1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

POTASYUM PERSÜLFAT

POTASSIUM PERSULFATE ,POTASYUM PERSÜLFAT, CAS NUMBER:7727-21-1,SYNONYMS:Potassium peroxodisulfate;POTASSIUM PERSULFATE; 7727-21-1; Anthion; Potassium peroxydisulfate; Potassium peroxodisulfate; Potassium peroxydisulphate; Peroxydisulfuric acid, dipotassium salt; Potassium peroxydisulfate; dipotassium [(sulfonatoperoxy)sulfonyl]oxidanide; dipotassium peroxodisulfate; dipotassium peroxodisulphate; dipotassium peroxydisulfate; dipotassium persulfate; dipotassium sulfonatooxy sulfate; peroxydisulfuric acid (((HO)S(O)2)2O2) , dipotassium salt; peroxydisulfuric acid (((HO)S(O)2)2O2), potassium salt (1:2); peroxydisulfuric acid ([(HO)S(O)2]2O2), dipotassium salt; peroxydisulfuric acid potassium salt (1:2); peroxydisulfuric acid, dipotassium salt; potassium peroxodisulfate; potassium peroxydisulfate; potassium peroxydisulfate (K2(S2O8)); potassiumperoxydisulphate; POTASYUMPERSÜFAT; POTASYUM PERSÜLFAT;POTASSIUM PERSULFATE; POTASSIUMPERSULFATE; potasyum persülfat; potasyumpersülfat; potassium persulfate; potassıumpersulfate; potasyum per sülfat 

 

  

 

Potasyum persülfat, K2S2O8 formülüne sahip inorganik bileşiktir. Potasyum peroksidisülfat veya KPS olarak da bilinen bu ürün, soğuk suda az miktarda çözünür, ancak ılık suda daha iyi çözünen beyaz bir katıdır. Bu tuz, polimerizasyonları başlatmak için yaygın olarak kullanılan güçlü bir oksidandır. Potasyum persülfat, suda zayıf bir şekilde çözünen beyaz kristal bir katıdır. 125 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklara ısıtıldığında ayrışır. 2.477 g / cm3 yoğunluğa sahiptir. potasyum per sülfat 

 

 

Hazırlık


Potasyum persülfat, bir soğuk çözelti potasyum bisülfatın sülfürik asit içinde yüksek bir akım yoğunluğunda elektroliziyle hazırlanabilir.


2 KHSO4 → K2S2O8 + H2

 


Aynı zamanda daha fazla çözünür tuz amonyum peroksidisülfat (NH4) 2S2O8 çözeltisine potasyum bisülfat (KHS04) ilave edilerek hazırlanabilir. Prensip olarak, florin sülfatın florür kullanılarak kimyasal oksidasyonu ile hazırlanabilir. Bu reaksiyonda, el yapımı elektrotlar kullanılabilir. Bir sulu KHS04 ya da K2SO4 çözeltisinden köpüren element florin de potasyum peroksidisülfat verir. Reaksiyon aynı zamanda su olmadan da çalışır. Aynı zamanda daha çözünür bir tuz amonyum peroksidisülfat çözeltisine KHS04 eklenerek de hazırlanabilir. Potasyum persülfat bu reaksiyondan çökelir.
 
 

 

Kullanımları

 

Bu tuz, stiren-butadien kauçuk ve politetrafloroetilen ve ilgili malzemeler gibi ticari olarak önemli polimerlere yol açan çeşitli alkenlerin polimerizasyonunu başlatmak için kullanılır. Organik kimyada bir oksitleyici ajan olarak kullanılır, örneğin fenollerin Elbs persülfat oksidasyonu ve anilinlerin Boyland-Sims oksidasyonu. Güçlü fakat stabil bir ağartma maddesi olarak çeşitli saç ağartıcılarında ve hafifleştiricilerde kullanım alanı bulur. Bu kısa ve sürekli olmayan kullanım normalde tehlikesizdir, ancak uzun süreli temas cilt tahrişine neden olabilir. [5] AB içinde bu kullanım için artık onaylanmamış olmasına rağmen, E numarası E922 ile un için iyileştirici bir madde olarak kullanılmıştır.
About Google TranslateCommunityMobileAbout GooglePrivacy & TermsHelpSend feedback.

 

 

 

Potassium persulfate is the inorganic compound with the formula K2S2O8. Also known as potassium peroxydisulfate or KPS, it is a white solid that is sparingly soluble in cold water, but dissolves better in warm water. This salt is a powerful oxidant, commonly used to initiate polymerizations.Potassium persulfate is a white crystalline solid, poorly soluble in water. It decomposes if heated to temperatures over 125°C. It has a density of 2.477 g/cm3.

 

 

Preparation


Potassium persulfate can be prepared by electrolysis of a cold solution potassium bisulfate in sulfuric acid at a high current density.


2 KHSO4 → K2S2O8 + H2

 


It can also be prepared by adding potassium bisulfate (KHSO4) to a solution of the more soluble salt ammonium peroxydisulfate (NH4)2S2O8. In principle it can be prepared by chemical oxidation of potassium sulfate using fluorine.Tantalum electrodes can be used in this reaction. Bubbling elemental fluorine through an aqueous solution of KHSO4 or K2SO4 will also yield potassium peroxydisulfate. The reaction also works in the absence of water.It can also be prepared by adding KHSO4 to a solution of the more soluble salt ammonium peroxydisulfate. Potassium persulfate will precipitate from this reaction.

 

Uses

 

This salt is used to initiate polymeriziation of various alkenes leading to commercially important polymers such as styrene-butadiene rubber and polytetrafluoroethylene and related materials. It is used in organic chemistry as an oxidizing agent,[4] for instance in the Elbs persulfate oxidation of phenols and the Boyland-Sims oxidation of anilines.As a strong yet stable bleaching agent it also finds use in various hair bleaches and lighteners. Such brief and non-continuous use is normally hazard free, however prolonged contact can cause skin irritation.[5] It has been used as an improving agent for flour with the E number E922, although it is no longer approved for this use within the EU.

 

 

 


 

 

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.