1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

APP

 
 AMONYUM POLİFOSFAT
Fosforik asidin amonyum tuzu. Yüksek moleküler ağırlıklı bir yangın geciktiricidir.
Sinerjik bir etki elde etmek için, amonyum polifosfat, pentaeritritol veya melamin ile birlikte alev geciktirici kaplamaların formülasyonuna eklenir.
ATAMAN KİMYA, boya ve vernik endüstrisi için amonyum polifosfat tedariki ve bu tür nihai ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere kaplama üretimi sunmaktadır:

poliolefinler için şişen yangına dayanıklı kaplamalar (polipropilen, polyester ve termoplastik poliolefinler)
poliüretan köpükler (sert, elastik ve TPU)
termoset reçineler (epoksi, fenolik ve doymamış polyesterler)
termoplastik
tekstil kaplamalar
boyalar
kontrplak
Amonyum Polifosfat Exflam APP-201
Amonyum Polifosfat Kylin APP-201

AMONYUM POLİFOSFAT
Açıklama:

Amonyum polifosfat II kristal faz.

Uygulama:

poliolefinler için şişen yangına dayanıklı kaplamalar (polipropilen, polyester ve termoplastik poliolefinler)
poliüretan köpükler (sert, elastik ve TPU)
termoset reçineler (epoksi, fenolik ve doymamış polyesterler)
termoplastik, tekstil kaplamalar, boyalar, kontrplak.
KİMYASAL AD
polifosforik asidin amonyum tuzu
CAS
68333-79-9
UYGULAMALAR
Yangın geciktirici kaplamalar


AMONYUM POLİFOSFAT
Açıklama:

Amonyum polifosfat II kristal faz. Amonyum Polifosfat, azot yapılı ve halojensiz, çevre dostu bir alev geciktiricidir.

Özellikleri:

yüksek derecede polimerizasyon
iyi ısı direnci
düşük higroskopiklik.
Bu ürün oldukça etkili bir inorganik alev geciktiricidir.

Uygulama:

metal yapılar, kablolar ve ahşap kaplamalar için yangın geciktirici şişen boyalar, vernikler ve sızdırmazlık malzemeleri üretimi için
ahşap esaslı ürünlerin üretiminde (sunta, sunta, kontrplak)
Azaltılmış yanıcılık, yanıcılık, duman oluşturma yeteneği, yanma ürünlerinin toksisitesi ve yüzeye alev yayılımı azalmış çok çeşitli reçineler ve plastiklerin sentezinde
kauçuk, kauçuk, suni deri, yağlayıcı bazlı yangına dayanıklı bileşiklerin üretiminde.


Clariant, (Hoechst AG'nin eski iş alanı), Budenheim ve diğer kaynaklar tarafından ticari olarak üretilen amonyum polifosfat, polifosforik asit ve amonyağın inorganik bir tuzudur.
her iki zinciri ve muhtemelen dallanmayı içerir. Kimyasal formülü [NH4P03] n (OH) 2 olup, her bir monomerin üç fosfor atomunun ortofosfat radikalinden oluştuğunu gösterir.
oksijenleri ve bir amonyum katyonu ile nötralize edilen bir negatif yük, iki bağın polimerize olmasını serbest bırakır. Dallanmış durumlarda, bazı monomerler amonyum anyonu eksiktir ve bunun yerine
diğer üç monomere bağlantı.

Amonyum polifosfatın özellikleri, her moleküldeki monomer sayısına ve bir dereceye kadar dallanma sıklığına bağlıdır. Daha kısa zincirler (n <100) suya daha duyarlıdır ve daha uzun zincirlere (n> 1000) göre termal olarak daha az kararlıdır, [1] ancak kısa polimer zincirleri (ör. Pyro-, tripoly- ve tetrapoly-) daha çözünürdür ve artan çözünürlük gösterir. artan zincir uzunluğu ile.

Amonyum polifosfat, konsantre fosforik asidin amonyak ile reaksiyona sokulmasıyla hazırlanabilir.
Bununla birlikte, konsantre fosforik asitte çözünebilen demir ve alüminyum safsızlıkları, 5 ile 7 arasındaki pH'ta amonyum polifosfat içinde jelatinimsi çökeltiler veya "çamurlar" oluşturur.
Bakır, krom, magnezyum ve çinko gibi diğer metal safsızlıklar granüler çökeltiler oluşturur.
Bununla birlikte, polimerizasyon derecesine bağlı olarak, amonyum polifosfat, belirli metal iyonlarını çözelti içinde çözünmüş halde tutmak için bir kenetleme maddesi olarak işlev görebilir.

Amonyum polifosfat gıda katkı maddesi, emülgatör (E numarası: E545) ve gübre olarak kullanılır.

Amonyum polifosfat (APP), boya ve kaplama gibi birçok uygulamada ve çeşitli polimerlerde alev geciktirici olarak da kullanılır: en önemlileri poliolefinler ve özellikle APP'nin şişen sistemlerin bir parçası olduğu polipropilendir. [6] Polipropilende APP bazlı alev geciktiricilerle birleştirme, uygulamasında açıklanmaktadır. Diğer uygulamalar, APP'nin doymamış polyesterlerde ve jel kaplamalarda (APP karışımları sinerjistlerle), epoksilerde ve poliüretan dökümlerde (şişen sistemler) kullanıldığı termosetlerdir.
APP ayrıca alev geciktirici poliüretan köpüklere de uygulanır.

Polimerlerde alev geciktirici olarak kullanılan amonyum polifosfatlar uzun zincirlere ve spesifik bir kristalliğe (Form II) sahiptir.
Amonyak ve fosforik oluşturmak için 240 ° C'de ayrışmaya başlarlar.
asit. Fosforik asit, karbon bazlı poli-alkollerin dehidrasyonunda bir asit katalizörü olarak işlev görür, örneğin selüloz Odun.
Fosforik asit, ısıyla kararsız fosfat esterleri oluşturmak için alkol gruplarıyla reaksiyona girer.
Esterler, karbon dioksiti serbest bırakmak ve fosforik asit katalizörünü yeniden oluşturmak için ayrışır.
Gaz fazında yanıcı olmayan karbondioksit salınımı, havadaki oksijenin ve yanan malzemenin yanıcı bozunma ürünlerinin seyrelmesine yardımcı olur.
Yoğunlaştırılmış fazda, ortaya çıkan karbonlu kömür, alttaki polimeri oksijen ve radyant ısı saldırısından korumaya yardımcı olur.
Şişen olarak kullanım, genişletici maddeler olarak pentaeritritol ve melamin gibi nişasta bazlı malzemelerle birleştirildiğinde elde edilir.
İnfümesans mekanizmaları ve APP'nin etki şekli bir dizi yayında anlatılmıştır.


Amonyum polifosfat, her iki zinciri ve muhtemelen dallanmayı içeren polifosforik asit ve amonyağın inorganik bir tuzudur.
Amonyum polifosfatın özellikleri, her moleküldeki monomer sayısına ve bir dereceye kadar dallanma sıklığına bağlıdır.
Daha kısa zincirler (n <100) suya daha duyarlıdır ve daha uzun zincirlere (n> 1000) göre termal olarak daha az kararlıdır.
Sonuç olarak, kısa polimer zincirleri ve oligomerler (örneğin, piro-, tripoli- ve tetrapoli-) daha çözünürdür ve artan zincir uzunluğu ile azalan çözünürlük gösterir.

Amonyum polifosfat (APP), boyalar ve kaplamalar gibi birçok uygulamada ve çeşitli polimerlerde alev geciktirici olarak kullanılır: en önemlileri poliolefinler ve özellikle APP'nin şişen sistemlerin bir parçası olduğu polipropilendir.
Polipropilende APP esaslı alev geciktiricilerle birleştirme, burada açıklanmaktadır.
Diğer uygulamalar, APP'nin doymamış polyesterlerde ve jel kaplamalarda (sinerjistlerle APP karışımları), epoksilerde ve poliüretan dökümlerde (şişen sistemler) kullanıldığı termosetlerdir.

Polimerlerde alev geciktirici olarak kullanılan amonyum polifosfatlar uzun zincirlere ve spesifik bir kristalliğe (Form II) sahiptir.
240 ° C'de amonyak ve polifosforik asit oluşturmak için ayrışmaya başlarlar.
Fosforik asit, ağaçtaki selüloz gibi karbon bazlı poli alkollerin dehidrasyonunda bir katalizör görevi görür.
Fosforik asit, ısıyla kararsız fosfat esterleri oluşturmak için alkol gruplarıyla reaksiyona girer.
Esterler, karbon dioksiti serbest bırakmak ve fosforik asit katalizörünü yeniden oluşturmak için ayrışır.
Gaz fazında yanıcı olmayan karbondioksit salınımı, havadaki oksijenin ve yanan malzemenin yanıcı bozunma ürünlerinin seyrelmesine yardımcı olur.
Yoğunlaştırılmış fazda, ortaya çıkan karbonlu kömür, alttaki polimerin oksijen ve radyant ısı saldırısından korunmasına yardımcı olur, böylece substratın pirolizini önler.
Genişletici ajan olarak pentaeritritol ve melamin gibi polialkoller ile kombine edildiğinde şişen olarak kullanım elde edilir.
İnfümesans mekanizmaları ve APP'nin etki şekli bir dizi yayında anlatılmıştır.
Kritik olmayan toksikolojik ve çevresel profili nedeniyle, amonyum polifosfat, esnek ve sert PUR-köpük ve termoplastikler gibi bir dizi uygulamada halojen içeren alev geciktiricileri geniş ölçüde ikame etme potansiyeline sahiptir.


Şişirici madde olarak su kullanarak alev geciktirici yarı sert poliüretan köpük (SPUF) hazırlamak için çözünür amonyum polifosfat (SAPP) kullanılır.
SPUF'un alev geciktirici özelliği, oksijen indeksi (LOI) sınırlandırması ve yatay yanma testi ile değerlendirilir.


Poliüretan köpük, düşük yoğunluk, yüksek özgül mukavemet, mükemmel yalıtım, geniş özgül yüzey alanı ve iyi ses emici performans gibi nispeten mükemmel özellikleri nedeniyle çok yönlü bir polimerik malzeme olarak kabul edilir.
Poliüretan köpük, içinde çok sayıda kolay ayrışan üre bağları bulunduğu için diğer köpüklere göre daha kolay yanmaktadır.
Bu nedenle poliüretan köpüğün alev geciktirici özelliğini iyileştirmek gerekir.


Amonyum polifosfat (APP), azot-fosfor sinerjik şişen etkiye sahip inorganik fosfor alev geciktirici olarak, termal stabilite ve kalıcı etki avantajlarına sahiptir.
APP aynı zamanda malzemenin mekanik özelliklerini de geliştirebilir, bu nedenle genellikle diğer alev geciktiricilerle birlikte kullanılır ve araştırmacılar tarafından incelenen en yaygın APP alev geciktirici, polimerizasyon derecesi 1000'den büyük olan form II'dir.
Bu yazıda, su ile üflenen SPUF, sadece düşük polimerizasyon derecesine sahip çözünür amonyum polifosfat (SAPP) ile sentezlenmiştir.
Amacımız, SAPP'nin SPUF'nin termal bozunması, aleve dayanıklılığı ve mekanik özellikleri üzerindeki etkisini incelemektir.


Amonyum Polifosfat (APP), Cas No 68333-79-9, çevre dostu ve halojensiz bir alev geciktiricidir. APP, birçok şişen alev geciktirici sistemin temel bileşenidir: kaplamalar, boyalar ve mühendislik plastikleri.
Kimyasal açıdan Amonyum Polifosfat, polifosforik asit ve amonyağın inorganik bir tuzudur. Polimerizasyon derecesine bağlı olarak, iki ana amonyum polifosfat ailesi vardır: Kristal faz I APP (veya APP I) ve Kristal faz II A PP (veya APP II).
- APP faz I, kısa ve doğrusal bir zincire (n <100) sahiptir, suya daha duyarlıdır (hidroliz) ve termal olarak daha az kararlıdır; gerçekte 150 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklarda ayrışmaya başlar.
- Amonyum polifosfatın ikinci ailesi APP Faz II'dir; Yüksek polimerizasyon derecesine sahip, n> 1000, yapısı çapraz bağlı (dallı), yüksek kaliteli halojensiz bir alev geciktiricidir.
APP faz II, Amonyum polifosfat, APP I'den daha yüksek termal stabiliteye (ayrışma yaklaşık 300 ° C'de başlar) ve daha düşük suda çözünürlüğe sahiptir.

 
 
 
 
Ammonium polyphosphate (APP) is an organic salt of polyphosphoric acid and ammonia. 
As a chemical, it is non-toxic, environmentally friendly and halogen-free. 
It is most commonly used as a flame retardant, selection of the specific grade of ammonium polyphosphate can be  determined by the solubility, Phosphorus content, chain length and polymerization degree. 
The chain length (n) of this polymeric compound can be linear or branched. Depending on the polymerization degree, there are two main families of ammonium polyphosphate: Crystal phase I APP (or APP I), and Crystal phase II APP (or APP II).
APP phase I has a short and linear chain (n < 100), it is more water sensitive (hydrolysis) and less thermally stable; actually it begins to decompose at temperatures above 150 °C.
The second family of Ammonium polyphosphate is the APP Phase II; which has an high polymerization degree, with n>1000, its structure is cross linked (branched), and it is an high-quality non-halogenated flame retardant. 
APP phase II, Ammonium polyphosphate, has an higher thermal stability (the decomposition starts at approximately 300°C) and lower water solubility than APP I.


Ammonium polyphosphate is a specialty chemical that finds many different uses in key industries.  
Ammonium Polyphosphate, is an environment-friendly and halogen-free flame retardant. It is the main constituent of many intumescent flame retardant systems: coatings, paints and engineering plastics. It is used to prepare 20% Phosphorous/Nitrogen containing flame retardants, it can be used solely or in conjunction with other materials in the flameproof treatment for textiles, papers, fibers and woods. Special treatment can be used to prepare 50% high concentration flameproof formulations required for special applications.
The most common ammonium polyphosphate fertilizers have a N-P2O5-K2O (nitrogen, phosphorus and potassium) composition of 10-34-0 or 11-37-0. Polyphosphate fertilizers offer the advantage of a high nutrient content in a clear, crystal-free fluid that remains stable within a wide temperature range and stores well for long periods. A variety of other nutrients mix well with polyphosphate fertilizers, making them excellent carriers of micronutrients typically needed by plants.
Description
Ammonium polyphosphates are liquid fertilizers with compositions up to 11-37-0, manufactured by the reaction of anhydrous ammonia with superphosphoric acid. Superphosphoric acid is made by the concentration of regular wet-process acid up to P2O5 concentrations of 78%. Granular polyphosphates suitable for bulk blending are made by reacting ammonia with regular wet process acid of 52% P2O5 content and using the heat of reaction to drive off water to produce a phosphate melt of 10-43-0, with about 40% of the phosphorus in the polyphosphate form.




Exolit®  AP 435 is a fine-particle ammonium polyphosphate (phase II) optimized for low viscosity in aqueous suspension and intumescent coatings. 
The product is largely insoluble in water and completely insoluble in organic solvents. It is colourless, non-hygroscopic and non-flammable.

Benefits
Optimized for low viscosity in aqueous suspension, low water solubility and low acid number
Non-halogenated flame retardant with favorable environmental and health profile
Particularly suitable as an ”acid donor” for intumescent coatings thanks to its low water solubility. Steel structures coated with intumescent paints can meet the requirements of fire resistance classes specified in EN, DIN, BS, ASTM and others. 
Their application on wood or plastics enables these materials to qualify for Building Material Class B (DIN EN 13501-1)
Imparts a good flame-retardant effect to adhesives and sealants when it is incorporated into the base formulation at the rate of 10 - 20%
Suitable non-halogenated flame retardant for polyurethane foams. 

PUR Foams with Exolit® AP 435 can be recycled
Excellent flame-retardant effect in cellulose-containing materials such as paper and wood products. 
With chipboard products, the DIN EN 13501-1 classification can be achieved by adding 15 - 20 % Exolit® AP 435
An essential component in intumescent formulations for thermoplastics, particularly polypropylene, for which the classification UL 94-V0 is specified for applications in the electrical sector
In the case of thermosets like epoxy resins and unsaturated polyester resins, it paves the way for the production of lightweight components with low solids content
(Bio-)degradable by breaking down to naturally occurring phosphate and ammonia

Flame retardants help to save lives by slowing down or stopping the spread of fire or reducing its intensity. 
Also called fire retardants, they are used in anything from phones and curtains to car seats and buildings. 
If a fire starts, they may be able to stop it completely – or slow it down and so provide precious extra time for escape.

Clariant’s flame retardants are produced to modern standards in Germany, Switzerland and China. 
Their brand name Exolit® has become a byword for sustainable fire safety.


Intumescent flame retardant systems

Mode of action: formation of a voluminous, insulating protective layer through carbonization and simultaneous foaming
Intumescent systems puff up to produce foams. They are used to protect combustible materials such as plastics or wood, and those like steel, which lose their strength when exposed to high temperatures, against the attack of heat and fire.

Basically, intumescent flame retardant systems consist of the following:
1. "Carbon" donors (e.g. polyalcohols such as starch, pentaerythritol)
2. Acid donors (e.g. ammonium polyphosphate)
3. Spumific compounds (e.g. melamine)

Process of intumescent mechanism
1. Softening of the binder/polymer (e.g. polypropylene)
2. Release of an inorganic acid (e.g. ammonium polyphosphate)
3. Carbonization (e.g. of polyalcohols)
4. Gas formation by the spumific compound (e.g. melamine)
5. Foaming of the mixture
6. Solidification through cross-linking reactions



Exolit AP 462 
Micro encapsulated APP (phase II) with extremely low water solubility
Product Description
Exolit AP 462 is a product based on ammonium polyphosphate. The crystal modification is phase II. 
It is manufactured from ammonium polyphosphate by micro-encapsulation
with melamine resin according to Clariant’s own method. 
Exolit AP 462 is a fine-particle white powder with very low solubility in water, even at elevated temperatures. It is
completely insoluble in organic solvents. The product is non-hygroscopic and non-flammable.

Benefits
Extremely low water solubility
Completely insoluble in organic solvents, non-hygroscopic and non-flammable
Even lower viscosity in aqueous suspension, lower heat stability in the temperature range > 300 °C and improved powder flowability in comparison to Exolit® AP 422
Can be used for all applications where ammonium polyphosphate is suitable
Can be used advantageously in intumescent coatings where the ammonium polyphosphate is required to have extremely low water solubility and where lower heat
stability at temperatures above 300 °C contributes to more rapid foaming of the coating
Particularly suitable as an ”acid donor” for intumescent coatings thanks to its low water solubility. 

Steel structures coated with intumescent paints can meet the requirements of fire resistance classes specified in EN, DIN, BS, ASTM and others. 
The application of APP based intumescent coatings on wood or plastics enables these materials to qualify for Building Material Class B (DIN EN 13501-1)
Imparts a good flame-retardant effect to adhesives and sealants when it is incorporated into the base formulation at the rate of 10 - 20%
Suitable non-halogenated flame retardant for polyurethane foams
Excellent flame-retardant effect in cellulose-containing materials such as paper and wood products
With chipboard products, the B classification according to DIN EN 13501-1 can be achieved by adding 15 - 20%
Casting resins based on epoxy resins or unsaturated polyester resins achieve the classification UL94-V0
Non-halogenated flame retardant with favorable environmental and health profile



Applications
APP can be used for all applications ammonium polyphosphate is suitable for. 
In cases where a specific phosphorus content is required to obtain the desired effect, the lower phosphorus content of APP should be compensated by increasing the amount of product added.
Exolit AP 462 can be used advantageously in intumescent coatings where the ammonium polyphosphate is required to have extremely low water solubility and where lower heat stability at temperatures above 300 °C contributes to more rapid foaming of the coating.

Intumescent coatings
On account of its low water solubility, APP is particularly suitable as an ”acid donor” for intumescent coatings. 
Other essential components of intumescent systems include a binder, a carbon donor (e.g. pentaerythritol) and a blowing agent (e.g. melamine).

On exposure to flame, the intumescent coatings form a carbonaceous foam which effectively shields the underlying material from temperature increases.

Steel structures coated with intumescent paints can meet the requirements of fire resistance classes specified in EN, DIN, BS, ASTM and others.

The application of APP based intumescent coatings on wood or plastics enables these materials to qualify for Building Material Class B (DIN EN 13501-1).

APP imparts a good flame-retardant effect to adhesives and sealants when it is incorporated into the base formulation at the rate of 10 - 20 %.

Polyurethane foams
APP is a suitable non-halogenated flame retardant for polyurethane foams. 
If handling of APP as a solid is not possible we recommend the dosage of the flame retardant by preparing an APP/polyol-suspension. 
Because of the low acid number of APP it is also possible to incorporate this flame retardant in an APP/isocyanate suspension. 
To prevent the solid from settling the APP suspensions should be stirred or circulated by pump.

Other applications
APP has an excellent flame-retardant effect in cellulose-containing materials such as paper and wood products. 
With chipboard products the B classification according to DIN EN 13501-1 can be achieved by adding 15 - 20 % APP. 
Casting resins based on epoxy resins or unsaturated polyester resins achieve the classification UL94-V0 with APP.

Packaging and Handling

Delivery form
White powder

Packaging
Exolit AP 462 is packed in 40 x 25 kg-paper bags (polyethylene inliner) net per 1.000 kg-pallet, shrink-wrapped. 
Exolit AP 462 can also be supplied in a variety of big bags,shrink-wrapped.

Storage
Minimum shelf life is 12 months from the date of shipping when stored according to the recommended conditions.

APP is a white powder, free of visible foreign matter used as a fire retardant additive. 
It is composed of Ammonium polyphosphate (APP) CAS NO. 68333-79-9. 
APP is an effective fire retardant additive for applications such as: intumescent paints and coatings, both water-based and solvent-based. 
It can also be applied to intumescent mastics, caulks, putties, sealants, epoxies, films and adhesives, as well as polymer systems, including those based on polyethylene, polypropylene, polyurethane, rubber, acrylics and polyterephthalates. 
Building materials such as wall coverings, ceiling tiles, roofing products, wall panels, wood chip board and composites can also be used with the application of APP.



For Paints and Coatings
Intumescence
Our range of flame retardant additives are based on the mechanism of intumescence. An intumescent paint or coating will foam up to create an insulating carbon based char which protects and slows the heating of the material it is applied to. 
The protective layer also prevents smoke release. 
Intumescent coatings begin to foam and carbonise at about 200 ºC to create a thermally insulated layer. 
This can delay the rise to the critical temperature limit by several hours.

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.