1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

FOSFONİK ASİT


EC / Liste no.: 237-066-7
CAS numarası: 13598-36-2
Mol. formül: H3O3P


Fosfonik asit, diğer fosfor bileşiklerinin hazırlanmasında bir ara maddedir.

Fosfonik asit, hem konvansiyonel hem de organik meyve ve sebze tarımı ürünlerinde düzenli olarak tespit edilir.

Fosfonik asit, mantar enfeksiyonları üzerinde sistemik etkileri olan, özellikle tüylü küfle mücadeleye yardımcı olan bir maddedir.



Fosfor asidinin organik türevleri, RPO3H2 formülüne sahip bileşikler, fosfonik asitler olarak adlandırılır.


Fosfonik asit tuzları (sodyum veya potasyum fosfonat) veya ester fosetil, sadece fungistatik aktiviteler sergilemekle kalmayıp aynı zamanda bitkilerin patojenlere karşı doğal savunma sistemlerini de uyaran oldukça etkili sistemik fungisitlerdir.

Sonuç olarak, organik gıda numunelerindeki küçük fosfonat içerikleri bile izin verilmeyen bir fungisit işleminin göstergesi olarak yorumlanır.





Fosfonik asidin, özellikle oomycetes'in neden olduğu mantar hastalıklarına karşı etkili olduğu bulunduğundan, potasyum ve sodyum tuzlarının ve ester fosetilinin kullanımı tarımda çok popüler hale geldi (incelemeler için bkz. Guest & Grant, 1991; Dann & McLeod, 2021).

Fosfonik asit, bitkinin patojenlere karşı savunma sistemlerini güçlendirdiği için bitki güçlendirici bir agrokimyasal olarak kullanılmıştır.

AB'de fosetil-Al, potasyum ve sodyum fosfonat sırasıyla 2007, 2013 ve 2014 yıllarında fungisit olarak onaylanmıştır.

Komisyon Yönetmeliği (EC) 839/2008 ile, fosetil için, fosetil, fosfonik asit ve bunların tuzlarının toplamı olarak ifade edilen maksimum kalıntı seviyeleri (MRL'ler) tanımlanmıştır; Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA, 2012, 2013 ve 2018). Fosfonat tuzları, aktif bitki koruma ürünleri olarak onaylanmalarıyla birlikte, organik ürünlerin organik üretimi ve etiketlenmesine ilişkin (EC) 834/2007 sayılı AB yönetmeliğinin de odağına girmiş ve bu kimyasalların 2013 yılından itibaren organik tarımda kullanımına izin verilmemiştir.

Organik ürünlerdeki fosfonik asit kalıntıları, organik tarım kurallarının ihlal edildiğinin olası bir göstergesi olarak yorumlanır.

Alman Organik İşleyiciler, Toptancılar ve Perakendeciler Birliği (BNN, 2023) ve Avrupa Organik Sertifikalayıcılar Konseyi (EOCC, 2019), fosfonat için çiftlik düzeyinde kontrollerin başlatılması gereken oryantasyon değerleri tanımlamış olsa da, AB'de bir eğilim vardır. daha katı bir çizgi izleme ve bu tür araştırmaları, çoğu gıda ürünü için laboratuvarlar tarafından ulaşılan ortak nicelik belirleme sınırı (LOQ) olan 0,01 mg/kg'ın üzerindeki bulgularda başlatma düzeyi.

Bebek beslenmesine yönelik ürünler daha da fazla etkilenir, çünkü bunlar için 2016/127 sayılı AB yönetmeliği (AB) uyarınca maksimum kalıntı seviyesi 0,01 mg/kg'dır.
Biofosf projesi "Organik meyve ve bahçe bitkilerinde fosfit sorununu çözme", organik tarım ürünlerinde sık görülen fosfonat bulgularını anlamak ve yasal eylemler önermek için alternatif hipotezleri test etti (Trinchera ve diğerleri, 2020).



Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.