1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

ETİLENDİAMİN

Etan-1,2-diamin, Etilendiamin (EDA); IUPAC maddenin adı: 1,2-Diaminoethane; eşanlamlılar ve ticari ad: 1,2-ethanediamine, dimetilendiamin, beta-aminoetilamin, etilendiamin (CAS: 107-15-3)
 (EC: 203-468-6); ethylenediamine, EDA; Etan-1,2-diamin; 1,2-Ethanediamine; Cas no: 107-15-3; 1,2-Diaminoetan; Etilen diamin; Ethylendiamine; edamin; Dimetilendiamin; 1,2-Etilendiamin

En veya edamin olarak da bilinen 1, 2-Ethanediamin, monoalkilaminler olarak bilinen organik bileşikler sınıfına aittir. Bunlar, birincil alifatik amin grubu içeren organik bileşiklerdir. 1,2-Ethanediamin, sıvı, çözünür (suda) ve çok güçlü bir bazik bileşik (pKa'ya göre) olarak bulunur. 1, 2-Ethanediamin insan karaciğeri ve böbrek dokularında bulundu ve ayrıca idrar ve kan gibi birden fazla biyoyakıtta da tespit edildi. Hücre içinde 1,2-etandiamin öncelikle sitoplazmada bulunur. 1, 2-Ethanediamine, bir dizi enzimatik reaksiyona katılır. Özellikle 1,2-etandiamin etandan biyosentezlenebilir. 1, 2-Ethanediamin, etilenbis (ditiokarbamik asit), etilendiamin dihidroklorür ve etilendiamin türevi dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere diğer dönüşüm ürünleri için de bir ana bileşiktir.

Etilendiamin (EDA - EDA) - (1,2-diaminoetan), etilenaminlerin en düşük moleküler ağırlıklı homologudur. İki birincil amino grubu içerir ve maksimum kaynama noktasına sahip su ile azeotropik bir karışım oluşturur.
Etilendiamin (bir ligand olduğunda en olarak kısaltılır), C2H4 (NH2) 2 formülüne sahip organik bileşiktir. Amonyak benzeri bir kokuya sahip bu renksiz sıvı, güçlü bir bazik amindir.
1998'de üretilen yaklaşık 500.000 ton ile kimyasal sentezde yaygın olarak kullanılan bir yapı taşıdır. Etilendiamin, üretmek için nemli havadaki nemle kolayca reaksiyona girer.
 Kısa süreli maruz kalmaların bile sağlığa ciddi zarar verebileceği aşındırıcı, toksik ve tahriş edici bir sis (bkz. güvenlik). Etilendiamin, sözde polietilenin ilk üyesidir.
 aminler.
Etilendiamin endüstriyel olarak 1,2-dikloroetanın sulu bir ortamda 180 ° C'de basınç altında amonyakla işlenmesiyle üretilir.

Etilendiamin, birçok endüstriyel kimyasalın üretiminde büyük miktarlarda kullanılmaktadır. Karboksilik asitler (yağ asitleri dahil), nitriller, alkoller (yüksek sıcaklıklarda), alkilleme maddeleri, karbon disülfür ve aldehitler ve ketonlarla türevler oluşturur. İki amine sahip olan iki işlevli doğası nedeniyle, imidazolidin gibi heterosiklleri kolaylıkla oluşturur.

Şelasyon ajanlarının, ilaçların ve zirai kimyasalların öncüsü
Etilendiaminin en belirgin türevi, siyanür ve formaldehit içeren bir Strecker sentezi yoluyla etilendiaminden türetilen kenetleme maddesi EDTA'dır. Hidroksietiletilendiamin, ticari olarak önemli bir kenetleme maddesidir. Çok sayıda biyoaktif bileşik ve ilaç, bazı antihistaminikler dahil olmak üzere N-CH2-CH2-N bağlantısını içerir. [10] Etilenbisdithiocarbamate tuzları, Maneb, Mancozeb, Zineb ve Metiram markaları altında ticari olarak önemli fungisitlerdir. Bazı imidazolin içeren fungisitler, etilendiaminden türetilir.

Farmasötik içerik
Etilendiamin, aktif bileşen teofilini çözündürmeye hizmet ettiği yaygın bronkodilatör ilaç aminofilinin bir bileşenidir. Etilendiamin de dermatolojik preparatlarda kullanılmış, ancak bazılarından kontakt dermatite neden olduğu için çıkarılmıştır. Farmasötik bir eksipiyan olarak kullanıldığında, oral uygulamadan sonra biyoyararlanımı, önemli bir ilk geçiş etkisine bağlı olarak yaklaşık 0.34'tür. % 20'den azı renal atılımla elimine edilir.

Etilendiamin türevi antihistaminikler, 1933'te Fransa'daki Pasteur Enstitüsü'nde keşfedilen piperoxan aka benodain ile başlayan ve ayrıca mepiramin, tripelennamin ve antazolin içeren beş birinci nesil antihistaminik sınıfının en eskisidir. Diğer sınıflar, etanolamin, alkilamin, piperazin ve diğerlerinin türevleridir (öncelikle fenotiyazinler, trisiklik antidepresanlar ve ayrıca siproheptadin-fenindamin ailesi ile ilgili trisiklik ve tetrasiklik bileşikler)

Polimerlerdeki rolü
Etilendiamin, iki amin grubu içerdiğinden, çeşitli polimerlerin yaygın olarak kullanılan bir öncüsüdür. Formaldehitten türetilen kondensatlar plastikleştiricilerdir. Poliüretan elyaf üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. PAMAM sınıfı dendrimerler, etilendiaminden elde edilir.

Tetraasetiletilendiamin
Ağartma aktivatörü tetraasetiletilendiamin, etilendiaminden üretilir. Türev N, N-etilenbis (stearamid) (EBS), ticari olarak önemli bir kalıp ayırıcı ajan ve benzin ve motor yağında bir yüzey aktif maddedir.

Diğer uygulamalar
bir çözücü olarak, polar çözücülerle karışabilir ve albüminler ve kazein gibi proteinleri çözündürmek için kullanılır. Bazı elektrokaplama banyolarında da kullanılır.
boyalarda ve soğutucularda korozyon önleyici olarak.
etilendiamin dihidroiodide (EDDI), hayvan yemlerine iyodür kaynağı olarak eklenir.
renkli fotoğrafçılık için kimyasallar, bağlayıcılar, yapıştırıcılar, kumaş yumuşatıcılar, epoksiler için sertleştirme maddeleri ve boyalar.
Nitrometanı bir patlayıcıya duyarlı hale getirmek için bir bileşik olarak. Bu karışım, 2. Dünya Savaşı sırasında Picatinny Arsenal'de kullanılmış ve nitrometan ve etilendiamin karışımına PLX veya Picatinny Liquid Explosive takma adı vermiştir.
Koordinasyon kimyası
Etilendiamin, etilendiamin bir ligand görevi gördüğünde iki nitrojen atomunun kendi elektron çiftlerini bağışladığı, koordinasyon bileşikleri için iyi bilinen iki dişli kenetleme ligandıdır. Genellikle inorganik kimyada "en" olarak kısaltılır. [Co (ethylenediamine) 3] 3+ kompleksi, arketipik bir kiral tris-şelat kompleksidir. Bazıları katalizde kullanılan salen ligandları, salisilaldehitlerin ve etilendiaminin yoğunlaşmasından elde edilir.

İlgili ligandlar
İlgili etilendiamin türevleri arasında etilendiamintetraasetik asit (EDTA), tetrametiletilendiamin (TMEDA) ve tetraetiletilendiamin (TEEDA) bulunur. Etilendiaminin şiral analogları arasında 1,2-diaminopropan ve trans-diaminosikloheksan bulunur.

Emniyet
Etilendiamin, amonyak ve diğer düşük moleküler ağırlıklı aminler gibi, cildi ve solunum yolunu tahriş edicidir. Sıkıca kapatılmadığı sürece, sıvı etilendiamin, özellikle ısıtma sırasında çevresine toksik ve tahriş edici buharlar salacaktır. Buharlar, cildi, gözleri, akciğerleri ve mukus zarlarını son derece tahriş eden karakteristik beyaz bir sis oluşturmak için nemli havadaki nemle reaksiyona girer.

Kullanım alanları:
Çamaşır suyu aktivatörü
Şelat ajanları
Korozyon önleyicileri
Elastomer elyaf üretimi
Mantar ilacı üretimi
Yakıt katkı maddeleri
Mineral hammaddelerin işlenmesinde kullanılan katkı maddeleri
Farmasötik ürünlerin imalatında ara
Plastikler için yağlayıcılar
Poliamid reçineler
Kauçuk katkı maddeleri
Tekstil endüstrisi için katkı maddeleri
Üretan reaktifleri

Etilendiamin (EDA)
Fiziksel özellikler: Berrak ve Renksiz Sıvı
Moleküler ağırlık: 60.10 g / mol
Konteyner tipi, Varil
Yanıcı maddeler. Aldehitler ve asitlerle güçlü reaksiyona girer. Havadaki karbondioksiti emer. Etilendiamin, suda (çözeltinin ısıtılmasıyla), etanolde, daha kötüsü - eterde, benzen ve diğer hidrokarbonlarda çözünmez. Güçlü bir temeldir. Higroskopik.

 
Kullanım alanları:
- Elyaf, poliamid ve kauçuk oluşturmak için kullanılır.
- Kenetleme maddesi inhibitör olarak kullanılır.
- Plastik endüstrisinde yağlama maddesi olarak.
- Poliüretan köpük ve epoksi reçineler için sertleştirici.

EDA; Etan-1,2-diamin; 1,2-Ethanediamine; Cas no: 107-15-3; 1,2-Diaminoetan; Etilen diamin; Ethylendiamine; edamin; Dimetilendiamin; 1,2-Etilendiamin
Aethaldiamin
Aethylenediamin
Etilendiamin
Etilen diamin
beta-Aminoetilamin
1,2-Diaminoaethan
Algicode 106L
Amerstat 274
1,2-Diamino-etan
1,2-Diamino-etano
Aethaldiamin [Almanca]
Caswell No. 437
Etilendiamin [JAN]
Etilendiamin [Hollandaca]
1,2-Ethanediamine, homopolimer
Aethylenediamin [Almanca]
Etilen-diamin [Fransızca]
1,2-Diaminoaethan [Almanca]
1,2-Diamino-etan [Hollandaca]
ETİLENEDİAMİN SUSUZ
1,2-Diamino-ethano [İtalyanca]
CHEBI: 30347
Aminofilin Enjeksiyonu
Etilendiamin, piperazin polimer
EINECS 203-468-6
ETAN, 1,2-DIAMINO
Etilendiamin
2-Aminoetilamonyum klorür
1, 2-Diaminoetan
27308-78-7
Etilendiamin [UN1604] [Aşındırıcı]
Etilendiamin,% 99
Etilendiamin,% 99 +
1,2-diaminoetan faz II
1,2-diaminoetan faz I beta
1,2-diaminoetan faz I alfa
Poliaminler
Etilendiamin,% 99 +, AcroSeal (R)
CAS-107-15-3
Etilendiamin, ReagentPlus (R),> =% 99
1,2-Ethanediamin, monohidroklorür
1,2-Ethanediamin, hidroklorür (1: 1)
Etilendiamin [USP: JAN]
etilendiamin
2-aminoetilamin
etilen di amin
1,4-diazabütan
1,2-diaminoetan
etilen - diamin
EDN
1,2-etilendiamin
Edamin [INN]
1,2-diamino-etan
etan 1,2-diamin
N, N'-etilendiamin
Etilendiamin, 8CI
1,2-etilen diamin
1,2-etilen-diamin
.beta.-Aminoetilamin
etan-1, 2-diamin
Etilendiamin çözeltisi
N, N'-etilen diamin
Etilendiamin, BioXtra
Etilendiamin (USP / JP15)
Etilendiamin (USP / JP17)
1,2-Diamino-etan
1,2-Diamino-etano
1,2-Diaminoaethan
1,2-Diaminoetan
1,2-etandiamin
1,2-Etilendiamin
Aethaldiamin
EDA
Aethylenediamin
EDA
Algicode 106L
Amerstat 274
EDA
beta-Aminoetilamin
EDA
Dimetilendiamin
EDA
Edamine
EDA
Etilendiamin
Etilendiamin

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.