1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

GLYCOLIC ACID (GLİKOLİK ASİT)

GLYCOLIC ACID (GLİKOLİK ASİT)

 

CAS Numarası: 79-14-1

EC / Liste no.: 201-180-5

 

Glycolic Acid ya da Türkçe ismiyle Glikolik Asit, suda oldukça çözünür, renksiz, kokusuz bir asittir.

Glycolic Acid, kumaşların boyanması, yiyecek ve içeceklerin tatlandırılması ve korunması ve yaşlanma karşıtı kozmetiklerin yapımı gibi birçok faaliyette kullanılır.

 

Tercih edilen IUPAC adı: Hidroksiasetik asit

 

Eş anlamlılar:Glikolik Asit, Hidroksiasetik asit, 2-Hidroksiasetik asit Hidroasetik asit, 2-Hidroksietanoik asit, Glikolik Asit, Hidroksietanoik asit, Glikollik asit, Gluko-hidroksi-asit, Asetik asit, hidroksi alfa-hidroksiasetik asit

 

EC / Liste no.: 201-180-5

CAS numarası: 79-14-1

 

Mol. formül: C2H4O3

 

GTİP Kodu: 2918 19 98

 

Glikolik Asitin Özellikleri

Kimyasal formül: C2H4O3

 

Molar kütle: 76,05 g/mol

 

GLYCOLIC ACID (GLİKOLİK ASİT) asit bir alfa hidroksi asittir (AHA)

 

 

GLYCOLIC ACID (GLİKOLİK ASİT), asitlerin yanı sıra birincil alkol fonksiyonel gruplarını da içerir.

GLYCOLIC ACID (GLİKOLİK ASİT), glioksilik asit ve oksalik asit vermek üzere tipik oksidasyon reaksiyonlarına ve asetik asit oluşturmak üzere aktif metallerle indirgeme reaksiyonlarına tabi tutulur.

 

Bir asit olarak glikolik asidin %70'i tuzlar, esterler, amidler vb. oluşturur.

 

Bir alkol olarak glikolik asidin %70'i esterler, asetaller ve eterler oluşturur.

 

GLYCOLIC ACID (GLİKOLİK ASİT), çok değerlikli metal iyonlarıyla kompleksler oluşturmak için her iki fonksiyonel grubu da kullanır.

 

Asit ortamlarında GLYCOLIC ACID (GLİKOLİK ASİT), glikolitler olarak bilinen siklik ve Glikolik Asit doğrusal polimerlerini oluşturmak için kendi kendine esterleşmeye uğrayabilir.

 

Glikolik Asitte kolaylıkla hidrolize olabilen grup yoktur.

 

GLYCOLIC ACID (GLİKOLİK ASİT) yanıcı değildir.

 

Kristalin Glikolik asit, 50°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda su kaybetmeye ve polimerleşmeye başlar (DuPont, 1998e).

 

Konsantre sulu Glikolik Asit çözeltileri ortalama sıcaklıklarda kimyasal olarak stabildir (DuPont,1998e).

 

 

ATAMAN KİMYA'NIN MEVCUT KALİTELERİ:

Glycolic Acid / Glikolik Asit %99

Glycolic Acid / Glikolik Asit %70

Glycolic Acid / Glikolik Asit %30

 

 

Glycolic Acid /Glikolik Asit UYGULAMALARI:

 

Kişisel bakım ve Kozmetik (Eksfoliant ve Cilt açıcı)

Endüstriyel (Mürekkep ve deterjanların hazırlanmasında kimyasal ara madde, Korozyon önleyiciler ve çözücüler ve yüzey aktif maddelerin ara maddesi)

Ev (Ev, endüstriyel ve elektronik temizleyicilerin imalatı)

Tekstil (Boyama ve Tabaklama Maddesi)

Gıda işleme (Aroma Maddesi ve Koruyucu)

İlaçlar (İlaçların hazırlanması)

Organik Sentez (Poliglikolik Asit ve Diğer Kopolimerlerin Hazırlanmasında Monomer)

Diğerleri

 

 

 

Uygulamaya dayalı olarak kişisel bakım segmenti, saç derisi ve saç tedavisine yönelik Glikolik Asit bazlı ürünlere yönelik artan talep nedeniyle Glikolik Asit pazarının önemli bir payını oluşturdu.

 

Glikolik asidin cilt sağlığı üzerindeki faydaları konusunda artan farkındalık ve tüketiciler arasında cilt bakım ürünlerine olan talebin artması, muhtemelen cilt bakımı endüstrisinde Glikolik asit tüketimini artıracak ve böylece bu segmentin büyümesine yardımcı olacaktır.

 

Glikolik asit formülasyonlarının çoğu sulu çözeltiler değil, kremler ve losyonlar gibi su içinde yağ emülsiyonlarıdır.

 

Emülsiyonlarda, ayrışmamış Glikolik asit molekülleri, sulu fazdaki ayrışmamış glikolik asit, glikolat iyonları ve hidrojen iyonlarının konsantrasyonunu azaltarak yağ fazına dağıtılır.

 

Glikolik asidin yüksek asitlik derecesi ve suda mükemmel çözünürlüğü, onu diğerlerinin yanı sıra kırışıklık tedavisi, cilt bakımı, yara izi giderme ve saç besleme kremleri gibi kozmetik ve kişisel bakım ürünleri için ideal kılar.

 

Glikolik asidin endüstriyel uygulamaları, özellikle glikolik asidin genellikle uygun maliyetli bir temizleme yöntemi olarak kullanıldığı petrol ve rafineri endüstrisinde artış göstermektedir.

 

Gelişen petrol ve gaz endüstrisinin ve Glikolik asidin temizleme ve kazıma işlemlerinde kullanılmasının, önümüzdeki yıllarda Glikolik asit pazarının büyümesine katkıda bulunması bekleniyor.

 

 

Glikolik asit için artan üretim kapasiteleri ve modernleştirilmiş tedarik zincirleri, glikolik asidin endüstrilerde bulunabilirliğini ve kullanımını artırıyor.

 

Glikolik asit çeşitli cilt bakım ürünlerinde kullanılır.

 

Glikolik Asit en iyi bilinen kimyasal eksfoliyanttır çünkü en güçlüsüdür ve küçük molekül boyutu sayesinde cilde derinlemesine ve hızlı bir şekilde nüfuz edebilir.

 

Glikolik Asit, cildin yüzey katmanındaki ölü ve susuz kalmış cilt hücrelerinin dökülmesine yardımcı olan önemli bir bileşendir.

 

Glikolik asit, hücreleri birbirine bağlayan maddeleri parçalayarak cildin üst katmanlarındaki ölü deri hücrelerini uzaklaştırır, böylece alttaki katmandaki taze, yeni cilt hücrelerinin içeri girmesini sağlar.

 

Bu, cildin daha parlak, şeffaf, eşit tonda, daha pürüzsüz ve daha yumuşak görünmesi anlamına gelir.

Glikolik Asitin aşırı kullanımı kızarıklığa ve tahrişe neden olabilir.

 

Glikolik asit, şeker kamışından elde edilen, cildi kimyasal olarak eksfoliye eden ve kolajeni artıran bir alfa hidroksi asittir (AHA).

 

Glikolik asit, ince çizgilerin görünümünü, cilt dokusunu, tonunu ve parlaklığını iyileştirmek için hücresel yenilenmeyi teşvik etmeye yardımcı olarak cilde eşit bir pul pul dökülme sağlama yeteneğiyle tanınır.

 

Temizleyiciler, serumlar, tonerler veya kremler halinde mevcut olan SkinCeuticals glikolik asit formülleri, donukluk, düzensiz doku ve ton, kusurlar ve ciltte yaşlanma belirtileri dahil olmak üzere çeşitli cilt sorunları için etkili bir çözüm sağlar.

 

 

Glikolik asidin cilt bakımında diğer faydaları:

Daha pürüzsüz ve daha eşit bir cilt.

Cilt daha fazla nem tutar.

Lekeleri azaltır

 

 

Glikolik asit, hücre yenilenmesini artırarak ölü cilt hücrelerini hızla uzaklaştırır ve yeni cilt hücrelerinin eski cilt hücrelerinin yerini almasına olanak tanır.

Glycolic acid (or hydroxyacetic acid; chemical formula HOCH2CO2H) is a colorless, odorless acid highly soluble in water. 

 

Glycolic Acid, or hydroacetic acid, is used in many activities, such as tanning and dyeing fabrics, flavoring and preserving food and beverages, and making anti-aging cosmetics.

 

 

Preferred IUPAC name: Hydroxyacetic acid

 

Synonyms: Hydroxyacetic acid, 2-Hydroxyacetic acid Hydroacetic acid, 2-Hydroxyethanoic acid, Glycollic Acid, Hydroxyethanoic acid, Glycollic acid (Approved Australian Name), Gluco-hydroxy-acid, Acetic acid, hydroxy alpha-hydroxyacetic acid

 

 

 

CAS Number: 79-14-1 

 

EC / List no.: 201-180-5

CAS no.: 79-14-1

 

Mol. formula: C2H4O3

 

HS Code: 2918 19 98

 

Properties of Glycolic Acid

Chemical formula: C2H4O3

 

Molar mass: 76.05 g/mol

 

 

 

 

Glycolic acid is an alpha hydroxy acid (AHA)

 

 

Glycolic Acid contains acid as well as primary alcohol functional groups. 

Glycolic Acid undergoes typical oxidation reactions to give glyoxylic acid and oxalic acid and reduction reactions with active metals to form acetic acid. 

 

As an acid, 70 % of glycolic acid forms salts, esters, amides, etc. 

 

As an alcohol, 70 % of glycolic acid forms esters, acetals, and ethers. 

 

Glycolic Acid uses both functional groups to form complexes with polyvalent metal ions. 

 

In acid environments, Glycolic Acid can undergo self-esterification to form cyclic and Glycolic Acid linear polymers known as glycolides. 

 

There are no readily hydrolyzable groups in Glycolic Acid.

 

Glycolic Acid is non-flammable.

 

Crystalline Glycolic acid begins to lose water and polymerize at temperatures above 50ºC (DuPont, 1998e). 

 

Concentrated aqueous Glycolic Acid solutions are chemically stable at average temperatures (DuPont,1998e). 

 

 

AVAILABLE GRADES BY ATAMAN CHEMICALS:

Glycolic Acid 99%

Glycolic Acid 70%

Glycolic Acid 30% 

 

 

APPLICATIONS OF Glycolic Acid:

 

Personal care and Cosmetics (Exfoliant and Skin lightener)

Industrial (Chemical intermediate in the Preparation of inks and detergents, Corrosion inhibitors, and intermediate of solvents and surfactants)

Household (Manufacturing household, industrial, and electronics cleaners)

Textile ( Dyeing and Tanning Agent)

Food processing (Flavoring Agent and Preservative)

Pharmaceuticals (Preparation of pharmaceuticals)

Organic Synthesis (Monomer in the preparation of Polyglycolic Acid and other Copolymers)

Others

 

 

 

Based on application, the personal care segment accounted for a significant share of the market for Glycolic Acid, owing to the rising demand for Glycolic Acid-based products for scalp and hair treatment. 

 

The increasing awareness about the benefits of Glycolic acid on skin health and the growing demand for skin care products among consumers is likely to bolster the consumption of Glycolic acid in the skincare industry, thus aiding the growth of this segment.

 

Most formulations of Glycolic acid are not aqueous solutions but oil-in-water emulsions such as creams and lotions.

 

In emulsions, undissociated Glycolic acid molecules are distributed to the oil phase, decreasing the concentration of undissociated glycolic acid, glycolate ions, and hydrogen ions in the aqueous phase. 

 

The high degree of acidity of glycolic acid and excellent water-solubility make it ideal for cosmetics and personal care products such as creams for wrinkle treatment, skin care, scar removal, and hair nourishment, among others. 

 

The growing aging population is escalating the sale of anti-wrinkle products, thereby augmenting the market for Glycolic Acid.

 

Industrial applications of glycolic acid are on the rise, particularly in the oil and refining industry, where glycolic acid is commonly used as a cost-effective cleaning method. 

 

The thriving oil and gas industry and the utility of Glycolic acid in cleaning and scraping processes are anticipated to contribute to the growth of the Glycolic acid market in the coming years. 

 

 

Increasing production capacities for glycolic acid and streamlined supply chains are enhancing the availability and usage of glycolic acid across industries.

 

Glycolic acid is used in various skin-care products. 

 

Glycolic Acid is the most well-known chemical exfoliant because it’s the strongest and can penetrate the skin deeply and quickly, thanks to its small molecule size. 

 

Glycolic Acid is an essential ingredient that helps slough away dead and dehydrated skin cells on the surface layer of the skin.

 

Glycolic acid breaks down the substances that bind cells together to remove dead skin cells in the top layers of skin, so that the fresh, new skin cells of the layer below can come through. 

 

This means skin appears brighter, transparent, even-toned, smoother, and softer. 

Over-use OF Glycolic Acid can lead to redness and irritation.

 

Glycolic acid is an alpha hydroxy acid (AHA) derived from sugar cane that chemically exfoliates the skin and boosts collagen. 

 

As a result, adding glycolic acid to your skincare routine can help improve skin texture, smooth wrinkles, and unclog pores.

 

 

 

Glycolic acid is the smallest alpha hydroxy acid (AHA). 

 

 

Glycolic acid is recognized for its ability to provide an even exfoliation to the skin by helping promote cellular turnover to improve the look of fine lines, skin texture, tone, and radiance. 

 

Available in cleansers, serums, toners, or creams, SkinCeuticals glycolic acid formulas provide an effective solution for various skin concerns, including dullness, uneven texture and tone, imperfections, and signs of skin aging.

 

 

More benefits of Glycolic acid in skincare:

Smoother and more even skin.

Skin retains more moisture.

Reduces blemishes

 

 

 

 

A glycolic acid peel is a chemical peel formulated with glycolic acid as the primary exfoliant in the peel solution. 

Performed by a skincare professional, these treatments exfoliate and resurface the topmost layer of the skin to reveal new, healthy skin underneath. 

They effectively increase cell turnover, soften the look of fine lines and wrinkles, and improve skin tone and texture. 

 

During a glycolic acid peel, one or more solution layers are applied onto the skin for a predetermined time based on the concentration, skin type, and the patient’s reactivity to the treatment. 

Once the solution is left on for the desired amount of time, the formula is neutralized with a buffering solution or water.

 

Following a glycolic acid peel, a skincare professional will apply post-procedure care, which includes a high SPF broad-spectrum sunscreen to help protect skin against damaging UVA/UVB rays. 

 

After any chemical peel, the skin is more susceptible to damage from environmental aggressors. 

Therefore, sunscreen must be applied daily and diligently. Your skincare professional may also recommend advanced homecare to help maintain and protect the results of your glycolic acid peel.

 

 

A glycolate (sometimes spelled "glycollate") is a salt or ester of glycolic acid.

 

 

 

 

A sugarcane derivative, glycolic acid is an alpha hydroxy acid (AHA), a group of naturally occurring “fruit acids” in foods.

 

Glycolic acid is easily absorbed into your skin because it has tiny molecules compared to other AHAs. 

 

Once absorbed by your skin, it acts as a chemical exfoliator and dissolves dead skin cells on the surface of your epidermis—the top layer of your skin. 

 

Glycolic acid sheds away dead skin cells quickly by increasing cell turnover, allowing new skin cells to replace old skin cells.

 

 

When you apply glycolic acid to your skin, it also boosts your skin's collagen production. 

This protein helps plump the skin and give it a firm yet elastic feel. 

 

As a result, glycolic acid can help strengthen the skin and prevent collagen breakdown that causes fine lines.

 

 

 

Properties

Glycolic acid is slightly stronger than acetic acid due to the electron-withdrawing power of the terminal hydroxyl group. 

The carboxylate group can coordinate with metal ions, forming coordination complexes.

 

 

Applications

Glycolic acid is used in the textile industry as a dyeing and tanning agent.

 

 

Organic synthesis

Glycolic acid is a valuable intermediate for organic synthesis in various reactions, including oxidation-reduction, esterification, and long-chain polymerization. 

 

 

Glycolic acid is a monomer to prepare polyglycolic acid and other biocompatible copolymers (e.g., PLGA). 

Commercially, important derivatives include the methyl (CAS# 96-35-5) and ethyl (CAS# 623-50-7) esters, which are readily distillable (boiling points 147–149 °C and 158–159 °C, respectively), unlike the parent acid. 

The butyl ester (b.p. 178–186 °C) is a component of some varnishes, being desirable because it is nonvolatile and has good dissolving properties.

 

 

Occurrence

Plants produce glycolic acid during photorespiration. 

Glycolic acid is recycled by conversion to glycine within the peroxisomes and to tartronic acid semialdehyde within the chloroplasts.

 

Because photorespiration is a wasteful side reaction regarding photosynthesis, much effort has been devoted to suppressing its formation. 

One process converts glycolate into glycerate without using the conventional BASS6 and PLGG1 route; see glycerate pathway.

 

 

Safety

Glycolic acid is an irritant to the skin.

It occurs in all green plants.

 

 

Substance names and other identifiers

 

Acetic acid, 2-hydroxy-

 

Acetic acid, hydroxy-

 

Glycolic acid

 

glycolic acid

 

Glycollic acid

 

Glycollic acid

 

glycollic acid

 

Hydroxyacetic acid

 

Hydroxyethanoic acid

 

 

Kyselina glykolova

 

Kyselina hydroxyoctova

 

 

 

Translated names

Acid glicolic (ro)

 

Acide glycolique (fr)

 

Acido glicolico (it)

 

Aċidu glikolliku (mt)

 

Glikolio rūgštis (lt)

 

Glikolna kiselina (hr)

 

Glikolna kislina (sl)

 

Glikolsav (hu)

 

Glikolskābe (lv)

 

Glycolic acid (no)

 

glycolsyre (da)

 

Glycolzuur (nl)

 

Glykolihappo (fi)

 

glykolová kyselina/2-hydroxyethanová kyselina (cs)

 

Glykolsyra (sv)

 

Glykolsäure (de)

 

Glükoolhape (et)

 

Kwas glikolowy (pl)

 

kyselina glykolová (sk)

 

Ácido glicólico (es)

 

Ácido glicólico (pt)

 

Γλυκολικό οξύ (el)

 

Гликолова киселина (bg)

 

 

IUPAC names

2-hydroxy acetic acid

 

2-Hydroxyacetic acid

 

2-hydroxyacetic acid

 

2-Hydroxyethanoic acid

 

2-hydroxyethanoic acid

 

glycol acid

 

GLYCOLIC ACID

 

Glycolic Acid

 

Glycolic acid

 

Glycolic Acid

 

Glycolic acid

 

glycolic acid

 

Glycolic Acid High Pure

 

GLYCOLLIC ACID

 

Glycollic acid

 

glycollic acid

 

Glycollic acid

 

Glykolsäure

 

Glykolsäure ... %

 

Hydroxyacetic Acid

 

 

Trade names

Glycolic acid

 

Glycolic Acid High Pure

 

Glycos Clear 70

 

Glypure 70

 

Glytech Basic 57

 

Glytech Basic 70

 

 

glycolic acid

2-Hydroxyacetic acid

hydroxyacetic acid

79-14-1

Hydroxyethanoic acid

Glycollic acid

Acetic acid, hydroxy-

glycolate

Polyglycolide

Caswell No. 470

Kyselina glykolova

Kyselina hydroxyoctova

2-Hydroxyethanoic acid

HOCH2COOH

alpha-Hydroxyacetic acid

Acetic acid, 2-hydroxy-

EPA Pesticide Chemical Code 000101

HSDB 5227

NSC 166

Kyselina glykolova [Czech]

AI3-15362

Kyselina hydroxyoctova [Czech]

Glycocide

GlyPure

BRN 1209322

NSC-166

EINECS 201-180-5

UNII-0WT12SX38S

MFCD00004312

GlyPure 70

Hydroxyacetic acid-13C2

.alpha.-Hydroxyacetic acid

GLYCOLLATE

DTXCID105363

NSC166

EC 201-180-5

4-03-00-00571 (Beilstein Handbook Reference)

GOA

GLYCOLIC ACID (MART.)

GLYCOLIC ACID [MART.]

C2H3O3-

glycolicacid

C2H4O3

hydroxy-acetic acid

2-Hydroxyaceticacid

alpha-Hydroxyacetate

a-Hydroxyacetic acid

2-hydroxy acetic acid

2-hydroxy-acetic acid

2-hydroxyl ethanoic acid

HO-CH2-COOH

Hydroxyacetic acid solution

bmse000245

WLN: QV1Q

GLYCOLIC ACID [MI]

Glycolic acid (7CI,8CI)

GLYCOLIC ACID [INCI]

GLYCOLIC ACID [VANDF]

Glycolic acid, p.a., 98%

Glycolic Acid, Crystal, Reagent

HYDROXYACETIC ACID [HSDB]

Glycolic acid, >=97.0% (T)

AKOS000118921

Glycolic acid, ReagentPlus(R), 99%

CAS-79-14-1

Glycolic acid 100 microg/mL in Acetonitrile

EN300-19242

Glycolic acid, SAJ special grade, >=98.0%

Glycolic acid, Vetec(TM) reagent grade, 98%

HYDROXYACETIC ACID; HYDROXYETHANOIC ACID

Glycolic acid, BioXtra, >=98.0% (titration)

Hydroxyacetic acid, Hydroxyethanoic acid, Glycollic acid

 

 

Identification of Glycolic Acid

Glycolic acid can be characterized by nuclear magnetic resonance, infrared, and mass spectroscopy. 

 

OTHER PRODUCTS OF ATAMAN CHEMICALS THAT MIGHT BE OF INTEREST:

 

Glycolic acid 

Lactic acid 

Malic acid 

Tartaric acid 

Citric acid 

Pyroglutamic acid 

Pyruvic acid 

Glycerol  

Propylene glycol 

Glikolik asit (veya hidroksiasetik asit; kimyasal formül HOCH2CO2H), suda oldukça çözünür, renksiz, kokusuz bir asittir.


 

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.