1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

BKC 50%(BENZALKONYUM KLORÜR %50) (BENZALKONIUM CHLORIDE 50%)

BKC 50% (BENZALKONIM CHLORIDE 50%) (BENZALKONYUM KLORÜR %50)

CAS: 8001-54-5;63449-41-2

Eş Anlamlıları:
BAC50; benzalkonium chloride; benzalkonyum klorür; benzalkonyum klorid; benzalkoniumchloride; benzalkonyumklorür; benzalkonyumklorid; Alkyldimethylbenzylammonium Chloride; Benzalkonium; Benzalkonium Chloride; Benzalkonium Compounds; Chloride, Alkyldimethylbenzylammonium
Chloride, Benz alkonyum klorür yüzde elli; BAK; BAC; BKC;48% ;roccal; geramine; HYAMINE 3500; BenzalkoniuM c; tret-o-litexc511; ZEPHIRAN CHLORIDE; BC50; Benzalkonium (C8-C16) chloride; N-Alkyl (C8-C18)-N-benzyl-N,N-dimethylammoniumchloride; Alkyl Dimethyl Benzyl Ammonium Chloride (Benzalkoniumchloride); ADBAC; N-alkyl dimethyl benzyl Ammonium Chloride Alkyl; Benzolkonium chloride; C8-18-Alkylbenzyldimethylammonium chloride; N-benzyl-N,N-dimethyldecan-1-aminium chloride; dimethyl-phenyl-tetradecyl-ammonium chloride hydrate; Alkyldimethylbenzylammonium chloride; Benzalkonium Chloride 50% NF, Benzalkonium Chloride 50% USP; Alkyl Dimethylbenzyl Ammonium Chloride; bak50; dimetilbenzil amonyum klorür; adbak; benzal konyum klorit; benzal konyum klorür; ben alkonyum klorür; benzalkonyum klorat; benzalkon klorat; alkil dimetil amonyum klorür; alkil klorür; zepiran klorit; hiyamin; geramin; ceramin; keramin; hyamin.

Antiseptik dezenfektan ve tekstil ürünlerinin vazgeçilmez hammaddelerinden biridir. Kuaterner amonyum bileşiğidir ve yapısı nedeniyle bakteri, küf, mantar ve virüslere karşı çok etkilidir. Hastane, el ve vücut dezanfektanlarında, havuzlarda yosun önleyici olarak ve koruyucu formüllerinde başarıyla kullanılır.
Çözünürlük ve fiziksel özellikleri
Saflığına bağlı olarak, renksiz bir üzere benzalkonyum klorür aralıkları sarı (saf olmayan) soluk. Benzalkonyum klorür içinde kolaylıkla çözünür olduğu , etanol ve aseton . Su içinde çözünmesi yavaştır. Sulu çözeltiler hafif alkali nötr olmalıdır. Sallandığında Çözümler köpük. Konsantre çözümler acı bir tat ve hafif badem benzeri kokusu var.
Katyonik yüzey aktif madde
Benzalkonyum klorid gibi gözyaşı filminin lipid fazı içerisinde çözündürülmesi ve ilacın nüfuz artan oa faydalı bir hale getirir, yüzey aktif madde özelliklerine sahip yardımcı madde , ancak gözün yüzeyine herhangi bir zarar riski.

Çamaşır deterjanları ve tedavileri
tekstil Yumuşatıcılar
Faz transfer ajanı
Ana madde: Faz transfer katalizi
Benzalkonyum klorür faz transfer katalizi, ilaçlar da dahil olmak üzere organik bileşiklerin sentezinde önemli bir teknoloji bir dayanak noktası.
biyoaktif maddeler
Özellikle, antimikrobiyal aktivite için, benzalkonyum klorür, birçok tüketici ürünleri aktif maddesi:
Gibi farmasötik ürünler , göz , kulak ve burun damlaları veya spreyler koruyucu olarak,
Gibi kişisel bakım ürünleri elde sanitizers , ıslak mendiller , şampuanlar , sabunlar , deodoranlar ve kozmetik
Gibi deri antiseptik ve yara yıkama spreyler, Bactine .
Boğaz pastilleri ve ağız çalkalama biyosit olarak,
Böyle RELEEV ve Viroxyn olarak herpes, soğuk yaralar ve ateş kabarcık, Over-the-counter tek uygulama tedavileri
Yanık ve ülser tedavisi
Sert yüzey sanitizasyona için dezenfektan sprey
Zemin temizlik maddeleri ve bu gibi bir dezenfektan olarak sert yüzeyler, lizol ve antiseptiğiniz antibakteriyel sprey ve silme bezleri.
Algaesidler yosun temizlenmesi için, yosun, vb yolları, kiremit, yüzme havuzları, duvarcılık, gelen likenler
Benzalkonyum klorür, cerrahi dezenfeksiyon bir aktif bileşen olarak içeren, bir çok tüketici olmayan işlemleri ve ürünleri kullanılır. kullanımların detaylı bir listesi endüstriyel uygulamaları içerir. olup, antiseptik peroksit etanol bazlı antiseptikler ya da hidrojen ile ortak benzalkonyum klorür, bir avantajı kırık deriye uygulandığında bir yanma hissine neden olmasıdır. Bununla birlikte, uzun süreli veya tekrar eden cilt temas dermatit neden olabilir.
İlaç
Göz damlası olarak benzalkonyum klorür, bir sık kullanılan bir koruyucudur; Tipik konsantrasyonlar% 0.004 den% 0.01 arasında değişir. Güçlü konsantrasyonlar kostik olduğu ve geri dönüşü olmayan bir hasara neden olabilir bu da korneal endotelyumda .
kontakt lensler literatürde tartışılmıştır yerde ise benzalkonyum klorür çözeltisi kullanımından kaçınılmıştır.
Arıcılık
Bu kuluçka çürük hastalıkların tedavisinde arıcılık kullanılır.

Yan etkiler
tarihsel olarak benzalkonyum klorür, bir oftalmik preparatlar koruyucu madde olarak, oküler toksisite ve tahriş edici özellikleri gibi her yerde olmasına rağmen, tüketici talebi ile bağlantılı olarak, koruyucu içermeyen preparatların üretimi artırmak için, ya da daha az olan koruyucu maddeler ile benzalkonyum klorür yerine farmasötik şirketlerin açmıştır zararlı.
Birçok yığın pazarlanan soluma cihazı ve formülasyonlar olumsuz etkileyebilir önemli kanıtlara rağmen, bir koruyucu olarak benzalkonyum klorür içeren sprey, nazal siliyer hareket, mukosiliyer klirensinin , burun mukoza histoloji, insan nötrofil fonksiyonu ve lökosit yerel yanıt enflamasyon . Bazı çalışmalarda ya da burun spreyleri ve% 0.1'in altında konsantrasyonlarda benzalkonyum klorür kullanımı arasında bir korelasyon rağmen ilaç kaynaklı rinit , diğerleri burun spreyleri benzalkonyum klorür kaçınılması önermiştir. Amerika Birleşik Devletleri'nde, nazal steroid benzalkonyum klorür içermeyen preparatlar içerir budesonid , triamsinolon asetonid , dekzametazon , ve Bekonaz ve Vankenaz aerosol inhaler.
Benzalkonyum klorür, tipik olarak kullanılan konsantrasyonlarında, orta kulak dokuları tahriş edicidir. İç kulak toksisite gösterilmiştir.
benzalkonyum klorür Maruziyet astım gelişimi ile bağlantılı olmuştur. 2011 yılında, büyük bir klinik çalışma emniyet nedenlerinden ötürü, benzalkonyum klorür göre sanitizers hariç tutmak için yeniden tasarlanmıştır okul arasında virus önlenmesinde farklı aktif maddelere göre elle sanitizer etkinliğini değerlendirmek amacıyla.
Benzalkonyum klorür 1940'lardan beri farmasötik koruyucu ve antimikrobiyal olarak yaygın kullanıma sahip olmuştur. Erken çalışmalar benzalkonyum klorür korozif ve tahriş edici özelliklerini doğruladı iken, bağlantılı olumsuz etkileri ve hastalık durumları içine araştırmalar, benzalkonyum klorür sadece son 30 yıl içinde su yüzüne çıktı.
Benzalkonyum klorür ABD tarafından bir Kategori III antiseptik aktif madde olarak sınıflandırılır Gıda ve İlaç Dairesi (FDA). "Mevcut veri güvenli ve etkin olarak sınıflandırmak için yetersiz olduğu ve daha fazla test gereklidir", içerik maddeleri Kategori III olarak kategorize edilir. Benzalkonyum klorür güvenliği ve tüketici elle sanitizer etkinliğini 2019 FDA Nihai Kural de rulemaking Ertelenmiş edilmiş "ile devam eden çalışma ve OTC eli ilaçlardan kullanım için bu kriterlere konusunda bir kararlılık" yapmak için gerekli ilave güvenlik ve etkinlik verilerinin gönderilmesine izin, ancak ajansı benzalkonyum klorür bazlı el kaldırmak için harekete geçmeye niyetinde değildi belirtilen piyasadan sanitizers daha fazla veri özellikle ilgili olan, emniyeti, etkinliği ve etkililiği hakkında gerekli olduğunu kabul vardır.:
metabolitleri hakkında bilgi de dahil olmak üzere insan farmakokinetik çalışmalar,
Hayvan emilim, dağılım, metabolizma ve atılım ile ilgili çalışmalar
yardım için veri Dermal abzorpsiyonu üzerinde formülasyonun etkisini tespit
Kanserojen
gelişimsel ve üreme toksikoloji üzerine çalışmalar
Potansiyel hormonal etkiler
bakteriyel direnç gelişimine yönelik potansiyelin değerlendirilmesi
bir gebelikten korunma yöntemine olarak kullanmak Riskler
Rusya ve Çin, benzalkonyum klorür, bir şekilde kullanılan doğum. Bu hataya yer bırakmayan bir yöntem değil ve tahrişe neden olabilir.
Standart konsantreleri% 50 ve çözeltiler ağırlık / ağırlık olarak% 80 olarak imal ve vb BC50, BC80, BAC50, BAC80 gibi ticari isimler altında satılan daha konsantre çözeltiler dahil edilmesini gerektirmektedir% 50 çözelti, saf sulu bir reoloji (modifiye alkoller , polietilen glikoller , vs.) düşük sıcaklık şartları altında viskozite ya da jel oluşumunda artışlar önlemek için kullanılırlar.
Benzalkonyum klorür olarak da bilinen, BZK , BKC , BAK , BAC , alkildimetilbenzilamonyum klorür ve ADBAC , bir tür katyonik yüzey aktif madde . Bu, bir organik tuz olarak sınıflandırıldı kuaterner amonyum bileşiği . Bu kullanım, üç ana kategoriye sahiptir: a olarak biyosit , bir katyonik yüzey aktif madde ve bir şekilde faz transfer maddesi . ADBACs bir olan karışım, bir alkil grubu, çeşitli çift sayılı bir alkil zincir uzunluğuna sahip olan alkilbenzildimetilamonyum klorür,.

Uygulama
» Bakteri ve güve önleyici olarak tekstil sektöründe
» Ayakkabı ve tekstil ürünlerinde antibakteriyel son i şlem aşamalarında
» Hijyenik havlu ve ıslak havlularda
» Durulanmayan deri antiseptikleri olarak Farmasötik ürünlerde
» Antiseptik etken madde olarak çocuklarda yara ve kesiklerin tedavisinde kullanılan ürün içeriğinde
» Dezenfektan olarak modern, yeni jenerasyon el temizleme jellerinde
» Anti-mikrobiyal olarak lokal uygulanan kozmetik ürünlerder
» Dezenfektan olarak yer ve sert yüzey temizleyicilerde, yüzme havuzlarında
» Hava ve yüzey sprey dezenfektanlarda
» Kağıt endüstrisinde
» Deri ve tekstil proseslerinde yumuşatma, ıslatma ve boyamada
kullanılmaktadır.
Benzalkonyum klorür, bir insan deri ve ciddi tahriş olan. Bu şüpheli bir solunum zehirli, immunotoxicant, mide-bağırsak zehirli ve nörotoksik olduğu.

tüketici kullanımı için Benzalkonyum klorür formülasyonlar seyreltik çözeltiler bulunmaktadır. Konsantre çözümler yeterli hacim dahili alındığı takdirde, deri ve mukoza ve ölüme korozyon / tahrişe yol açan, insanlar için zehirlidir. % 0.1 sağlam deride primer tahriş üreten veya bir hassasiyetini olarak hareket etmez, benzalkonyum klorür yüksek konsantrasyonudur.

benzalkonyum klorür zehirlenme literatürde kabul edilmektedir. 78 yaşındaki bir erkek,% 10, benzalkonyum klorür, 8.1 oz (240 mi) ile kadar ölümcül yenmesi ayrıntılı bir 2014 vaka da benzalkonyum klorür alım şu anda yayınlanan durum raporları bir özetini içerir. vakaların çoğunluğu kapların içeriği hakkında karışıklığa neden olduğunu da, bir durumda, iki bebeklerin zehirlenme nedeni olarak benzalkonyum klorür, yanlış eczacılık seyreltme değinir.

evcil hayvanların Benzalkonyum klorür zehirlenmesi, bir aktif bileşen olarak benzalkonyum klorür kullanılarak dezenfektanlar ile temizlenmiş yüzeyleri ile doğrudan temas sonucu olarak kabul edilmektedir.

20 kadar kişi bu enjekte bir hemşire tarafından, Japonya'da öldürüldü.
Biyolojik aktivite
Büyük biyosidal aktivite C12 dodesil ve C14 ile ilişkilidir miristil alkil türevleri. Mekanizması bakterisidal / mikrobisidal eylem nedeniyle moleküller arası etkileşimlerin bozulmasına olduğu düşünülmektedir. Bu neden olabilir ayrışma hücresel membran lipid çift hücresel geçirgenlik kontrolleri ve hücresel içeriği uyarmaktadır sızıntısını ödün. Bakteriyel hücre içerisindeki diğer biyomoleküler kompleksleri de ayrışma tabi tutulabilir. Enzimler ince solunum ve metabolik hücre faaliyetleri geniş bir aralığını kontrol, devre dışı bırakma işlemi özellikle duyarlıdırlar. Bu gibi yüksek ölçüde özel bir biyokimyasal sistemler kritik arası etkileşimleri ve üçüncül yapılar kolayca katyonik yüzey aktif maddeler tarafından bozulabilir.

Benzalkonyum klorür çözeltileri bir etki orta uzun süreli biyosidal maddeler, hızlı hareket etmektedir. Onlar bakteri ve bazı virüsler, mantarlar ve protozoa karşı aktiftirler. Bakteri sporları dirençli olarak düşünülmektedir. Çözümler olan bakteriostatik veya bakterisidal onların konsantrasyonuna göre. Gram-pozitif bakteriler genellikle daha hassas olan gram-negatif bakteri. Bu enzim aktivitesi, yüzey aktif madde konsantrasyonuna ve ayrıca tedavi anında bakteri konsantrasyonu (inokulum) bağlıdır. Etkinlik pH değerine etkilenir, ancak daha yüksek sıcaklıklarda ve uzun süreli maruz bırakma süreleri esas artar değildir.

İse FDA protokolü kullanılarak 1998 çalışmada, aktif bileşen olarak benzalkonyum klorür ile alkol olmayan bir dezenfektanı, FDA performans standartlarına uygun Purell , popüler alkol bazlı dezenfektanı, değildi. Önde gelen bir ABD geliştirici, üretici ve kuaterner amonyum bileşiklerine dayalı antimikrobiyal farmasötik maddelerin pazarlamacı üstlendiği ve bildirilen bu çalışma, kendi benzalkonyum klorür-esaslı temizleyici daha iyi tekrar kullanımdan sonra alkol bazlı el dezenfektan daha uyguladığı saptanmıştır.

Mevcut olmayan alkollü bir el sanitizerler kalite ve benzalkonyum klorür etkinliğindeki gelişmeler önde gelen ürünler, gram negatif karşı daha etkili değilse eşit olması ile, Gram negatif bir bakteri ile ilgili olarak CDC endişeleri ele almıştır, özellikle Yeni Delhi metallo-beta-laktamaz 1 ve diğer antibiyotik dirençli bakteriler.

Çeşitli ile harmanlanmış benzalkonyum kullanılarak gerçekleştirilen yeni formülasyonlar, kuaterner amonyum türevleri, benzalkonyum göre dezenfeksiyon maddelerin etkinliğini öldürücü bir spektruma genişletmek ve geliştirmek için de kullanılabilir. Formülasyon teknikler gibi tipik sağlık enfeksiyon tehlikelere virüsit 100 gibi dörtlü amonyum bazlı dezenfektanın virüsidal etkinliğini artırmada çok etkili bir şekilde kullanılmıştır hepatit ve HIV . Uygun kullanımı eksipiyanlar da büyük ölçüde spektrumu, performans ve artırabilir temizleme gücü ve kullanım koşulları altında deaktivasyona önler. Formülasyon, aynı zamanda yardımcı organik ve inorganik kirlilik mevcudiyetinde benzalkonyum çözeltiler deaktivasyonunu en aza indirebilir.

bozulma
Fenton Süreci ile BAC Biyolojik Pathways (H 2 O 2 / Fe + 2 )
Benzalkonyum klorür bozulması ardışık vasıtasıyla benzil grubunun uzaklaştırılması, dealkilasyon, ve üretim demetilasyon adımları aşağıdaki gibidir benzil klorür , alkil dimetil amin, dimetil amin , uzun zincirli alkan ve amonyak . Ara maddeleri, majör ve minör ürün daha sonra CO ayrılmış olabilir 2 H 2 , O, NH 3 , ve Cı - . Şekilde görüldüğü gibi BAC biyodegradasyon ilk adımı fizyon veya kuaterner azot alkil zincirinin parçalanması. Bu, bir karbon radikali merkezli giden radikali bir hidroksil kullanarak alkil zincirinden hidrojen soyutlayarak yapılır. Birinci ara ve benzil dimetil amin Bu sonuçlar dodekanal ana ürün olarak. Buradan, benzil dimetil amin kullanılarak, benzoic asit ile oksidize edilebilir Fenton işlemi . Trimetil amin grubu dimetilbenzilamin ayrıca oksidize edilebilir bir benzil oluşturmak üzere parçalanabilen benzoik asit . Benzoik asit kullanımları hidroksilasyon (bir hidroksil grup ekleme) oluşturmak için , p-hidroksibenzoik asit . Benzildimetilamin sonra gerçekleştirerek amonyak dönüştürülebilir demetilasyon her ikisi de metil grupları kaldıran bir, iki, kullanılarak benzil grubunun uzaklaştırılması, debenzilasyon, ardından hidrojenasyon . Diyagram hidrofobik ve yüzey aktif madde, hidrofilik bölgeleri hem de BAC biyodegradasyonu yollar önerilmiştir temsil etmektedir. Stearalkonyum klorür BAC bir tür olduğu için, biyolojik ayrışma işlemi aynı şekilde gerçekleşmesi gerekir.
düzenleme
Eylül 2016'ya yılında FDA güvenlik ve etkinliği için kanıt olmadığını belirten tüketici antibakteriyel sabunlar içinde on dokuz maddeler yasağı ilan etti. benzalkonyum klorür içeren üç ek bileşenler, üzerine bir yasağı devam eden çalışmalar tamamlanması için izin ertelendi.
Benzalkonyum klorür antiseptik ve dezenfektan özellikte bir kuaterner amonyum bileşiği olup, gram (+) ve gram (-) bakterilere karşı bakterisit etki gösterir. Cilt antiseptiği ve genel dezenfektan olarak kullanılmaktadır. Bu olgu sunumunda tetkik ve tedavi amaçlı takip edilen iki hastada idrar tetkiki öncesi cilt antiseptiği olarak uygun olmayan konsantrasyonda kullanılan benzalkonyum klorüre (zefiranTM) bağlı gelişen genital bölge yanığına sahip 2 yenidoğan olgusunu sunmayı amaçladık.
Benzalkonyum klorür kuaterner amonyum bileşiği olan kostik bir ajandır. Evlerde, çiftliklerde ve hastanelerde kullanılan bu ajanın konsantrasyonu %0.005'den %10'a kadar değişmektedir. Düşük konsantrasyonlarda göz ve burun preparatlarında koruyucu madde olarak kullanılmaktadır. Uygun dilüsyon ile cilt, mukoz membran, yara ve yanıkların temizliğinde antiseptik olarak kullanılmaktadır. Bileşiğin %0.1'lik konsantrasyonu mukozal yüzeyler için irritan olup %10'luk konsantrasyon ise ciddi sonuçlara sebep olabilir [1]. Çocuklarda kimyasal ajanlar ile izole cilt yanıkları hakkında yayınlar çok kısıtlıdır ve genellikle olgu sunumları veya olgu serileri şeklindedir. Literatürde çocukluk çağında kimyasal yanık insidansı %0.3 ile %7 arasında değişmektedir [2-5]. Yanıkların büyük kısmı 5 yaş altı çocuklarda ortaya çıkmaktadır ve bu yaş grubu tüm yanık sebeplerine yatkındır [4]. Yanık dağılımı incelendiğinde erişkinlerde bacaklar, çocuklarda ise daha proksimal bölgeler, perine ve kalça daha sık etkilenmektedir. Çocuklardaki kimyasal yanıklarda baş ve yüzün erişkinlerden 3.2 kez daha sık etkilendiği bildirilmektedir. Yine aynı çalışmada küçük çocuklarda çocuk ihmali, adölosanlarda ise kendine zarar verme isteği en sık yanık nedeni olarak tespit edilmiş, özellikle dört yaş altındaki yanık vakalarının anne ve babanın dikkatsizliğinden kaynaklandığı bildirilmiştir [6].
Bu olgu sunumunda hastanede eş zamanlı olarak benzalkonyum klorür ile kimyasal cilt yanığı gelişen iki yenidoğan olgusunu sunmak ve uygun olmayan konsantrasyonlarda kullanılan antiseptikler ile hastanelerde de kimyasal yanık oluşma riskinin varlığına dikkat çekmek istedik.
Benzalkonyum klorür fiziksel ve kimyasal özellikleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

Benzalkonyum Klorür fiziksel görünümü soluk saman renksiz görünümdedir. Temiz hafif puslu formdadır.
Benzalkonyum Klorür kokusu saptanması zordur. Ama hafif badem kokusuna sahiptir.
Benzalkonyum Klorür yoğunluğu 0.96 g/mlt ile 1 g/mlt aralığındadır.
Benzalkonyum Klorür suda her oranda çözünübilen özelliğe sahiptir. Metanol ve Aston ile karışabilen bir özelliğe sahiptir.
Benzalkonyum Klorür pH olarak 20 °C de %5 w/w de 7.5 (+-1) değere sahiptir.
Benzalkonyum Klorür 20 °C de sıvı formdadır. Erime noktası -5 °C dir. Benzalkonyum Klorür kaynama noktası 100 °C dir.
Benzalkonyum Klorür anyonik deterjanlar ve nitratlar ile uyumlu değildir.
Benzalkonyum Klorürün yanıcı olduğu düşünülmektedir.
Benzalkonyum Klorür İnsan Sağlığına Etkileri Nelerdir?
Benzalkonyum Klorür çevreye karşı zararlı bir kimyasaldır. Benzalkonyum Klorür göze temas etmesi durumunda su ile bir kaç dakika durulanmalıdır. Benzalkonyum Klorür'ün çevreye bırakılmasından kaçınılmalıdır.
Benzalkonyum Klorürün kullanılması sırasında yemek yenmemeli, içecek içilmemeli ve sigara içilmemelidir.
Benzalkonyum Klorür sudaki yaşam için çok zehirlidir.
Benzalkonyum Klorür Depolaması Nasıl Yapılır?
Benzalkonyum Klorür 200 L plastik bidonlarda yada 1000 L IBC lere ambalajlanır. Gölgeli bir odada ve kuru bir alanda 1 yıl boyunca depolama yapılabilir.
Benzalkonyum Kullanım Alanları Nerelerdir?
Benzalkonyum kullanım alanları olarak birçok sektörde faaliyet göstermektedir.
Benzalkonyum Klorür kullanım alanları olarak petrol gazlarının transferinin sağlandığı borularda, boru hatlarında oluşan korozyonu inhibe etmek için kullanılır. Yine bu uygulama alanında gelişmiş yağların çıkarılması için emülsifiye edici ve çamur kırıcı olarak kullanılır.
Benzalkonyum Klorür kullanım alanı olarak Sanitasyon kimyasallarının imalatında, mikrop öldürücü özelliğinden dolayı, kişisel bakım, hastane, hayvancılık gıda ve süt ürünlerinin formülâsyonlarının imalatında kullanılır.
Benzalkonyum Klorür kullanım alanı olarak çeşitli topikal ve Oküler ürünlerde koruyucu, yumuşatıcı ve verimliliği karakterize etmesine yardımcı olur.
Benzalkonyum Klorür yiyecek ve içecek endüstrisindeki kullanımı, toksik olmaması aşındırıcı olmaması leke ve iz bırakmaması nedeniyle temizleyici ve sanitizorlerin formülasyonlarında kullanılmaktadır.
Benzalkonyum Klorür kullanım alanı olarak süt endüstrisi, soğuk depo tesislerinde, süt depolama tanlarında dezenfektan olarak, mezbahalar ve şişeleme tesislerinde, balıkçılık sektöründe kullanılmaktadır. Benzalkonyum Klorür bira imalatında da kullanılmaktadır.

Benzalkonyum Klorür polimer ve kaplama endüstrisinde, anti statik, emülgatör ve koruyucu olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. (Ahşap arıtma, boyalar ve Elektronik Sektörü)
Benzalkonyum Klorür kimya endüstrisinde çöktürücü faz transferi katalizörü, emülgatör ve de-emülgatör olarak çeşitli uygulamalarda kullanılır.
Benzalkonyum Klorür yüzme havuzları için su ve atık su arıtma formülasyonlarında kullanılır.
Benzalkonyum Klorür su ürünleri yetiştiriciliği yapılan balık çiftliklerinde zararlı maddeleri daha iyi hijyen sağlayarak azaltır. Benzalkonyum Klorürün buradaki kullanımı genel dezenfeksiyon, balıklardaki parazitleri giderme, yetiştirilen su ürünlerindeki bulaşıcı hastalıkların giderilmesinde uygulama yapılır.
Benzalkonyum Klorür oftalmik preparatlarda yoğun olarak kullanılan koruyucu kimyasaldır.
Benzalkonyum Klorür çok dozlu kaplarda organizmaların büyümesini en aza indirmeye yardımcı olan etkili bir bakterisit ve fungusidal ajandır.
Benzalkonyum Klorür kerestelerin korunması amacıyla geliştirilen kimyasalların imalatında kullanılmaktadır.
Benzalkonyum Klorür selüloz ve kağıt endüstrisinde kullanılmaktadır. Buradaki kullanım amacı balçık kontrolü ve koku yönetimi için kullanılır.
Benzalkonyum Klorür tekstil endüstrisinde kullanılmaktadır.
Benzalkonyum Klorür deri sektöründe de kullanılmaktadır.
Benzalkonyum Klorür Fiyatlarına Etki Eden Faktörler Nelerdir?
Benzalkonyum Klorür fiyat olarak öncelikle benzalkonyum üretiminde kullanılan kimyasalların fiyatları ile doğru orantılıdır. Benzalkonyum Klorür imalatında kullanılan kimyasal fiyatları arttıkça Benzalkonyum Klorür fiyat olarak artacaktır.
Benzalkonyum Klorür fiyat olarak Benzalkonyum Klorür kullanım alanları artması ile artacaktır.
Benzalkonyum Klorür fiyatları kullanılmaya başlandığından bu yana artmaktadır. Çünkü Benzalkonyum Klorür kullanım alanları sürekli genişlemektedir.
Benzalkonyum Klorür fiyat olarak Benzalkonyum Klorür üretim tesislerinin artmasına bağlı olarak geçici bir düşüş yaşasa da zaman stabil bir düzeye gelmektedir.
Benzalkonyum Klorür fiyat olarak gelişen teknoloji ile artmaktadır. Çünkü teknoloji geliştikçe Benzalkonyum Klorür kullanım alanları da genişlemektedir. Bu da Benzalkonyum Klorür fiyatlarını artırmaktadır.
Antiseptik ve dezenfektanlar, hastaneler ve sağlık merkezlerinde topikal olarak ciltte, sert yüzeylerde ve tıbbi ekipmanlarda yaygın olarak kullanılan antimikrobial maddelerdir.
Antiseptik ve dezenfektanlar mikroorganizmalara olduğu kadar, insan hücrelerine de toksiktirler. Bu nedenle ortamın ve aletlerin temizliğinde kullanılırlar. Bazen de sistemik olarak değil, yüzeysel olarak canlılara uygulanabilirler.
Mikroorganizmalar, tüm canlılar gibi uygun ortam bulduklarında beslenerek çoğalırlar ve yaşamlarını toprak, hava, su gibi cansız ortamlar ile bazı hayvan ve insan vücudu gibi konak canlılar üzerinde sürdürürler. Bu nedenle içtiğimiz suyun, tükettiğimiz yiyeceklerin ve içeceklerin hastalık yapıcı mikroorganizmalardan uzak olması gerekmektedir. Bu tür sağlık koruma çalışmalarında üç farklı kavram vardır. Bunlar sterilisazyon, dezenfeksiyon ve antisepsidir.
Sterilizasyon: Maddenin üzerinde veya içinde bulunan tüm mikroorganizmalardan arındırılması işlemidir. Bu işlem sonrasında hastalık yapan ve yapmayan tüm mikroorganizmalar ölmektedir. Sadece cansız nesnelere uygulanabilir.
Dezenfeksiyon: İnsanlarda hastalık yapma özelliği olan mikropları uzaklaştırma işlemidir. Dezenfeksiyon işleminde kullanılan ve genellikle kimyasal içerikli maddelere Dezenfektan denir.
Antisepsi: Canlı dokuların üzerindeki veya içindeki mikroorganizmaları, genellikle kimyasal maddeler kullanılarak ortadan kaldırmaya yönelik uygulamalardır. Antisepsi amacı ile kullanılan kimyasal maddelere antiseptik adı verilir. Dezenfektanlarla antiseptikler arasındaki en önemli fark, antiseptiklerin yalnızca canlı dokuya uygulanabilir olmalıdır.
İdeal bir antiseptik, mikroorganizmalara etki gösterirken;
Deriyi, vücut dokularını ve hücrelerini tahrip etmemeli,
Mikroorganizmaların üremesini engellemelidir.
İdeal bir dezenfektan;
Geniş bir antimikrobial spektruma sahip,
Organik maddelerden ve kullanılan diğer kimyasallardan etkilenmemesi
Kullanıcıya zarar vermemeli, kokusuz, ekonomik olmalı
Yüzeye uyum göstermeli, aşındırma ve bozulmaya neden olmamalı
Uygulanan yüzeylerde kalıcı etkiye sahip olmalı, temizleyici özelliğe sahip olmalı
Suda kolay çözünebilir olmalı
Konsantre ve seyreltilmiş kullanımı dayanıklı olmalıdır.
Gümüş sülfadiazin ve benzalkonyum klorür mikroorganizmalara karşı etkin olduğu bilinen biyosidal ajanlardır. Planktonik hücreler bu ajanlardan kolay etkilenmelerine rağmen biyofilm içindeki bakteriler aynı kimyasallara karşı daha dayanıklı olmaktadırlar. Öte yandan, nano tanecikler üzerine fikse edilmiş ajanların ise biyofilm bakterilerine karşı antimikrobiyal etkinliğinin yüksek olduğu bildirilmektedir. Fakat nanoteknolojik dezenfektanların doz ve süresinin biyofilm bakterilerine etkileri değişiklik göstermektedir. Bu dezenfektanların püskürtüldüğü yüzeylerin tipi de etkinliklerini değiştirmektedir. Çalışma kapsamında piyasaya sürülecek olan, nano partiküllere immobilize edilmiş gümüş sülfadiazin ve benzalkonyum'un yüzeylere tutunma yeteneklerini ve biyofilm tabakası üzerine etkilerini incelemek amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Paslanmaz çelik kuponlar üzerine üretici firmadan temin edilen nano benzalkonyum klorür ve nano gümüş sülfadiazin püskürtülüp 24 saat kürleşmesi beklenmiş, ardından kuponlar biyofilm reaktörüne konmuşlardır. Birer aylık aralıklarla bu yüzeylerde oluşan biyofilm tabakasındaki bakteri sayıları, dezenfektan ile kaplanmamış kontrol kuponlarıyla kıyaslanarak incelenmiştir. Doğal şekilde oluşumuna imkân verilen biyofilm içinde çoğalan bakteriler mikrobiyolojik kültür yöntemleri ile sayılmış, ayrıca ölü ve canlı mikroorganizmaların DAPI - CTC boyama ile epifloresan mikroskopta sayıları tespit edilmiştir.
BULGULAR: Deney şartları altında mikrobiyal kültür ve DAPI - CTC (ölü-canlı) boyama sonuçlarına göre deney kuponlarında anlamlı ölçüde düşük oranda biyofilm tabakası oluştuğu tespit edilmiştir. Ayrıca nano benzalkonyum klorür, nano gümüş sülfadiazine kıyasla biyofilm bakterilerine karşı anlamlı düzeyde daha etkili bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Nano benzalkonyum klorür ve nano gümüş sülfadiazin bileşiklerinin tutunduğu yüzeylerde biyofilm oluşumunu gözlemek ve bu sayede dezenfektanların antimikrobiyal yüzey oluşturmak amacıyla endüstride ve klinik alanlarda yer alması için sonuçlar değerlendirilmiştir. Bu dezenfektanlar endüstriyel veya klinik ortamlarda sıkça kullanılmaktadır. Çalışma sonuçları üretici firmaya odaklanması gereken ürün hakkında önemli katkı sağlamıştır.
Anahtar Kelimeler: Dezenfeksiyon, nanoteknoloji, benzalkonyum klorür, gümüş sülfadiazin, biyofilm

Hızla gelişen nanoteknoloji alanı, bilim ve teknoloji uygulamalarının birlikte kullanılması ile nano düzeyde yeni ürünler oluşturulmasına olanak sağlamıştır. Nanopartiküller farklı endüstriyel ürünlerin üretimlerinde kullanılmalarının yanı sıra, bilimsel alanlarda da çeşitli faydalar sağlamaktadırlar. Özellikle antimikrobiyal özellikteki nanopartiküller endüstriyel ve klinik önem taşıyan mikroorganizmalara karşı kullanılan dezenfektanlarda etkinliği artırmaktadır. Uzun zamandır dezenfektan olarak kullanılan kuaterner amonyum bileşiklerinden olan benzalkonyum klorür ve gümüş sülfadiazinin bakterilere, bazı virüslere, mantarlara ve protozoonlara karşı bakteriyostatik ve bakterisidal etki gösterdiği bilinmektedir. Bu dezenfektanlar endüstri ve sağlık alanlarında mikroorganizma ile kontamine olmuş tüm yüzeylerde kullanılmaktadır. Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli ve Klebsiella pneumoniae gibi bakteriler klinik ve endüstriyel açıdan önemli olup ciddi kayıplara sebep olmaktadırlar. Planktonik hücreler dezenfektanlardan kolay etkilenebilmelerine rağmen, biyoflm içindeki bakteriler bu dezenfektanlara karşı dirençli olabilmektedirler. Mikroorganizmaya bağlı faktörler dezenfeksiyona etki ettiği gibi, dezenfektan tipi, konsantrasyonu, temas süresi, pH değeri, sıcaklık, organik madde varlığı gibi faktörler de etki etmektedir. Bu çalışmanın amacı nano gümüş sülfadiazin ve nano benzalkonyum klorür dezenfektanlarının planktonik ve biyoflm halindeki bakterilere etki ettiği minimum bakterisidal konsantrasyon (MBK) değerlerini tespit etmektir. Biyoflme etkilidüşük dozun nano gümüş sülfadiazin için 512 µl ml -1 , nano benzalkonyum klorür için 128 µl ml -1 olduğu tespit edilmiştir. Sonuçlar üretici frma tarafından nano gümüş sülfadiazin ve nano benzalkonyum klorür dezenfektanlarının fnal konsantrasyonlarını belirlemek için değerlendirilmiştir.
Tıbbi Özellikleri:
Benzalkonyum klorür, antiseptik ve dezenfektan özellikte bir kuarterner amonyum
bileşiği olup gram (-) ve gram (+) bakterilere karşı bakterisit etki gösterir. Sporlu
bakterilere, virüslere karşı etkinliği yoktur. Bazı mantarlara ve protozoalara (örneğin
Tricomonas) karşı etkilidir. Çözelti çalkalandığında köpürür ve suyla istenilen
her oranda karışabilir.
Önerilen Kullanım Yerleri:
Kullanım tablosunda belirtilen konsantrasyonlarda kesik, sıyrık ve ısırık gibi
lezyonların temizlenmesinde antiseptik amaçla kullanılır.
Giysilerin sterilizasyonu için, göğüs ve meme başı koruyucusunun hijyenik bakımında ve ayrıca
antiseptik olarak ve genel dezenfektan amacıyla da kullanılır.
Kullanılmaması Gereken Durumlar:
İritasyon ve kimyasal yanıklara yol açabileceğinden okluzif pansumanlarda, alçı
tatbikinde kullanılmamalıdır.
Gözle temas ettirilmemelidir.
Uyarılar/ Önlemler
Kullanmadan önce Kullanım Kılavuzunu dikkatlice okuyunuz
Kullanmakta olduğunuz ilaç var ise, muhakkak doktorunuza ve eczacınıza bildiriniz
Zefikar çözelti kuvvetli sabun çözeltileriyle, kloroksilenol ve lizol çözeltileri gibi sabun
içeren antiseptiklerle, anyonik deterjan bulunan çözeltilerle karıştırılmamalıdır.
Kalsiyum, magnezyum, demir ve alüminyum gibi katyonlarla etkileştiği için çeşme
suyu ile hazırlanmamalı, bu amaçla Deiyonize Su kullanılmalıdır
Yan Etkiler / Advers Etkiler
Belirtilen konsantrasyonlarda ve dâhilen kullanılmadığında belirgin bir yan etkisi
yoktur. Kazayla ağıza alındığında; toksik dozu 1- 3 gram arasındadır. Toksisite
belirtileri bulantı kusma ve son devrede kollaps ve komadır. Çözelti özellikle ösefagus
ve mide, barsak kanalında iritasyona neden olur. Aşırı dozların oral olarak alınmasını
takiben huzursuzluk, anksiyete, dispne, siyanöz, konvülsiyon, adale zafiyeti ve
solunum kasları paralizisi sonucu ölüm görülebilir.
İstenmeyen bir etki görüldüğünde Türk İlaç Advers Etkilerini İzleme ve Değerlendirme
merkezi
(TADMER) ne başvurunuz
Geçimsizlikleri
Zefikar çözelti aşağıdaki maddelerle geçimsizdir.
Alüminyum, benzilefedrin, % 5 borik asit, karamel, sitrik asit, etil paraben, hidrojen
peroksit, iyot, kaolin, lanolin, fizostigmin, pilokarpin nitrat (% 33 veya daha yoğun)
potasyum iyodür, potasyum permanganat, saponin (% 0,1 - 0,5), silikatlar, gümüş
tuzları, sodyum sitrat veya tartarat, sodyum lauril sülfat, sulfapridin, sulfatiyazol ,
sodyum, sentetik ve kauçuk materyal, tartarik asit, çinko oksit, çinko peroksit ve çinko
sülfat.
Kullanım Şekli
Zefikar çözelti HARİCEN KULLANILIR içilmez.
Dilüe çözeltileri mutlaka Deiyonize Su ile yapılmalıdır.
Kullanım amacı: Zefikar konsantrasyonu: Dilüsyon
oranı :
hijyenik bakımı 1 / 1000 - 1 / 2000 1 / 100 - 1 /
200
Giysilerin sterilizasyonu 1 / 4000 1 / 400
Genel dezenfektan olarak 1 / 1000 - 1 / 8000 1 / 100 - 1 /
800
Cilt dezenfeksiyonu 1 / 1000 - 1 / 2000 1 / 100 - 1 /
200
Yara temizliği
( kesik, sıyrık ve ısırık ) 1 / 1000 - 1 / 5000 1 / 100 - 1 /
500
Yanlışlıkla yutulması halinde, kusturma ve mide lavajı uygulandıktan sonra hastaya
süt, yumurta akı yada sabun çözeltisi verilir. Solunum oksijenle desteklenir,
konvülsiyonlar için kısa etkili barbitüratlar veya IV diazepam verilir.
Ticari Takdim Şekli
1000 ml. lik cam şişe ve plastik şişelerde, hastane ambalajı
Diğer Ticari Takdim Şekli:
100 ml. lik şişelerde kutu içinde
Doktora danışmadan kullanılmamalıdır.
SYNONYMS:
BAC50; benzalkonium chloride; benzalkonyum klorür; benzalkonyum klorid; benzalkoniumchloride; benzalkonyumklorür; benzalkonyumklorid; Alkyldimethylbenzylammonium Chloride; Benzalkonium; Benzalkonium Chloride; Benzalkonium Compounds; Chloride, Alkyldimethylbenzylammonium
Chloride, Benz alkonyum klorür yüzde elli; BAK; BAC; BKC;48% ;roccal; geramine; HYAMINE 3500; BenzalkoniuM c; tret-o-litexc511; ZEPHIRAN CHLORIDE; BC50; Benzalkonium (C8-C16) chloride; N-Alkyl (C8-C18)-N-benzyl-N,N-dimethylammoniumchloride; Alkyl Dimethyl Benzyl Ammonium Chloride (Benzalkoniumchloride); ADBAC; N-alkyl dimethyl benzyl Ammonium Chloride Alkyl; Benzolkonium chloride; C8-18-Alkylbenzyldimethylammonium chloride; N-benzyl-N,N-dimethyldecan-1-aminium chloride; dimethyl-phenyl-tetradecyl-ammonium chloride hydrate; Alkyldimethylbenzylammonium chloride; Benzalkonium Chloride 50% NF, Benzalkonium Chloride 50% USP; Alkyl Dimethylbenzyl Ammonium Chloride; bak50; dimetilbenzil amonyum klorür; adbak; benzal konyum klorit; benzal konyum klorür; ben alkonyum klorür; benzalkonyum klorat; benzalkon klorat; alkil dimetil amonyum klorür; alkil klorür; zepiran klorit; hiyamin; geramin; ceramin; keramin; hyamin.

A mixture of alkylbenzyldimethylammonium compounds. It is a bactericidal quaternary ammonium detergent used topically in medicaments, deodorants, mouthwashes, as a surgical antiseptic, and as a as preservative and emulsifier in drugs and cosmetics.

Molecular Formula: C22H42ClNO
Molecular Weight: 372.028

BIOCIDAL PROPERTIES:
Benzalkonium chloride is a member of the quaternary ammonium class of biocides, recognised for its dual biocidal and detergency properties. Its biocidal efficacy depends on its capacity to act as a cationic surfactant in binding to and disrupting cellular and intracellular membranes, and associated biochemical processes. Functions such as cell adhesion, cell signaling, selective permeability to ions and nutritional organic molecules ensure cellular survival through its ability to interact with and respond effectively to environmental stimuli. Disruption of these processes ensures a high level of activity against bacteria, algae, fungi and enveloped viruses at exceptionally low concentrations. BC50 passes stringent BS EN 1276 microbicidal testing (high organic contamination, hard water conditions) at a dilution of 1:1250, giving a 5-log kill (1:100,000 bacterial survival) against a range of the most problematic organisms.

CHARACTERISTICS OF BENZALKONIUM CHLORIDE DISINFECTANTS:
Benzalkonium chloride is widely used in the formulation of disinfectants and cleaner-sanitisers for the hospital, livestock, food & dairy and personal hygiene sectors.

Offers rapid, safe, powerful antimicrobial activity at low ppm
Strong detergency ensures ease of removal of organic soil which harbours microbes
Ease of formulation for biocidal activity under high organic contamination conditions
Compatible with non-ionic, amphoteric and cationic surface-active agents
Displays synergistic activity with other classes of biocide & excipients
Retains activity in highly acid to highly alkaline formulations
High molecular stability with retention of activity at extremes of temperature
Lends itself well to formulation optimisation for hard water conditions
Retains biocidal activity in aqueous and organic solvents
Benzalkonium chloride disinfectants are non-toxic, non-tainting & odour-free at typical use dilutions
For Quat-Chem disinfection products based on quaternary ammonium compounds, please click here.

INDUSTRIAL APPLICATIONS:
For industrial applications of benzalkonium chloride, please click here.

Consists of Benzyl (dodecyl) dimethyl ammonium chloride (approx. 65%) and Benzyl (tetradecyl) dimethyl ammonium chloride (approximately 35%). Contains approximately 50% active ingredients.

Manufactured in accordance with the cGMP Guideline ICH Q7 for Active Pharmaceutical Ingredients.

Multi-compendial analyses according to the current European (Ph.Eur.), United States (USP/NF) and Japanese (JP) Pharmacopoeias.

Also available in special chain lengths.

Packaging size:

Item number: 7800008, 1kg bottle

ENVIRONMENTAL CHARACTERISTICS:
Quaternary ammonium compounds display a high level of biodegradability when tested in accordance with OECD test protocol 301C. It is not known to accumulate in the natural environment under normal use conditions. Like all detergents, ADBAC is highly toxic to marine organisms under laboratory conditions, but does not bio-accumulate in organisms. In the natural environment it is readily deactivated by clays and humic substances which neutralises its aquatic toxicity and prevent its migration across environmental compartments.
Benzalkonium chloride (BZK, BKC, BAK, BAC), also known as alkyldimethylbenzylammonium chloride (ADBAC) and by the trade name Zephiran,[1] is a type of cationic surfactant. It is an organic salt classified as a quaternary ammonium compound. ADBACs have three main categories of use: as a biocide, a cationic surfactant, and a phase transfer agent.[2] ADBACs are a mixture of alkylbenzyldimethylammonium chlorides, in which the alkyl group has various even-numbered alkyl chain lengths.
INTRODUCTION: Silver sulfadiazine and benzalkonium chloride are biocidal agents known to be effective against microorganisms. Although planktonic cells are easily affected by these agents, bacteria in the biofilm are more resistant to the same chemicals. Agents fixed on nanoparticles are reported to have higher antimicrobial activity against biofilm bacteria. The effects of nanotechnological disinfectants on biofilm bacteria vary with dose and time. The type of surface on which these disinfectants are sprayed also changes their activity. The aim of this study was to investigate the ability of silver sulfadiazine and benzalkonium immobilized on nanoparticles to adhere to surfaces and their effect on biofilm.
METHODS: Stainless steel coupons were sprayed with nano benzalkonium chloride and nano silver sulfadiazine were air-dried to cure for 24 hours, then the coupons were placed into the biofilm reactor. Bacterial counts in the biofilm layer formed on these surfaces were compared at monthly intervals with control coupons. Bacterial biofilms allowed to form naturally were analyzed by microbiological culture methods and number of live and dead microorganisms were determined by DAPI - CTC staining on epifluorescence microscope.
RESULTS: After the test periods, microbial culture and DAPI - CTC (live / dead) results were found significantly lower on disinfectant covered coupons. Furthermore, nano benzalkonium chloride was found to be significantly more effective against biofilm bacteria than nano silver sulfadiazine.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The results were examined in order to observe biofilm formation on the surfaces covered with nano benzalkonium chloride and nano silver sulfadiazine compounds, to evaluate their use in industrial and clinical fields as effective disinfectants. Because these disinfectants are frequently used in industrial or clinical environments, results have made an important contribution to the manufacturer to focus on final version of the product.
Applications / Use Levels ACTICIDE® BAC 50 M is suitable for the formulation of disinfectants, cleansers and sterilants and as a fungicidal/algicidal wash base for the maintenance or pre-decoration treatment of masonry, brick, timber, plaster, paintwork, etc. It can be used as an algicide/slimicide in swimming pools, industrial water reservoirs and cooling towers and for the preparation of wood preserving formulations intended for primary treatment and secondary preservation (EU/AWPA classes 2, 3 and 4, by dip or vacuum application as well as by spray application in closed tunnels). The use concentration will depend on the particular application and the required degree of antimicrobial activity. More precise information regarding the concentration required for specific applications, such as timber preservation, can be advised or determined by the local Thor Microbiological Technical Centre. * The data given are time and system dependant. The information contained in this leaflet is intended to be of assistance to users but is without guarantee. Variations can occur in application and users are advised to conduct their own tests. Suggestions for use neither give nor imply any freedom from patent infringement. Use biocides safely. Always read the label and product information before use. ACTICIDE BAC 50 M GBV01_08Nov13/SCK-DSC Addition / Compatibility ACTICIDE® BAC 50 M is a strongly cationic product and therefore incompatible with formulations containing anionic compounds. It may, however, be used with other cationic or non-ionic compounds. Users are therefore strongly advised to carry out compatibility tests or seek further advice from Thor prior to initial application. Avoid oxidising agents and anionic compounds. Prior to use ACTICIDE® BAC 50 M should not be diluted or mixed with other chemicals, in order to avoid any negative influences on the active ingredient(s). Packaging / Storage / Transport / Regulatory Approvals Packaging: 25 kg and 200 kg plastic drums, 975 kg IBCs Shelf Life: 24 months from production date when stored at approximately 20°C Availability: Ex-stock in the above packaging Storage: Handle product in a closed system. If the product crystallises at low temperatures, it can be restored by slowly warming the product. The effectiveness is not affected. Minimum storage temperature: 10°C. Protect from frost. Prevent release to the environment by adequate secondary containment and use of appropriate spill control procedures. Transportation: ACTICIDE® BAC 50 M is classified as hazardous for transport Regulatory Approvals: Detailed information available in the regulatory status document.
BENZALKONIUM CHLORIDE Properties
Melting point:-5°C
Boiling point:100°C
Density 0,989 g/cm3
vapor pressure 130 mPa @ 20°C
Flash point:>100°C
form semisolid
color Pale yellow
PH Range6 - 9
Water Solubility Miscible with water, methanol and acetone.
Merck 14,1059
BRN 4062599
EPA Substance Registry SystemC8-18-Alkydimethylbenzyl ammonium chlorides (63449-41-2)
Solubility and physical properties
Depending on purity, benzalkonium chloride ranges from colourless to a pale yellow (impure). Benzalkonium chloride is readily soluble in ethanol and acetone. Dissolution in water is slow. Aqueous solutions should be neutral to slightly alkaline. Solutions foam when shaken. Concentrated solutions have a bitter taste and a faint almond-like odour.

Standard concentrates are manufactured as 50% and 80% w/w solutions, and sold under trade names such as BC50, BC80, BAC50, BAC80, etc. The 50% solution is purely aqueous, while more concentrated solutions require incorporation of rheology modifiers (alcohols, polyethylene glycols, etc.) to prevent increases in viscosity or gel formation under low temperature conditions.

Cationic surfactant
Benzalkonium chloride also possesses surfactant properties, dissolving the lipid phase of the tear film and increasing drug penetration, making it a useful excipient, but at the risk of causing damage to the surface of the eye.[3]

Laundry detergents and treatments
Softeners for textiles
Phase transfer agent
Main article: Phase transfer catalysis
Benzalkonium chloride is a mainstay of phase-transfer catalysis, an important technology in the synthesis of organic compounds, including drugs.

Bioactive agents
Especially for its antimicrobial activity, benzalkonium chloride is an active ingredient in many consumer products:

Pharmaceutical products such as eye, ear and nasal drops or sprays, as a preservative
Personal care products such as hand sanitizers, wet wipes, shampoos, soaps, deodorants and cosmetics
Skin antiseptics and wound wash sprays, such as Bactine.[4][5]
Throat lozenges[6] and mouthwashes, as a biocide
Cleaners for floor and hard surfaces as a disinfectant, such as Lysol and Dettol antibacterial spray and wipes.
Algaecides for clearing of algae, moss, lichens from paths, roof tiles, swimming pools, masonry, etc.
Benzalkonium chloride is also used in many non-consumer processes and products, including as an active ingredient in surgical disinfection. A comprehensive list of uses includes industrial applications.[7] An advantage of benzalkonium chloride, not shared by ethanol-based antiseptics or hydrogen peroxide antiseptic, is that it does not cause a burning sensation when applied to broken skin.[citation needed] However, prolonged or repeated skin contact may cause dermatitis.[8]

During the course of the COVID-19 pandemic, from time to time there have been shortages of hand cleaner containing ethanol or isopropanol as active ingredients. The FDA has stated that benzalkonium chloride is eligible as an alternative for use in the formulation of healthcare personnel hand rubs.[9] However, in reference to the FDA rule, the CDC states that it does not have a recommended alternative to ethanol or isopropanol as active ingredients, and adds that "available evidence indicates benzalkonium chloride has less reliable activity against certain bacteria and viruses than either of the alcohols."[10]

Medicine
Benzalkonium chloride is a frequently used preservative in eye drops; typical concentrations range from 0.004% to 0.01%. Stronger concentrations can be caustic[11] and cause irreversible damage to the corneal endothelium.[12]

Avoiding the use of benzalkonium chloride solutions while contact lenses are in place is discussed in the literature.[13][14]

In Russia and China, benzalkonium chloride is used as a contraceptive. Tablets are inserted vaginally, or a gel is applied, resulting in local contraception.[15][16] It is not a failsafe method, and can cause irritation.

Beekeeping
It is used in beekeeping for the treatment of rotten diseases of the brood.[17]

Adverse effects
Although historically benzalkonium chloride has been ubiquitous as a preservative in ophthalmic preparations, its ocular toxicity and irritant properties,[18] in conjunction with consumer demand, have led pharmaceutical companies to increase production of preservative-free preparations, or to replace benzalkonium chloride with preservatives which are less harmful.[citation needed]

Many mass-marketed inhaler and nasal spray formulations contain benzalkonium chloride as a preservative, despite substantial evidence that it can adversely affect ciliary motion, mucociliary clearance, nasal mucosal histology, human neutrophil function, and leukocyte response to local inflammation.[19] Although some studies have found no correlation between use of benzalkonium chloride in concentrations at or below 0.1% in nasal sprays and drug-induced rhinitis,[20] others have recommended that benzalkonium chloride in nasal sprays be avoided.[21][22] In the United States, nasal steroid preparations that are free of benzalkonium chloride include budesonide, triamcinolone acetonide, dexamethasone, and Beconase and Vancenase aerosol inhalers.[19]

Benzalkonium chloride is irritant to middle ear tissues at typically used concentrations. Inner ear toxicity has been demonstrated.[23]

Occupational exposure to benzalkonium chloride has been linked to the development of asthma.[24] In 2011, a large clinical trial designed to evaluate the efficacy of hand sanitizers based on different active ingredients in preventing virus transmission amongst schoolchildren was re-designed to exclude sanitizers based on benzalkonium chloride due to safety concerns.[25]

Benzalkonium chloride has been in common use as a pharmaceutical preservative and antimicrobial since the 1940s. While early studies confirmed the corrosive and irritant properties of benzalkonium chloride, investigations into the adverse effects of, and disease states linked to, benzalkonium chloride have only surfaced during the past 30 years.[citation needed]

Toxicology
RTECS lists the following acute toxicity data:[26]

Organism Route of exposure Dose (LD50)
Rat Intravenous 13.9 mg/kg
Rat Oral 240 mg/kg
Rat Intraperitoneal 14.5 mg/kg
Rat Subcutaneous 400 mg/kg
Mouse Subcutaneous 64 mg/kg
Benzalkonium chloride is a human skin and severe eye irritant.[27] It is a suspected respiratory toxicant, immunotoxicant, gastrointestinal toxicant, and neurotoxicant.[28][29][30]

Benzalkonium chloride formulations for consumer use are dilute solutions. Concentrated solutions are toxic to humans, causing corrosion/irritation to the skin and mucosa, and death if taken internally in sufficient volumes. 0.1% is the maximum concentration of benzalkonium chloride that does not produce primary irritation on intact skin or act as a sensitizer.[31]

Poisoning by benzalkonium chloride is recognised in the literature.[32] A 2014 case study detailing the fatal ingestion of up to 8.1 oz (240ml) of 10% benzalkonium chloride in a 78-year-old male also includes a summary of the currently published case reports of benzalkonium chloride ingestion. While the majority of cases were caused by confusion about the contents of containers, one case cites incorrect pharmacy dilution of benzalkonium chloride as the cause of poisoning of two infants.[33] In 2018 a Japanese nurse was arrested and admitted to having poisoned approximately 20 patients at a hospital in Yokohama by injecting benzalkonium chloride into their intravenous drip bags.[34][35]

Benzalkonium chloride poisoning of domestic pets has been recognised as a result of direct contact with surfaces cleaned with disinfectants using benzalkonium chloride as an active ingredient.[36]

Biological activity
The greatest biocidal activity is associated with the C12 dodecyl and C14 myristyl alkyl derivatives. The mechanism of bactericidal/microbicidal action is thought to be due to disruption of intermolecular interactions. This can cause dissociation of cellular membrane lipid bilayers, which compromises cellular permeability controls and induces leakage of cellular contents. Other biomolecular complexes within the bacterial cell can also undergo dissociation. Enzymes, which finely control a wide range of respiratory and metabolic cellular activities, are particularly susceptible to deactivation. Critical intermolecular interactions and tertiary structures in such highly specific biochemical systems can be readily disrupted by cationic surfactants.[citation needed]

Benzalkonium chloride solutions are fast-acting biocidal agents with a moderately long duration of action. They are active against bacteria and some viruses, fungi, and protozoa. Bacterial spores are considered to be resistant. Solutions are bacteriostatic or bactericidal according to their concentration. Gram-positive bacteria are generally more susceptible than gram-negative bacteria. Its activity depends on the surfactant concentration and also on the bacterial concentration (inoculum) at the moment of the treatment.[37] Activity is not greatly affected by pH, but increases substantially at higher temperatures and prolonged exposure times.

In a 1998 study using the FDA protocol, a non-alcohol sanitizer with benzalkonium chloride as the active ingredient met the FDA performance standards, while Purell, a popular alcohol-based sanitizer, did not. The study, which was undertaken and reported by a leading US developer, manufacturer and marketer of topical antimicrobial pharmaceuticals based on quaternary ammonium compounds, found that their own benzalkonium chloride-based sanitizer performed better than alcohol-based hand sanitizer after repeated use.[38]

Advancements in the quality and efficacy of benzalkonium chloride in current non-alcohol hand sanitizers has addressed the CDC concerns regarding gram negative bacteria, with the leading products being equal if not more effective against gram negative, particularly New Delhi metallo-beta-lactamase 1 and other antibiotic resistant bacteria.[citation needed]

Newer formulations using benzalkonium blended with various quaternary ammonium derivatives can be used to extend the biocidal spectrum and enhance the efficacy of benzalkonium based disinfection products.[citation needed] Formulation techniques have been used to great effect in enhancing the virucidal activity of quaternary ammonium-based disinfectants such as Virucide 100 to typical healthcare infection hazards such as hepatitis and HIV.[citation needed] The use of appropriate excipients can also greatly enhance the spectrum, performance and detergency, and prevent deactivation under use conditions.[citation needed] Formulation can also help minimise deactivation of benzalkonium solutions in the presence of organic and inorganic contamination.[citation needed]
Degradation
Biodegradation pathways of BAC with Fenton process (H2O2/Fe2+)[39]
Benzalkonium chloride degradation follows consecutive debenzylation, dealkylation, and demethylation steps producing benzyl chloride, alkyl dimethyl amine, dimethyl amine, long chain alkane, and ammonia.[39] The intermediates, major, and minor products can then be broken down into CO2, H2O, NH3, and Cl-. The first step to the biodegradation of BAC is the fission or splitting of the alkyl chain from the quaternary nitrogen as shown in the diagram. This is done by abstracting the hydrogen from the alkyl chain by using a hydroxyl radical leading to a carbon centered radical. This results in benzyl dimethyl amine as the first intermediate and dodecanal as the major product.[39]

From here, benzyl dimethyl amine can be oxidized to benzoic acid using the Fenton process. The trimethyl amine group in dimethylbenzylamine can be cleaved to form a benzyl that can be further oxidized to benzoic acid. Benzoic acid uses hydroxylation (adding a hydroxyl group) to form p-hydroxybenzoic acid. Benzyldimethylamine can then be converted into ammonia by performing demethylation twice, which removes both methyl groups, followed by debenzylation, removing the benzyl group using hydrogenation.[39] The diagram represents suggested pathways of the biodegradation of BAC for both the hydrophobic and the hydrophilic regions of the surfactant. Since stearalkonium chloride is a type of BAC, the biodegradation process should happen in the same manner.
Regulation
Benzalkonium chloride is classed as a Category III antiseptic active ingredient by the United States Food and Drug Administration (FDA). Ingredients are categorised as Category III when "available data are insufficient to classify as safe and effective, and further testing is required". Benzalkonium chloride was deferred from further rulemaking in the 2019 FDA Final Rule on safety and effectiveness of consumer hand sanitizers, "to allow for the ongoing study and submission of additional safety and effectiveness data necessary to make a determination" on whether it met these criteria for use in OTC hand sanitizers, but the agency indicated it did not intend to take action to remove benzalkonium chloride-based hand sanitizers from the market.[40] There is acknowledgement that more data are required on its safety, efficacy, and effectiveness, especially with relation to:
Benzalkonium chloride is a chemical compound belonging to the quaternary ammonium group that is used as a skin antiseptic or spray disinfectant for surface sanitisation. It has bactericidal action against Gram-positive and Gram-negative bacteria. Here we report two newborn cases in whom a chemical burn injury occurred in the genital region due to local application of benzalkonium chloride (zefiranTM) prepared in an inappropriate concentration for the purpose of antisepsis before placing a collecting urinary bag.
Human pharmacokinetic studies, including information on its metabolites
Studies on animal absorption, distribution, metabolism, and excretion
Data to help define the effect of formulation on dermal absorption
Carcinogenicity
Studies on developmental and reproductive toxicology
Potential hormonal effects
Assessment of the potential for development of bacterial resistance
Risks of using it as a contraceptive method
In September 2016, the FDA announced a ban on nineteen ingredients in consumer antibacterial soaps citing a lack of evidence for safety and effectiveness. A ban on three additional ingredients, including benzalkonium chloride, was deferred to allow ongoing studies to be completed.

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.