, and other forms of luminescence, in which a material emits light.

Many materials selectively absorb certain wavelengths of light. Materials that humans have chosen and developed for use as pigments usually have special properties that make them ideal for coloring other materials. A pigment must have a high tinting strength relative to the materials it colors. It must be stable in solid form at ambient temperatures.

For industrial applications, as well as in the arts, permanence and stability are desirable properties. Pigments that are not permanent are called fugitive. Fugitive pigments fade over time, or with exposure to light, while some eventually blacken.

Pigments are used for coloring paint, ink, plastic, fabric, cosmetics, food, and other materials. Most pigments used in manufacturing and the visual arts are dry colorants, usually ground into a fine powder. This powder is added to a binder (or vehicle), a relatively neutral or colorless material that suspends the pigment and gives the paint its adhesion.

A distinction is usually made between a pigment, which is insoluble in its vehicle (resulting in a suspension), and a dye, which either is itself a liquid or is soluble in its vehicle (resulting in a solution). A colorant can act as either a pigment or a dye depending on the vehicle involved. In some cases, a pigment can be manufactured from a dye by precipitating a soluble dye with a metallic salt. The resulting pigment is called a lake pigment. The term biological pigment is used for all colored substances independent of their solubility.

In 2006, around 7.4 million tons of inorganic, organic and special pigments were marketed worldwide. Asia has the highest rate on a quantity basis followed by Europe and North America. By 2020, revenues will have risen to approx. US$34.2 billion.The global demand on pigments was roughly US$20.5 billion in 2009, around 1.5-2% up from the previous year. It is predicted to increase in a stable growth rate in the coming years. The worldwide sales are said to increase up to US$24.5 billion in 2015, and reach US$27.5 billion in 2018.

PHYSICAL BASES
Pigments appear the colors they are because they selectively reflect and absorb certain wavelengths of visible light. White light is a roughly equal mixture of the entire spectrum of visible light with a wavelength in a range from about 375 or 400 nanometers to about 760 or 780 nm. When this light encounters a pigment, parts of the spectrum are absorbed by the molecules or ions of the pigment. In organic pigments such as diazo or phthalocyanine compounds the light is absorbed by the conjugated systems of double bonds in the molecule. Some of the inorganic pigments such as vermilion (mercury sulfide) or cadmium yellow (cadmium sulfide) absorb light by transferring an electron from the negative ion (S2-) to the positive ion (Hg2+ or Cd2+). Such compounds are designated as charge-transfer complexes,with broad absorption bands that subtract most of the colors of the incident white light. The other wavelengths or parts of the spectrum are reflected or scattered. The new reflected light spectrum creates the appearance of a color. Pigments, unlike fluorescent or phosphorescent substances, can only subtract wavelengths from the source light, never add new ones.

The appearance of pigments is intimately connected to the color of the source light. Sunlight has a high color temperature, and a fairly uniform spectrum, and is considered a standard for white light. Artificial light sources tend to have great peaks in some parts of their spectrum, and deep valleys in others. Viewed under these conditions, pigments will appear different colors.

Color spaces used to represent colors numerically must specify their light source. Lab color measurements, unless otherwise noted, assume that the measurement was taken under a D65 light source, or "Daylight 6500 K", which is roughly the color temperature of sunlight.

Other properties of a color, such as its saturation or lightness, may be determined by the other substances that accompany pigments. Binders and fillers added to pure pigment chemicals also have their own reflection and absorption patterns, which can affect the final spectrum. Likewise, in pigment/binder mixtures, individual rays of light may not encounter pigment molecules, and may be reflected as is. These stray rays of source light contribute to a slightly less saturated color.

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.