1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

CARNAUBA WAX

CARNAUBA WAX  = Karnauba Mumu = E903 = Copernicia cerifera = PALM MUMU = CEARA MUMSU =copernica cerifera cera = Copernicia cerifera, Palmae'den türetilen mum.

EC / Liste no.: 232-399-4
CAS numarası: 8015-86-9

Mol. formül: C7H5HgNO3
CARNAUBA MUMUN Fonksiyonel Sınıfı:

Besin katkı maddesi
ASİTLİK DÜZENLEYİCİ
HACİM ARTTIRICI
TAŞIYICI
CARRIER_SOLVENT



E903
Copernicia cerifera, Palmae'den elde edilen mum.
balmumu, karnauba
Mumlar, karnauba

IUPAC adları
2-metil-5-nitro-8-oksa-7-merkürabisiklo[4.2.0]okta-1,3,5-trien
5-metil-2-nitro-7-oksa-8-merkürabisiklo[4.2.0]okta-1,3,5-trien

 
CARNAUBA WAX . Copernicia cerifera, Arecaceae'den elde edilen mum




CARNAUBA WAX , erime noktası 78 ile 85 °C arasında olan en sert doğal mumlardan biridir ve diğer bileşiklerle kıvamı balmumu ile karşılaştırılabilir.
CARNAUBA WAX , suda yüzen kokusuz sarı ila koyu kahverengi-yeşil mumdur.
Karnauba mumunun çeşitli uygulamaları ve kullanımları vardır ve bunlar arasında gıda, kozmetik, otomobil ve mobilya mumu, yarı iletken cihazlar için kalıplar ve diş ipi kaplaması bulunur.
CARNAUBA WAX  çok iyi emülsifikasyon özelliklerine ve ester yağlar ve mineral yağlar için mükemmel yağ bağlama kapasitesine sahiptir.
CARNAUBA WAX  ayrıca jellerin erime noktasını yükselterek rujlarda, dudak balmlarında ve maskarada tercih edilen katkı maddesi olmasını sağlar.
CARNAUBA WAX  parlak ve kaygan yüzeyler sağlar.

Brezilya mumu ve palmiye mumu olarak da adlandırılan karnauba mumu, yalnızca kuzeydoğu Brezilya eyaletleri Pernambuco, Piauí, Ceará, Maranhão'ya özgü ve yetişen bir bitki olan Copernicia prunifera (Eşanlamlı: Copernicia cerifera) karnauba palmiyesinin yapraklarının mumudur. , Bahia ve Rio Grande do Norte.
Carnauba Wax, "mumların kraliçesi" olarak bilinir ve saf haliyle, genellikle sert sarı-kahverengi pullar şeklinde gelir.
Karnauba mumu, karnauba palmiyesinin yapraklarının toplanıp kurutulması, mumun gevşetilmesi için dövülmesi ve ardından mumun rafine edilmesi ve ağartılmasıyla elde edilir.
Gıda katkı maddesi olarak E numarası E903'tür.

Karnauba mumu, karnauba palmiye yapraklarından elde edilir.
Karnauba mumu, yaprakların kurutulması, mumu gevşetmek için dövülmesi ve çeşitli uygulamalarda kullanılmak üzere mumun rafine edilmesi ve ağartılmasıyla toplanır.
Karnauba mumu bir bitkiden geldiği için doğal bir bitki mumu olarak kabul edilir.

Karnauba mumu bazen palmiye mumu olarak da adlandırılır.

Karnauba mumu, Copernica Cerifera adlı Brezilya palmiye ağacından gelir ve kesilen, parçalanan ve kurutulan yapraklardan elde edilir. Balmumu daha sonra eritilen, süzülen, saflaştırılan ve ticari kullanım için bloklar halinde şekillendirilen toz halinde pul pul dökülür.

Karnauba mumu bir bitki türevi olduğundan, bir arabanın boyasına zarar vermez ve tıpkı vahşi doğada palmiye yapraklarına yaptığı gibi otomobilleri hava ve güneşten korur. Karnauba mumu kuş pisliğine, böceklere ve asit yağmurlarına karşı mükemmel bir bariyer sağlar ve bir arabanın yeni gibi görünmesini sağlar.


Karnauba mumu, bir veya daha fazla mumun suda stabil karışımları olan emülsiyonlarda kullanılan popüler bir mumdur. Bu balmumu emülsiyonu genellikle kremlerde ve merhemlerde onları kalınlaştırmak için kullanılır.

Karnauba mumu parlak olduğu için genellikle araba, ayakkabı ve zemin cilası dahil olmak üzere cilalarda kullanılır. Elma ve salatalık gibi ürünlerde parlak bir kaplama olarak da kullanılır. Parlak balmumu kaplama, zemini veya meyveyi güzel göstermekten daha fazlasını yapar, aynı zamanda koruyucu bir tabaka da ekler.

Gıda sınıfı karnauba mumu, meyve aperatifleri, Skittles ve M&Ms dahil olmak üzere çeşitli yiyecek ve şekerlerde kullanılır. Balmumu, bu şekerlere parlak bir görünüm kazandırmak ve çabuk erimelerini önlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Gıda sınıfı karnauba mumu yemek güvenlidir.

Karnauba mumu, bitki kaynaklı mumlarda en çok kullanılan mumdur.
Karnauba mumu, doğal mumlar arasında çok sert ve yüksek erime noktası ile karakterize edilir ve parlaklık, kalıptan salınabilirlik, emülsifiye edilebilirlik ve dağılabilirlik açısından mükemmeldir.
Karnauba mumu, termal transfer mürekkepleri, tonerler, cilalar ve kozmetikler dahil olmak üzere çeşitli başka amaçlar için kullanılır.

Karnauba mumu, ısıyı serbest bırakmak için asitlerle reaksiyona girer. Kostik çözeltilerle etkileşim sonucu da ısı üretilir. Güçlü oksitleyici asitler, reaksiyon ürünlerini tutuşturmak için yeterince ekzotermik olan kuvvetli bir reaksiyona neden olabilir. Alkali metaller ve hidritlerle karıştırılarak yanıcı hidrojen üretilir.

KARNAUBA MUMUNUN İLAÇ VE KOZMETİK UYGULAMALARI :
Karnauba mumu kozmetiklerde, belirli gıdalarda ve farmasötik formülasyonlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Kozmetik olarak, karnauba mumu dudak balsamlarında yaygın olarak kullanılır.
Karnauba mumu, farmasötik formülasyonlarda yaygın olarak kullanılan mumların en sert ve en yüksek erime noktasıdır ve esas olarak şeker kaplı tabletleri cilalamak için %10 w/v sulu emülsiyon olarak kullanılır. Sulu emülsiyonlar, karnauba mumunun bir etanolamin bileşiği ve oleik asit ile karıştırılmasıyla hazırlanabilir. Karnauba mumu kaplama, sürtünmeden iyi parlaklıkta tabletler üretir. Karnauba mumu, şeker kaplı tabletleri cilalamak için toz halinde de kullanılabilir.
Karnauba mumu (%10-50 w/w) tek başına veya hipromelloz, hidroksipropil selüloz, aljinat/pektin-jelatin, Eudragit ve stearil alkol gibi diğer eksipiyanlarla sürekli salımlı katı dozaj formülasyonları üretmek için kullanılır.
Karnauba mumu, geleneksel püskürtmeyle katılaştırma tekniklerine alternatif olarak geliştirilen yeni bir sıcak hava kaplama (HAC) işleminde mikropartiküllerin üretilmesinde kullanım için deneysel olarak araştırılmıştır.(11) Ek olarak, karnauba mumu intragastrik yüzdürme için jel boncuklar üretmek için kullanılmıştır. ilaç dağıtımı ve nanopartikülat güneşten koruyucu formülasyonlarda kullanım için araştırılmıştır.

Karnauba mumu, oral farmasötik formülasyonlarda, kozmetiklerde ve bazı gıda ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karnauba mumu genellikle esasen toksik olmayan ve tahriş edici olmayan bir malzeme olarak kabul edilir. Bununla birlikte, maskaradaki karnauba mumundan kaynaklanan alerjik kontakt dermatit raporları vardır.
WHO, karnauba mumu için 7 mg/kg vücut ağırlığına kadar kabul edilebilir bir günlük alım miktarı belirlemiştir.



Depolama: Karnauba mumu stabildir ve iyi kapatılmış bir kapta, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.


Karnauba mumu, alkol emülsiyonları ile kendi kendine emülsiyonlaşan karışımlardan solvente dirençli süperhidrofobik filmler oluşturabilir.
Bu filmler kloroform, toluen, aseton ve alkoller tarafından solventle aşındırmaya karşı dirençlidir.
Karnauba mumu, diğer mumlar için sertleştirici olarak ve mum karışımlarının erime noktalarını yükseltmek için kullanılır.
Aynı zamanda mobilya, deri ve ayakkabı cilalarının bir bileşenidir.
Kozmetik ve gıda endüstrilerinde, ruj, balsam ve sakız formülasyonlarına karnauba mumu eklenir.


Kompozisyon

Karnauba palmiyesi
Karnauba çoğunlukla alifatik esterlerden (%40 ağırlık), 4-hidroksisinnamik asit diesterlerinden (%21.0 ağırlık), ω-hidroksikarboksilik asitlerden (%13.0) ve yağ alkollerinden (%12 ağırlık) oluşur.
Bileşikler ağırlıklı olarak C26-C30 aralığındaki asitlerden ve alkollerden türetilir.
Karnauba mumunun ayırt edici özelliği, yüksek diester içeriğinin yanı sıra metoksisinamik asittir.

Karnauba mumu, saflık düzeyine bağlı olarak T1, T3 ve T4 olarak etiketlenmiş çeşitli sınıflarda satılmaktadır.
Arıtma, süzme, santrifüjleme ve ağartma ile gerçekleştirilir.

Mum esas olarak uzun zincirli alkollerin ve asitlerin esterlerinden oluşur.
Yaklaşık 85 ° C (185° F) bir erime noktasına sahiptir.
Birçok uygulamada daha ucuz sentetiklerle değiştirilse de, hala şekerler ve tıbbi haplar için cila, solventler ve yağlar için koyulaştırıcı ve hatta matbaa mürekkepleri için sertleştirici olarak kullanılmaktadır.

Rujlar mumlar, yağlar, yumuşatıcılar, antioksidanlar ve pigmentler içerir.
Yaygın bileşenler arasında balmumu, ozokerit, kandelilla mumu veya Karnauba mumu; zeytinyağı, mineral yağ, kakao yağı, petrolatum, lanolin veya hint yağı.
Palmitatla ilgili maddeler ve gliseril di-izostearat ve di-izostearil malat gibi dallı zincirli yağ asidi esterleri, ana bileşenler olarak lanolin ve hint yağının yerini almıştır.

Rujlar genellikle küçük miktarlarda kurşun içerir. 26 farklı ruj markasında medyan (IQ aralığı) kurşun içeriği 0,73 (0,49–1,79 ppm) ıslak ağırlıktı.
Dört marka, renk katkı maddelerindeki kirlilikler için belirlenen FDA limitinin (20 ppm) üzerinde kurşun içeriğine sahipti.
2010 yılında ABD pazarında bulunan 400 rujdan ortalama kurşun içeriği 1,11 mg/kg ve maksimum 7,19 mg/kg'dı; 13 vakada içerik 3.06 mg/kg'dan fazlaydı.
Türkiye'de 25 ruj (0.11-4.48 mg/kg) üzerinde yapılan bir çalışmada da benzer sonuçlar bulundu.
Bu sonuçlar, çoğu rujdaki kurşunun muhtemelen önemli toksikolojik etkilerinin olmadığını göstermektedir.


INCI-NAME:
copernica cerifera cera

TANIM:
Karnauba mumu, Brezilya'ya özgü Copernicia Cerifera palmiye ağacından elde edilir.
Bu mum mumların genç yapraklarından elde edilir ve Avrupa Farmakopesinin saflık gereksinimlerini karşılar.
Karnauba mumu hoş bir kokuya sahiptir ve pul halinde sunulur.

Genellikle Brezilya mumu olarak anılan karnauba mumu, yalnızca kuzeydoğu Brezilya eyaletinde yetişen bir bitki olan karnauba palmiye ağacının yapraklarından elde edilen bir mum türüdür.
Karnauba mumu birçok endüstride kullanılmaktadır ve ayakkabı cilaları, diş ipi, gıda ürünleri, alet cilaları, zemin ve mobilya cilaları ve cilaları gibi bir dizi farklı üründe önemli bir bileşendir.

Karnauba mumu, kozmetik müstahzarları sıkılaştırmak ve tekstüre etmek ve onlara daha az akışkan bir kıvam vermek için kullanılır.
Karnauba mumu ayrıca cildin yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Doğal bitki mumları arasında en yüksek erime noktasına sahiptir ve genellikle alerjik reaksiyonlara neden olmaz.
Bu balmumu, Brezilya balmumu palmiyesinin yapraklarından ve yaprak tomurcuklarından elde edilir.


Carnauba Wax, sert ve kırılgan bir mum olan genel amaçlı bir gıda katkı maddesidir.
Karnauba mumu, Brezilya mumu palmiyesi copernicia cerifera'nın yaprak tomurcuklarından ve yapraklarından elde edilir.
Karnauba mumu bilinen en sert mumdur ve şeker sırlarında kullanılır.

Karnauba mumu Üretim Yöntemleri: Karnauba mumu, Brezilya carnauba palmiyesi Copernicia cerifera'nın yaprak tomurcuklarından ve yapraklarından elde edilir. Yapraklar kurutulur ve parçalanır ve daha sonra mum, sıcak su ilave edilerek çıkarılır.



Karnauba mumu, açık kahverengi ila soluk sarı renkli bir toz, pullar veya sert, kırılgan bir mumun düzensiz topakları halinde oluşur.
Karakteristik mülayim bir kokusu vardır ve neredeyse hiç tadı yoktur. Acılıktan muaftır. Ticari olarak çeşitli tipler ve dereceler mevcuttur.

Sert, yüksek cilalı bir mumun istendiği her yerde, örn. otomobil cilalarında, zemin cilası emülsiyonlarında, yüksek kaliteli ayakkabı cilalarında, kağıt endüstrisinde (özellikle karbon kağıtları yapımında). Dental ölçü bileşimlerinde plastikleştirici olarak. Diğer mumların erime noktalarını yükseltmek için; genellikle candelilla mumu ile birlikte kullanılır. Düşük erime noktalı urikür mumunun mevcudiyeti, bir tağşiş olarak kabul edilir. Arıtılmış ve ağartılmış karnauba mumu, tüy dökücüler ve deodorant çubukları gibi kozmetik malzemeler için kullanılır. Eczanede tablet kaplamada son aşama olarak. Karnauba mumu ile cilt hassasiyeti veya tahrişi seyrek görülür.




UYGULAMA:
Sertliği ve yüksek erime noktası nedeniyle, karnauba mumu esas olarak kozmetik çubuk formülasyonlarında kullanılır.
Ancak karnauba mumu güneş bakımı, makyaj, maskara ve diğer dekoratif kozmetik uygulamalarında da kullanılabilir.
Yüksek erime noktası nedeniyle formülasyonların sıcaklık stabilitesini iyileştirebilir.

Ayrıca, Karnauba mumu, ürünlere sertlik ve yüzey parlaklığı sağlar ve kalıp ayrılmasını iyileştirir.
Karnauba mumu genellikle viskoziteyi ve plastisiteyi geliştirmek ve nihai ürünün erime noktasını arttırmak için diğer mumlarla birlikte kullanılır.


Karnauba mumu, makyaj ve kişisel bakım ürünlerinde sıvı ve yağ elementlerinin ayrılmasını önlemek için kullanılır. Aynı zamanda kremsi bir kıvam oluşturur ve ruj gibi bazı öğelerin yapılarını vermeye yardımcı olur, böylece kalıplanıp şekillendirilebilirler.

Birçok yiyecek karnauba mumu içerir. Bitki bazlı bir madde olarak insan tüketimi için güvenlidir ve genellikle diğer ürünlerin yanı sıra bazı şekerlemelerde, nane şekerlerinde, buzlanmalarda ve soslarda topaklanmayı önleyici bir madde veya kaplama olarak ve bir bileşen olarak kullanılır.

Carnauaba mumu ayrıca diş ipi, kağıt bardaklar (balmumu astarı su geçirmez tutar), zemin cilası ve deodorant dahil olmak üzere birçok başka üründe de kullanılır.


Karnauba mumu parlaktır, bu da birçok ürüne parlak bir görünüm kazandırmak için mükemmeldir. Ayrıca belirli ürünlere uygulandığında su geçirmezlik özelliklerine sahiptir. Karnauba mumu tek başına kullanıldığında kırılgandır, bu nedenle genellikle başka bir mum türüyle birleştirilir.

Karnauba Mumunun Özellikleri
Doğal olarak elde edilir ve hem insan hem de çevre dostudur.
Parlaklıkta çok sert ve mükemmel
Yüksek bir erime noktasına ve keskin bir erime noktasına sahip olun
Emülsifiye edilmesi kolay reçinelerle mükemmel uyumluluğa sahip bir ester mumu

Karnauba mumu, esterlerin ve inert ve kararlı bileşenlerin baskın olduğu fiziko-kimyasal özellikleri nedeniyle gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karnauba mumunun gıdada kullanımı için bu kadar çok olasılık olmasına rağmen, dünya çapında hala yeni uygulamalar arayan çok sayıda araştırmacı ve mevcut olanları iyileştirmek için yeni teknolojilere sahip yeni ürünlere talep var.
Son zamanlarda, bu mumun koruma ve gıda işlemede kullanımına odaklanan birçok araştırma yapılmıştır; bunlardan bazıları, yenilebilir filmlerin ve süper hidrofobik ve biyolojik olarak parçalanabilen ambalajların hazırlanmasında, aromaların mikrokapsülasyonunda bu mumun rolünü vurgulamaktadır.



Brezilya mumu veya ceara mumu olarak da adlandırılan karnauba mumu, Brezilya'nın karnauba ağacının (Copernicia cerifera) yapraklarından elde edilen bir bitkisel mum.
Sertliği ve yüksek erime sıcaklığı nedeniyle doğal mumlar arasında değer verilen karnauba mumu, gıda sınıfı bir cila ve bir dizi üründe sertleştirici veya jelleştirici madde olarak kullanılır.

Karnauba ağacı, birçok faydalı ürünü için “hayat ağacı” olarak adlandırılan kuzeydoğu Brezilya savanlarının bir hayran avuç içidir.
50 yıl sonra ağaç 14 metrenin (45 fit) üzerinde bir yüksekliğe ulaşabilir.
Yuvarlak, açık yeşil yaprakların yoğun, büyük bir tacı vardır.

Sri Lanka ve Afrika'nın yanı sıra Güney Amerika'nın diğer bölgelerine ekilmiş olmasına rağmen, ağaç yalnızca kuzey Brezilya'da balmumu üretir.
Brezilya'daki düzenli kurak mevsimlerde, karnauba hurması, üst ve alt yaprak yüzeylerinde bir kat karnauba mumu salgılayarak bir metre uzunluğundaki (üç fit) yapraklarını nem kaybına karşı korur.
Yapraklar eylül ayından mart ayına kadar kesilir ve güneşte kurumaya bırakılır.
Toz balmumu çıkarılır (buruşmuş yapraklar dövülerek), daha sonra eritilir, süzülür ve soğutulur.
Nihai ürün, yaprakların yaşına ve işleme kalitesine bağlı olarak sarı veya kahverengimsi yeşildir.


Karnauba mumu ayrıca bir ayırıcı madde olarak da kullanılabilir.
FDA, 21 CFR 170.3(o)(18)'de serbest bırakma maddelerini "içeriklerin ve bitmiş ürünlerin onlara yapışmasını önlemek için gıda ile temas eden yüzeylere eklenen maddeler" olarak tanımlar.

Ayırıcı maddeler, film oluşturan yağlama yağları, katı yağlayıcılar, mumlar veya yapışmayı önleyen sıvılar şeklinde olabilir. Bunlar, kalıcı olmayan bir ayırıcı tarafından oluşturulan sınır tabakasına güvenmek yerine yapışmayı azaltmak için yüzey enerjisini düşüren kalıcı yapışmaz kaplamalardan farklıdır (Packham 2002).

Bununla birlikte, tek başına veya kombinasyon halinde ayırıcı ajan olarak kullanılabilen birçok madde vardır ve bu raporda gözden geçirilen literatür, gıda işlemede kalıcı yapışmaz kaplamalara karşı ayırıcı ajanların kullanımının yaygın olduğunu göstermektedir.

Karnauba mumunun şeker kaplamalarında olduğu gibi, topaklanmayı önleyici madde veya köpük önleyici olarak diğer kullanımları uygulamada yaygındır, ancak literatürde yaygın olarak belgelenmemiştir. Bu tür kullanımların uygulamaları çok çeşitli olduğundan, meyve mumu dışındaki diğer kapasitelerde karnauba mumu kullanımını gereksiz kılacak alternatif uygulamaların değerlendirilmesi, söz konusu uygulamanın özel ihtiyaçlarını dikkate almak zorunda kalacaktır.


Karnauba mumu ile kaplanmış çikolatalı drajeler
Özellikleri
Karnauba mumu parlak bir yüzey üretebilir ve bu nedenle otomobil mumlarında, ayakkabı cilalarında, diş ipinde, şekerlemeler gibi gıda ürünlerinde, alet cilalarında ve yer ve mobilya cilalarında ve cilalarında, özellikle balmumu ve terebentin ile karıştırıldığında kullanılır.
Kağıt kaplamalar için kullanım, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yaygın uygulamadır.
Hızı artırmak ve tuzlu su ortamlarında işlemeye yardımcı olmak için 1960'ların başlarında sürat teknesi gövdelerinde bir kaplama olarak yaygın olarak en saf haliyle kullanıldı.
Ayrıca hindistancevizi yağı ile birlikte sörf tahtası mumunun ana bileşenidir.

Parlaklığının yanı sıra hipoalerjenik ve yumuşatıcı özellikleri nedeniyle karnauba mumu, ruj, eyeliner, rimel, göz farı, fondöten, deodorant, çeşitli cilt bakım ürünleri, güneş bakım ürünleri kalınlaştırmak için kullanıldığı birçok kozmetik formülünde bir bileşen olarak karşımıza çıkmaktadır. , vb.
Ayrıca kesici reçinesi yapmak için kullanılır.

Çoğu briar tütünü veya pipo için tercih edilen bitiştir.
Perdahlandığında, pul pul dökülmek yerine zamanla donuklaşan çok parlak bir yüzey üretir (kullanılan diğer birçok cilada olduğu gibi).

Kendi başına kullanılamayacak kadar kırılgan olmasına rağmen, karnauba mumu, yüksek parlaklıkta bir yüzey sağladığı ve derinin sertliğini ve dayanıklılığını arttırdığı birçok deri ürününü işlemek ve su geçirmez hale getirmek için genellikle diğer mumlarla (esas olarak balmumu) birleştirilir.

İlaç endüstrisinde tablet kaplama maddesi olarak da kullanılır.
Karnauba mumunun eklenmesi, hastalar için tabletlerin yutulmasına yardımcı olur.
Çok küçük bir miktar (ağırlıkça yüzde birin yüzde birinden daha az, yani 300 kg'lık bir parti için 30 gram), püskürtüldükten ve kurutulduktan sonra bir tablet partisi üzerine serpilir.
Balmumu ve tabletler daha sonra tablet kaplama makinesinden boşaltılmadan önce birkaç dakika birlikte döndürülür.

1890'da Charles Tainter, parafin ve balmumu karışımının yerine fonograf silindirlerinde karnauba mumu kullanımının patentini aldı.

Karnauba mumu, elyaf takviyeli plastiklerin imalatı için bir kalıp ayırıcı madde olarak kullanılabilir.
Karnauba mumunun bir çözücü içinde çözülmesiyle bir aerosol kalıp ayırıcı madde oluşturulur. Silikon veya PTFE'den farklı olarak carnauba, sıvı epoksi, epoksi kalıplama bileşikleri (EMC) ve diğer bazı plastik türleri ile kullanıma uygundur ve genellikle özelliklerini geliştirir.
Karnauba mumu, klorlu veya aromatik hidrokarbonlarda çok çözünür değildir.
Karnauba, RDX ve TNT'nin bir karışımı olan Bileşim B gibi duyarsız bir patlayıcı formül üretmek için eriyik/dökülebilir patlayıcılarda kullanılır.


Carnauba Wax hem hipoalerjenik hem de yumuşatıcıdır, bu da onu hem koyulaştırmanın hem de parlaklığın gerekli olduğu birçok kozmetik formülasyona çok uygun hale getirir. Yüksek erime noktası nedeniyle, aksi takdirde çok yumuşak olan dudak ve vücut balmlarının sertleşmesine yardımcı olabilir. Kendi başına kırılgan bir mumdur, bu nedenle formülasyonlarda tipik olarak başta balmumu olmak üzere diğer mumlarla birleştirilir.

Carnauba Wax vegan olarak kabul edilir ve doğal kokusu çok azdır veya hiç yoktur; bu nedenle dudak balsamı ve losyon çubukları gibi kozmetiklerdeki birçok uygulamada çok faydalıdır. Karnauba Mumunun balmumundan daha sert olduğunu ve daha yüksek bir erime noktasına sahip olduğunu belirtmekte fayda var, bu nedenle formülasyonunuzun, mevcut formülasyonlara eklerken mum oranlarındaki değişikliğe uyum sağlamak için biraz ayarlanması gerekebilir.

Uygulamalar
Dudak kremi ve tüp formülasyonları
rujlar
Losyon çubukları
maskaralar
pomatlar
Merhemler ve merhemler
Susuz, yağ bazlı serumlar için koyulaştırıcı
INCI: Copernicia cerifera (karnauba) mumu



Karnauba mumunun bu kadar yüksek bir erime sıcaklığına sahip olması, onu diğer doğal mumlardan, özellikle de balmumundan ayırmıştır.
Hipoalerjenik özellikleri ile çeşitli şekerleme ürünleri için bir tür kaplama görevi görür ve aynı zamanda bir bağlayıcı madde görevi görür.
Bu, çikolata ve şekerleme gibi ürünlerin oda sıcaklığında erimesini engeller. Ek olarak, tüm bunları insan tüketimi için güvenli olmakla birlikte yapar.

Aynı özellikler, kozmetik endüstrisinde, yani ruj, fondöten, deodorant ve çeşitli cilt bakım ürünlerinin üretiminde de oldukça uygulanabilir kılmaktadır.
Bunu maskaralarda, göz kalemlerinde ve göz farlarında da bulabiliriz.
Bununla birlikte, kuru, tahriş olmuş ve kaşıntılı gözlere yol açan kuru göz sendromuna neden olduğuna dair raporlar vardır.

Karnauba mumu ayrıca ilaç endüstrisinde tablet kaplama maddesi olarak da işlev görür, çünkü ince bir tabakası yutmaya yardımcı olur.
Ek olarak, karnauba mumunun en yaygın endüstriyel kullanımı kağıt kaplamadır ve aynı zamanda alet, mobilya ve zemin cilalarında da kullanılabilir.

Koruyucu niteliklerinin yanı sıra her yüzeye parlak ve parlak bir görünüm kazandırır. Karnauba mumu suda çözünmediği için su hasarından korunmasına yardımcı olur. Yüzeye herhangi biri temas ederse, karnauba mumu tabakasından geçmeyi başaramaz.

Bu hidrofobik özellik deri ile kullanışlıdır. Aynı prensip duruyor. Balmumu bir kalkan görevi görürken aynı zamanda derinin daha yansıtıcı ve parlak görünmesini sağlar.

Otomotiv Endüstrisinde Karnauba Mumu Nerelerde Kullanılır?
Karnauba mumu doğal olarak sert olduğundan, araba cilası üreticileri daha yumuşak bir form elde etmek için onu solventler ve yağlarla karıştırır. Bunlar çoğunlukla balmumu ve petrol distilatlarını içerir.

Karnauba mumu saflığının üç derecesi vardır: T1, T3 ve T4. T1 en saf olanıdır ve sözde beyaz/Fildişi mumunun üretiminde kullanılır. Adına rağmen, karnauba mumu doğal olarak beyaz değildir, ancak opak bir renk bırakabileceğinden daha çok ağartılmıştır.

Bazı üreticiler, araba cilalarının %100 karnauba mumu olduğunu söyleyecektir. Bu biraz aldatıcıdır çünkü %100 araba cilasının içeriğine atıfta bulunmaz. Başka bir mum olup olmadığını gösterir. En iyi karnauba mumu sadece ⅓ doğal karnaubadır. Aksi takdirde, eşit bir şekilde yayılması çok zor olacaktır.

Balmumu, uygulandıktan sonra boya üzerinde ince bir tabaka oluşturur. Bu katman, boyayı hasardan koruyan bir kalkan görevi görür. Daha önce bahsedilen faydalı özelliklerin yanı sıra, cila, araba ile karşılaştığı her şey arasındaki azaltılmış sürtünme nedeniyle boya talaşlarının önlenmesine de yardımcı olur. Dahası, herhangi bir kiri veya böceği kolayca yıkayabileceğiniz için arabanızı temiz tutar.


İnsanların karnauba mumu kullanmasının nedeni, boya ve arabanın görünümü üzerindeki etkisidir. Derin, berrak, renkli ve kusursuz bir ayna parlaklığı verir. Ayrıca mumun erime sıcaklığı yüksek olduğu için en sıcak yaz günlerinde bile arabanın zarar görme ihtimali yoktur.

UV ışınlarına da dayanıklı olduğu için karnauba mumu güneşten tam koruma sağlar. UV ışınları oksidasyona, solmaya ve renk bozulmasına neden olabilir. Bu, bir cila katmanının uygulanmasının, arabanızı cilalama veya yeniden boyama maliyetinden kurtarabileceği anlamına gelir.

Karnauba mumunun hidrofobik (suya dayanıklı) olmasının bir sonucu olarak, mum tabakası boyanıza su girmesini engeller. Yağmur suyu kirleticiler ve kirleticilerle doludur. Yağmur buharlaştığında, tüm bu kirlilik arabanızda kalır ve boyaya dağılır. Bu, arabanızın her yerinde göze hoş gelmeyen işaretlere yol açar ve bu da size bir boya işine mal olabilir. Neyse ki, cila bunu önler çünkü arabaya çarpan yağmur arabanın üzerinde kalmaz, aksine kayarak uzaklaşır ve kirleticileri de beraberinde taşır.

Arabanızı cilalamanın bir başka büyük yararı da cilanın çizikleri doldurmasıdır. Bazı sığ çizikler fark ederseniz, bir kat balmumu uygulayın. Çiziğin bıraktığı boşluğa girecek ve yüzeyi düzeltecektir. Çiziklerden kurtulmaz, ancak onları daha az fark edilir ve hatta görünmez hale getirir.


Karnauba mumu içeren ürünler kullanmak, arabanızın tüm yıl boyunca mükemmel görünmesini sağlamanın çok etkili bir yoludur. Her türlü iklime, UV ışınlarına karşı mükemmel koruma sağladığından ve hatta çizikleri önleyebilir veya kapatabilir. Tüm bu avantajlar aynı zamanda herhangi bir showroom'a layık parlak bir kaplama ile birlikte gelir. Karnaubanın birçok balmumu ürününde kullanılmasına şaşmamalı.

Bunun dışında, özellikleri oldukça kullanışlı olduğu için diğer birçok günlük nesnenin korunmasına da yardımcı olur.



Karnauba mumu geniş bir uygulama alanına sahiptir ve sonuç olarak çeşitli kombinasyonlarda ticari olarak temin edilebilir.
Meyve ve sebze kaplamalarında kullanılan karnauba mumu her zaman bir yağ asidi ve bir bazik karşı iyon ile yapılan mikroemülsiyon formunda uygulanır (Plotto ve Narcisco 2006).
Bunlar, içinde karnauba mumunun dağıldığı bir anyonik emülgatör üretir.
Kullanılan yağ asitleri türleri arasında oleik, linoleik, palmitik, miristik veya laurik asit bulunur.
Bazik karşı iyon, sodyum, potasyum tuzları veya amonyum, morfolin (Hagenmaier 1998) veya geçmişte trietanolamin hidroksitleri olabilir.
Karnauba mumu sadece diğer maddelerle birlikte meyve kaplaması olarak kullanıldığından, diğer maddelerin etkinliği ve uygunluğu da dikkate alınmalıdır.

Morfolinin, karnauba mumunun en iyi emülgatörü olduğu söylenir (Wartanessian 2013); birçok mum emülsiyonunda yağ asitlerini iyonize etmek için yaygın olarak kullanılır.
Hagenmaier (2004), karnauba mumu mikroemülsiyonları için 150'den fazla farklı formülasyonu test etti.
Baz olarak amonyak kullanan yüksek kaliteli emülsiyonların, gıda sınıfı oleik asit ile birlikte miristik ve/veya laurik asit kullanıldığında başarılı olduğunu, oysa baz olarak morfolin kullanan emülsiyonların yağ kaynağı olarak sadece oleik asit ile yapılabileceğini buldu. asit, bir emülgatör olarak morfolin etkinliğini düşündürür (Hagenmaier 2004).

Karnauba mumu emülsiyonları ayrıca, §205.605(b)'deki USDA organik düzenlemeleri kapsamında izin verilen sentetik bir madde olan silikon dioksit gibi bir köpük önleyici veya polidimetilsiloksan (Plotto ve Narcisco 2006) içerebilir.

Ham karnauba mumu, stabilizatör veya koruyucu gibi herhangi bir ek bileşen olmadan satılmaktadır (Wartanessian 2013).
Alıcılar daha sonra karnauba mumunu meyve kaplamalarına ve diğer ürünlere formüle eder.
Karnauba mumunun yalnızca Ulusal Listede izin verilen maddelerle birleştirildiği ticari olarak temin edilebilen meyve kaplamaları vardır (OMRI 2013).

Formülasyondaki tek mum bileşeninin karnauba olduğu meyve kaplamaları mevcuttur (Krochta, Baldwin ve Nisperos-Carriedo 1994).
Bununla birlikte, karnauba mumunun diğer mumlar ve kaplama malzemeleri ile kombinasyonları daha da yaygındır. Örneğin, karnauba mumu balmumu ile birleştirilebilir,

Teknik Değerlendirme Raporu Karnauba Mumu İşleme/İşleme

meyve kaplamasının sertliğini ve erime noktasını arttırmak için candelilla mumu, ahşap reçine veya gomalak.
Sertliği ve parlaklığı arttırmak ve yapışkanlığı, plastisiteyi ve kristalleşme eğilimlerini azaltmak için diğer mumlara da eklenir (Bennett 1963).

Meyve ve sebze yıkamada köpük kesici olarak uygulamada, karnauba mumu bir yağ ile birlikte bir emülsiyon olarak ticari olarak temin edilebilir (OMRI 2013).



CARNAUBA MUMUNUN üretimi ve ihracatı


Karnauba mumu üretmek için, yılın ikinci yarısında Kuzeydoğu Brezilya'nın kurak mevsiminde karnauba palmiye ağacı Copernicia cerifera'dan yapraklar kesilir.
İki tür yaprak elde edilir: daha yüksek kalitede, daha az kirlilikle daha açık mum üreten daha genç, kapalı yapraklar ve daha koyu mumun üretildiği daha eski, açık yapraklar.
Genç, kapalı yapraklar, diğer kesilen yapraklardan ayrılır ve hepsi tülbentlere paketlenir ve 6-12 gün güneşte kurutulur.
Daha sonra, mum ince bir toz halinde düşene kadar elle veya mekanik olarak dövülür veya kazınır.
Mum, mevcut teknolojiye ve istenen nihai ürüne göre toplanır ve işlenir.

Geleneksel olarak, balmumu buharla eritilir veya suda yaklaşık 120°C'ye ısıtılır.
Çözücüler su yerine veya suya ek olarak kullanılabilir. Alves ve Coelho (2006), olası çözücüler olarak terebentin, benzen ve eter tanımladı.
Balmumu daha sonra soğutulur ve bir filtre presinde veya filtre bezinden süzülür.
Ortaya çıkan malzeme kaynamaya döndürülebilir ve tekrar süzülebilir. Filtreleme safsızlıkları giderir.
Elde edilen mum daha sonra soğutulur ve bir tankta kurutulur veya kuruması için tabakalara konur.

Endüstriyel ortamlarda, mum tozu benzer şekilde su ve/veya heptan, terebentin, benzen veya eter gibi çözücüler kullanılarak ekstraksiyona tabi tutulur ve 100-120°C'ye ısıtılır.
Bazı durumlarda, balmumunun çıkarılmasını kolaylaştırmak için pirinç sapları eklenir.
Materyal daha sonra, solvent ve suyun buharlaştığı ve sıvı balmumunu geride bıraktığı bir yoğunlaştırıcıda damıtılır.
Balmumu soğutulur.
Kirleri ve klorofili emmek için soğutma mumuna kil eklenebilir.
Alternatif olarak, mum-çözücü çözeltisine damıtmadan önce kil eklenebilir.
Malzeme, kili çıkarmak ve mumu berraklaştırmak için ince kağıt veya kumaştan süzülür.
Balmumu ayrıca santrifüjleme yoluyla berraklaştırılabilir.
Balmumu ağartmak veya daha fazla berraklaştırmak için hidrojen peroksit eklenebilir.
Örneğin, Tip 3 karnauba mumu, aksi halde aynı kökene ve işleme sahip olan Tip 4 mumdan daha açık bir renk üretmek için berraklaştırmadan geçer.
Bazı durumlarda, balmumu, ince katı balmumu katmanlarının bir kaba düştüğü ve pul üretmek için küçük parçalara ayrıldığı bir ölçekleyiciye girer.
Son olarak, balmumu paketlenir.

Bir patent (Jacob 1995), karnauba mumu için aşağıdaki gibi bir arıtma işlemini açıklar: ham mum elenir, dar damıtma aralığına sahip (85ºC'den yüksek olmayan) alifatik çözücüler, yani naftalar, heptanlar veya heksanlar içinde çözülür, daha sonra herhangi biri tarafından mekanik olarak saflaştırılır. çoğu safsızlığı gidermek için filtreleme veya santrifüjleme.
Arıtılmış çözelti daha sonra, ağartma toprakları veya daha dolgun topraklar ile, aranan son ürüne bağlı olarak, çözeltinin mum içeriğinin bir buçuk katına kadar değişen oranlarda reaksiyona sokulur.
Çözelti daha sonra ağartma toprağını geri kazanmak için süzülür ve saf bir mum bırakarak çözücüyü çıkarmak için damıtılır.
Mum, istenen rengi elde etmek için hidrojen peroksit ile reaksiyona sokularak tamamlanabilir.

Bir sertifika verene göre, organik sertifikalı karnauba mumunun ekstraksiyonunda hiçbir sentetik çözücü kullanılmamaktadır, ancak sertifikalı organik karnauba mumu, filtrasyon yardımcısı olarak diyatomlu toprak kullanılarak filtrelenebilir ve/veya hidrojen peroksit ile berraklaştırılabilir (Vailati 2013).

Mumun meyveye uygulanabilecek bir emülsiyon halinde formüle edilmesi için sudan mumya veya mumdan suya yöntemi kullanılabilir (Hagenmaier 1998).
Sudan ağda yönteminde, ağda ve diğer bileşenler
295 mumun erime noktasının 10-20ºC üzerine kadar ısıtılır ve daha sonra karıştırılarak yavaş yavaş sıcak su ilave edilir,
296 daha sonra karışım karıştırılarak bir su banyosunda 50°C'ye soğutulur. Su-mum yöntemi benzer
297 hariç, bileşenler hızla karıştırılmakta olan sıcak suya dökülür ve daha sonra karışım
298 soğutmalı (Hagenmaier 1998). Malzemeler sıralı olarak da eklenebilir (OMRI 2013).
2006 yılında Brezilya, %14'ü katı mum ve %86'sı toz halinde olmak üzere 22.409 ton karnauba mumu üretti.
Brezilya'da karnauba mumunu aracılardan veya doğrudan çiftçilerden satın alan 20-25 karnauba mumu ihracatçısı var.
İhracatçılar mumu dünyanın geri kalanına ihraç etmeden önce rafine ederler.
Karnauba mumunun en büyük dört ihracatçısı, birlikte ihracat pazarının yaklaşık 25 milyon Euro'sunu oluşturan Pontes, Brasil Ceras, Foncepi ve Carnauba do Brasil'dir.
Alman televizyon programı Markencheck'e göre, birçok carnauba prodüksiyon işçisinin koşulları oldukça kötü; Brezilyalı bir Çalışma Bakanlığı yetkilisi "kölelik olarak tanımlanabilecek" koşullar buldu.

Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı'na göre, ihraç edilen karnauba mumunun başlıca destinasyonları şunlardır:

ABD (%25)
Japonya (%15–25)
Almanya (%10-15)
Hollanda (%5)
İtalya (%5)
Diğer destinasyonlar (%18)

Tedarik zincirlerindeki zorlukların ışığında, Sorumlu Karnauba Girişimi (IRC), Biyoçeşitlilik için Özel İş Eylemi projesinin bir parçası olarak ve Etik BiyoTicaret Birliği (UEBT) ile birlikte 2018 yılında kuruldu.
IRC'nin amacı, işçi haklarına saygı duyan ve karnauba mumu üreten alanlarda biyoçeşitliliği koruyan sorumlu bir karnauba mumu üretimini teşvik etmektir.
IRC, aralarında yerel üreticiler ve uluslararası distribütörler ve markaların da bulunduğu 20 şirketten oluşan kurulu bir çalışma grubunda, sektör için sosyal, izlenebilirlik ve biyolojik çeşitlilik standartları belirlemiş ve UEBT'nin desteğiyle yerel mum şirketlerinin bunları uygulamalarına yardımcı olmuştur.
Girişim ayrıca sektör için iyi uygulamalar kılavuzunun oluşturulmasına ve saha çalışanlarını hakları ve iyi biyoçeşitlilik uygulamaları hakkında bilgilendirmek için yerel STK Associação Caatinga ile işbirliği içinde geliştirilen 12 kısa öğrenme videosunun oluşturulmasına da katıldı.

Teknik özellikler
INCI adı Copernicia cerifera (karnauba) mumudur.
Erime noktası: 82–86 °C (180–187 °F), en yüksek doğal mumlar arasında, balmumundan daha yüksek, 62–64C.
Göreceli yoğunluk yaklaşık 0.97
Doğal mumların en zoru arasındadır.
Suda pratik olarak çözünmez, etil asetat ve ksilende ısıtılarak çözünür ve etil alkolde pratik olarak çözünmez.


Karnauba mumu, mevcut en sert doğal mumdur.
Ticari olarak kozmetik, vücut bakımı, gıda, ilaç, otomotiv ve diğer endüstrilerde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Doğal kozmetiklerde kullanmak için harika bir bileşendir ve son derece dayanıklıdır ve parlak bir yüzey elde etmek için kurur.
Rujlarda ve dudak balsamlarında yaygın olarak bulunur, ayrıca merhemlerde, balsamlarda ve balmumunun gerekli olduğu herhangi bir tarifte kullanılabilir.
Balmumuna harika bir alternatiftir ve vegan kozmetik endüstrisinde çok önemli bir bileşendir.

Tarifinizde karnauba mumu kullanmak için balmumundan daha yüksek bir erime noktasına kadar ısıtılmalıdır.
Erimesi için 180-185 derece Fahrenheit sıcaklığa ihtiyaç duyar.
Karnauba mumunun bal mumundan daha sert olduğunu ve tariflerinize dahil ederken göz önünde bulundurulması gerektiğini lütfen unutmayın.

Karnauba mumumuzdan elde edilen palmiye türleri, Brezilya'da doğal olarak gelişir.
Bu, palmiye yağının preslendiği türle aynı tür değildir ve yerli ormanlarda çılgınca büyüyen bir ağaçtır.
Yılda bir kez yapraklar elle budanır ve bu hasat uygulaması ağaçların doğal büyüme döngülerine devam etmelerini sağlar.
Bu ağacın tehdit veya çevre için bir tehdit olarak kabul edildiği bir örnek hiç olmadı.


Karnauba Mumu Kimyasal Bileşimi
Karnauba mumu, yağ asidi esterlerinden (%80-85), yağ alkollerinden (%10-16), asitlerden (%3-6) ve hidrokarbonlardan (%1-3) oluşur.
Yaklaşık %20 esterlenmiş yağ diolleri, %10 metoksillenmiş veya hidroksillenmiş sinnamik asit ve %6 hidroksillenmiş yağ asitleridir.

Özellikler ve Kullanım Alanları
Karnauba mumu, 82-86 °C (180-187 °F) gibi çok yüksek bir erime noktasına sahiptir. Betondan daha serttir ve suda ve etanolde hemen hemen çözünmez.
Toksik değildir ve hipoalerjeniktir.
Yüksek parlaklığa kadar parlatılabilir.

Özelliklerin kombinasyonu, gıda, kozmetik, otomobil ve mobilya mumu, yarı iletken cihazlar için kalıplar ve diş ipi için bir kaplama dahil olmak üzere birçok uygulamaya yol açar.
İçeriğinin ne olduğunu veya nereden geldiğini bilmiyor olsanız da, her gün karnauba mumu içeren ürünler kullanıyorsunuz.
Sentetik eşdeğeri olmayan son derece yararlı doğal kimyasallardan ve yenilenebilir kaynaklardan biridir.

KARNAUBA MUMSU NEDİR?
Carnauba Wax, daha yaygın olarak Carnauba Tree olarak bilinen Copernicia cerifera botanikinin yapraklarından elde edilen doğal bir "sebze" mumudur. Brezilya'nın kurak mevsiminde, "Hayat Ağacı" adıyla da anılan bu Palm, yapraklarının her iki tarafında bir kaplama salgılayarak kendini nem kaybına karşı korur. Bu kaplama Karnauba Mumudur. Diğer yaygın isimleri arasında Brezilya Balmumu, Ceara Balmumu ve Palmiye Balmumu bulunur.

Bu “Mumların Kraliçesi” en sert doğal mumlardan biridir ve toplanan ağaç yapraklarının güneşte kurutulmasıyla toplanır. Daha sonra, solmuş yapraklar sarımsı-kahverengi olan ve genellikle pullar halinde dökülen toz mum kaplamalarını gevşetmek için dövülür. Daha sonra, bu mum pulları, arıtma ve ağartma işleminden geçmeden önce eritilir, süzülür ve soğutulur. Nihai ürünün rengi, genellikle sarı veya kahverengimsi-yeşil olsa da, işleme yönteminin üstünlüğünün yanı sıra yaprakların yaşına da bağlıdır. Carnauba Wax, hem pul formunda hem de toz formunda mevcuttur, ikincisi en yaygın formdur. Karnauba Mumunun üç sınıfı/tipi vardır: Tip 1, 3 ve 4 veya kısaca T1, T3 ve T4. Her derece, çeşitli saflık seviyelerine atıfta bulunur.

NDA'nın Karnauba Balmumu T1 sınıfıdır. Rengi soluk sarıdan sarıya kadar değişir ve eridiğinde keskin ama hoş bir aroma yayan katı fakat kırılgan pullar şeklinde gelir. Bu karnauba mumu sınıfı, kozmetik ve kişisel bakım ürünlerinin yanı sıra gıdaları formüle etmek için yaygın olarak kullanılır; ancak, NDA'nın ürünleri yalnızca topikal uygulama içindir. Alternatif olarak, ahşap cilalar oluşturmak veya belirli malzemeleri su geçirmez hale getirmek gibi çeşitli endüstriyel amaçlar için de uygundur.


 
KARNAUBA MUMUN ÖZELLİKLERİ
Carnauba Wax'ın olağanüstü yüksek erime noktası, yüksek ısıya maruz kaldıklarında fiziksel veya moleküler bileşimlerini koruyan kozmetik formülasyonların termostabilitesini arttırmak için ideal hale getirir. Doğal bir sertlik, parlaklık ve su geçirmezlik kalitesi ile Carnauba Wax, mobilya veya ahşap gibi mumların yanı sıra cilaların eklenmesi için ideal olarak bilinir.

Emülsifiye edici, koyulaştırıcı, yumuşatıcı ve yumuşatıcı özellikleri onu yüz kremleri, deodorantlar, çeşitli makyaj kategorileri ve güneşten koruyucu ürünler gibi kozmetik ürünler için popüler bir hipoalerjenik katkı maddesi haline getirir. Bu ürünlerde Carnauba Wax, tutma güçlerini uzatan, ciltte veya saçta kalma sürelerini uzatan doğal bir bağlayıcı madde görevi görür. Bu aynı zamanda onu şekillendirici mumlar gibi saç ürünlerinde ve yara iyileşmesini kolaylaştırmak için ciltte uzun süre kalması gereken merhemlerde popüler bir bileşen haline getirir.

Carnauba Wax, bitki, hayvan ve mineral kaynaklarından elde edilen diğer birçok mumla ve ayrıca doğal veya sentetik çeşitli reçinelerle iyi bir şekilde birleşir. Bu kombinasyonların herhangi birinde, Carnauba Wax, emülsiyonlardaki bileşenlerin bağlanma özelliklerini artırarak sıvıların kimyasal bileşenlerle, özellikle de yağlarla kolayca bağlanmasına izin verir. Bu, kalıcı kremsi kıvamlara sahip ürünler oluşturmaya yardımcı olur. Deodorantlar, rujlar veya stick fondötenler gibi stick ürünlere yönelik formülasyonlara uygulandığında, Carnauba Wax'ın bu diğer mumlardan herhangi biriyle kombinasyonu lipitlerin yoğunluğunu artırmaya yardımcı olur. Bu da ürünlerin cilt üzerinde pürüzsüzce kayarken sağlam yapılarını korumasını sağlar. Bu kolay sürülebilirlik, Carnauba Wax'ı makyaja dahil etmek için ideal kılan şeydir, çünkü formu sert değil elastik tutar ve bu verim, makyajın kolay uygulanmasını ve ayarlanabilirlik sağlar. Bu özellikler ayrıca Carnauba Wax'ı istenmeyen vücut tüylerini geçici olarak almak için ideal bir tüy dökücü ajan yapar.


 
KARNAUBA MUM KULLANIMI
Karnauba mumu suda çözünmez, ancak alkollerde ve yağlarda çözünür.
Karnauba Mumunu kozmetik formülasyonlara dahil etmek için, önce 84 ᵒC (183.20 ᵒF) sıcaklıkta eritilmeli, ardından emülsiyonların yağ fazlarına dahil edilmelidir.

ÜRÜN TİPİ VE FONKSİYONU
Bu tür bir formülasyona eklendiğinde…

Makyaj Fondöten, Ruj

Eyeliner, Maskara, Göz Farı

Nemlendiriciler, Güneş Bakımı

Deodorant

Saç Bakımı, Epilasyon

merhemler, balzamlar

ETKİLERİ
Candelilla Wax a(n) olarak işlev görür:

Sertleştirme Maddesi
Kıvam arttırıcı
Plastikleştirici
Viskozite Değiştirici
sabitleyici
emülgatör
 

Şunlara yardımcı olur:

Parlaklık/parlaklık katkıda bulunun
Yüksek erime noktası ve katı bir kıvam gerektiren ürünlerde pürüzsüzlük ve sertlik sağlar.
Doku ve yapı ekleyin
Yağ parçalarının viskozitesini artırarak katı ve yapışkan ürünlere yapılarını kazandırın
Göz farı gibi belirli dokulara, sertleşmelerine neden olmadan bir miktar sıkılık katın
Kremsi kıvamlı formülasyonlarda ayrılmalarını önlemek için karışmayan sıvıları emülsifiye edin
Kolay sürülebilirlik ve kolay çıkarılabilirlik için kozmetik formülasyonlarına mükemmel kayma/kayma sağlar
Balmumu gibi diğer mumları tamamlayın
 

Önerilen maksimum doz %1-25'tir.

Uygulama Örnekleri ve Kullanım Oranları:

Balsamlar (%15-20)
Kremler (%5-10)
Klimalar (% 1-3)
Deodorantlar (%1-15)
Göz farı (%3-10)
Saç Kremleri (%2-5)
Maskaralar (%2-25)
Sabunlar (% 1-3)


Karnauba mumu ayrıca serbest asitler, serbest alkoller, hidrokarbonlar ve reçineler içerir 3). Alifatik esterler, Ortak FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA) tarafından, C24'ten C28'e kadar çift sayılı karbon zincirlerine sahip düz zincirli asitlerden ve C30'dan C34'e kadar çift sayılı karbon zincirlerine sahip düz zincirli alkollerden oluşan olarak tanımlanmaktadır. Αlfa-hidroksil esterler, C22'den C28'e çift sayılı karbon zincirlerine sahip düz zincirli hidroksil asitlerden, C24'ten C28'e çift sayılı karbon zincirlerine sahip düz zincirli asitlerden, C24'ten çift sayılı karbon zincirlerine sahip düz zincirli monohidrik alkollerden oluşan olarak tarif edilir. C34'ten C34'e ve C24'ten C34'e çift sayılı karbon zincirlerine sahip dihidrik alkoller. Sinnamik alifatik esterler, p-metoksisinamik asit ve C24 ila C34 4) çift sayılı karbon zincirlerine sahip dihidrik alkollerden oluşan olarak tarif edilir. Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, hidrokarbonların toplam karnauba mumu bileşiminin yalnızca %0,3 ila %1'ini oluşturacağını belirtti 5).


 
Karnauba mumu, en sert ve en yüksek erime noktalı doğal mumlardan biridir. Oda sıcaklığında, karnauba mumu zayıf aromatik bir kokuya ve erimiş halde saman benzeri karakteristik bir kokuya sahiptir 6). Karnauba mumu suda çözünmez, alkolde az çözünür, ancak kloroform ve eterde çok çözünür olarak tanımlanır 7).

Karnauba mumu, Gıda Bilimsel Komitesi 8) ve Kabul Edilebilir Günlük Alım (ADI) olarak günde 7 mg/kg vücut ağırlığı 9 tahsis eden Gıda Katkı Maddeleri Ortak FAO/WHO Uzman Komitesi (JECFA) tarafından değerlendirilmiştir. Bilimsel Gıda Komitesi, kabul edilebilir bir günlük alım (ADI) belirlemedi, ancak bir cilalama maddesi olarak karnauba mumunun kullanımını kabul edilebilir buldu 10). Bilimsel Komite, karnauba mumu kullanımının 1200 mg/kg gıdaya kadar kullanılmasının, en kötü durumda 48 mg/kişi/günlük bir alım tahminine yol açacağı sonucuna varmıştır (10 kg çocuk için günde 4.8 mg/kg vücut ağırlığına eşdeğerdir). veya bir yetişkin için daha az) ve bu seviyeler, Ortak FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA) 11 tarafından belirlenen günlük 0 – 7 mg/kg vücut ağırlığı kabul edilebilir günlük alım (ADI) dahilindeydi.

ABD'de karnauba mumu, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından Genel olarak Güvenli (GRAS) olarak sınıflandırılmıştır ve çeşitli gıda ürünlerinde iyi üretim uygulamaları (GMP) dışında hiçbir sınırlama olmaksızın izin verilir (FDA'nın GRAS – 184.1978'i). 12).

Şekil 1. Karnauba mumu

Karnauba mumu
Tablo 1. Karnauba mumu bileşimi

Karnauba mumu bileşimi
[Kaynak 13) ]
Karnauba mumu üretim süreci
Karnauba mumu, Copernicia cerifera palmiyesinin yapraklarından elde edilir. Balmumu dış palmiye yapraklarında bulunur. Yaprakları güneşte veya buharla ısıtılan raflarda kuruttuktan sonra, balmumu yapraklardan manuel veya mekanik olarak çıkarılır (gevşetilir). Kurutulmuş yapraklar doğranır ve gevşetilen mum parçaları, yaklaşık %60 mum ve %40 kıyılmış yapraklardan oluşan bir karışım verecek şekilde bir hava sınıflandırma işlemi ile ayrılır. Karışımın birincil saflaştırma işlemi, ham bir mum macunu veren oksalik asit ile suda eritmeyi içerir. İkincisi kaynama noktasına kadar ısıtılır ve sıcakken bir filtreden geçirilir. Filtratın santrifüjlenmesi, hemen hemen susuz mum verir. Kalan mum, solventler (örneğin heptan) ile kurutulmuş filtre kekinden ekstrakte edilebilir. Ham ürün normalde topaklar halinde tedarik edilir. Hidrojen peroksit ile ilave ağartma da gerçekleştirilebilir 14).

Gıdalarda karnauba mumu
Gıdalardaki karnauba mumu, taze meyve ve sebzelerin kalitesini korumak ve raf ömrünü uzatmak için kaplama olarak kullanılır 15). Karnauba mumu, Avrupa Birliği'nde gıda katkı maddesi E 903 olarak yalnızca gıda takviyeleri, çikolata kaplı küçük fırıncılık ürünleri, çerezler, fındık ve kahve çekirdekleri için parlatıcı madde olarak yetkilendirilmiştir 16). İzin verilen maksimum kullanım 200 mg/kg gıdadır 17). Karnauba mumu ayrıca taze turunçgiller, kavunlar, elmalar ve armutların yanı sıra 200 mg/kg gıdaya kadar şeftali ve ananas üzerinde yüzey işlemi olarak kullanılabilir. Şekerlemelerde karnauba mumu 500 mg/kg'a kadar ve sakızlarda 1200 mg/kg'a kadar kullanılabilir 18).

Tablo 2. Gıdalarda Karnauba mumunun İzin Verilen Maksimum Kullanım Düzeyleri

Gıdalarda karnauba mumunun İzin Verilen Maksimum Kullanım Düzeyleri
[Kaynak 19) ]
Tablo 3. Beş popülasyon grubunun tamamının bir gıda katkı maddesi olarak kullanımından kaynaklanan karnauba mumuna tahmini maruz kalmanın özeti

bir gıda katkı maddesi olarak kullanımından dolayı karnauba mumuna tahmini maruz kalma
Dipnot: Yeni yürümeye başlayan çocuklar, çocuklar, ergenler ve yetişkinler için beklenen toplam ortalama karnauba mumu maruziyetine ana katkıda bulunanlar meyveler ve şekerlemelerdi. Yeni yürümeye başlayan çocuklar için meyveler ve şekerlemeler sırasıyla %64-96 ve %12-18 maruziyete katkıda bulundu, çocuklar için bu katkılar %47-79 ve %12-18, ergenler için %44-81 ve %11-19 ve yetişkinler için sırasıyla %60-93 ve %11. Yaşlılar için, karnauba mumuna toplam beklenen ortalama maruziyete ana katkıda bulunanlar meyvelerdir (%79-95).

MPL = izin verilen maksimum seviye

[Kaynak 20) ​​]
Bilimsel Gıda Komitesi, karnauba mumunu birkaç kez değerlendirdi. 1990'da Bilimsel Gıda Komitesi, karnauba mumu üzerindeki akut oral toksisite çalışmalarını ve dermal teratojenisite çalışmalarını gözden geçirdi ve tedaviye bağlı herhangi bir yan etki göstermedi 21). Gıda Bilimsel Komitesi, karnauba mumu için bir ADI oluşturamadı, ancak kullanımını şu şekilde değerlendirdi:
Toksikolojik veriler ve kullanım seviyelerine ilişkin teknik veriler sağlanana kadar geçici olarak kabul edilebilir olarak incelenen seviyelerde parlatıcı madde 22). 1994'te Bilimsel Gıda Komitesi, 90 günlük bir sıçan toksisite çalışmasını, 28 haftalık bir köpek toksisite çalışmasını, bir kombine üreme ve subkronik sıçan toksisite çalışmasını, bir sıçan teratojenisite çalışmasını ve bakteri ve mayalarda in vitro mutajenite çalışmalarını değerlendirdi 23). Gıda Bilimsel Komitesi'ne o sırada şekerlemelerde karnauba mumu kullanımının 200 mg/kg gıdayı aşmasının muhtemel olmadığı ve bu nedenle alımların günde 1-2 mg/kg vücut ağırlığını aşması muhtemel olmadığı konusunda bilgilendirildi. Bilimsel Gıda Komitesi, memeli hücrelerinde in vitro kromozom sapmaları testlerinin sunulmasını bekleyen karnauba mumunun bir cilalama maddesi olarak geçici olarak kabul edilmesini genişletti 24). Karnauba mumu ester bileşenlerinin hidrolize olmaya hazır olup olmadığı hakkında da bilgi istendi.

2001 yılında Bilimsel Gıda Komitesi yeni genotoksisite testini ve 1997 yılındaki talebinin ardından sunulan bir cilalama maddesi olarak karnauba mumunun kullanım seviyelerine ilişkin ek bilgileri gözden geçirdi 25). Gıda Bilim Komitesi, karnauba mumunun geçici kabul statüsünü geri çekmeye karar vermiş ve maksimum 200 mg/kg gıda kullanım seviyesine kadar bir glazür ajanı olarak kullanımını kabul etmiştir 26). İkinci görüşe ek olarak, Gıda Bilimsel Komitesi, şekerlemelerde (sert ve yumuşak şeker kaplı merkezler) 500 mg/kg karnauba mumu ve bir sırlama maddesi olarak sakızda 1200 mg/kg kullanım seviyeleri için yeni bir talebi değerlendirdi 27 ). Gıda Bilimsel Komitesi, karnauba mumunun, onu gerektiren ürünlerde daha yüksek seviyelerde bir cilalama maddesi olarak kullanılmasına itiraz etmedi. Bilimsel Gıda Komitesi, 1200 mg/kg gıda kullanım seviyesinin en kötü durumda 48 mg/kişi/günlük bir alım tahmini vereceğini ve bunun 10 kg veya daha az bir çocuk için günde 4,8 mg/kg vücut ağırlığına eşit olduğunu kaydetti. bir yetişkin için ve 1993 yılında FAO/WHO Ortak Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA) tarafından belirlenen 0-7 mg/kg vücut ağırlığı ADI dahilindedir 28).

 
Ortak FAO/WHO Gıda Katkı Maddeleri Uzman Komitesi (JECFA), karnauba mumunu değerlendirdi ve sıçanlarda yapılan kısa süreli besleme çalışmalarına, sıçanlarda kombine bir üreme ve gelişimsel toksisite çalışmasına ve in vitro mutajenite çalışmalarına, kabul edilebilir bir günlük alım miktarı (ADI) tahsis etti. sıçanlarda yapılan kombine çalışmada test edilen en yüksek doza dayalı olarak günde 0-7 mg/kg vücut ağırlığı 29).

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, karnauba mumunun diyetten önemli ölçüde emilmeyeceğini ve hidrolize edilirse ana bileşenlerinin emilebileceğini ve normal hücresel metabolik yollara dahil edilebileceğini tahmin etmiştir. Mevcut verilere ve karnauba mumu ile ilgili yapısal uyarıların olmamasına dayanarak, karnauba mumu için genotoksisite endişesinin olmadığı sonucuna varılmıştır 30). Subkronik ve üreme ve
gelişimsel toksisite çalışmaları, karnauba mumu alımıyla ilgili olumsuz etkiler göstermedi 31). Karnauba mumu üzerinde hiçbir kronik toksisite veya kanserojenlik çalışması mevcut değildir. Genel olarak, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, karnauba mumu ile ilgili uzun vadeli toksisite verilerinin eksik olduğunu ve bu nedenle kabul edilebilir bir günlük alım (ADI) belirlemediğini değerlendirdi 32. Bununla birlikte, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, önerilen kullanımlardan elde edilen karnauba mumuna maruz kalma tahminlerinin, karnauba mumu için tanımlanan Olumsuz Etki Yok Düzeyleri (NOAEL'ler) ile karşılaştırıldığında yeterli güvenlik marjları ile sonuçlandığını ve Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Panelinin karnauba mumunun şu anda izin verilen kullanımlarla birlikte bir gıda katkı maddesi olarak kullanılmasının güvenlik açısından endişe yaratmayacağı sonucuna varın 33).

Gıdalarda reaksiyon ve kader, stabilite

Açık literatürde özel bir belge sunulmamıştır veya bulunmamıştır, ancak karnauba mumunun bileşenleri oldukça inert ve kararlı olduğundan, gıda bileşenleriyle bozunma veya reaksiyonun önemli ölçüde olmayacağı varsayılabilir 34).

Karnauba mumu toksisite çalışmaları
Akut oral toksisite

Sıçanlarda yayınlanmamış iki akut oral toksisite çalışması kısaca rapor edilmiştir. %5.6 karnauba mumu (1100 mg/kg karnauba mumu dozunu temsil eder) içeren bir ruj formülasyonunun 20.000 mg/kg dozunun 10 Sprague-Dawley sıçanına gavaj yoluyla uygulanması ölüm veya toksik etki göstermedi (daha fazla ayrıntı yok) ). İkinci bir çalışmada, mısır yağı içinde %33.3'e seyreltilmiş %10 karnauba mumu içeren bir allık formülasyonu ile beş sıçanın (suşu bilinmiyor) oral entübasyonu, mum konsantrasyonunun %3.33 olmasını sağladı. 500 mg karnauba mumu/kg vücut ağırlığı uygulandığında hayvanların hiçbiri ölmedi.

Kısa süreli ve subkronik toksisite

Çalışmanın başlangıcında yaklaşık 5 haftalık olan 15 erkek ve 15 dişi Wistar sıçanından oluşan gruplar, 13 hafta boyunca 0, 800'e tekabül eden 0, 1, 5 veya %10 karnauba mumu veya %10 selüloz tozu içeren diyetlerle beslendi. , erkekler için günde 4200 ve 8800 mg/kg vücut ağırlığı ve kadınlar için günde 0, 900, 4600 ve 10 200 mg/kg vücut ağırlığı 35). Selüloz tozu içeren diyetlerle beslenen sıçanlar, diyetin önemli bir bölümünün besin olmayan bir test materyali ile değiştirilmesi nedeniyle olası etkiler için bir kontrol grubu görevi gördü. Her cinsiyetten beş sıçandan oluşan ek gruplar, 2 ve 6 hafta boyunca %0, 5, %10 karnauba mumu veya %10 selüloz tozu içeren diyetlerle beslendi. Besin tüketimi ve vücut ağırlıkları kaydedildi. Otopside hematolojik, serum biyokimyası, idrar tahlili, organ ağırlıkları ve brüt muayeneler kaydedildi. Kontrol sıçanlarından korunan doku kesitlerinin yarısında ve %10 karnauba mumu veya %10 selüloz tozu verilenlerden alınan dokularda histopatolojik incelemeler yapıldı. Sonuçlar, %10 karnauba mumu veya %10 selüloz tozu verilen erkek ve dişi sıçanlarda, vücut ağırlıklarında kontrollere kıyasla istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar olmaksızın, ortalama gıda tüketiminde önemli bir artış gösterdi. %10 karnauba mumu ile beslenen erkek sıçanlarda 2. haftada daha yüksek bir eritrosit sayısı fark edildi, ancak 2., 6. veya 13. haftalarda %10 karnauba mumu içeren diyetle beslenen sıçanlarda hematolojik bulgularda başka istatistiksel anlamlı fark kaydedilmedi. Serumdaki glutamikoksalasetik transaminaz, glutamin-piruvik transaminaz ve laktik dehidrojenaz aktiviteleri, tedavi edilen ve kontrol edilen hayvanlarda benzerdi. İdrar tahlilinde (özgül ağırlık, hacim) birkaç önemli rastgele farklılık kaydedildi. Organ ağırlıkları, karnauba mumu dozlarıyla ilgili değişiklik göstermedi. Histopatolojik inceleme, %10 karnauba mumu ve %10 selüloz tozu ile tedavi edilen hayvanlarda benzer insidanslara sahip bazı interstisyel pnömonilerin yanı sıra karaciğerde bazı inflamatuar hücre infiltrasyonu ve birkaç fokal nekroz alanı bildirdi 36). Günde 8800 mg/kg vücut ağırlığı Gözlenmeyen Olumsuz Etki Düzeyi (NOAEL), erkek sıçanlarda test edilen en yüksek doz olan bu çalışmadan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli tarafından elde edilebilir.

Karnauba mumunun “biyobirikimini” araştırmak için gerçekleştirilen 90 günlük değiştirilmiş bir toksisite besleme çalışmasında, 20 erkek ve 20 dişi Fischer F-344 sıçandan oluşan gruplar, günlük 0, 15, 150 ve 1500 alımlarına karşılık gelen karnauba mumu içeren diyetlerle beslendi. sırasıyla 90 gün boyunca sürekli olarak mg/kg vücut ağırlığı (ana çalışma) 37). 5 erkek ve 5 dişi Fischer F-344 sıçanından oluşan ek iki grup, hayvanların kontrol diyetiyle beslendiği ve 90 gün boyunca günde 1500 mg/kg karnauba mumu diyetinin kontrol diyetine döndürüldüğü bir tersine çevrilebilirlik fazına atandı. ek 90 gün için.

 
Çalışma boyunca gözlemler genel durum ve davranış, vücut ağırlığı, gıda alımı, oftalmolojik gözlemler, hematolojik muayene, kan klinik kimyası ve organ ağırlığını içeriyordu. En az 90 günlük tedaviden sonra seçilen organlarda histolojik inceleme yapıldı. Tersinirlik fazındaki hayvanlardan alınan dokular incelenmedi. En yüksek doz grubundaki bekar bir kadın, 52 38. günde beyin kanamasından kendiliğinden öldü.

Ana çalışmada en sık rastlanan bulgu kontroller dahil tüm gruplarda gözlenen baş bölgesinde kırmızı lekelenmeydi. Tersine çevrilebilirlik fazındaki hayvanlarda küçük gözlemler, hem tedavi edilen hem de kontrol gruplarında meydana gelen baş bölgesinde kırmızı lekelenme, kürk kaybı veya dağınık kürk alanları ve ürinogenital alanlarda sarı lekelenmeyi içeriyordu. Hem tedavi edilen hem de kontrol gruplarında gözlenen benzer örüntüler göz önüne alındığında, durum ve davranışla ilgili tedaviye bağlı hiçbir olumsuz bulgunun gözlenmediği kabul edildi 39).

Birkaç son nokta arasında, kalp, karaciğer, böbrek, dalak, lenf düğümleri ve ileum gibi otopsi yapılan dokular mikroskobik olarak değerlendirildi. Bu gözlemlerden yazarlar, karnauba mumundan türetilen lipid birikimine dair hiçbir kanıt bulunmadığı sonucuna varmışlardır40).

Erkek hayvanların vücut ağırlıkları, kontrollerden istatistiksel olarak önemli ölçüde farklı değildi. Dişiler için, 15 mg/kg grubundaki dişilerin 3 ila 10. günlerde önemli ölçüde daha yüksek ortalama vücut ağırlığı dışında, kontrollerden belirgin bir farklılık rapor edilmedi. Bu fark, 14. çalışma gününde ortadan kalktı ve bu nedenle tedavi olmadığı kabul edildi. ilişkili. Çalışmanın tersine çevrilebilirlik aşamasından sonra erkek veya dişi sıçanların ortalama vücut ağırlıklarında herhangi bir farklılık bildirilmemiştir. Çalışma sırasında, karnauba mumu ile beslenen erkek ve dişi sıçanların yem alımı, kontrollere kıyasla test edilen tüm dozlarda bazı hayvanlarda önemli ölçüde daha yüksekti. Bu bulgunun olumsuz bir etki olduğu düşünülmedi ve artan oranlarda besleyici olmayan karnauba mumu içeren diyetlerden elde edilen yem telafisini yansıtıyor olabilir. Çalışmanın tersine çevrilebilirlik aşamasından sonra yem alımında herhangi bir farklılık bildirilmemiştir. Oftalmolojik muayenede herhangi bir anormallik rapor edilmedi. Erkek veya dişi sıçanlarda hematolojik bulgularda ve klinik kimya parametrelerinde zaman zaman istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar gözlendi. Bu değişiklikler dozla ilgili değildi ve bu nedenle tedaviyle ilgili olmadığı kabul edildi. Çalışmanın tersine çevrilebilirlik aşamasından sonra hayvanlarda bu parametrelerde belirgin bir farklılık rapor edilmemiştir. Serum kimyası analizi, 15 ve 150 mg/kg/gün vücut ağırlığı karnauba mumu gruplarındaki hayvanlardan, 1500 mg/kg vücut ağırlığı/gün grubunda gözlenmeyen klinik kimyada hafif ara sıra değişiklikler gösterdi (düşük klorür veya protein konsantrasyonu, daha yüksek albümin/ globulin oranı, daha yüksek alanin aminotransferaz ve laktat dehidrojenaz aktiviteleri). Çalışmanın tersine çevrilebilirlik aşamasından sonra hayvanlarda birkaç farklılık rapor edilmiştir 41).

 
Erkek sıçanlarda organ ağırlıklarında bulunan tek fark, günde 15 mg/kg karnauba mumu ile beslenen grubun beyninin ortalama mutlak ağırlığındaki tutarsız artışlar ve 15 ve 15. haftalarda timusun ortalama nispi ağırlığındaki azalmaydı. 1500 mg/kg vücut ağırlığı/gün grupları. istatistiksel olarak hayır
kadınlarda herhangi bir organ ağırlığında önemli farklılıklar rapor edilmiştir. Histopatolojik inceleme üzerine, bildirilen tek bulgu, 15 ve 150 mg/kg vücut ağırlığı gruplarında erkek sıçanların karaciğerinde bireysel hücre nekrozunun daha yüksek insidanslarıydı; ikincisinde, erkek sıçanların karaciğerinde önemli ölçüde daha yüksek bir vakuolizasyon insidansı da rapor edildi, ancak günde 1500 mg/kg vücut ağırlığı hayvan grubu bu etkileri göstermedi. Kadınlarda histopatolojik bulgularda anlamlı bir farklılık gözlenmedi. Genel olarak, otopside alınan dokuların histopatolojik incelemesi, tedaviye bağlı herhangi bir olumsuz bulgu göstermedi 42). Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, bu çalışmadan, test edilen en yüksek doz olan günde 1500 mg/kg vücut ağırlığı bir NOAEL belirlemiştir.

6 erkek ve 6 dişi Beagle köpeğinden oluşan dört grup, 28 hafta boyunca (günde 25, 75 veya 250 mg/kg vücut ağırlığına eşdeğer) %0, 0.1, 0.3 veya %1 karnauba mumu içeren diyetlerle beslenmiştir. Gıda tüketimi, vücut ağırlıkları ve davranışsal etkiler haftalık olarak kaydedildi. 11. ve 26. haftalarda kan ve idrar örnekleri toplandı. Organlar tartıldı (beyin, hipofiz bezi, tiroid bezi, kalp, karaciğer, dalak, böbrekler ve adrenal bezler) ve sonunda dokuların brüt ve mikroskobik incelemeleri yapıldı. çalışma. Hayvanların tedavi ve kontrol grupları arasında vücut ağırlıkları veya gıda tüketiminde önemli farklılıklar kaydedilmemiştir. Serum biyokimyası, idrar tahlili ve organ ağırlıklarından elde edilen veriler, karnauba mumu tüketen köpeklerde tedaviye bağlı herhangi bir etki göstermedi. 26 haftadaki tek anlamlı klinik gözlem, kontrollere kıyasla tüm diyet düzeylerinde karnauba mumu sadece erkek köpeklerde daha yüksek serbest yağ asidi seviyeleriydi. 11 hafta sonra yapılan gözlemler gruplar arasında karşılaştırılabilirdi. Yazarlar, bu çalışmada serum serbest yağ asidi düzeylerinin erkek köpeklerde, kontrollere kıyasla test edilen tüm karnauba mumu dozlarında arttığını belirtmişlerdir. Bununla birlikte yazarlar, tedavi edilen erkek köpeklerde serum serbest yağ asidi düzeylerinin, laboratuvardan alınan Beagle köpekleri için normal tarihsel aralık içinde kaldığını (200-800 μM/l), bu çalışmadaki kontrollerdeki değerlerin ise nispeten daha düşük olduğunu fark ettiler (138 ± 38 μM/l) tarihsel değerlerden daha fazladır. Oftalmolojik ve brüt muayeneler, diyette %1'e kadar karnauba mumu için tedaviyle ilgili önemli bir etki göstermedi. Histopatolojik bulgular, kontroller 44 dahil olmak üzere gruplar arasında karşılaştırılabilir olarak rapor edildi. Günde 250 mg/kg vücut ağırlığı olan bir NOAEL, test edilen en yüksek doz olan bu çalışmadan Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli tarafından elde edilebilir.

Karnauba mumu 45 üzerinde kronik toksisite veya kanserojenlik üzerine herhangi bir çalışma mevcut değildi), ancak Gıda Bilimsel Komitesi 1994 tarihli görüşünde, karnauba mumunun ana bileşenlerinin (uzun zincirli alifatik esterler) yapısının, karnauba mumunun (uzun zincirli alifatik esterler) olma olasılığını artırdığını zaten belirtmişti. bazı mineral hidrokarbonlar 46 gibi davranır). Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, mevcut verilere ve karnauba mumu ile ilgili yapısal uyarıların eksikliğine dayanarak, karnauba mumu için genotoksisite endişesinin olmadığı sonucuna varılabileceğini değerlendirmiştir 47).

Genel olarak, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, karnauba mumu hakkında uzun vadeli toksisite verilerinin eksik olduğunu değerlendirdi ve bu nedenle bir ADI oluşturmadı. Bununla birlikte, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, mevcut toksisite çalışmalarının sürekli olarak karnauba mumu alımı ile ilgili hiçbir bulgu bildirmediğini kaydetti. Ayrıca, halihazırda izin verilen kullanımlardan elde edilen karnauba mumuna ihtiyatlı maruz kalma tahminlerinin dikkate alınması, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Panelinin, karnauba mumunun bir gıda katkı maddesi olarak kullanımının, halihazırda izin verilen kullanımlarla birlikte kullanılmasının uygun olmayacağını düşünmesine izin veren yeterli güvenlik marjlarını göstermiştir. güvenlik endişesi 48).

Karnauba mumu kullanır
Karnauba mumu, cilalama maddesi, hacim arttırıcı madde, asitlik düzenleyici ve taşıyıcı olarak kullanılır 49). Karnauba mumu, farmasötik ürünlerde (tabletler) ve stick ve katı kozmetiklerin formülasyonu (örneğin lip stick balzamları ve losyon çubukları) gibi bir dizi teknik uygulamada, yüz ve göz makyajı müstahzarlarında, koku müstahzarlarında, saç boyama ve bakım müstahzarlarında kullanılır. , manikür ve cilt bakım ürünleri ve bronzlaşma müstahzarları.

Karnauba mumu parlak bir yüzey üretebilir ve bu nedenle otomobil mumlarında, ayakkabı cilalarında, diş ipinde, şekerlemeler gibi gıda ürünlerinde, alet cilalarında ve yer ve mobilya cilalarında ve cilalarında, özellikle balmumu ve terebentin ile karıştırıldığında kullanılır.

Karnauba mumu yan etkileri
Genel olarak, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, karnauba mumu ile ilgili uzun vadeli toksisite verilerinin eksik olduğunu değerlendirdi ve bu nedenle Kabul Edilebilir Günlük Alım (ADI) belirlemedi. Ayrıca, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Paneli, mevcut toksisite çalışmalarının tutarlı bir şekilde karnauba mumu alımı ile ilgili hiçbir bulgu bildirmediğini kaydetti. Halihazırda izin verilen kullanımlardan karnauba mumuna karşı muhafazakar maruz kalma tahminlerinin dikkate alınması, yeterli güvenlik marjlarını gösterdi ve bu, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi Panelinin, karnauba mumunun bir gıda katkı maddesi olarak şu anda izin verilen kullanımlarla birlikte kullanılmasının güvenli olmayacağını değerlendirmesine izin verdi. endişe 50). ABD'de karnauba mumu, ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından Genel olarak Güvenli (GRAS) olarak sınıflandırılmıştır ve çeşitli gıda ürünlerinde iyi üretim uygulamaları (GMP) dışında hiçbir sınırlama olmaksızın izin verilir (FDA'nın GRAS – 184.1978'i). 51).

 

CARNAUBA MUM YAN ETKİLERİ
Diğer tüm New Directions Aromatics ürünlerinde olduğu gibi, Carnauba Wax sadece harici kullanım içindir.
Bu ürünü tedavi amaçlı kullanmadan önce bir tıp doktoruna danışmak zorunludur.
Hamile ve emziren kadınların yanı sıra hassas cilde sahip olanların doktor tavsiyesi olmadan Carnauba Wax kullanmamaları özellikle tavsiye edilir.
Bu ürün her zaman çocukların, özellikle de 7 yaşından küçüklerin erişemeyeceği bir yerde saklanmalıdır.

Carnauba Wax'ı kullanmadan önce bir cilt testi yapılması önerilir. Bu, 1 tatlı kaşığı Carnauba Wax'ı 1 tatlı kaşığı tercih edilen bir taşıyıcı yağ içinde eriterek ve bu karışımın kuruş büyüklüğünde bir miktarını cildin hassas olmayan küçük bir bölgesine uygulayarak yapılabilir.
Carnauba Wax asla burun ve kulak içlerinin yakınında veya cildin özellikle hassas diğer bölgelerinde kullanılmamalıdır.
Carnauba Wax'ın potansiyel yan etkileri arasında kuru cilt, akne, kızarıklık, iltihaplanma, dermatit, baş dönmesi, mide bulantısı, bulanık görme ve kuruluk, tahriş veya göz yanması bulunur.
Alerjik reaksiyon durumunda, ürünü kullanmayı bırakın ve sağlık değerlendirmesi ve uygun iyileştirici eylem için derhal bir doktora, eczacıya veya alerji uzmanına başvurun.
Yan etkileri önlemek için kullanmadan önce bir tıp uzmanına danışın.



Karnauba mumu, esterlerin ve inert ve kararlı bileşenlerin baskın olduğu fiziko-kimyasal özellikleri nedeniyle gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Karnauba mumunun gıdada kullanımı için bu kadar çok olasılık olmasına rağmen, dünya çapında hala yeni uygulamalar arayan çok sayıda araştırmacı ve mevcut olanları iyileştirmek için yeni teknolojilere sahip yeni ürünlere talep var.
Son zamanlarda, bu mumun koruma ve gıda işlemede kullanımına odaklanan birçok araştırma yapılmıştır; bunlardan bazıları, bu mumun aromaların mikrokapsülasyonunda, yenilebilir filmlerin ve süper hidrofobik ve biyolojik olarak parçalanabilen ambalajların hazırlanmasındaki rolünü vurgulamaktadır.





Lipitler, biyosistemlerin temel bileşenleridir.
Ayrıca endüstride, tüketici ürünlerinde, kişisel bakımda ve gıda ve ilaç endüstrilerinde kullanımları yaygındır.
Karnauba mumu gibi doğal mumları araba cilalarında, rujlarda ve göz kalemlerinde, deri ürünler için su geçirmez olarak, fırınlanmış ve işlenmiş gıdalarda serbest bırakma ve topaklanma önleyici maddeler olarak ve ilaç endüstrisinde tablet kaplama maddeleri olarak buluyoruz.
Soya fasulyesi yağı, dünyanın en yaygın kullanılan yemeklik yağlarından biridir. Margarin ve katı yağlarda, mayonezde, salata soslarında ve dondurulmuş gıdalarda sıklıkla bulunur.
Beslenme uzmanları ve şefler, güneşin Akdeniz deniz manzarası için olduğu gibi, zeytinyağını da Akdeniz diyeti için gerekli görüyorlar.
Tatlı badem yağı aromaterapi için taşıyıcı yağ, cilt bakımı ve masaj terapisinde yumuşatıcı ve sabunların aşırı yağlanması için nemlendirici olarak kullanılır.
Soya lesitini iyi pigment ıslatma sağlar ve alkid boyalardaki inorganik pigmentler için bir dağıtıcı ve çökelme önleyici madde olarak iyi bilinmektedir.
Yağ asitleri ve yağ alkolleri, deterjanlar, kozmetikler, zirai kimyasallar ve boyalar, yapıştırıcılar ve mürekkepler gibi endüstriyel uygulamalarda biyolojik olarak parçalanabilen yüzey aktif maddeler ve emülgatörler için temel sağlar.
Yağ asidi esterleri yeşil çözücüler, plastikleştiriciler, yağlayıcılar ve birleştirici olarak kullanılır.
Bununla birlikte, belirli lipidler, özellikle de bitkisel yağlar, polimerler için harika yenilenebilir ham maddelerdir.
Kuruyan yağların otoksidasyonu ve polimer film oluşumu, kimyasal olarak ortaçağ yağlı boya tablolarının kökenindeydi.
Epoksidasyon, epoksi halka açılması, ene reaksiyonu, hidroformilasyon, karboksilasyon, ozonoliz, dimerizasyon ve metatez, kaplamalar, yapıştırıcılar, mürekkepler, plastikler ve kompozitler olarak faydalı polimerler için yapı taşları oluşturan reaksiyon mekanizmalarından bazılarıdır.
Bir biyoyakıt olarak yağ asidi metil esterinin (FAME) artan önemi, gliserini bir uzmanlık alanından metaya dönüştürerek, polimerler için düşük moleküler ağırlıklı başlatıcılar için yeni fırsatlar yarattı.


Brezilya mumu ve palmiye mumu olarak da adlandırılan Carnauba, yalnızca kuzeydoğu Brezilya eyaletleri Piauí, Ceará ve Rio Grande do Norte'ye özgü ve yetişen bir bitki olan Copernicia prunifera palmiyesinin yapraklarının sert bir mumudur. "Mumların kraliçesi" olarak bilinir ve genellikle sert sarı-kahverengi pullar şeklinde gelir. Karnauba palmiyesinin yapraklarının toplanıp kurutulması, mumun gevşetilmesi için dövülmesi, ardından mumun rafine edilmesi ve ağartılmasıyla elde edilir.

Karnauba çoğunlukla alifatik esterlerden (%40 ağırlık), 4-hidroksisinnamik asit diesterlerinden (%21.0 ağırlık), ω-hidroksikarboksilik asitlerden (%13.0) ve yağ asidi alkollerinden (%12 ağırlık) oluşur. Bileşikler ağırlıklı olarak C26-C30 aralığındaki asitlerden ve alkollerden türetilir. Karnauba mumunun ayırt edici özelliği, yüksek diester içeriğinin yanı sıra metoksisinamik asittir.

Torbalarda veya kutularda paketlenmiş sarı ila yeşilimsi kahverengi topaklar. Cilalı, vernikli ve yalıtkan bileşiklerin imalatında kullanılır. Karnauba mumu, parlaklığının yanı sıra hipoalerjenik ve yumuşatıcı özellikleri nedeniyle ruj, eyeliner, rimel, göz farı, fondöten, deodorant, çeşitli cilt bakım ürünleri, güneş bakım ürünleri gibi birçok kozmetik formülünde içerik olarak yer almaktadır. , vb. [alıntı gerekli] Cutler'ın reçinesini yapmak için de kullanılır.

Çoğu briar tütünü veya pipo için tercih edilen bitiştir. Ahşaba perdahlandığında çok parlak bir yüzey oluşturur. Bu bitiş, pul pul dökülmek yerine zamanla donuklaşır (kullanılan diğer cilaların çoğunda olduğu gibi).

Gıdalarda, fırınlanmış gıdalarda ve karışımlarda, sakızlarda, şekerlemelerde, şekerlemelerde, taze meyve ve meyve sularında, soslarda, soslarda, işlenmiş meyve ve meyve sularında formülasyon yardımcısı, yağlayıcı, ayırıcı ajan, topaklanma önleyici ve yüzey bitirme ajanı olarak kullanılır. yumuşak tatlılar, Tic Tacs, Altoids ve İsveç Balığı.

Kendi başına kullanılamayacak kadar kırılgan olmasına rağmen, karnauba mumu, yüksek parlaklık sağladığı ve derinin sertliğini ve dayanıklılığını arttırdığı birçok deri ürününü işlemek ve su geçirmez hale getirmek için genellikle diğer mumlarla (esas olarak balmumu) birleştirilir.

İlaç endüstrisinde tablet kaplama maddesi olarak da kullanılır. Karnauba mumunun eklenmesi, hastalar için tabletlerin yutulmasına yardımcı olur. Çok küçük bir miktar (ağırlıkça yüzde 1'in yüzde birinden daha az, yani: 300 kg'lık bir parti için 30 gram), püskürtüldükten ve kurutulduktan sonra bir tablet partisi üzerine serpilir. Balmumu ve tabletler daha sonra tablet kaplama makinesinden boşaltılmadan önce birkaç dakika birlikte döndürülür.

Karnauba mumu, saflık düzeyine bağlı olarak T1, T2 ve T4 olarak etiketlenmiş çeşitli sınıflarda satılmaktadır. Arıtma, süzme, santrifüjleme ve ağartma ile gerçekleştirilir.

Karnauba mumu parlak bir yüzey üretebilir ve bu nedenle otomobil mumlarında, ayakkabı cilalarında, diş ipinde, şekerlemeler gibi gıda ürünlerinde, alet cilalarında ve yer ve mobilya cilalarında ve cilalarında, özellikle balmumu ve terebentin ile karıştırıldığında kullanılır. Kağıt kaplamalar için kullanım, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yaygın uygulamadır. Hızı artırmak ve tuzlu su ortamlarında işlemeye yardımcı olmak için 60'ların başında sürat teknesi gövdelerinde bir kaplama olarak yaygın olarak en saf haliyle kullanıldı. Ayrıca hindistancevizi yağı ile birlikte sörf tahtası mumunun ana bileşenidir.

Karnauba mumu, parlaklığının yanı sıra hipoalerjenik ve yumuşatıcı özellikleri nedeniyle ruj, eyeliner, rimel, göz farı, fondöten, deodorant, çeşitli cilt bakım ürünleri, güneş bakım ürünleri gibi birçok kozmetik formülünde içerik olarak yer almaktadır. , vb. Kesici reçinesi yapmak için de kullanılır. Karnauba mumu, balmumu ve zeytinyağı karışımı özellikle yapışkanların çıkarılmasında etkilidir.

Çoğu briar tütünü veya pipo için tercih edilen bitiştir. Ahşaba perdahlandığında çok parlak bir yüzey oluşturur. Bu bitiş, pul pul dökülmek yerine zamanla donuklaşır (kullanılan diğer cilaların çoğunda olduğu gibi).

Kendi başına kullanılamayacak kadar kırılgan olmasına rağmen, karnauba mumu, yüksek parlaklık sağladığı ve derinin sertliğini ve dayanıklılığını arttırdığı birçok deri ürününü işlemek ve su geçirmez hale getirmek için genellikle diğer mumlarla (esas olarak balmumu) birleştirilir.

İlaç endüstrisinde tablet kaplama maddesi olarak da kullanılır. Karnauba mumunun eklenmesi, hastalar için tabletlerin yutulmasına yardımcı olur. Çok küçük bir miktar (ağırlıkça yüzde birin yüzde birinden daha az, yani 300 kg'lık bir parti için 30 gram), püskürtüldükten ve kurutulduktan sonra bir tablet partisi üzerine serpilir. Balmumu ve tabletler daha sonra tablet kaplama makinesinden boşaltılmadan önce birkaç dakika birlikte döndürülür.

Karnauba mumunun bir çözücü içinde süspanse edilmesiyle bir aerosol kalıp ayırıcısı oluşturulur. Bu aerosol versiyonu, yarı iletken cihazlar için kalıplarda yaygın olarak kullanılmaktadır. Yarı iletken üreticileri ayrıca yeni epoksi kalıpları kırmak veya yapıştığında pistonu serbest bırakmak için karnauba mumu parçaları kullanır. Karnauba, kalıp ayırıcı olarak kullanıldığında, silikon veya PTFE'den farklı olarak, sıvı epoksi, epoksi kalıplama bileşikleri (EMC) ve diğer bazı plastik türleri ile kullanıma uygundur ve genellikle özelliklerini geliştirir[kaynak belirtilmeli].

Karnauba, RDX ve TNT'nin bir karışımı olan Bileşim B gibi duyarsız bir patlayıcı formül üretmek için eriyik/dökülebilir patlayıcılarda kullanılır.

2006 yılında Brezilya, %14'ü katı mum ve %86'sı toz halinde olmak üzere 22.409 ton karnauba mumu üretti. Brezilya'da karnauba mumunu aracılardan veya doğrudan çiftçilerden satın alan 20-25 karnauba mumu ihracatçısı var. İhracatçılar mumu dünyanın geri kalanına ihraç etmeden önce rafine ederler. Karnauba mumunun en büyük dört ihracatçısı Foncepi, Carnauba do Brasil, Pontes ve Brasil Ceras'tır.

Brezilya Kalkınma, Sanayi ve Dış Ticaret Bakanlığı'na göre, ihraç edilen karnauba mumunun başlıca destinasyonları şunlardır:

ABD (%25)
Almanya (%10-15)
Japonya (%15-25)
Hollanda (%5)
İtalya (%5)
diğer destinasyonlar (%18)



Karnauba mumu tip 3, gıda ve otomotiv de dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda çok yönlü kullanımı nedeniyle en yaygın kullanılan üründür. Ürünün otomotiv bakım cilalarında ve cilalarında artan kullanımının, önümüzdeki sekiz yıl içinde ürüne olan talebi artırması bekleniyor. Gıda sınıfı karnauba mumu tip 3 talebinin, büyüyen şekerleme endüstrisi tarafından yönlendirilmesi bekleniyor. Şeker kaplı çikolata ve şeker kaplı şekerler gibi şekerleme ürünlerine yönelik artan talebin pazarın büyümesini sağlaması muhtemeldir.

Balmumu talebinin, kalıp ayırıcı olarak artan kullanımdan kaynaklanması muhtemeldir. Endüstriyel kaplamalarda bir bileşen olarak karnauba mumu tip 4'ün artan kullanımı. Otomotiv bakım cilalarına yönelik artan talebin, otomobil bakımına ilişkin artan endişelerle birleştiğinde, önümüzdeki sekiz yıl boyunca karnauba mumu talebini artırması bekleniyor.

Pazar, özellikle mum ekstraksiyonu ile ilgili bazı teknolojik gelişmelere tanık oldu ve mum üretimi ve işleme teknikleri ile ilgili kayda değer hiçbir ilerleme olmadı. Pazar büyümesi, şekerler, çikolatalar ve kozmetikler gibi yenilebilir ürünlerde cilalama maddesi olarak mum kullanımına ilişkin son derece elverişli düzenlemelerle desteklendi. Ayrıca, farmasötik kontrollü salım sistemleri için bir kaplama malzemesi olarak mumun benimsenmesi, farmasötik endüstrisindeki talebini artırmıştır.

Karnauba mumu üretimi, nispeten daha yüksek fiyatlar ile birlikte balmumu ve kandelilla mumu gibi çok sayıda ikamenin mevcudiyeti nedeniyle oldukça istikrarlı kalmıştır. Ancak ürünün geçirgenlik ve parlaklık gibi üstün özellikleri uygulama endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmasına neden olmuştur.

Hindistan ve Çin'in son beş yıldaki hızlı ekonomik ve teknolojik gelişimi, artan gıda ve kozmetik ürünleri talebiyle birleştiğinde, karnauba mumu için yüksek bir talebe yol açmıştır. Ayrıca Çin'de imalat sektörünün büyümesi, bölgedeki tüketicilerin harcama yeteneklerinin artmasına neden oldu. Pazar ayrıca tüketicilerin gıda tercihlerinde bir değişikliğe tanık oldu, bu da şeker kaplı şekerleme ve çikolata ürünlerine olan talebin artmasına ve dolayısıyla Asya Pasifik'te ürüne olan talebin artmasına neden oldu.

Açıklama: Brezilya'da yetişen bir palmiye ağacının (copernicia cerifera) yapraklarından yayılan doğal bitkisel mum, mum esterlerinden (%85), serbest yağ asitlerinden, yağlı alkollerden ve reçinelerden (%15) oluşan mevcut en sert doğal mum. 3. sınıf yazın. Sarı pullar veya toz, koku yok veya hafif. Alkolde çözünür, suda çözünmez. Erime noktası 80-85°C/176-185°F.
CAS: 8015-86-9
INCI Adı: Copernicia prunifera (karnauba) mumu
Faydalar:
Jelleşmeyen koyulaştırıcı, viskozite ve kıvam arttırıcı
Yüksek erime noktası nedeniyle iyi doku ve stabilite sağlar
Yumuşatıcı ve nemlendirici özelliklere sahiptir
İyi cilt koruyucu özelliklere sahiptir
Kullanım: Kullanmadan önce eritmek için ısıtın. Emülsifikasyon gerektiren formüllerde yağ fazına ekleyin. Tipik kullanım seviyesi %2-40. Sadece harici kullanım içindir.
Uygulamalar: Kremler, merhemler, merhemler, koruyucu kremler, balsamlar, pomatlar, rujlar, maskaralar, dudak parlatıcısı.
Hammadde kaynağı: Palmiye ağacının yaprakları Copernicia Cerifera
Üretim: Karnauba mumu, esas olarak Brezilya'da yetişen Copernicia Cerifera palmiye ağacının yapraklarından elde edilir. Hasattan sonra, güneşte kurutulmuş yapraklar, mumu yapraktan ayırmak için mekanik olarak dövülür. Balmumu daha fazla işlenir ve saflaştırılır.
Hayvan Testi: Hayvanlar üzerinde test edilmemiştir
GDO: GDO'suz
Vegan: Hayvansal kaynaklı bileşenler içermez



Karnauba mumu, yalnızca kuzeydoğu Brezilya'da yetişen karnauba palmiye ağacının yapraklarından üretilir. Bu nedenle vegan kozmetikler (INCI Copernicia Cerifera) ve gıda katkı maddeleri (E903) için kullanılabilir. Karnauba mumu olağanüstü bir sertliğe ve aşınma direncine sahiptir ve diğer birçok mumla uyumludur. Karnauba mumu pul, pastil ve toz formda, ayrıca organik sertifikalıdır.

SEKTÖRLER
Parlaklığı, sertliği ve uyumluluğu nedeniyle mum, gıda endüstrisinde (E903), özellikle şekerleme, çikolata, meyve, sakız, kuruyemiş, besin takviyeleri, kahve çekirdekleri ve unlu mamullerde ayırıcı ve kaplama malzemesi olarak kullanılır. . Karnauba mumunun (CAS 8015-86-9) diğer uygulama alanları arasında boyalar, matbaa mürekkepleri, kozmetikler, ilaçlar, gıda, deri ve ayakkabı bakımı ve ahşap bakımı yer alır.

İşlevleri (INCI)
Yumuşatıcı: Cildi yumuşatır ve yumuşatır
Film oluşturma : Cilt, saç veya tırnaklarda sürekli bir film oluşturur
Cilt bakımı : Cildi iyi durumda tutar

Kompozisyon
Karnauba mumu esas olarak yağ asitlerinin esterlerini (%80-85), yağ alkollerini (%10-15), asitleri (%3-6) ve hidrokarbonları (%1-3) içerir. Karnauba mumu için özel olan, esterlenmiş yağlı dioller (yaklaşık %20), hidroksillenmiş yağ asitleri (yaklaşık %6) ve sinnamik asit (yaklaşık %10) içeriğidir. Bir antioksidan olan sinnamik asit, hidroksile veya metoksile olabilir.

kullanır
Karnauba mumu parlak bir yüzey üretebilir ve bu nedenle otomobil cilalarında, ayakkabı cilalarında, mısır şekeri gibi gıda ürünlerinde, gitar cilalarında ve özellikle balmumu ile karıştırıldığında yer ve mobilya cilalarında kullanılır. Diş ipi üzerine kaplama olarak kullanılır. Kağıt kaplamalar için kullanım, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yaygın uygulamadır. Hindistan cevizi yağı ile birlikte sörf tahtası mumunun ana bileşenidir.

Karnauba mumu kozmetik formüllerinde öne çıkan bir bileşendir: rujlar, göz kalemleri, rimel, göz farları, fondötenler, allıklar, cilt bakım müstahzarları, güneş bakım müstahzarları, vb.[kaynak belirtilmeli]

Çoğu briar borusu için tercih edilen kaplamadır. Ahşaba perdahlandığında çok parlak bir yüzey oluşturur. Bu bitiş, pul pul dökülmek yerine zamanla donuklaşır (kullanılan diğer cilaların çoğunda olduğu gibi).

Gıdalarda, fırınlanmış gıda ve karışımlarda, sakızlarda, şekerlemelerde, şekerlemelerde, taze meyve ve meyve sularında, soslarda, soslarda, işlenmiş meyve ve meyve sularında formülasyon yardımcısı, yağlayıcı, ayırıcı ajan, topaklanma önleyici ve yüzey bitirme ajanı olarak kullanılır. yumuşak şeker, tic tacs ve Altoids.

İlaç endüstrisinde tablet kaplama maddesi olarak da kullanılmaktadır.

1890'da Charles Tainter, parafin ve balmumu karışımının yerine fonograf silindirlerinde karnauba mumu kullanımının patentini aldı.

Ayrıca İsveç Balık şekerinde jelatine alternatif olarak karnauba mumu kullanılır.

Bir çözücü içinde süspanse edilen karnauba mumu, en az bir üretici tarafından aerosol versiyonunda mevcuttur. Aerosol versiyonu, yeni kalıpları kırmak için yarı iletken cihazların imalatında ve çoklu epoksi kalıp bileşiği atışlarından sonra yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu mum, epoksi kalıp bileşiminin kalıp kovanına yapışmasını önler ve ürünün kalıplandıktan sonra kovandan çıkmasını sağlar.

Karnauba, kalıp ayırıcı olarak kullanıldığında, silikon veya PTFE'den farklı olarak, sıvı epoksi, epoksi kalıplama bileşikleri (EMC) ve diğer bazı plastik türleri ile kullanıma uygundur. Yarı iletken üreticileri, yeni epoksi kalıpları kırmak veya yapıştığında pistonu serbest bırakmak için karnauba mumu parçaları kullanır. Karnauba mumu, epoksilerle uyumludur ve genellikle diğer mühendislik plastiklerinin çoğuyla birlikte özelliklerini geliştirir. Gitar mumu olarak kullanılabilir.

Teknik özellikler
INCI adı Copernicia Cerifera (karnauba) mumudur.
E Numarası E903'tür.
erime noktası: 78-85 °C, en yüksek doğal mumlar arasında.
bağıl yoğunluk yaklaşık 0.97
Saf haliyle betondan daha sert olduğu için en sert doğal mumlar arasındadır.
Suda pratik olarak çözünmez, ısıtıldığında etil asetat ve ksilende çözünür, etil alkolde pratik olarak çözünmez.



Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.