1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

KARBOKSİMETİL SELÜLOZ

 

Karboksimetil selüloz, odun ve bütün bitki yapılarının temel polisakkariti ve bileşeni olan selülozdan üretilir.

 

Ticari olarak; odundan elde edilir ve kimyasal olarak da modifiye edilir. Birçok farklı kullanımı vardır.

 

En önemlisi; kıvam arttırıcı olarak kullanılır, aynı zamanda dolgu malzemesi, besinsel lif, topaklanmayı önleyici ve emülgatör olarak da kullanılır.

Selüloza benzerdir fakat suda saha iyi çözünür.

 

Eşanlamlı(lar): Sodyum karboksimetilselüloz; Karboksimetilselüloz, Sodyum Tuzu; Sodyum CMC; CMC Sodyum Tuzu; Selüloz Sakızı; Na-CMC; E466

 

CAS Numarası: 9004-32-4

 

E466

 

SODYUM KARBOKSİMETİL SELÜLOZ

 

KARBOKSİ METİL SELÜLOZ, selülozdan alkali, monokloro-asetik asit veya sodyum tuzu muamelesi yoluyla hazırlanır.

 

Karboksimetil Selüloz, selüloz molekülünün bazı hidroksil gruplarının bir karboksi grubu ile değiştirildiği bir anyonik selüloz eter olan karboksimetil selülozun sodyum tuzudur.

Karboksimetil Selüloz, eter yapısına sahip bir tür selüloz türevi olarak doğal selüloz modifikasyonu ile oluşturulan selüloz eterlerin en önemli ürünlerinden biridir.

 

Karboksimetil Selüloz, soğuk veya sıcak suda çözünmüş berraklaştırılmış bir çözelti içeren anyonik bir polimerdir.

 

Karboksimetil Selüloz, gıda ve kişisel bakım ürünlerinde koyulaştırıcı bir reoloji değiştirici, stabilizatör, nem tutma maddesi, doku/vücut geliştirme maddesi, süspansiyon maddesi ve bağlayıcı maddedir.

 

Karboksimetil Selüloz eklendiğinde gıdaların bağlanmasını ve vücut yapısını etkiler.

 

Normal selülozdan türetilen Karboksimetil Selülozun eklenmesi, birçok işlenmiş gıdaya istenilen doku ve görünümü kazandırır.

 

Karboksimetil Selüloz, selülozdan türetilen bir hidrokolloiddir.

 

E466 olarak sınıflandırılan Karboksimetil Selüloz, dondurma, yoğurt, salata sosları, içecekler ve et ürünlerini emülsifiye eder.

 

 

Karboksimetil Selüloz, suda çözünürlük, viskozite ve emülsifikasyon özelliklerine sahip, selülozdan türetilen çok yönlü bir gıda katkı maddesidir.

 

Karboksimetil Selüloz, işlenmiş gıdalarda doku iyileştirme, görünüm iyileştirme ve raf ömrünü uzatma gibi fonksiyonel faydalar sağlar.

 

Karboksimetil Selüloz, dondurma ve soslardan salata soslarına ve unlu mamullere kadar birçok işlenmiş gıdada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu bileşen, gıda maddelerinin dokusunu iyileştirme, görünümünü iyileştirme ve raf ömrünü uzatma konusunda dikkate değer bir kapasiteye sahiptir.

 

Karboksimetil Selüloz, yağ ve protein içeren içeceklerde emülsifiye edici, stabilize edici bir rol oynayabilir.

Genel olarak soya sütü, kakao sütü, yer fıstığı sütü, meyve suyu sütü, hindistancevizi sütü, badem sütü ve meyve suyu soya sütü, farklı derecelerde yağ ve belirli miktarda protein içermesi, depolama sırasında ayrılma ve yüzme eğilimi göstermesi, bir çirkin "yaka" ve esas olarak ürünlerin görünümünü etkiliyor.

Ayrıca proteinin yoğunlaşması ve ayrılması kolaydır. Özellikle düşük pH'lı ürünlerde proteinin yoğunlaşması kaçınılmazdır.

 

Bu sorunları kalite açısından çözmek için uygun miktarda Karboksimetil Selüloz eklenebilir çünkü Karboksimetil Selüloz suda çözünerek şeffaf, stabil bir kolloid haline gelir.

Protein parçacıkları, kolloid filmin koruması altında aynı elektrik yüküne sahip parçacıklar haline gelerek protein parçacıklarını stabil hale getirir.

Aynı zamanda, yağ ve su arasındaki yüzey gerilimini aynı anda azaltırken ve kalite sorunlarının tatmin edici bir şekilde çözülebilmesi için yağın yeterince emülsifiye edilmesini sağlarken spesifik bir emülsifiye edici etkiye de sahiptir.

Bu nedenle, Karboksimetil Selüloz gıda endüstrisinde koyulaştırıcı olarak sıklıkla uygulanır ve gıdanın tekdüze bir tat, konsantrasyon ve dokuya sahip olmasını sağlar.

 

Karboksimetil Selüloz çok sayıda üründe bulunur.

Karboksimetil Selüloz genellikle dondurma, yoğurt, içecekler, tatlılar ve fırınlanmış ürünlerde koyulaştırıcı olarak kullanılır.

Karboksimetil Selüloz ayrıca kozmetiklerde, göz damlalarında ve diş macunlarında da bulunur.

Ayrıca ilaçlarda ve besin takviyelerinde bağlayıcı madde olarak sıklıkla kullanılır.

 

CMC veya Selüloz sakızı olarak adlandırılan Karboksimetil Selüloz, yapıştırıcılar, kaplamalar, mürekkepler, jel paketleri, sondaj çamuru ve akü elektrotları dahil olmak üzere gıda ve su bazlı uygulamalar için etkili bir koyulaştırıcı ve bağlayıcıdır.

 

 

Karboksimetil Selüloz (CMC), iyonik bir selüloz sakızı olan bir selüloz türevidir.

Eşsiz kalınlaşma, yapışmayı durdurma ve su tutma özellikleri nedeniyle çeşitli endüstriyel alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

 

ÜRÜN AÇIKLAMASI

 

ATAMAN CHEMICALS'ın Sodyum Karboksimetilselülozu, farklı gıda uygulamalarında benzersiz işlevler sağlayan, yüksek derecede saflaştırılmış bir sodyum karboksimetilselüloz ve sıcak veya soğuk suda hızla çözünebilen, düşük viskoziteli anyonik polimerdir.

 

Farklı saflık seviyelerine göre Karboksimetil Selüloz beyaz veya sarımsı bir toz görünümünde olup, soğuk ve sıcak suda çözünür.

 

Karboksimetil Selüloz ikame derecesine, çözelti viskozitesine ve saflığa bağlı olarak çeşitli modellere ayrılır.

 

Karboksimetil Selüloz çözeltisinin ısıtılması, Karboksimetil Selülozun viskozitesi artan sıcaklıklarla azalır.

Sıcaklık 50°C'yi aşmadığı sürece bu etki tersine çevrilebilir çünkü uzun süre yüksek sıcaklıklarda tutulduğunda çözeltideki alkali maddeler Karboksimetil Selülozun bozulmasına neden olabilir.

 

Çözelti viskozitesi geniş bir pH değeri aralığında normal kalır ancak pH 7-9'da en stabildir.

PH değeri düştükçe çözelti asitlenecektir.

 

Karboksimetil Selüloz yavaş yavaş tuz türünden suda çözünmeyen asit türüne ve çözeltideki tortuya dönüşecektir.

PH değeri 4'ün altına düştüğünde çoğu tuz türü asit türüne dönüşür, üç boyutlu bir ağ yapısı oluşturur ve çöker.

Genel olarak Karboksimetil Selülozun DS değeri ne kadar yüksek olursa tuzlarla uyumu da o kadar iyi olur.

Karboksimetil Selüloz çözeltisine tuz eklenmesi, tuzlu suda çözülmesinden daha iyi etkilere sahip olabilir.

 

 

 

ÖZELLİKLER VE FAYDALAR

 

Karboksimetil Selüloz gıdalarda koyulaştırıcı, süspansiyon haline getiren, emülsifiye eden, stabilize eden, film oluşturan, oluşturan ve asit direnci ve diğer işlevleri sağlayan bir katkı maddesidir.

 

 

Karboksimetil selüloz içerebilecek bazı gıdalar şunlardır:

 

Unlu Mamuller: Karboksimetil Selüloz, ekmek, kek ve hamur işleri gibi unlu mamullerde dokuyu ve nem tutmayı iyileştirmek için kullanılabilir.

 

Süt Ürünleri: Karboksimetil Selüloz, dokuyu geliştirmek ve buz kristali oluşumunu önlemek için dondurma, yoğurt ve diğer süt ürünlerinde mevcut olabilir.

 

Soslar ve Çeşniler: Karboksimetil Selüloz, çeşitli soslarda, soslarda ve çeşnilerde tutarlılığı artırmak için koyulaştırıcı bir madde olarak bulunabilir.

 

İçecekler: Bazı içecekler, özellikle de posa veya partikül içeren içecekler, çökelmeyi ve ayrılmayı önlemek için Karboksimetil Selüloz kullanabilir.

 

İşlenmiş Etler: Sosis ve şarküteri ürünleri gibi işlenmiş etler, su tutma oranını ve genel ürün dokusunu iyileştirmek için Karboksimetil Selüloz içerebilir.

 

Dondurulmuş Gıdalar: Karboksimetil Selüloz, dondurulmuş akşam yemekleri ve yemeye hazır yemekler gibi dondurulmuş gıdalarda, dondurma ve yeniden ısıtma sırasında doku ve kaliteyi korumak için sıklıkla kullanılır.

 

Konserve Gıdalar: Karboksimetil Selüloz, konserve gıdalarda süspansiyonları ve emülsiyonları stabilize etmek ve bileşenlerin ayrılmasını önlemek için kullanılabilir.

 

Glutensiz Ürünler: Karboksimetil Selüloz bazen glutensiz ürünlerde glutenin sağladığı doku ve viskoziteyi taklit etmek için kullanılır.

 

Hazır Yiyecekler: Hazır çorbalar, erişteler ve patates püresi, istenen dokuyu korurken hızlı hazırlanmaya yardımcı olmak için Karboksimetil Selüloz içerebilir.

 

Tatlılar: Pudingler, jelatinler ve meyve dolguları da dahil olmak üzere bazı tatlılarda doku geliştirmek için Karboksimetil Selüloz kullanılabilir.

 

Bebek Mamaları: Karboksimetil Selüloz, tutarlılık ve stabilite sağlamak için bazı gıdalarda bulunabilir.

 

CMC'nin, gıda düzenleme otoriteleri tarafından belirlenen limitler dahilinde kullanıldığında tüketim için genellikle güvenli kabul edildiğini unutmamak önemlidir. Ancak her gıda katkı maddesi gibi bazı kişilerin buna karşı hassasiyeti olabilir ve aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

Karboksimetil selüloz veya diğer katkı maddelerinin varlığından endişeleniyorsanız daima gıda etiketlerindeki içerik listesini kontrol edin.

 

Karboksimetil Selüloz gıdalarda şu şekilde kullanılır:

 

Kalınlaştırıcı.

Karboksimetil Selüloz, düşük konsantrasyonlarda yüksek viskozite üretebilir. Aynı zamanda yağlayıcı görevi de görür.

 

Emülgatör ve stabilizatör.

Sodyum Karboksimetil Selüloz bir emülgatör ve süspansiyon stabilizatörüdür (örneğin, buz kristali boyutunu kontrol etmek için buzlanmalarda).

 

Su tutma maddesi:

Sodyum Karboksimetil Selüloz, gıdaların raf ömrünü artırmaya yardımcı olan bir su bağlayıcıdır.

 

Film oluşturucu ajan:

Sodyum Karboksimetil Selüloz, hazır erişte gibi kızartılmış gıdaların yüzeyinde bir film oluşturabilir ve aşırı bitkisel yağın emilmesini önleyebilir.

 

Viskozite değiştirici.

Sodyum Karboksimetil Selülozun en yaygın uygulaması fırıncılık ürünlerindedir.

 

Sodyum Karboksimetil Selüloz, yüksek kaliteli bisküvi üretiminde emülgatör olarak kullanılır.

CMC ile yumurta sarısı ve yağ tüketimi azaltılarak bisküvi üretimi daha ucuz hale gelir.

 

Sodyum Karboksimetil Selüloz; dondurma, soğuk içecek, atıştırmalık, hazır erişte, laktik asit bakterili içecekler, yoğurt, meyveli süt, meyve suyu, ekmek, bisküvi gibi ürünlerin üretiminde kullanılmaktadır.

 

Sodyum Karboksimetil Selüloz ısı, ışık, küf gibi etkenlere karşı dayanıklılığı sayesinde etkili bir gıda katkı maddesidir. Ayrıca yaygın olarak kullanılan kimyasallarla işlendiğinde dirençlidir.

Üstelik diğer gıda içerikleriyle karşılaştırıldığında üretilen ürünlere hiçbir kalori değeri katmaz.

Yoğurtta, Sodyum karboksimetil selüloz, süt proteininin toplanmasını ve çökelmesini önleyebilir, eşit şekilde dağılmasını ve süspanse edilmesini sağlayabilir, gıda kalitesinin stabilitesini koruyabilir, gıdanın raf ömrünü uzatabilir ve UHT ve pastörizasyon gibi yaygın olarak kullanılan sterilizasyon işlemlerine uyum sağlayabilir. . Önerilen dozaj %0,3-%0,5'tir.

 

Dondurmada kullanılan Karboksimetil Selüloz, buz kristallerinin büyümesini önleyebilir ve erime, şekillenme ve tada karşı genleşme hızı direncini artırabilir; hazır eriştelerde eriştenin sertliğini ve kaynama direncini artırabilir; Bisküvi ve kreplerde iyi şekillendirilebilirlik, pürüzsüz yüzey ve kolay kırılmama sağlar; Ekmek ve keklerde Sodyum karboksimetil selüloz, hamurun viskozitesini kontrol edebilir, unlu mamullerin su tutma özelliğini ve depolanabilirliğini geliştirebilir.

 

Benzer ürünlerle karşılaştırıldığında hızlı çözünme hızı, çözünmüş çözeltinin iyi akışkanlığı, düzgün dağılmış moleküller, nispeten büyük kütle özgül ağırlığı, yüksek asit direnci, yüksek tuz toleransı, yüksek şeffaflık, daha az erişilebilir selüloz ve daha az jel gibi avantajlara sahiptir.

 

 

 

Farklı gıdalarda karboksimetil selülozun çeşitli kullanımları ve dozajları vardır.

 

 

1. Soya sütünde CMC uygulaması. CMC soya fasulyesi sütünü askıya alabilir, emülsifiye edebilir ve stabilize edebilir.

Karışık bulamacı organik olarak kaynaştırabilir ve yağın yüzmesini veya proteinin batmasını önleyebilir.

Ayrıca soya sütünün renginin beyazlatılmasında, tadının tatlandırılmasında ve fasulye kokusunun giderilmesinde etkin rol oynayabilir.

 

 

2.  Karboksimetil Selülozun unlu mamullere uygulanması.

 

 

(1) Karboksimetil Selülozun ekmek üretiminde gıdaya uygulanması, ekmeğin peteklerini tekdüze hale getirebilir, hacmini artırabilir, cüruf olgusunu azaltabilir, ekmeğin çökmemesini sağlayabilir ve ısı koruma ve tazelik koruma işlevine sahip olabilir.

 

 

(2) Gıdadaki Karboksimetil Selüloz, eriştelerin dayanıklılığını artırabilen, pişirme direncini artırabilen ve tatlarını hassas ve yağlı hale getirebilen hazır ve haddelenmiş erişteler üretebilir.

Aynı zamanda, hazır eriştelere sodyum karboksimetil selüloz eklenmesi, yağ tüketiminden tasarruf sağlayabilir, üretim maliyetlerini azaltabilir ve ekonomik faydaları artırabilir.

 

 

 

Diş macunu -Sınıf Karboksimetil selüloz

 

Karboksimetil selüloz esas olarak diş macununda koyulaştırıcı olarak kullanılır, diş macununun belirli bir kıvama sahip olmasını, macunun şeritler halinde olmasını, makul bir çerçeveye sahip olmasını, diş macununa bağlandığında çökmemesini ve seyreltilmemesini sağlar, böylece macun pürüzsüz olur ve narin.

 

Seramik Sınıfında Karboksimetil selüloz

 

İlgili Mesaj: Sodyum Karboksimetil Selülozun Seramik Bulamacının Performansına Etkileri

 

Karboksimetil selüloz seramik gövdede, sır bulamacında ve süslü sırda kullanılabilir. Seramik gövdede, Sodyum karboksimetil selüloz, çamur malzemelerinin şekillendirilmesini geliştirmek, yeşil gövdenin şekillendirilmesini kolaylaştırmak, yeşil gövdenin bükülme mukavemetini arttırmak için kullanılabilir ve mükemmel bir arttırıcı maddedir; Sır bulamacı ve süslü sırda, Sodyum karboksimetil selüloz bağlayıcı olarak kullanılabilir ve süspansiyon, dağılma ve su tutma rolünü oynar.

 

Madencilik endüstrisinde, Karboksimetil selüloz, peletin bağlayıcısı ve mineral ince taneleri oluşturmak için bağlayıcının hammaddesi olan yüzdürme inhibitörüdür.

Bağlayıcı, pelet hazırlamada vazgeçilmez bir bileşendir, ıslak ampullerin, kuru ampullerin ve pişirilen peletlerin özelliklerini geliştirebilir ve iyi yapışma ve topak oluşturma özelliklerine sahiptir.

Üretilen yeşil pelet, iyi darbe önleme özelliklerine ve kuru ve ıslak ampullerin nispeten yüksek basınç ve düşme mukavemetine sahipken, peletlerin kalitesini de artırır.

 

Karboksimetil selüloz ayrıca yüzdürme işleminde bir değiştiricidir, esas olarak bakır ve kurşunun ayrılmasında kurşunun inhibisyonu için silikat gang inhibitörleri için kullanılır ve bazen mineral çamurunun dağıtıcı maddesi olarak kullanılır.

 

 

Karboksimetil selüloz, kağıt endüstrisinde kuşe kağıt kaplamaların hazırlanmasında kullanılır.

 

 

Sentetik deterjan endüstrisinde, Karboksimetil selüloz, emülsifiye edici, koyulaştırıcı, homojenleştirici ve koruyucu kolloid etkileriyle en iyi aktif katkı maddelerinden biridir;

 

Kaplama endüstrisinde, Karboksimetil selüloz koyulaştırıcı ve film oluşturucu maddedir, ürünün depolanmasını stabil hale getirebilir, mekanik yapı için mükemmel ve kolay reolojik özelliklere sahiptir ve kaplamaların esnekliğini ve parlaklığını artırmaya yardımcı olur,

 

Kaynak elektrotu endüstrisinde, Karboksimetil selüloz, ekstrüzyon performansı, kayganlık ve dökülmeye karşı iyi direnç gibi özelliklere sahip, yağlayıcı ve gaz üreten maddedir;

 

Pil endüstrisinde Karboksimetil Selüloz bağlayıcı, koyulaştırıcı ve dağıtıcı maddedir;

 

Tekstil endüstrisinde, Karboksimetil Selüloz, haşıl maddesi ve tekstil terbiye maddesidir ve baskı patında koyulaştırıcı, emülsifiye edici ve süspansiyon maddeleri kullanılır.

 

 

Karboksimetil Selüloz, gıda uygulamalarına yönelik 231/2012 Sayılı Komisyon Tüzüğüne (AB) uygun, özel olarak saflaştırılmış bir Selüloz Sakızıdır.

 

*Ürün Kaynağı ve Menşei: Karboksimetil Selüloz bitkisel kaynaklardan (odun ve pamuk) üretilir.

 

 

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.