1-9 A-D E-G H-M N-P Q-S T-Z

VAZELİN

VAZELİN = PETROLATUM = BEYAZ PETROLATUM = YUMUŞAK PARAFİN = Çoklu hidrokarbon



Eşanlamlılar: PETROLATUM, VAZELİN
Kimyasal İsimleri: PETROLDEN ELDE EDİLEN, BAŞLICA PARAFİNİK DOĞA OLAN YARI KATI DOYMUŞ HİDROKARBONLARIN SAFLANDIRILMIŞ KARIŞIMI


Vazelin, parafinik kalıntı yağın mum alma işleminden yarı katı olarak elde edilen hidrokarbonların karmaşık bir kombinasyonudur.
Vazelin, PETROLEUM'dan elde edilen yarı katı hidrokarbonların kolloidal bir sistemidir. Vazelin, merhem bazı, topikal koruyucu ve kayganlaştırıcı olarak kullanılır.
Vazelin, ağırlıklı olarak C25'ten büyük karbon sayılarına sahip doymuş kristal ve sıvı hidrokarbonlardan oluşur.

CAS no.: 8009-03-8
EC / Liste no.: 232-373-2
Mol. formül: C86H142


Menşe(ler): Sentetik, Mineral
Diğer diller: Vaselina, Vazelin (Gelée de pétrole)
INCI adı: PETROLATUM
EINECS/ELINCS numarası: 232-373-2
Komedojenik potansiyel (pc): 5
Gıda katkı maddesi: E905b
Sınıflandırma: Düzenlenmiş, Mineral yağ


Petrol kaynağına ve rafine etme yöntemine bağlı olarak doymuş hidrokarbonların değişken bileşimi (karbon sayısı genellikle 25'ten fazladır); Endüstriyel kaliteler (daha az rafine edilmiş) polisiklik aromatikler dahil olmak üzere safsızlıklara sahip olabilir; [ICSC] Yağlayıcı, gıda katkı maddesi (koruyucu kaplamalar ve köpük giderici ve ayırıcı ajan), yumuşatıcı baz (merhemler, kremler ve losyonlar), pas önleyiciler için taşıyıcı, koruyucu pansuman, parfüm çıkarıcı ve kauçuk bileşikleri için yumuşatıcı olarak kullanılır; Deri yağında, ayakkabı cilasında, modelleme killerinde, kozmetiklerde, böcek kovucularda, gıda üreten hayvanların tedavisinde ve karbon kağıdı yapımında; [HSDB] Sıvı formda (beyaz mineral yağ) müshil, tekstil yağlayıcı ve dağıtıcı ajan olarak kullanılır; [Hawley]





Vazelin olarak bilinen petrolatum, kozmetikte dudak balzamlarında kullanılır, %13 içerir. Rujlarda, nemlendirici kremlerde veya saç bakımında da bulunur. Gittikçe daha tartışmalı olan bu saf petrol türevi, sert düzenlemelere tabidir.

Çözünürlük: Vazelin suda çözünmez, karbondioksitte kolayca çözünür, eter ve heksanda çözünür (OT-42).


Kimyasal özellikler:
Vazelin beyaz, sarı veya açık amber renkli yarı katı yağlı bir maddedir.
Vazelin, ince tabakalı, hafif floresan olduğunda şeffaftır.
Vazelin, suda çözünmez, soğuk veya sıcak etanolde ve soğuk susuz etanolde hemen hemen çözünmez.
Vazelin, eter, heksan ve en uçucu veya uçucu olmayan yağda çözünür; benzen, karbon disülfür, kloroform ve terebentin içinde kolayca çözünür.


Petrolatum (Vazelin), yağlama yağından, kalıntı yağ ve serat karışımından saflaştırılan maltenlerdir.
Vazelin ilaçlar, kozmetikler, ince kimyasal hammaddeler ve hassas aletler için önemli bir yağlayıcıdır.
Çin'de başlıca vazelin ürünleri arasında sıradan vazelin, endüstriyel vazelin ve tıbbi vazelin bulunur.
Sıradan vazelin, çeşitli merhemlerin ve koyu renkli kauçuk ürünlerin yumuşatıcısının hazırlanması için uygundur; endüstriyel vazelin metal ürünleri ve genel makine parçalarını pasa karşı korumak ve makineleri hafif yükler altında yağlamak için kullanılabilir, ancak aynı zamanda deri ve kauçuk yumuşatıcı için işleme bileşiği olarak da kullanılabilir.
Vazelin ürünleri esas olarak tıbbi beyaz vazelin ve tıbbi sarı vazelin olmak üzere ikiye ayrılan tıbbi vazelin içinde yoğunlaşmıştır.
Tıbbi Vazelin esas olarak merhem, cilt koruyucu krem ​​ve kozmetik hammaddelerinin yanı sıra tıbbi aletler ve hassas aletler için pas önleyici ve yağlayıcı malzemelerin hazırlanmasında kullanılır.

Petrolatum esasen mineral yağlı jöledir ve daha yaygın olarak Vazelin olarak adlandırılır.
Çok çeşitli nemlendiriciler onu ana bileşen olarak kullanır çünkü nemi cilde hapseden bir bariyer oluşturur.
Ayrıca saça parlaklık kazandırma özelliğinden dolayı birçok farklı saç bakım ürününde kullanılmaktadır.
Bazı kişiler ayrıca çatlamış dudak ve ayak tırnağı mantarını tedavi etmek için de kullanır.
Başlangıçta, jöle öncelikle kesikleri, yanıkları ve sıyrıkları tedavi etmek için bir merhem olarak kullanıldı; ancak, doktorlar tarafından birçok çalışma yapılmış ve bulgular, ürünün cilt tarafından emilmediğini ve kabarma sürecine kesinlikle doğrudan etkisinin olmadığını göstermiştir.
Petrolatumun yaraların iyileşmesini hızlandırmadaki etkinliği, yanıkları ve kesikleri kapatma, böylece nemin deriden buharlaşmasını ve mikropların yaraya girmesini engelleme kapasitesinden kaynaklanır.

Vazelin, petrol kulelerinde oluşan mumlu petrol malzemesinin damıtılmasıyla yapılır.
Daha hafif ve daha ince yağ bazlı ürünler, beyaz vazelin veya sadece vazelin olarak da bilinen vazelin oluşturur.
Robert Chesebrough, 1872'de bu işlemi (ABD Patenti 127.568) tasarlayan ve patentini alan kimyagerdir.
Temel olarak, ham malzeme vakumla damıtma işlemine tabi tutulur. Damıtma kalıntısı daha sonra Vazelin elde etmek için kemik kömüründen süzülür.


Oda sıcaklığında, Vazelin, bir hidrokarbon karışımından oluşan kokusuz bir yarı katıdır.
Birincil hidrokarbon, 8009-03-8 CAS numarasına sahip 1,1,2-Trimetilbenzeindol (C15H15N)'dir.

Vazelin Kullanımları
Vazelin birçok kozmetik ve losyonun bir bileşenidir. Başlangıçta yanık merhemi olarak pazarlandı. Vazelin yanıkları veya diğer yaraları iyileştirmezken, temizlenmiş bir yanığı veya kontaminasyondan veya başka enfeksiyondan kaynaklanan yaralanmaları kapatır. Nemi hapsetmek için kuru veya çatlamış cilde Vazelin de uygulanabilir. Kırmızı veteriner petrolü olarak bilinen bir varyasyon, UV (ultraviyole) maruziyetine karşı bir miktar koruma sağlar ve güneş kremi olarak kullanılmıştır.




Vazelin = Vazelin beyaz veya sarı homojen bir macundur, neredeyse kokusuz ve tatsızdır, sıvı ve katı parafin hidrokarbonların bir karışımıdır.
Bağıl yoğunluk: 0.815~0.830, viskozite: 0.01 ~ 0.02 Pa•s (100℃), parlama noktası > 190℃ (açık tip), düşme noktası: yaklaşık 37~54℃.
Vazelinnin etil eter, petrol eteri, yağlı yağ, benzen, karbon disülfür, kloroform ve terebentin içinde çözülmesi kolaydır, etanolde çözülmesi zordur ve suda neredeyse çözünmez.
Vazelin, ultraviyole radyasyondan sonra karanlıkta floresan olabilen şeffaf bir sıvıya ısıtılır.

Kullanım Alanları: Hiçbir renk veya koku, kimyasal inertlik, yarı katı, lipofilik özellik ve iyi yapışma özellikleri ile saç kremi, saç kremi, göz kremi, ruj, balmumu matrisi vb. substratların üretimi için uygundur.
Tıbbi petrolatum (vazelin), ilaçlarda değişiklik olmaksızın hemen hemen tüm ilaçlarla uyumlu olduğu için merhem matrisi olarak yaygın olarak kullanılabilir.
Hidrofilik vazelin, stearil alkol, setil alkol ve kolesterol gibi alkollerin ısıtılmış füzyon ve yeterli karıştırmadan sonra eklenmesiyle hazırlanabilir.
Hidrofilik vazelin, güçlü geçirgenliğe, stabiliteye ve küçük uyarımlara sahip bir merhem bazıdır.
Bu merhem matriksi kuru deri döküntüsü, eritem, papüller ve diğer hastalıklar için, özellikle kan kabuklarının ve pul pul dökülmelerin giderilmesi için tek başına kullanılabilir.
Vazelin, kolesterol ile uyumlu olması için iyonik olmayan bir emülgatör olarak da kullanılabilir, bu nedenle uyumluluk aralığı çok geniştir.
Ek olarak, Vazelin (vazelin), emilebilirliği nedeniyle sıvı ilaçlar veya sulu ilaç çözeltileri ile uyumlu olabilir.
Endüstriyel vazelin, kauçuk yumuşatıcı, metal cihazların pas önleyici ve paslanmaya karşı dayanıklı gresin hammaddesi olarak kullanılabilir.


Kullanım Alanları: Köpük giderici; yağlayıcı; salma maddesi; koruyucu kaplama.
Ürün, ilaç merhemi ve cilt koruyucu krem ​​bileşenlerinin hazırlanması için uygundur.
Vazelin (vazelin), mekanik ekipmanların, metallerin ve parçaların, özellikle hassas aletlerin, tıbbi ekipmanların ve diğer gelişmiş ürünlerin korozyon önleyici olarak kullanılabilir. Sıcaklığın yüksek olmadığı ve mekanik yükün fazla olmadığı makinelerin aşınmayı önleyici kısımlarında yağlama gresi olarak kullanılabilir. Cilt bakım kremi, saç kremi, ruj pomatı vb. gibi üst düzey kozmetiklerin ve diğer günlük ihtiyaçların bileşenleri olarak kullanılabilir.


Tüketici Kullanımları
Vazelin şu ürünlerde kullanılır: yağlayıcılar ve gresler, yapıştırıcılar ve sızdırmazlık ürünleri, cilalar ve mumlar, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri, parfümler ve kokular ve yakıtlar.
Bu maddenin çevreye diğer salınımı muhtemelen şunlardan kaynaklanabilir: işleme yardımcısı olarak iç mekan kullanımı, işleme yardımcısı olarak dış mekan kullanımı, minimum salınımlı kapalı sistemlerde dış mekan kullanımı (örn. otomotiv süspansiyonundaki hidrolik sıvılar, motor yağındaki yağlayıcılar ve fren sıvıları) ve minimum salınımlı kapalı sistemlerde iç mekan kullanımı (örneğin, buzdolaplarındaki soğutma sıvıları, yağ bazlı elektrikli ısıtıcılar).


Vazelin (petrolatum olarak da bilinir), yarı katı jöle benzeri bir madde oluşturan mineral yağlar ve mumların bir karışımıdır.
Bu ürün, Robert Augustus Chesebrough'un 1859'da keşfetmesinden bu yana pek değişmedi. Chesebrough, petrol işçilerinin yaralarını ve yanıklarını iyileştirmek için yapışkan bir jöle kullandığını fark etti. Sonunda bu jöleyi Vazelin olarak paketledi.

Vazelinnin faydaları, cildinizi su koruyucu bir bariyerle kapatmaya yardımcı olan ana bileşeni petrolden gelir.
Bu, cildinizin iyileşmesine ve nemi korumasına yardımcı olur.


Vazelin, vazelin, beyaz petrolatum, yumuşak parafin veya çoklu hidrokarbon, CAS numarası 8009-03-8, başlangıçta topikal bir merhem olarak tanıtılan yarı katı bir hidrokarbon karışımıdır (karbon numaraları esas olarak 25'ten fazladır). iyileştirici özellikler.
Vazelin markası, 1870'den beri iyi bilinen bir Amerikan Vazelin markasıdır.

Vazelin bir ilaç sandığı haline geldikten sonra, tüketiciler onu kozmetik amaçlı ve ayak tırnağı mantarı, genital döküntüler (STD olmayan), burun kanamaları, pişik ve soğuk algınlığı gibi birçok rahatsızlık için kullanmaya başladılar.
Bir "her derde deva" olarak folklorik tıbbi değeri, uygun ve uygun olmayan kullanımların daha iyi bilimsel olarak anlaşılmasıyla sınırlandırılmıştır.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanmış bir tezgah üstü (OTC) cilt koruyucusu olarak tanınır ve kozmetik cilt bakımında (genellikle mineral yağ olarak adlandırılır) yaygın olarak kullanılmaya devam eder.


Yerli Amerikalılar, cildi korumak ve iyileştirmek için vazelin kullanımını keşfettiler.
Gelişmiş petrol kuyuları Batı Pensilvanya'da 1415-1450 gibi erken bir tarihte inşa edilmişti.
1859'da Amerika Birleşik Devletleri'nin ilk petrol kulelerini işleten işçiler, arızaları araştırırken kulelerde parafin benzeri bir malzeme oluştuğunu fark ettiler.
Maddenin iyileşmeyi hızlandırdığına inanan işçiler, jöleyi kesik ve yanıklarda kullandılar.

Daha önce ispermeçet balinalarının yağından yakıt damıtmakla ilgili çalışması petrol tarafından modası geçmiş genç bir kimyager olan Robert Chesebrough, hangi yeni malzemelerin ticari potansiyele sahip olduğunu görmek için Titusville, Pennsylvania, ABD'ye gitti.
Chesebrough, sondajcıların dediği gibi rafine edilmemiş siyah "çubuk mumunu" rafine etmek ve potansiyel kullanımlarını keşfetmek için laboratuvarına geri götürdü.
Çubuk mumdan daha hafif, daha ince yağ ürünlerini damıtarak açık renkli bir jel oluşturabileceğini keşfetti.
Chesebrough, 1872'de ABD Patenti 127.568 ile Vazelin yapma işleminin patentini aldı.
İşlem, ham malzemenin vakumla damıtılmasını ve ardından hareketsiz kalıntının kemik kömürü içinden süzülmesini içeriyordu.
Chesebrough, cildini asitle veya açık alevle yakarak, ardından merhemi yaralarının üzerine sürerek ve mucizevi ürünüyle geçmişteki yaralarının iyileştiğini göstererek, satışları teşvik etmek için ürünü göstererek New York'u dolaştı.
İlk fabrikasını 1870 yılında Vazelin adını kullanarak Brooklyn'de açtı.

Fiziki ozellikleri
Vazelin, tam oranlara bağlı olan bir erime noktasına sahip bir hidrokarbon karışımıdır.
Erime noktası tipik olarak 40 ve 70 °C (105 ve 160 °F) arasındadır.
Vazelin (vazelin) yalnızca sıvıya ısıtıldığında yanıcıdır; o zaman sıvının kendisi değil, dumanlar yanacaktır, bu nedenle Vazelinni tutuşturmak için yapraklar, ağaç kabuğu veya küçük dallar gibi bir fitil malzemesi gerekir.
Vazelin (vazelin) renksizdir (veya yüksek oranda damıtılmadığında uçuk sarı renktedir), yarı saydamdır ve saf olduğunda tat ve kokudan yoksundur.
Vazelin (vazelin) havaya maruz kaldığında oksitlenmez ve kimyasal reaktifler tarafından hemen etkilenmez.
Vazelin (vazelin) suda çözünmez. Diklorometan, kloroform, benzen, dietil eter, karbon disülfür ve terebentin içinde çözünür.
Vazelin (vazelin), polipropilen (PP) üzerinde bir plastikleştirici görevi görür, ancak diğer plastiklerin çoğuyla uyumludur[kaynak belirtilmeli].
Vazelin (vazelin) yarı katıdır, katı bir madde gibi sonsuza kadar şeklini korur, ancak kendi kendine akmasa da sıvı gibi parçalanmadan bulunduğu kabın şeklini almaya zorlanabilir. .

Vazelinnin özel uygulamasına bağlı olarak, USP, B.P. veya Ph. Eur olabilir. Seviye.
Bu, Vazelinin işlenmesi ve işlenmesi ile ilgilidir, bu nedenle tıbbi ve kişisel bakım uygulamaları için uygundur.

kullanır
Vazelinin çoğu kullanımı, kuru dudaklarda ve kuru ciltte kullanım da dahil olmak üzere yağlama ve kaplama özelliklerinden yararlanır.

Farmasötik Uygulamalar: Petrolatum esas olarak topikal farmasötik formülasyonlarda yumuşatıcı-merhem bazı olarak kullanılır; cilt tarafından zayıf bir şekilde emilir.
Petrolatum ayrıca kremlerde ve transdermal formülasyonlarda ve mineral yağ ile birlikte ilaçlı şekerlemeler için yağlayıcı formülasyonlarda bir bileşen olarak kullanılır.
Terapötik olarak, petrolatum içeren steril gazlı bezler, yapışkan olmayan yara pansumanları için veya bir paketleme malzemesi olarak kullanılabilir.
Petrolatum ayrıca kozmetikte ve bazı gıda uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kullanım Alanları: Farmasötik yardım (merhem bazı, yağlı); Koruyucu (topikal).
Kullanım Alanları: vazelin (Vazelin; Vazelin) cildi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir. Cildin yüzeyinde bir film tabakası oluşturarak buharlaşmanın neden olduğu nem kaybını önler ve tahrişe karşı korur. Dezavantajı, onu ciltten etkili ve düzgün bir şekilde çıkarmanın zorluğunda yatmaktadır. Çalışmalar, petrolatumun cilt yüzeyindeki lipidlerin iyileşmesini hızlandırdığını, stratum korneum tabakasına nüfuz ettiğini ve tıkayıcı özelliklerine rağmen normal bariyer iyileşmesine izin verdiğini göstermektedir. Böylece geçirimsiz bir zar oluşturmaz veya hareket etmez. Petrolden elde edilen yarı katı hidrokarbonların saflaştırılmış bir karışımıdır. Petrolatum, diğer yumuşatıcılardan daha yağlı bir his verir ve ayrıca gözenekleri tıkama ve komedojeniteye neden olma potansiyeline sahiptir. Alerjik deri döküntülerine neden olabilmesine rağmen, petrolatum uygun şekilde saflaştırıldığında ve yüksek dereceli olduğunda cilt için toksik değildir.
Kullanım Alanları: Petrolatum, petrolden elde edilen yarı katı hidrokarbonların saflaştırılmış bir karışımı olan bir ayırıcı madde, yağlayıcı ve köpük giderici maddedir. rengi beyazdan sarıya değişir. unlu mamüllerde, suyu alınmış meyve ve sebzelerde ve yumurta akı katılarında kullanılır.



Aşağıda Vazelin kullanımlarına ilişkin diğer bazı örnekler verilmiştir:

Tıbbi tedavi
Vazelin marka First Aid Petroleum Jelly veya jöleye ek antibakteriyel etki vermek için fenol içeren karbonatlı vazelin üretimi durdurulmuştur.
İkinci Dünya Savaşı sırasında, kırmızı veteriner petrolatum veya kısaca Red Vet Pet olarak adlandırılan çeşitli Vazelin, genellikle can salı hayatta kalma kitlerine dahil edildi.
Güneş koruyucu görevi görerek ultraviyole ışınlarına karşı koruma sağlar.

Amerikan Dermatoloji Akademisi, yara izini azaltmak için cilt yaralanmalarının Vazelin ile nemli tutulmasını önerir.
Doğrulanmış bir tıbbi kullanım, lazer cilt yenilemeyi takiben ameliyat sonrası ilk dönemde hastanın cildinin nem kaybını korumak ve önlemektir.

Lipid pnömonisi riski nedeniyle burun içine Vazelin uygulanmaması gerektiğini belirten 1994 yılında yayınlanan bir vaka raporu vardır, ancak bu sadece bir hastada bildirilmiştir.
Bununla birlikte, Vazelin kulak burun boğaz uzmanları (kulak, burun ve boğaz cerrahları) tarafından burun nemi ve burun kanaması tedavisi ve burunda kabuklanma ile mücadele için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Büyük araştırmalar, buruna kısa sürelerle uygulanan Vazelinnin önemli bir yan etkisi olmadığını bulmuştur.

Tarihsel olarak, iç kullanım için de tüketildi ve hatta "Vazelin şekerlemesi" olarak tanıtıldı.

Fonksiyonlar:

Aktif maddeler için taşıyıcı
Dehidrasyona karşı cilt koruyucu
Birçok uygulama için temel malzeme
evrensel yardımcı madde
Uygulamalar:

renkli kozmetik
susuz formüller
Rujlar ve dudak balsamı
Cilt bakımı (örneğin kremler, losyonlar, merhemler, vb.)
Saç bakımı (örneğin pomatlar)
Bebek Bakımı
Güneş koruması
Soğuk ovma ve ağrı kesici tedaviler

Cilt vücudun en büyük organıdır, bu yüzden ona iyi bakmak önemlidir.
Ancak, bunu yapmak mutlaka bankayı kırmak anlamına gelmez.
Aslında, çoğu insanın ecza dolabında bulunan yaygın, ucuz bir ürün olan vazelin, tüm aile için birden fazla cilt bakımı kullanımına sahip olabilir.

Cilt bakımından tasarruf etmek için dermatologlar Vazelin kullanmanızı tavsiye eder:

Dudaklarınız ve göz kapaklarınız da dahil olmak üzere kuru cildi rahatlatın. Kuru cilt pul pul dökülebilir, kaşınabilir, çatlayabilir ve hatta kanayabilir.
Merhemler losyonlardan daha etkili ve daha az tahriş edici olduğundan, dudaklarınız ve göz kapaklarınız da dahil olmak üzere kuru cilde Vazelin uygulamayı düşünün.
Göz kapaklarınızdaki cilt, vücuttaki en ince cilttir ve kolayca tahriş olabilir.
Göz kapaklarınız kurur ve pul pul dökülürse, nem ve koruma için az miktarda vazelin sürün.
En iyi sonuç için, cildiniz nemliyken her zaman Vazelin uygulayın.

Yaralı cildin iyileşmesine yardımcı olun. Kesikler, sıyrıklar ve çizikler gibi küçük yaralar için yarayı nemli tutmak için Vazelin kullanın.
Bu, kabukların iyileşmesi daha uzun sürdüğü için yaranın kurumasını ve kabuk oluşturmasını önlemeye yardımcı olur.
Bu aynı zamanda bir yara izinin çok büyük, derin veya kaşıntılı olmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
Yara günlük olarak temizlendiği sürece anti bakteriyel merhem kullanılmasına gerek yoktur.

Sürtünmeyi önleyin. Reşo, vücut parçaları birbirine sürttüğünde veya giysilere sürtündüğünde ortaya çıkan ağrılı bir cilt tahrişidir.
Kabarcıklara yol açabilecek sürtünmeyi önlemek için ayaklar veya uyluklar gibi sorunlu bölgelere vazelin sürün.

Bebek bezi döküntüsünü tedavi edin. Bebek bezi döküntülerini önlemenin en iyi yolu bebeğinizin cildini mümkün olduğunca kuru ve temiz tutmaktır.
Ancak bebeğinizde kızarıklık olursa, her bez değişiminde vazelin sürün.
Doğru bakım ile bebeğinizin kızarıklıkları yaklaşık üç ila dört gün içinde geçecektir.
Döküntü geçmezse, kurul onaylı bir dermatologla görüşün.

Tırnakları yeniden nemlendirin. Sık sık manikür ve pedikür yaptırıyorsanız, ojeler arasında tırnaklarınıza ve tırnak etlerinize vazelin sürün.
Bu kırılganlığı en aza indirecek ve tırnaklarınızın kırılmasını önlemeye yardımcı olacaktır.
En iyi sonuç için, tırnaklarınız nemliyken uygulayın.



Cilt ve saç bakımı
Günümüzde çoğu vazelin, cilt losyonları ve kozmetik ürünlerinde bir bileşen olarak kullanılmaktadır, sürtünmeyi en aza indirerek veya nem kaybını azaltarak veya bir bakım yardımcısı olarak işlev görerek çeşitli cilt bakımı ve koruma türleri sağlar, örn. G. pomad.
Ayrıca kuru kafa derisi ve kepek tedavisinde yaygın olarak kullanılır.

Nem kaybını önleme
Vazelin, nem kaybını azaltarak ellerin ve dudakların çatlamasını önleyebilir ve tırnak etlerini yumuşatabilir.

Bu özellik ısı yalıtımı sağlamak için kullanılır: vazelin yüzücüleri eğitim sırasında veya kanal geçişleri veya uzun okyanus yüzmeleri sırasında suda sıcak tutmak için kullanılabilir.
Soğuk havalarda yapılan outdoor sporlarda cilt nemini buharlaştırarak yüzün soğumasını önleyebilir.

saç bakımı
Yirminci yüzyılın ilk bölümünde, Vazelin, saf veya içerik olarak saç pomatı olarak da popülerdi.
Saf balmumu ile 50/50 karışım halinde kullanıldığında etkili bir bıyık mumu yapar.

cilt yağlama
Vazelin, çeşitli spor aktiviteleri sırasında cilt ve giysi arasındaki sürtünmeyi azaltmak için, örneğin bisikletçilerin oturma bölgesinin veya uzun mesafe koşucularının bol tişört giyen meme uçlarının sürtünmesini önlemek için kullanılabilir ve genellikle kasık bölgesinde kullanılır. güreşçiler ve futbolcular.

Vazelin, su bazlı kayganlaştırıcılar gibi kurumadığı ve K-Y ve ilgili metilselüloz ürünlerinden farklı olarak kendine özgü bir "his"e sahip olduğu için kişisel bir yağlayıcı olarak yaygın olarak kullanılır.
Ancak lateksi şişirdiği ve dolayısıyla yırtılma olasılığını artırdığı için cinsel aktivite sırasında prezervatif ile birlikte kullanılması önerilmez.

Ürün bakımı ve koruması
Kaplama
Vazelin, mükemmel ve ucuz bir su itici olarak hizmet ettiği için, metalik biblolar, paslanmaz olmayan çelik bıçaklar ve silah namluları gibi korozyona eğilimli öğeleri depolamadan önce kaplamak için kullanılabilir.
Motorlu tekneler ve yelkenli yatlar için çevre dostu su altı zehirli boya olarak kullanılır.
Porsche kullanım kılavuzunda, hafif alaşımlı (alleny) eloksallı Fuchs jantları yol tuzlarından ve fren tozundan kaynaklanan korozyona karşı korumak için koruyucu olarak önerildi.
"Her üç ayda bir (düzenli temizlikten sonra) tekerlekler Vazelin ile kaplanmalıdır."

Bitiricilik
Mineral yağ cilası gibi ahşabı bitirmek ve korumak için kullanılabilir.
Bisiklet seleleri, botlar, motosiklet kıyafetleri gibi pürüzsüz deri ürünleri yumuşatmak ve korumak için kullanılır ve rugan ayakkabılara parlaklık vermek için kullanılır (ince bir kat halinde sürüldüğünde ve ardından hafifçe parlatıldığında).

Yağlama
Vazelin, fermuarları ve sürgülü cetvelleri yağlamak için kullanılabilir.

Mermi yağlayıcı bileşiklerde kullanılır.
Petrolatum ayrıca hafif bir yağlama gresi ve ayrıca bir yapışma önleyici montaj gresi olarak da kullanılır.

Endüstriyel üretim süreçleri
Vazelin, mum mum formüllerine dahil edildiğinde yararlı bir malzemedir.
Vazelin, genel karışımı yumuşatır, mumun ilave koku yağı içermesine izin verir ve camın yan duvarına yapışmayı kolaylaştırır.
Vazelin, daha büyük (parafin mumu) ve daha az (mineral yağı) moleküler ağırlıklara sahip olanlar da dahil olmak üzere bir hidrokarbon karışımının parçası olarak, hamuru gibi kurutmayan modelleme kilini nemlendirmek için kullanılır.
Kalenderlenmemiş kağıt stoklarından kağıt tiftiği "toplanmasını" azaltmak için baskı mürekkeplerine yapışkanlık azaltıcı katkı maddesi olarak kullanılır.
Alçı kalıplar ve dökümler için kalıp ayırıcı olarak kullanılabilir.
Deri sektöründe su yalıtım kremi olarak kullanılır.


Mekanik, bariyer fonksiyonları
Vazelin, su girişini önlemek için plastik yalıtım kullanarak bakır veya fiber optik kabloları doldurmak için kullanılabilir, bkz. icky-pick.

Hayvanların sürünerek dışarı çıkmasını ve kaçmasını önlemek için teraryumların iç duvarlarını kaplamak için vazelin kullanılabilir.

Bir sıvının yayılmasını önlemek için bir şerit vazelin kullanılabilir.
Örneğin, saç boyasının cildi tahriş etmesini veya lekelemesini önlemek için evde saç boyası kiti kullanılırken saç çizgisine yakın uygulanabilir.
Ayrıca bebek bezi döküntülerini önlemek için kullanılır.

Yüzey temizliği
Vazelin, yüzlerdeki makyajın çıkarılmasından deriden katran lekesinin çıkarılmasına kadar çeşitli yüzeyleri nazikçe temizlemek için kullanılır.

Evcil Hayvan bakımı
Vazelin, köpeklerin patilerini nemlendirmek için kullanılır.
Yerli kediler için tüy yumağı ilaçlarında yaygın bir bileşendir.

Vazelin alkolde az çözünür.


Sağlık
2015 yılında Alman tüketici gözlemcisi Stiftung Warentest, mineral yağlar içeren kozmetik ürünleri analiz etti.
Yeni bir tespit yöntemi geliştirdikten sonra, mineral yağlar içeren ürünlerde yüksek konsantrasyonlarda Mineral Yağ Aromatik Hidrokarbonlar (MOAH) ve hatta poliaromatikler buldular. Vazelin ürünleri, test edilen tüm kozmetikler arasında en fazla MOAH'ı içeriyordu (%9'a kadar).[33] Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi, MOAH ve poliaromatikleri olası kanserojen olarak görmektedir.[33] Sonuçlara göre Stiftung Warentest, dudak bakımı için Vazelin veya mineral yağ bazlı herhangi bir ürün kullanmama konusunda uyarıyor.

2017'de yayınlanan daha sonraki bir çalışma, Vazelin içinde en fazla %1 MOAH ve Vazelin bazlı güzellik ürünlerinde %1'den az bulundu.




Kimyasal Özellikler: Petrolatum, uçuk sarı ila sarı renkli, yarı saydam, yumuşak, düzensiz bir kütledir.
Kokusuz, tatsızdır ve eridiğinde bile gün ışığında hafif floresandan daha fazla değildir.


Üretim Yöntemleri: Petrolatum, petrolün buhar veya vakumla damıtılmasından sonra kalan yarı katı kalıntıdan üretilir.
Bu tortunun mumu giderilir ve/veya istenen kıvama sahip bir ürün elde etmek için daha hafif fraksiyonlarla birlikte diğer kaynaklardan elde edilen stok ile karıştırılır.
Nihai saflaştırma, yüksek basınçlı hidrojenasyon veya sülfürik asit muamelesinin bir kombinasyonu ve ardından adsorbanlardan süzülerek gerçekleştirilir.
Uygun bir antioksidan eklenebilir.








Güvenlik profili
Ayrışmak için ısıtıldığında keskin duman ve tahriş edici dumanlar yayar.

Emniyet
Petrolatum esas olarak topikal farmasötik formülasyonlarda kullanılır ve genellikle tahriş edici olmayan ve toksik olmayan bir malzeme olarak kabul edilir.
Benzer şekilde, %5 petrolatum karışımları içeren bir diyetle beslenen sıçanlarla yapılan 2 yıllık bir beslenme çalışmasında hiçbir yan etki gözlenmedi.
Petrolatum, topikal uygulamayı takiben insanlarda genellikle tahriş edici olmamasına rağmen, hassas kişilerde, yüz cildinde tekrarlanan kullanımın ardından, akne vakalarında olduğu gibi, nadir görülen alerjik aşırı duyarlılık reaksiyonları bildirilmiştir.
Bununla birlikte, petrolatumun topikal ürünlerde yaygın kullanımı göz önüne alındığında, tahriş edici reaksiyonlara ilişkin çok az rapor bulunmaktadır.
Petrolatumun alerjik bileşenleri, safsızlıklar olarak bulunan polisiklik aromatik hidrokarbonlar gibi görünmektedir.
Petrolatumda bulunan bu maddelerin miktarları, arıtmanın kaynağına ve derecesine bağlı olarak değişir.
Beyaz vazelin ile aşırı duyarlılık daha az görülür ve bu nedenle kozmetik ve farmasötiklerde kullanım için tercih edilen malzemedir.

Petrolatum ayrıca, ameliyattan sonra petrolatum bazlı bir merhem ambalajının kullanımını takiben üst solunum yollarında sferüloz oluşumunda ve perinazal alanda aşırı kullanımı takiben lipoid pnömonisinde geçici olarak yer almıştır.
Petrolatuma karşı diğer olumsuz reaksiyonlar, yumuşak dokuya enjeksiyonu takiben granülomları (parafinomalar) içerir.
Ayrıca, ağızdan alındığında petrolatum hafif bir müshil görevi görür ve lipitlerin ve yağda çözünen besinlerin emilimini engelleyebilir.
Petrolatum, doğrudan ve dolaylı gıda uygulamalarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
ABD'de günlük diyetle petrolatuma maruz kalmanın 0.404 mg/kg vücut ağırlığı olduğu tahmin edilmektedir.

Depolama: Petrolatum, hidrokarbon bileşenlerinin reaktif olmayan doğası nedeniyle doğal olarak kararlı bir malzemedir; stabilite sorunlarının çoğu, küçük miktarlarda safsızlıkların varlığından kaynaklanır. Işığa maruz kaldığında, bu safsızlıklar vazelin rengini bozmak ve istenmeyen bir koku üretmek için oksitlenebilir.
Oksidasyonun kapsamı petrolatumun kaynağına ve arıtma derecesine bağlı olarak değişir.
Oksidasyon, bütillenmiş hidroksianizol, bütillenmiş hidroksitoluen veya alfa tokoferol gibi uygun bir antioksidanın dahil edilmesiyle engellenebilir.
Petrolatum, tam akışkanlık (yaklaşık 70°C) elde etmek için gerekli olan sıcaklığın üzerinde uzun süreler boyunca ısıtılmamalıdır.
Petrolatum kuru ısı ile sterilize edilebilir. Petrolatum ayrıca gama ışınlaması ile sterilize edilebilmesine rağmen, bu işlem petrolatumun şişme, renk değişikliği, koku ve reolojik davranış gibi fiziksel özelliklerini etkiler.
Petrolatum, iyi kapatılmış bir kapta, ışıktan korunarak, serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır.

Uyumsuzluklar: Petrolatum, birkaç uyumsuzluğa sahip inert bir malzemedir.
Düzenleyici Durum: GRAS listelenmiştir. Dünya çapında birçok ülkede belirli gıda uygulamalarında kullanım için kabul edilmiştir.
FDA Aktif Olmayan Bileşenler Veritabanına dahildir (oftalmik müstahzarlar; oral kapsüller ve tabletler; otik, topikal ve transdermal müstahzarlar).
İngiltere'de ruhsatlı parenteral olmayan ilaçlara dahildir.
Kanada Kabul Edilebilir Tıbbi Olmayan Malzemeler Listesine dahil edilmiştir.







Uygulamalar:

Eller ve dudaklar için losyon ve merhem olarak - Tırnak mantarının önlenmesi ve tedavisi - Kaşıntılı cilt - Burun kanaması - Güneş koruyucu losyon - Günlük cilt losyonu - Saç bakımı - Kepek - Parlatıcı losyon ve vücudun doğal rengini güçlendirir - Cilt nemlendirici - vücut cilt bakımı

 *Ultra Kar beyazı Vazelin

Vazelin (petrolatum olarak da bilinir), yarı katı jöle benzeri bir madde oluşturan mineral yağlar ve mumların bir karışımıdır.






Vazelin, ulusötesi şirket Unilever'in sahip olduğu bir Amerikan Vazelin bazlı ürünler markasıdır.
Ürünler arasında sade vazelin ve çeşitli cilt kremleri, sabunlar, losyonlar, temizleyiciler ve deodorantlar bulunur.

Birçok dilde "Vazelin" kelimesi Vazelin için jenerik olarak kullanılır; Portekiz'de Unilever ürünlerine Vaselina, Brezilya'da ve İspanyolca konuşulan bazı ülkelerde ise Unilever ürünlerine Vasenol adı verilir.












IUPAC İSİMLERİ:


1,1,2-trimetilbenzo[e]indol

4-(2-metilbutil)-11-(propan-2-il)-1,6a^{1}-dihidrokoronen; 5,11,11-tripropiloktadekan; heptakozan

Parafinik artık yağın mumunun alınmasından yarı katı olarak elde edilen hidrokarbonların kompleks bir bileşimi.
Ağırlıklı olarak C25'ten büyük karbon sayısına sahip doymuş kristal ve sıvı hidrokarbonlardan oluşur.

C>25 alkanlar
CLP Petrol
Yok (UBCB)
Yok (UVCB)
Aromatik Olmayan Hidrokarbonlar
Pentil valerat
Vazelin
vazelin
Vazelin
vazelin
Petrolatum (kanserojen olmayan besleme stoğu)
Petrolatum <0.1% Benzen
Vazelin;
petrol
Vazelin
vazelin
Teknik Petrol
Beyaz Vazelin






Vazelin Üretimi

Asit-karklazit yöntemi
Asit-karklazit yöntemi, yurtiçinde ve yurtdışında halen kullanılmakta olan petrolatum (vazelin) üretimi için geleneksel bir yöntemdir.
İşlemde, hammaddelerin yaklaşık %60'ına kadar ölçülen %98'den fazla konsantrasyona sahip sülfürik asit ekleyin ve reaktördeki hammadde ile karıştırın.
Reaksiyon sıcaklığı 70°C'de tutulur. Reaksiyondan sonra asit kalıntısı ayrılır ve asit kalıntısını daha da uzaklaştırmak için alkol ile seyreltilir.
Başka bir kil arıtma tankında asitle muamele edilen yağ, yaklaşık 140°C'de karklazit ile rengi giderilir ve daha sonra nihai ürünü elde etmek için süzülür.
Asit-karklazit yönteminin özellikleri: yüksek kaliteli parçalar üretilebilir, PAH'lar farmasötik derece düzeyine ulaşabilir ve diğer ilgili göstergeler, geleneksel zanaatın uzun süredir varlığının nedeni olan farmakopenin kalite indeksini karşılayabilir.
Yöntemin ana dezavantajı, çok düşük hedef ürün verimi (yaklaşık %50) ve kullanılması zor olan ve ciddi çevre kirliliğine ve çok yüksek üretim maliyetine neden olan çok sayıda asit kalıntısıdır.


Alüminyum klorür yöntemi
60'lı yıllardan itibaren evde vazelin üretmek için asit-karklazit yönteminin yerini alüminyum klorür yöntemi almıştır.
İşlem şu şekildedir: hammadde, reaktörde dehidrasyondan sonra alüminyum klorür ile reaksiyona girer, reaksiyon sıcaklığı 130°C ila 140°C arasındadır.
Reaksiyondan sonra yağ nötralize edilecek ve nötralizasyon tankında alkali likör ile çökeltilecektir.
Daha sonra cürufu çıkarın ve renk giderici tankta karklazit adsorpsiyonu ile arıtın. Vazelin ürünü, rafine edilmiş yağın yaklaşık 120℃'de filtrelenmesiyle elde edilir.
Alüminyum klorür yönteminin verimi, asit-karklazit yönteminden daha yüksektir ve tüketim indeksi daha düşük görünmektedir, ancak kalite biraz daha kötüdür; orta basınçlı hidrokraking ve yüksek basınçlı hidrojenasyon ile üretilen vazelin ile karşılaştırıldığında, renk, şeffaflık, polisiklik aromatik hidrokarbonların içeriği ve benzerlerinde büyük bir boşluk vardı.


hidrojenasyon yöntemi
Hidrojenasyon yöntemi, genellikle 10, 20 veya 30 MPa ve daha düşük sıvı saatlik uzay hızı ile gerçekleştirilen vazelin üretimi için yeni bir işlemdir.
İşlem, hammaddelerdeki işe yaramaz bileşenleri etkili bileşenlere dönüştürmektir, böylece ürün verimi yaklaşık% 100 olabilir.
Ancak alüminyum klorür yöntemi veya asit-karklazit yöntemi, işe yaramaz bileşenleri, etkin bileşenleri içeren atık cüruflara dönüştürür ve bu da ürün verimini azaltır.
Ürün verimi nedeniyle, lüminyum klorür yönteminin veya asit-karklazit yönteminin rafinasyon kapsamı da sınırlıdır, dolayısıyla ürün kalitesinin daha da geliştirilmesini sınırlar.
Dolayısıyla hidrojenasyon yöntemi hem ürün verimi hem de kalite açısından alüminyum klorür yönteminden ve asit-karklazit yönteminden daha iyidir.




İmalat ve Spesifikasyonlar

Petrolatum bileşenleri parafinik madeni yağ rafinerilerinden gelir.
Petrolatum, mineral yağ ve petrol mumunun bir kombinasyonu olarak düşünülebilir.
Mum bileşenlerinin yağdan ayrılması, solvent mumunun alınmasını ve mumun bir solvent-yağ bulamacından düşük sıcaklıklarda filtre edilmesini içerir.
Bununla birlikte, en iyi petrolatum bileşenleri, mikrokristalin mumu yağdan ayırmamış mumsu yağlardan gelir.
Bu "doğal petrolatum", yağ ve mumsu bileşenleri bir arada tutma konusunda çok daha iyi bir eğilime sahiptir ve bu nedenle zamanla daha az yağ kanaması veya sineresi gösterir.
Bu, petrolatuma mineral yağların veya mumların eklenmediği anlamına gelmez.
Biraz farklı fiziksel özelliklere sahip belirli derecelerde petrolatum üretmek için eklenebilirler.


Petrolatum yapmak için saflaştırma işlemi genellikle hidrojenasyon ve/veya adsorpsiyon içerir.
Hidrojenasyon reaksiyonu, yüksek sıcaklık ve basınçta bir katalizör üzerinde gerçekleştirilir.
Bu işlem, aromatik bileşiklerin çoğunu doyurur ve kükürt, nitrojen veya oksijen içerenler gibi polar hidrokarbonları uzaklaştırır.
Adsorpsiyon işlemi, kil veya boksit gibi bir emici üzerinde erimiş sıvı petrolatumun süzülmesiyle gerçekleştirilir.
Absorpsiyon aşamasından çıkan ürün, aromatik içerikte ve polar hidrokarbon içeriğinde daha düşüktür.
Hidrojenasyonda olduğu gibi, ortaya çıkan petrolatum, başlangıç ​​malzemesinden çok daha açık renklidir.




kullanım
Renk veya koku olmaması, kimyasal hareketsizlik, yarı katı, lipofilik özellik ve iyi yapışma özellikleri ile saç kremi, saç kremi, göz kremi, ruj, balmumu matrisi vb. substratların üretimi için uygundur. Tıbbi petrolatum (vazelin), ilaçlarda değişiklik olmaksızın hemen hemen tüm ilaçlarla uyumlu olduğu için merhem matrisi olarak yaygın olarak kullanılabilir.
Hidrofilik vazelin, stearil alkol, setil alkol ve kolesterol gibi alkollerin ısıtılmış füzyon ve yeterli karıştırmadan sonra eklenmesiyle hazırlanabilir.
Hidrofilik vazelin, güçlü geçirgenliğe, stabiliteye ve küçük uyarımlara sahip bir merhem bazıdır.
Bu merhem matriksi kuru deri döküntüsü, eritem, papüller ve diğer hastalıklar için, özellikle kan kabuklarının ve pul pul dökülmelerin giderilmesi için tek başına kullanılabilir.
Vazelin, kolesterol ile uyumlu olması için iyonik olmayan bir emülgatör olarak da kullanılabilir, bu nedenle uyumluluk aralığı çok geniştir.
Ayrıca emilebilirliği nedeniyle sıvı ilaçlar veya ilaçların sulu çözeltileri ile uyumlu olabilir.
Endüstriyel vazelin, kauçuk yumuşatıcı, metal cihazların pas önleyici ve paslanmaya karşı dayanıklı gresin hammaddesi olarak kullanılabilir.
köpük kesici; yağlayıcı; salma maddesi; koruyucu kaplama.
Ürün, ilaç merhemi ve cilt koruyucu krem ​​bileşenlerinin hazırlanması için uygundur.
Vazelin, mekanik ekipmanların, metal ve parçaların, özellikle hassas aletlerin, tıbbi ekipmanların ve diğer gelişmiş ürünlerin korozyon önleyici olarak kullanılabilir.
Vazelin, sıcaklığın yüksek olmadığı ve mekanik yükün fazla olmadığı makinelerin aşınmayı önleyici kısımlarında yağlayıcı gres olarak kullanılabilir.
Vazelin, yüksek kaliteli kozmetiklerin ve cilt bakım kremi, saç kremi, ruj pomatı gibi diğer günlük ihtiyaçların bileşenleri olarak kullanılabilir.
Farmasötik yardım (merhem bazı, yağlı); Koruyucu (topikal). petrolatum (Vazelin; Vazelin) cildi yumuşatır ve pürüzsüzleştirir.
Cildin yüzeyinde bir film tabakası oluşturarak buharlaşmanın neden olduğu nem kaybını önler ve tahrişe karşı korur.
Dezavantajı, onu ciltten etkili ve düzgün bir şekilde çıkarmanın zorluğunda yatmaktadır.
Çalışmalar, petrolatumun cilt yüzeyindeki lipidlerin iyileşmesini hızlandırdığını, stratum korneum tabakasına nüfuz ettiğini ve tıkayıcı özelliklerine rağmen normal bariyer iyileşmesine izin verdiğini göstermektedir.
Böylece geçirimsiz bir zar oluşturmaz veya hareket etmez.
Vazelin, petrolden elde edilen yarı katı hidrokarbonların saflaştırılmış bir karışımıdır.
Petrolatum, diğer yumuşatıcılardan daha yağlı bir his verir ve ayrıca gözenekleri tıkama ve komedojeniteye neden olma potansiyeline sahiptir.
Alerjik deri döküntülerine neden olabilmesine rağmen, petrolatum uygun şekilde saflaştırıldığında ve yüksek dereceli olduğunda cilt için toksik değildir.
Petrolatum, petrolden elde edilen yarı katı hidrokarbonların saflaştırılmış bir karışımı olan bir ayırıcı, yağlayıcı ve köpük giderici maddedir.


Fiziksel Özellik Özellikleri

Üreticiler, saflaştırılmış bir baz petrolatum yaptıktan sonra, belirli gereksinimleri karşılayan çeşitli dereceler oluşturmak için bu baz ile çalışabilirler.
Örneğin USP, petrolatum, White Petrolatum USP ve Petrolatum USP için iki monografta tutarlılık ve erime noktası için bir aralık ve maksimum renk belirler.
Bu kategoriler arasındaki temel fark maksimum renktir.
Beyaz Petrolatum USP'nin biraz sarı rengi olabilir, ancak Petrolatum USP'nin kesin bir sarı rengi vardır.

Avrupa Farmakopesi (EP) petrolatum terimini kullanmaz, ancak Beyaz Petrolatum USP'ye karşılık gelen Beyaz Yumuşak Parafin ve Petrolatum USP'ye karşılık gelen Sarı Yumuşak Parafin içerir.
Bu EP monograflarındaki fiziksel testler, petrolatum için USP monograflarındakilerden biraz farklı yöntemlere ve aralıklara sahiptir.
Benzer testler Japon Farmakopesinde ve Gıda Kimyasalları Kodeksinde (FCC) de bulunur.

Saflık Özellikleri

Petrolatum için en önemli saflık testi, PNA'lar için analitik prosedürdür.
Belirli yoğunlaştırılmış polinükleer aromatik bileşiklerin hayvanlarda ve insanlarda kansere neden olduğu gösterilmiştir.
1960'ların ortalarında, FDA ve diğerleri, petrolatum ve petrol mumunun PNA içeriğini sınırlayan bir yöntem geliştirmek için kapsamlı araştırma programları üstlendi.
Bu çalışmanın doruk noktası, şu anda CFR'de petrol mumu altında bulunan 21 CFR 172.886(b) testine yol açtı.

Petrol mumu örneklerine eklenen model PNA'ların geri kazanılmasına dayanarak, Howard ve ark. toplam PNA'ların "0.6 ppm (krisenler ve trifenilen hariç) mertebesinde olacağını" tahmin etti.
 21 CFR 172.880'de petrolatum için maksimum absorbans (Bkz. Tablo 1) mum için olanlardan biraz daha yüksek olduğundan, absorbanslar maksimuma yakınsa petrolatumdaki toplam PNA'lar yaklaşık 1 ppm'dir.


tablo 1
Petrolatum İlanları
Federal Düzenlemeler Kanunu

21 CFR 172.880 (Gıdaya Doğrudan İlave)
UV sınırları:
280 – 289 nm: 0,25 maks
290 – 299 nm: 0,20 maks
300 – 359 nm: 0,14 maks.
360 – 400 nm: 0,04 maks

21 CFR 178.3700 (Gıda ile Temas)
UV sınırları: Yukarıdakiyle aynı

21 CFR 573.720 (Hayvan Yemi)
UV sınırları: Yukarıdakiyle aynı




İlaç Uygulamaları

İlaç ürünlerinde petrolatum: Bu, öncelikle deriye veya belirli mukoza zarlarına yapılan topikal uygulamalarla sınırlıdır.
Öncelikle kozmetik ve ilaç uygulamalarını ayırt etmemiz gerekiyor.
Temel fark, ilaç ürünlerinin bir aktif bileşene sahip olması ve bu aktif bileşene dayalı olarak belirli etkinlik iddialarının yapılabilmesidir.
Kozmetikler görünümü değiştirebilir, ancak cilt üzerinde herhangi bir fizyolojik etkiye sahip olmamalıdır.

İlaç ürünlerinde petrolatum kullanıldığında, aktif bir bileşen veya bir eksipiyan olabilir.
Bir eksipiyan, formülasyondaki aktif olmayan bileşendir.
Toplam formülasyonun %95'ini veya daha fazlasını oluşturabileceğinden, aktif bileşen için "taşıyıcı" veya "araç" olarak da adlandırılabilir.
Ancak petrolatum, Over The Counter (OTC) ilaçlarında aktif bileşen olarak da düşünülebilir.
Petrolatum, diğer bileşenlerle birlikte, FDA tarafından 1983 yılında Federal Register'da Cilt Koruyucular için Geçici Final Monograf adı verilen bir yayında listelenmiştir.
Bu, %30 ila %100 petrolatum içeren herhangi bir formülasyonun bir cilt koruyucu etiket iddiasında bulunmasını mümkün kıldı.
Bu tür ürünler OTC ilaçlarıdır ve bu nedenle FDA tarafından ilaç olarak düzenlenir.
2003 yılının Haziran ayında FDA, konsantrasyonu %30 ila %100 aralığında olduğu sürece petrolatumu cilt koruyucu olarak listeleyen Federal Kayıtta “Son Kuralı” yayınladı.
CFR Haziran 2004'te güncellenecektir.

Petrolatumun aktif bileşen olduğu ilaç ürünlerine örnekler herhangi bir eczanede bulunabilir.
Vazelin kavanozları normalde etiketlerinde görünür: Aktif Madde: Beyaz Petrolatum USP.
Aynı dil, örneğin, pişik preparatlarında ve hemoroidlerde kullanılması amaçlanan merhemlerde bulunabilir.

İlaç Üreticileri için FDA Gereksinimleri

Hem reçeteli hem de reçetesiz satılan ilaç ürünleri FDA tarafından sıkı bir şekilde denetlenmektedir.
Nihai ilacın formüle edildiği ve paketlendiği yerde kesinlikle düzenlenirler.
Ama aynı zamanda toplu ilacın üretildiği yerde de düzenlenirler.
Bu, ürünlerinin USP olduğunu iddia eden petrolatum üreticilerinin belirli yükümlülükleri olduğu anlamına gelir.
Üretim tesisleri, 21 CFR 211'de belirtildiği gibi mevcut İyi Üretim Uygulamalarını (cGMP) takip etmelidir.

Ataman Kimya A.Ş. © 2015 Tüm Hakları Saklıdır.