1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

Sodyum Karboksimetil Selüloz



Sodyum karboksimetil selüloz
Sodyum Karboksimetil selüloz, özellikleri koyulaştırıcı ajan, emülgatör, yapışkan bağlayıcı, ıslatıcı, dağıtıcı, vb. uygulamalara izin veren, suda çözünen bir anyonik polielektrolittir.

Çamaşır deterjanlarında, Sodyum Karboksimetil selüloz, pamuk ve diğer selülozik kumaşlar üzerinde birikmek üzere tasarlanmış bir kir süspansiyon polimeri olarak kullanılır ve yıkama solüsyonundaki kirlere karşı negatif yüklü bir bariyer oluşturur.

Sodyum Karboksimetil selüloz aynı zamanda bir koyulaştırma maddesi olarak, örneğin petrol çıkarma endüstrisinde, bir viskozite değiştirici ve su tutma maddesi olarak görev yaptığı sondaj çamurunun bir bileşeni olarak kullanılır.

Sodyum Karboksimetil selüloz bazen gelişmiş pil uygulamalarında (yani lityum iyon piller), özellikle grafit anotlarda bir elektrot bağlayıcı olarak kullanılır.

Sodyum Karboksimetil selülozun suda çözünürlüğü, işleme için toksik n-metilpirolidon (NMP) gerektiren geleneksel poliviniliden florür (PVDF) gibi suda çözünmeyen bağlayıcılara göre daha az toksik ve maliyetli işlemeye izin verir.

Sodyum Karboksimetil selüloz, ekstra esneklik gerektiren elektrotlar için genellikle stiren-butadien kauçuğu (SBR) ile birlikte kullanılır; silikon içeren anotlarla kullanım için.

Sodyum Karboksimetil selüloz ayrıca buz paketlerinde daha düşük bir donma noktası ve dolayısıyla buzdan daha fazla soğutma kapasitesi sağlayan ötektik bir karışım oluşturmak için kullanılır.

Sodyum Karboksimetil selülozun sulu çözeltileri, karbon nanotüpleri dağıtmak için de kullanılmıştır, burada uzun CMC moleküllerinin nanotüplerin etrafına sarıldığı ve suda dağılmalarına izin verdiği düşünülmektedir.

Konservasyon-restorasyonda yapıştırıcı veya fiksatif olarak kullanılır.


Diğer isimler
Eş anlamlılar: Sodyum Karboksimetil selüloz, sodyum karboksimetil selüloz, karboksimetilselüloz, karboksimetil selüloz, CMC, sodyum CMC veya selüloz sakızı, Karboksimetilselüloz, karmeloz, E466

tanımlayıcılar

CAS numarası
9004-32-4

AT / Liste no.: 618-378-6
CAS numarası: 9004-32-4

Sodyum karboksimetil selüloz



Karboksimetil selüloz, gıda ürünlerinde suyu emmek ve tutmak, kristal büyümesini kontrol etmek, kalınlaştırmak, bağlayıcı olarak, raf ömrünü uzatmak ve istenen doku veya gövdeyi sağlamak için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Karboksimetil selüloz anyonik olduğundan, formülasyona bağlı olarak süt proteinleri ile kompleksler oluşturabilir.

Ek olarak, yüksek tuz konsantrasyonu, CMC zincirleri arasındaki elektrostatik etkileşimlerin maskelenmesi nedeniyle viskozite üzerinde olumsuz etkiye sahiptir.
Sodyum Karboksimetil selüloz, dondurmada buz kristali büyümesini kontrol etmek için (Regand ve Goff, 2003) veya yoğurt formülasyonlarında bir reoloji düzenleyici olarak kullanılabilir.
Sodyum Karboksimetil selülozun en büyük kullanım hacmi, ılık su eklendiğinde kendi sosunu oluşturan kuru evcil hayvan mamalarının hazırlanmasındadır.

İkinci en büyük kullanımı dondurma, şerbet ve diğer donmuş tatlıların hazırlanmasındadır.

Sodyum Karboksimetil selüloz, buz kristallerinin büyümesini önlemek için kullanıldığı çoğu dondurma ürününde birincil stabilizatördür.

Buz kristallerini küçük tutmak, ürünün pürüzsüz, kremsi kıvamını korur.

Sodyum Karboksimetil selüloz ayrıca fondanlardaki şeker kristal boyutunu da kontrol eder.

Sodyum Karboksimetil selüloz, yoğurt, meyve, soya ve protein içeren diğer asitli içecekler gibi proteinlerin stabilize edilmesi gerektiğinde kullanılır.

Polivalan bir anyon olan Sodyum Karboksimetil selüloz, protein dispersiyonlarını, özellikle en az çözünür oldukları izoelektrik pH değerlerinin yakınında stabilize edebilir, çünkü protein molekülleri çoklu pozitif yüklere sahip olacak ve CMC moleküllerine bağlanabilecektir.

Sodyum Karboksimetil selüloz kullanılarak süt ürünleri, süt asitleştirildiğinde kazein çökelmesine karşı stabilize edilebilir çünkü CMC, kazeinin çözünmediği 3-6 aralığındaki pH değerlerinde kazein ile stabil çözünür kompleksler oluşturur.

Hızlı hidratasyonu nedeniyle diğer kuru karışım bileşenlerinin hidratasyonunu etkiler.

Sodyum Karboksimetil selüloz, evcil hayvan gıdalarının ve diğer ekstrüde ürünlerin hazırlanmasında hem bir bağlayıcı hem de bir ekstrüzyon yardımcısıdır.

Kek gibi unlu mamullerde, hamurun kıvamını ayarlamak, ürün hacmini artırmak, bitmiş ürünün kalitesini artırmak, nem tutma sağlamak ve tazeliği uzatmak için Sodyum Karboksimetil selüloz eklenir.


Sodyum Karboksimetil selüloz (CMC), anyonik, suda çözünür bir selüloz türevidir.

Sodyum Karboksimetil selülozun çözünürlüğü, DP'nin yanı sıra ikame derecesine ve ikame dağılımının tekdüzeliğine bağlıdır.

Sodyum Karboksimetil selülozun suda çözünürlüğü, azalan DP ve artan karboksimetil ikamesi ve ikame homojenliği ile artacaktır.

Çözeltinin viskozitesi, artan DP ve artan konsantrasyonla artar.

Sodyum Karboksimetil selüloz herhangi bir sıcaklıkta suda çözünür.

Oldukça higroskopik yapısı nedeniyle, CMC hızla hidratlanır.


Toz suya eklenirken yüksek çalkalama uygulanarak veya CMC tozu, suya eklenmeden önce şeker gibi diğer kuru bileşenlerle önceden karıştırılarak topak oluşumu önlenebilir.

Çözeltilerinin yüksek çözünürlüğü ve berraklığı nedeniyle CMC, ağızda zengin bir his sağlamak için içeceklerde ve içecek kuru karışımlarında yaygın olarak kullanılır.

Sodyum Karboksimetil selüloz, proteini stabilize etmek ve çökelmesini önlemek için asitlendirilmiş protein içeceklerinde de kullanılır.

Viskoziteyi artırmak için şurup ve sos formülasyonlarına sodyum Karboksimetil selüloz da eklenir.

Sodyum Karboksimetil selülozun son ürünün kalitesini ve tutarlılığını geliştirmek için yaygın olarak kullanıldığı başka bir fırıncılık uygulamasıdır.

Tortilla ekmeklerinde, örneğin, Sodyum Karboksimetil selüloz, hamurun işlenebilirliğini ve katlanabilirlik ve yuvarlanabilirlik dahil olmak üzere son ürünün tekstürel özelliklerini iyileştirmek için kullanılır.



Sodyum Karboksimetil selüloz - genellikle berrak, renksiz ve tatsız bir çözelti oluşturur.
Sodyum Karboksimetil selüloz soğuk suda çözünür ve bazı kaliteler yüksek şeker konsantrasyonlarına tolerans gösterir.
Çok çeşitli viskozitelerde mevcuttur ve iyi bir ısı stabilitesine sahiptir.

Sodyum Karboksimetil selüloz iyi bir film oluşturucudur.

Dondurma: Sodyum Karboksimetil selüloz, dondurmada yaygın olarak kullanılan bir dengeleyicidir.

Sodyum Karboksimetil selüloz soğuk suda çözünür ve bu ona yüksek sıcaklıklara maruz kalmayan dondurma karışımlarında avantaj sağlar.

Keçiboynuzu sakızından farklı olarak CMC, dondurmaya herhangi bir ilave erime direnci vermez.

Sodyum Karboksimetil selüloz ABD'de Avrupa'da olduğundan daha yaygın olarak kullanılmaktadır ve bu, Avrupa pazarının daha yüksek bir oranının gelişmiş erime direncinden yararlanan yeni ürünler olmasıyla ilişkili olabilir.

Fırıncılık: Sodyum Karboksimetil selüloz, nem tutma oranını artırarak ürünün dokusunu iyileştirmek için keklerde, muffinlerde ve tortillalarda yaygın olarak kullanılır.

İçecekler: Sodyum Karboksimetil selüloz, meyve içeceklerinde ve içecek konsantrelerinde stabilizatör olarak kullanılır.
Meyveli içecekler tipik olarak suyla seyreltilmiş meyve suyundan oluşur.
İçeceğin tadını ve dokusunu iyileştirmek için genellikle bir sitrik asit/sitrat tamponu eklenir, içeceğin ağızda bıraktığı hissi iyileştirmek için biraz ekstra şeker ve CMC eklenebilir.

Eklenen şekerden viskozite katkısı olmayan düşük kalorili içecekler, viskozite değiştirici eklenmeden çok ince ve sulu bir ağız hissine sahip olacaktır.


kullanımlar
giriiş
Sodyum Karboksimetil selüloz, bir viskozite değiştirici veya koyulaştırıcı olarak ve hem gıda hem de gıda dışı çeşitli ürünlerde emülsiyonları stabilize etmek için kullanılır.
Esas olarak, yüksek viskoziteye sahip olması, toksik olmaması ve ana kaynak lifin ya yumuşak odun hamuru ya da pamuk linter olması nedeniyle genellikle hipoalerjenik olarak kabul edilmesi nedeniyle kullanılır.
Gıda dışı ürünler, diş macunu, laksatifler, diyet hapları, su bazlı boyalar, deterjanlar, tekstil haşıl, yeniden kullanılabilir ısı paketleri, çeşitli kağıt ürünleri gibi ürünleri ve ayrıca kenarların parlatılmasına yardımcı olmak için deri işçiliğini içerir. doğrulama gerekli]


enzimoloji


Çözünmeyen mikro tanecikli Sodyum Karboksimetil selüloz, proteinlerin saflaştırılması için iyon değiştirme kromatografisinde katyon değiştirme reçinesi olarak kullanılır.

Türevlendirme seviyesi çok daha düşüktür, [kime göre?] bu nedenle, pozitif yüklü proteinlere bağlanmak için yeterli negatif yüklü karboksilat grupları eklenirken mikro granüler selülozun çözünürlük özellikleri korunur.

Ayrıca Sodyum Karboksimetil selüloz, endoglukanazlardan (selülaz kompleksinin bir parçası) enzim aktivitesini karakterize etmek için yaygın olarak kullanılmıştır; yapısı selülozu kristalden arındırmak ve endoglukanaz eylemi için ideal olan amorf bölgeler oluşturmak üzere tasarlandığından, endo-etkili selülazlar için oldukça spesifik bir substrattır.

Sodyum Karboksimetil selüloz arzu edilir çünkü kataliz ürünü (glikoz), 3,5-dinitrosalisilik asit gibi bir indirgeyici şeker tahlili kullanılarak kolayca ölçülür.

Enzim deneylerinde Sodyum Karboksimetil selüloz kullanılması, daha verimli selülozik etanol dönüşümü için gerekli olan selülaz enzimlerinin taranmasında özellikle önemlidir.

Birçoğu tam selülaz aktivitesini Sodyum Karboksimetil selüloz hidrolizi ile ilişkilendirdiğinden, Sodyum Karboksimetil selüloz, selülaz enzimleriyle yapılan erken çalışmalarda kötüye kullanıldı.

Selüloz depolimerizasyonunun mekanizması daha iyi anlaşıldıkça, kristalin (örn. Avicel) ve çözünmeyen (örn. CMC) selülozun parçalanmasında ekzo-selülazların baskın olduğu ortaya çıktı.

Yemek bilimi
Sodyum Karboksimetil selüloz, E numarası E466 veya E469 (enzimatik olarak hidrolize edildiğinde) altındaki gıdalarda, viskozite değiştirici veya koyulaştırıcı olarak ve dondurma dahil çeşitli ürünlerde emülsiyonları stabilize etmek için kullanılır.

Sodyum Karboksimetil selüloz ayrıca glütensiz ve yağı azaltılmış gıda ürünlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.



Metatartarik asitten daha kararlıdır ve tartrat çökelmesini önlemede çok etkilidir.
Sodyum Karboksimetil selüloz varlığında KHT kristallerinin daha yavaş büyüdüğü ve morfolojilerini değiştirdiği bildirilmektedir.


Şarap pH'ında negatif yüklü olan Sodyum Karboksimetil selüloz molekülleri, potasyum iyonlarının biriktiği kristallerin elektropozitif yüzeyi ile etkileşime girer.
Kristallerin daha yavaş büyümesi ve şekillerinin değişmesi, KHT kristallerine bağlanmak için Sodyum Karboksimetil selüloz molekülleri ile bitartrat iyonları arasındaki rekabetten kaynaklanır.


Spesifik mutfak kullanımları
Sodyum Karboksimetil selüloz tozu, dondurma endüstrisinde çalkalama veya aşırı düşük sıcaklıklar olmadan dondurma yapmak için yaygın olarak kullanılır, böylece geleneksel çalkalayıcılara veya tuzlu buz karışımlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırır.

Sodyum Karboksimetil selüloz, ekmek ve keklerin pişirilmesinde kullanılır.

Sodyum Karboksimetil selülozun kullanılması, yağ ihtiyacını azaltarak ekmeğe daha düşük bir maliyetle daha iyi bir kalite verir.
Sodyum Karboksimetil selüloz ayrıca bisküvilerde emülgatör olarak kullanılır.

Yağı hamur içinde eşit bir şekilde dağıtarak, hamurun kalıplardan ve kesicilerden ayrılmasını iyileştirir ve herhangi bir bozuk kenar olmadan iyi şekillendirilmiş bisküviler elde eder.

Bisküvi yapımında kullanılan yumurta sarısı veya yağ miktarını azaltmaya da yardımcı olabilir.

Sodyum Karboksimetil selülozun şeker hazırlamada kullanılması aroma yağlarında düzgün dağılım sağlar, doku ve kaliteyi artırır.

Sodyum Karboksimetil selüloz sakızlarda, margarinlerde ve fıstık ezmesinde emülgatör olarak kullanılır.



Veteriner hekimlikte, Sodyum Karboksimetil selüloz, bağırsak yapışıklıklarının oluşumunu önlemek için büyük hayvanlarda, özellikle atlarda karın ameliyatlarında kullanılır.


Çamaşır deterjanlarında, pamuklu ve diğer selülozik kumaşlar üzerinde birikmek üzere tasarlanmış bir kir süspansiyon polimeri olarak kullanılır ve yıkama solüsyonundaki kirlere karşı negatif yüklü bir bariyer oluşturur.

Sodyum Karboksimetil selüloz aynı zamanda bir koyulaştırma maddesi olarak, örneğin petrol çıkarma endüstrisinde, bir viskozite değiştirici ve su tutma maddesi olarak görev yaptığı sondaj çamurunun bir bileşeni olarak kullanılır.

Sodyum Karboksimetil selüloz bazen gelişmiş pil uygulamalarında (yani lityum iyon piller), özellikle grafit anotlarda bir elektrot bağlayıcı olarak kullanılır.
Sodyum Karboksimetil selülozun suda çözünürlüğü, işleme için toksik n-metilpirolidon (NMP) gerektiren geleneksel poliviniliden florür (PVDF) gibi suda çözünmeyen bağlayıcılara göre daha az toksik ve maliyetli işlemeye izin verir.
Sodyum Karboksimetil selüloz, ekstra esneklik gerektiren elektrotlar için genellikle stiren-butadien kauçuğu (SBR) ile birlikte kullanılır; silikon içeren anotlarla kullanım için.

Sodyum Karboksimetil selüloz ayrıca buz paketlerinde daha düşük bir donma noktası ve dolayısıyla buzdan daha fazla soğutma kapasitesi sağlayan ötektik bir karışım oluşturmak için kullanılır.

Sodyum Karboksimetil selülozun sulu çözeltileri, uzun Sodyum Karboksimetil selüloz moleküllerinin nanotüpleri sararak suda dağılmalarına izin verdiği düşünülen karbon nanotüpleri dağıtmak için de kullanılmıştır.

Konservasyon-restorasyonda yapıştırıcı veya fiksatif olarak kullanılır.
Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.